Topítko - problém
Ano to je problém a rozhodně bych to zkusil, tedy pokud není někde viditelně poškozené

Starší reakce
Jestli to nemáš někde vyloženě v zimě či průvanu, tak to bude topit v pohodě. Akorát to bude dýl nahřívat.
Já mám ve 200 litrech 50 wattů a vytápím až o devět stupňů nad teplotu v místnosti (24° vs. 15°).
No ještě je v záruce, tak ho vezmu do Hornbachu ale zatím tam pojede pouze 150w, ale nevím jak bude stíhat, spíš mizerně ve 400l.
Jsem technický poexkrementánek, takže bych nic neřešil a pořídil nové topítko.
Asi dva dny poslouchám z nádrže takové lupání, klepání, které je slyšet v nepravidelně pravidelných intervalech. Vypozoroval jsem že by to mělo dělat topení, když chladne po vypnutí termostatu. Když ho odpojím ze zásuvky je klid. Setkal se s tím někdo? Bylo součástí setu Rio 450, nastaveno je na nějakých 26 stupňů.
Starší reakce
Kubaa napsal: Kdysi dávno mi explodovalo topítko Thermal Compact, made in Italy, opravdu explodovalo, většinu částí jsem nikdy nenašel, vyhodilo to pojistky v celém baráku. Vytáhl jsem z akvária jen šňůru, další zbytky jsem nacházel ještě dlouho po tom při odkalování... takže to také nedoporučuji brát na lehkou váhu. Ale ten efekt blesku, který proběhl akváriem, byl docela efektní.
Teď si vem že bys zrovna měl v tom akvárku ruce.

Kdysi dávno mi explodovalo topítko Thermal Compact, made in Italy, opravdu explodovalo, většinu částí jsem nikdy nenašel, vyhodilo to pojistky v celém baráku. Vytáhl jsem z akvária jen šňůru, další zbytky jsem nacházel ještě dlouho po tom při odkalování... takže to také nedoporučuji brát na lehkou váhu. Ale ten efekt blesku, který proběhl akváriem, byl docela efektní.
To je sice možné ale já bych to už ze zásady neriskoval. 1000x se nic nestane a 1001 může být průšvih.

Nebyl bych tak kategorický. Já mám topítko Atman cele ponořené již 10 let a žádný problém.
kmara napsal: Dobře díky a jaké mi doporučíte?
Víš, jinde ta topítka jsou v podstatě spotřební materiál. Je problém cokoliv doporučit, protože i dražší topítko se může pokazit a rádce pak bude vystaven výčitkám. Já vím že u nás v poměru k platům jsou ty ceny někde jinde než třeba v Německu, ale asi fakt asi bude nejlepší si vybrat sám na základě nějakých kritérií a pokud bude problém v záruce, vrátit to, pokud po záruce, pořídit nový kus. Věř mi že je to bezpečnější než riskovat třeba smrt.
Moje Sera plná vody po 2,5 roku. U Tetry je zase problém s nastavením teploty. Řeším to externím termostatem. Měl jsem hodně topítek, protože dost jsem jich rozbil. A kupodivu nejlepší byl AquaEl, ale ani ten nepřežil chod na suchu.
Takže podle mě to jsou všechno šmejdy, snad až na titanová topítka, ale ty jsem neměl. Kupuju ty nejlevnější a dávám externí termostat.
Orosil se mi i EHEIM Jager za půl roku provozu.
Je to atman, to je nejlacinější značka, plasty těsnící osičku zestárnou a přestanou těsnit. Pokud ho chcete dlouhodobě provozovat tak to chce mít ten konec nad vodou.

Přesně tak, jestli je v záruce, tak reklamovat, jinak koupit nové. V akvaristice je topítko jedna z těch nižších položek, kvůli které se neoplatí riskovat.
Pokud je to v záruce, reklamoval bych to, pokud není, raději vyhodit. Existují sice způsoby, jak to opravit, ale od té doby, co mého známého zabila elektřina, jsem na to dost háklivý.
Když topítko, tak celoponorné

Podle obrázku je vidět že ho máš celé pod vodou. To nemůže dlouho fungovat jak je tam něco čím jde točit.

