Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Razbora klínoskvrnná - rozmnožování, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Razbora klínoskvrnná - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2016 10:43 Muž Loosos [6] - Asie – Jak vytřít razbory
Čauko lidi, nevím jesli se to tady už řešilo, tak když tak sorry :-). Jde o to, že mi ve společenským akvu plave razbora s viditelně břichem plným jiker. Samozřejmě to je samice :-D. Mám volný jedno patnácti litrový akvárko, s roštem by problém taky nebyl. Ale má samice nějakýho "vyhlídnutýho borce", nebo jí můžu do třecí nádrže šoupnout kohokoli a ona bere co je?

Představuju si to asi tak, že zaběhnu třecí nádrž, zahřeju na 28°C, ráno tam vypustím samce a večer šupnu samici. No a ráno by se měla vytřít, nebo se pletu?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2015 17:12 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: PecaSz
když to na ně příjde , třou se snad co týden , důležité je kvalitní krmení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2015 16:24 PecaSz – treni
Zdravim, dnes se mi vytrely razbory klinoskvrnite ve spolecnem akvariu. Bohuzel vsechny jikry pozraly ryby stejneho druhu. Nez dopadly na dno byly fuc. Nevi nekdo za jak dlouho by se mohly zase trit?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 19:00 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: vera
Počítej s tím že až je najdou tak je sežerou , tak osm dní než se to vykulí a rozplave , jak se to začne hejbat tak to zmerčí , ale může něco přežít .
Tak malej potěr se ti bude dost blbě vykrmovat v tak velké nádrži a bude to trvat daleko dýl , než by byli ve vytíračce , navíc i vylíhlá žábra je na první krmení velká , tu berou až tak po pěti sedmi dnech , při kvalitním krmení by tak po třech tejdnech mohly mít těch 1,5cm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 18:48 vera Re: MonterMonty
Ale jak dlouho to bude trvat, nez narostou aspon centak. Mam je v 126 l akva jen 4 dospele rybky a jikry. Dnes nakladene. Zatim si jich nevsimaji, tak chci pockat jak se to vyvrbi. Nez doplnim dalsi ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 18:25 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: vera
V cca 1,5cm jsem je přihodil k rodičům , plavou tam dotěď , bez problémů zdrhaly i Ramkám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2014 17:50 vera – jak rychle rostou?
Dobry den. Mam dotaz za jak dlouho vyrostou rybky, at je rodice nesezerou? Dekuju za odpoved.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2014 21:20 Muž zanek [2] Re: MonterMonty
Krmím živou. potravinoví moli, larvy, nakrajené masné červy, octomilky co se motaj u kapradí pod osvetlením - to si ale chytaj sami, nebo když se hecnu, koupim patentky či nítěnky. Topitko je v šuplíku, vodu ohřívá čarpadlo, ikdyž je fakt že co se minuly tyden ochladilo, tak už teplota přes 24°C moc neleze. rostlinky se rozrůstaj a chemismus vody neřeším. dal sem jim tam dubové listy a jehnědy. ted už si musí podradit samy.
Každopádně děkuji za rady z praxe. ;-)
Edit: Tady sem našel jedno pěkný videjko s obejmutím www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2014 20:04 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: zanek
Hmmmm ... a čím to krmíš ?není to moc náročná rybka ... jak koukám má to celé cca 30 litrů . to je fakt akorát tak na tření jednoho - dvou páru(popisuji své zkušenosti) , máš tam málo rostlin , hrubý štěrk . topítko nevidím aspon 26stupńů ), to všechno může spolupůsobit na kondici ryb , hlavně si myslím že je to "kyselá" rybka , takže uhličitanová tvrdost blížící se nule bude potřebná , PH pod 7 ,já to moc neřešil , říznul jsem 2/3 RO + Pražská 1/3 a ráno to šlo , vlastně se mi třely i ve společenské s Ramkama , jen si to všechno navzájem žraly ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2014 17:20 Muž zanek [2] Re: MonterMonty
2samci 3samice, hašteří se dost, ale rybky už přidávat nemůžu to akvaro je objemově docela malé. dokonce sem i zkoušel přemístit třecí pár i s listem do horní etáže, jakože tam budou mít větší klid. samička visela pod listem, sameček tam chvilku čuměl a pak odjel dolu :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2014 16:13 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: zanek
Přidal bych samice , příjde mi že pro samé haštěřní se mezi sebou o samici, na tu samici nějak zapomínaj , jstli dobře vidím jsou tam tři samci dvě samice ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2014 14:59 Muž zanek [2] Re: MonterMonty
No jasny, obejmutí se mi zachytit nepodařilo, škoda, bylo by krasně vidět jak sezobou všechny jikry, které se volně snášejí ke dnu :) přesně jak píšeš.
Samičky čekají pod listem (nic nekladou, jenom se tam třepotají a samečci nato ****.
Třeba to časem vypilujou :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.11.2014 14:22 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: zanek
