Tak určitě
A když ho nemám?
Hezky to shrnula Raviolka v posledním čísle časopisu: nízká clona, delší čas (to je asi každýmu kdo někdy fotil jasný) a fakt pomáhá kompenzace expozice +/- do mínusu.
Fotím nejčastěji u žrádla, banán, okurka - něco, u čeho ryba musí zastavit aby si ukousla.
Na rostliny, šneky a krevety se dá zaostřit. Na ryby většinou ne, protože než foťák zaostří (tedy alespoň můj kompakt), ryba už je jinde. Zaostřím proto na okurku a pak čekám, až si připlave zobnout
Tím, že mám zaostřeno na světlou okurku, tak už mám upravenou expozici do mínusu, ryba je po vyfocení hezky tmavá. Fotky už dál neupravuju, krom ořezu. Když, tak velmi zlehka, ale spíš vyjímečně.
Edit: A jen dodám, bodové ostření a sekvenční focení. A srovnat si hladinu (ne v akváriu), aby se neklepaly ruce
Zrovna na téhle fotce je neonka s plnou hubou banánu.