Pokud topítko ztratí vodotěsnost, okamžitě bych ho vyřadil. Hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Nové stojí pár stovek (přinejhorším) a za případné zabití to fakt nestojí.
Starší reakce
Bože tady se klasicky radí od oka a dotazovaný bez mrknutí do specifikací výrobku hned nakoupí........
Seš o litr lehčí a přístroj máš tak ideálně na měření teploty v podpaží (a to se nesmiš moc potit)....
Zkopírovat jsem část z návodu která by te mohla zajimat.....je to ta prvni vēta ohledně vlhkosti.....
2. Čidlo s přívodním kabelem není vlhkotěsné
Barva: černá
Délka kabelu: cca 2 m
Délka čidla: 10 mm
Průměr čidla: 5mm
Nerozebíratelně spojeno s termostatem: ano
Teplota prostředí pro čidlo a kabel: -40 až +99,9 °C
Provozní napětí kabelu a čidla: bezpečné

Děkuji za radu, už jsem ten zásuvkový termostat objednal... Pěkný víkend
Já bych se už spíše díval přímo po topitku a termostatu vhodného do jezírka a ne jen do krizového sudu.
Netuším jak velké jezírko jsi měl a plánuješ mít. Dle objemu bych zvolil kvalitní nerozbitne topítko a k němu stejně kvalitní termostat.
Mít jezírko jdu do (
www.jezirka-eshop.cz/… )
Možností je externí termostat. Něco jako je toto:
www.terko.cz/…
Pokud to budeš kupovat, důkladně si zkontroluj parametry (nastavitelná teplota, hystereze, okolní teplota, ...).
Na topítku nastavíš klidně 20°C a na tom termostatu si nastavíš požadovanou teplotu. Čidlo termostatu musí být samozřejmě umístěno v barelu.
0 02.12.2017 09:28 Rombie068 – Existuje topítko na rozsah teploty 5-10 stupňů?
Asi s tímto dotazem se setkáváte poskrovnu, ale opravdu bych potřeboval poradit a sehnat topítko s rozahem teploty 5-10 stupňů celsia. Prasklo mi celoroční jezírko kde mám 8 KOI kaprů a byl jsem je nucen teď přes zimu dát do 500 litrového plastového sudu s venkovním vzduchováním a umístit v nevytápěné garáži. Teď je uvnitř 4,5 a venku -2 stupn

ě, ale obávám se že brzy bude i v garáži pod nulou. Prosím poraďte nejsem akvarista a přímotop mi připadá slušná pitomost!
Starší reakce
No asi takhle, jestli nebude teplota i v noci klesat pod 26st. tedy v akváriu, potom nemusíš.
0 03.11.2017 20:13 Gejby – Topitko do akvaria
Dobry vecer, chtela bych se zeptat. Mam 20l akvarko s betou. Musim mit topitko v akvarku zaple i pres noc. Nebo muzu vypinat? Dekuji

Starší reakce
Jak píše kolega, pokud tam není vyloženě voda a nepřibývá, je to ok...
To zamlžení se dá odstranit právě tak, že topítko lehce povytáhneš nad hladinu. Jen kousek, ať kouká jen vršek té "čepičky" a necháš ho takto pár dní běžet...
Já mám taky v některých kusech zamlženo, ale paušálně ti to neřeknu, že je to OK. Na tvém místě bych sledoval, jestli tam té vody nepřibývá. Poku to bude furt stejné, nijak bych to neřešil.
Tyhle topítka mám taky a klidně je ponořuji celá, bez nějakých obav.
Topítko 150w určitě jde použít i v menším akva, ale bacha na nahromaděné teplo v topítku. I po dosažení požadované teploty, kdy už topítko vypne, to ješte topí tím jak je to nahřáté. V objemu 35l to problém nebude, ale v objemu 5l bych to neriskoval.
Ještě bych upozornil na nastavení teploty, rozhodně se nedá věřit stupnici na topítku a je dobré si to vyladit pěkně postupně podle teploměru a na čísla na stupnici topítka nebrat ohled.
0 05.06.2017 11:13
KLeo [13] - Živorodky 