Tak nevím , slepej nejsem , pozoroval jsem to doma nesčetněkrát , stačí jim "udělat" vodu a ráno jdou na to .
Samec samici neobjímá , ale plave sní po jejím boku , oba se otočí , samice naklade pár jiker a samec je omlíčí, jelikož mají kanibalistické sklony , stává se u mě že hned na druhou otočku ty jikry oba požírají , navíc jikry jsou málo lepivé a většina jich ihned padá dolů ke dnu , kdy je většinou ještě před dopadem sežerou jiné ryby , z toho důvodu má být vytíračka opatřena roštem , kam za jikrama ryby nemůžou , ihned po tření se skupina nebo pár nasazený ke tření odlovuje ,jikry jsou malinké a skoro průhledné , tak se blbě hledaj zvlášt když někam zapadnou do substrátu , další věc je vývojová voda , pokud nemá aspon přibližné parametry , můžou klást jikry do alelujaja , ale nic se nevykulí .
Na tom Tvém videu (pokud nejsem slepej ) není vidět jediné obejmutí samice , podle mě to prostě ryby ještě nemaj natrénované , je tam jasně vidět jak samice "visí"klade pod listem a samec nikde
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2014 00:56 Muž zanek [2] Re: zanek
Fotka k příspěvku Vyřešil to list z monstery, tam už se líbilo i samečkovi. jikru sice nepřilepili ani jednu (všechny popadaly), ale třeli se fesc!
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2014 20:13 Muž zanek [2] – jalové tření
Zdravím, cca pred tydnem sem koupil 5 razbor (2samci 3 samice), od doby co se zabydlely se pořád třou, resp. se o to pokoušejí, už 5 dní vkuse. krmím nitěnkami, změna prostředí ok, ale jikrer sem zatim viděl tak max 10 a to ještě všecky popadaly..
Přitom samičky sou pekné kulaté, nikdy sem rasbory neměl, to je normální že jsou tahle jaloví? dík.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2014 03:34 Muž LiborSprysl [9015] Re: MichoCZ
MichoCZ napsal: U pár chovatelů jsem viděl třít ryby na umělý list kvůli hygieně. Teď jsem cíleně vytřel na "umělý list" z barevného párty tácku.
Spíš bych řekl, že neznám produkčního chovatele, který by to dělal jinak ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.10.2014 02:04 Muž MichoCZ [891] - AmerikaRe: 3CK
U pár chovatelů jsem viděl třít ryby na umělý list kvůli hygieně. Teď jsem cíleně vytřel na "umělý list" z barevného párty tácku. Jinak se mi třely bezproblémů třeba na microsorium. Razbory jsou pěkné na tření a pokud se ti povede zachránit jikry před zplesnivěním, tak se celkem snadno odchovávají. Mám u nic nejmenší mortalitu potěru. Mimo jiné i proto, že velice brzo jsou schopny brát běžnou artemku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2014 22:56 Muž 3CK [49] Re: MonterMonty
Supr! Dík za velmi užitečné info! Tobě i ostatním :) Nechávám to teda zatím na přírodě - ať si s tím naloží, jak umí. O cílený odchov se pokusím možná někdy v budoucnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2014 22:04 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: 3CK
ještě k těm jikrám , ty jsou dost malé a skoro průhledné , taky jsem si myslel že tam nic nezůstalo , a když jsem chtěl vytíračku po deseti dnech vyčistit a opakovat pokus našel jsem malé
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   18.10.2014 21:54 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: 3CK
Tak musím konstatovat , po asi tříměsíčním chovu klínek , s rodiči neodchováš nic , třou se mi v akvárku kde jsou vony a tři RAMky a zatím jsem nenašel jedinou , kdž jsem jeden párek ne zrovna dobře krmenej přelovil do malé vytíračky s pár rostlinama , pražskou vodu jsem říznul 50/50 s vodou z RO a přidal torben, pár se jich vykulilo , tak čtyři dny jsem je ládoval sera mikronem , pak začaly brát i žábronožku , no pravděpodobně , kdybych ráno nezaspal , tak by se toho vykulilo více .
na dno vytíračky se má dát rošt , většina jiker ,které lepí zespodu rostlin ,spadne na zem a hned při další otočce to sežerou , po vytření ihned odlovit , jinak sežerou i to co drží na listech , tot zatím co jsem vyčet a odzkoušel ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2014 20:01 Muž 3CK [49] Re: Deepinpeat
Ryby jsou již zřejmě poměrně starší, ale nemohu za to ručit - dostal jsem je od jiného akvaristy, když rušil akvárko. Samec samičku nahání po akvárku, většinu času jsou mimo zbytek hejníčka. Samička občas doplave pod nějaký list, otočí se a tak zůstane. Samec se taky otočí a přitiskne se k samičce. K žádnému "ovinování" jako třeba u betty ale nedochází.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2014 19:55 Deepinpeat Re: 3CK
O tom "zatvrdnutí" bych docela pochyboval. Pokud rybky nikdo neoddělil tak se většinou prostě vytřou. Spíš je možné, zejména pokud jste si koupil mladé ryby, že to prostě ještě neumí. Z toho popisu mi není moc jasné, jak moc aktivně se toho účastní ten samec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2014 18:37 Muž 3CK [49] Re: LiborSprysl, Deepinpeat
Okay, tak tomu zatím asi nechám volný průběh a uvidíme, jestli z toho náhodou něco nebude.

Jinak ještě jeden - možná trochu hloupý - dotaz: Celý den dneska pozoruji, jak se samička se samcem snaží vytřít. Samička zůstává přitisklá bříškem ke spodní straně listu někdy až několik vteřin. Ale nikdy jsem si nevšiml, že by se někde nějaké jikry objevily (je ale možné, že jsem se zrovna nedíval). Je to normální? Nemůžou být jikry třeba "zatvrdlé" (tak jako u neonek)? Samička je evidentně pěkně zajikřená - má krásně velké bříško.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.10.2014 16:58 Muž LiborSprysl [9015] Re: 3CK
Ten ancistrus to zdolá... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.10.2014 15:00 Deepinpeat Re: 3CK
Jestli je tam hodně rostlin, nějaká drobná potrava tam určitě bude. Spíš jde o to, že i pokud bude ta voda vyhovovat pro vývoj jiker, tak jakmile je nějaká ryba najde, tak je prostě sesvačí :( je ale možné, že jestli se pokouší třít na spodní stranu listů, tak jim sem tam něco upadne a zapadne do dna, což jsou právě ty jikry, které mají největší šanci. Rozplavaný potěr už se schovat umí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2014 14:31 Muž 3CK [49] Re: LiborSprysl, Deepinpeat
LiborSprysl: Ano, zespodu a vzhůru nohama...teda...kdyby nějaké nohy měly :)
Deepinpeat: Úplně zaběhlá nádrž to není - v provozu je teprve zhruba 3 měsíce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2014 14:19 Muž LiborSprysl [9015] Re: 3CK
Pokouší se opravdu zespodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.10.2014 09:51 Deepinpeat Re: 3CK
No teoreticky pokud je to zaběhlá nádrž s měkčí a kyselejší vodou, tak by vývoj jiker mohl proběhnout bez problémů. Spíš je ale sežerou ostatní ryby a pokud nesežerou jikry tak pak sežerou velkou většinu potěru než doroste. Pár kusů ale s vysokou pravděpodobností přežije, to je celkem běžné. Ve fungující nádrži bude nějaká malá potrava pro začátek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2014 09:02 Muž 3CK [49]
Zdravím, v nádrži se mi pokouší vytřít Razbory klínoskvrnné. Chtěl bych se optat zkušenějších, jestli je vůbec nějaká šance případné mladé odchovat, aniž bych musel rodiče pro tření přelovovat.