Zkušebně jsem zapojila nové topítko Diversa a všimla jsem si,že se zamlžilo uprostřed asi 1cm proužek a trochu i na konci.Je to normální nebo je topítko poškozené?Nebo je to tím že hlava topítka (vypadá že tam jsou i otvory) nevyčnívá nad hladinu?Myslela jsem,že se vyrábějí topítka už jen celoponorná,ale v (nesrozumitelném) návodu se píše:"Hlava topítka musí vyčnívat nad úroveň vody,ale musí být také dodržen minimální ponor vyznačený na topítku"
a zároveň že "Maximální hloubka ponoření topítka činí 100cm".
Kabel od topítka je dost krátký,takže by to odpovídalo tomu,že by hlava vyčnívala nad hladinou,ale trochu mě to překvapuje.
A ještě mám jeden dotaz:Napadlo mě,je možné použít topítko s větším výkonem (150V) do menší nádrže (karantény-cca 35l vody),pokud má topítko i termostat?(Ale ani to v návodu nepsali,ale na stránkách e-shopu psali že je s termostatem,tak na to spoléhám) Ptám se jen pro případ,že bych to někdy potřebovala (ale předpokládám,že to spíš nepůjde).
Starší reakce
Kolik stojí nové topítko? 150-200korun? Možná 300. Stojí za to, při té ceně, riskovat život?
Při ceně topítka je naprostý nesmysl cokoliv na topítku opravovat. Navíc jak to pak chcete bezpečně utěsnit?
0 08.01.2017 13:48 Frant.Psotka – Topítko JKA-H50W
Je možné někde obdržet náhradní topící část,sám si to vyměním,Děkuji.
Starší reakce
Málokdo má/mel tak šikovného kamaráda který je schopen udělat topitka ze silnostennych zkumavek a vysypane piskem.
sam mám tyto topitka taky někde schované z dob minulých a věřím ze by byly a budou ještě dlouho funkční.
I přes to ma to kovové jistou výhodu. Je opravdu značně odolné.
Na rejpavou otázku druhá. Mám doma tři topítka, která mi ještě za totáče dělal kamarád. Jsou ze skla a pořád fungují. A ani jedno se mi nerozbilo. Tak proč kovové?
A zase napíšu jednu rejpavou. Není lepsi než sklenena topitka pořídit jedno a ocelové. Ano stojí více ale určitě méně jak tři skleněná dokupy. Nikdy se nerozbije. Když jede na sucho tak se rozzhavi ale nepraskne. Proste sama vyhoda .... krom ceny ta je o cosi vyssi....
Topítka šly okamžitě do koše stejně jako ty, ve kterých jsem objevil vodu.
Jsem sice hazardér, ale zas takový blázen nejsem.
Když praskne ta skleněná zkumavka, nejlepší varianta je - vyhodit. Nicméně určitě se tady ná fóru najde dotaz jednoho "šikuly", který se ptal, čím se to dá zalepit, aby to topítko mohl používat dále. Tak jsem se ho zeptal, zda si cení dvou stovek za nové topení více než vlastního života.
Já už asi 3 topítka rozbil tím, že při údržbě šly na sucho. Jednou jsem při tom prasknutí topítka měl zrovna ruce ve filtru kde mám topítko. Naštěstí se mi nic nestalo. Radši jsem změnil umístění topítka.
Já tedy při výměně vody topítko odpojuju a nechám vychladnout především z bezpečnosti mých nešikovných pazourů. Ona ta část, co při údržbě není ponořená ve vodě se dokáže dobře rozhicovat.
Bezpečnost především. Souhlasím. Proto u lepsich topitek existuje uzemneni a ne jen privodni kabel s fazi a nulakem
Přidat reakci
1 ...... 8
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 7463x