Jedná se o dost hustě zarostlou 100 l nádrž, ve které je cca 12kusé hejníčko razbor, 1 pár endlerek a 1 ancistrus. Skrýší je v nádrži poměrně dost. Z širokolistých rostlin se v nádrži nachází pouze pupečník a saururus. Razbory se zkouší vytřít na listy ludwigie a právě pupečníku.

Takže ještě jednou otázka: Je nějaká šance, aby případný potěr přežil, aniž bych musel vytvořený pár přelovovat? Případně jak by jste postupovali na mém místě vy? Děkuji za každý názor! :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2013 15:15 PALVI
Zdravím,
pred časom som sa v tomto vlákne pýtal pár otázok ohľadom trenia rázbor.

Dva krát som sa o to pokúsil, no bez úspechu. Na príčine je na 90% tvrdá voda. No narazil som na jeden článok, v ktorom sa písalo, že stačí na 24 hodín do vádoby s tvrdou vodou zavediť vrecko s jemnou neupravovanou kyslou rašelinou. Tá zmäkčí vodu. Rašelinu môžme použiť ešte 2-3krát. Potom ju musíme vymeniť.

Chcem sa opýtať, že čo si o tom myslíte, respektíve aký je váš názor?

Veľká vďaka.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2013 15:06 Míra
Ahoj, mám rychlý dotaz. Jak velké jsou jikry razbory? Alespoň odhadem... Díky moc ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 10:54 PALVI Re: LiborSprysl
Tak zatiaľ nič....

nechám ich tam ešte jeden deň a potom ich vrátim do spoločenského akvária.

Inak všimol som si, že jedna rázbora sa stále skováva za filter a keď nepláve robí teké malé trhavé pohyby.
Je to príznak nejakej choroby?

Nechcel som kvoli tejto otázke zakladať nové téma v chorobách. :-)
Vďaka.
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 05:15 Muž LiborSprysl [9015] Re: PALVI
Není potřeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2013 20:34 PALVI Re: LiborSprysl
Tak rybky som tam dal dnes po obede.... no zatiaľ nič....
A treba v tej vytieračke filter? Vďaka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2013 13:53 Muž LiborSprysl [9015] Re: PALVI
Tak zkuste...uvidíte, jak se jim to bude líbit... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2013 12:03 PALVI Re: LiborSprysl
Samozrejme. Je z toho taký hnedý tunel :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2013 11:41 Muž LiborSprysl [9015] Re: PALVI
Dúfám, že je odstrihnuté aj dno, aby rybky mohly preplúvať smich ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2013 10:07 PALVI Re: tercovev5
Tak dnes som spravil rašelinový výluh, a do množiarne som dal vodu z roztopeného snehu.
Už len dať tam rybky aby sa vytreli....

A ešte som sa chcel pýtať, že či môžem použiť na polovicu odstrihnutý hnedý plastový kvetináč namiesto tej podložky?
Vďaka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2013 21:20 Muž LiborSprysl [9015] Re: tercovec5
Vojto, kdes ty bral rozumy? smich Já měl tu podložku stejnou, akorát fakt zelenou smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.01.2013 18:14 Muž tercovec5 [257] - AmerikaRe: PALVI
Fotka k příspěvku Tak já je momentálně už neodchovávám,ale svítil jsem normálně,třou se dopoledne,takže světlo jim vůbec nevadí.

A nevykej mě,jsem mladej klučina:-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2013 18:05 PALVI Re: tercovev5
Rázborám v čase trenia nesvietite však? Vďaka. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2013 17:57 Muž tercovec5 [257] - AmerikaRe: PALVI
Fotka k příspěvku Než pošle něco Libor,pošlu jednu ukázku.Použil jsem plastovou podložku z papírnictví,správně se jmenuje tuším-modelovací podložka- a z té jsem si jednoduše nastříhal tyto ohebné proužky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2013 17:52 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: PALVI
Tady v atlase je i rozlišení pohlaví. Nemůžeš chtít aby Ti všechno udělali ostatní. Musíš vyvinout i vlastní aktivitu.
rybicky.net/atlasryb/razbora_klinoskvrnna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2013 17:42 PALVI Re: LiborSprysl
Fotka k příspěvku Tak v tom máte úplnú pravdu.
Ja ako pestovateľ mäsožravých rastlín som musel oskúšať kopu návrhov a možností, aby som zistil, ktoré sú pre danú rastlinu najlepšie. :)

No ale rybky nie sú rastliny. Pri rastlinách som mal kôli experimentom straty, čo si pri rybkách nemôžem dovoliť.

Samozrejme skúšať budem....
Tak ma napadlo, že či náhodou nemáte foto tej nádrže s tým plastom?

A dnes sa mi podarila jedna s tých lepších fotiek rázbor. Dalo by sa učiť pohlavie rýb?
Vďaka.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2013 06:05 Muž LiborSprysl [9015] Re: PALVI
V plastových rúrkách dělá ancíky skoro každý produkční chovatel...
petflaša to nevytrhne, chce to tvrdší plast...jinak jsem rád za ocenění nápadu:-)
dobře připravené ryby se třou zpravidla do pár hodin...

No a k těm zkušenostem...chce to makat, makat a zkoušet...pak to přijde tak nějak "samo". Na guláš je fůra receptů a každý je jiný...
smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2013 17:12 PALVI Re: LiborSprysl
Jasne :). Len čítal som všeličo, ale mňa zaujímajú konkrétne skúsenosti.

A ako dlho trvá v tej elementke, kým sa rybky vytrú? Stacila bi petflaša?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   17.01.2013 16:41 Muž LiborSprysl [9015] Re: PALVI
Rašelina, dešťovka, sněhovka, destilka...studánka....osmóza...chce to studovat...tohle není Prostřeno, tohle je akvaristika... ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2013 16:36 PALVI Re: Pepan
Aha.
A ako ste získali slabo kyslúvodu? Použili ste výloh z rašeliny?
A dá sa voda obmekčiť, napr.prevarením?
Vďaka. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2013 07:02 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: LiborSprysl
Každý to vidíme z jiného pohledu. Mě bavilo hledat, na které listu jsou ty potvůrky vytřeny, Ty jako velkopěstitel musíš dbát na maximální efektivitu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.01.2013 06:01 Muž LiborSprysl [9015] Re: Pepan
Aby se zabránilo zbytečnému biologickému "oživování" vytíračky od těch rostlin, ideální je ohnutý od stěny ke stěně kousek zeleného plastu. Efekt stejný, sterilita prostředí posílena... smich

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [2] 3 4

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 8327x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2915-razbora-klinoskvrnna-rozmnozovani-odchov?od=51