To je slušný objektív, tíško závidím.
Veľa ľudí žije v omyle, že si kúpia ´kvalitnú výbavu´ a pôjde to samo. Bohužiaľ potom zistia, že väčšina fotiek ide do koša.
Mám makroobjektív, ktorý je schopný ostriť od nejakých 20 cm, tiež som sa tešila, ale narazila som hneď na niekoľko problémov. Je síce pekné, že môžem ísť pomerne blízko k akváriu, ale čo z toho, keď rybičky sa vyplašia a schovajú sa do rastlín, napriek tomu, že keď tam sedím bez foťáka, producírujú sa mi pred sklom. Proste sa tej veľkej čiernej veci v mojich rukách boja. Takže sú to veľmi dlhé chvíle strávené pred akváriom s hľadáčikom na oku a doslova lovením aspoň nejakých fotiek. Potom ďalší problém je svetlo. Väčšina mojich rybičiek je veľmi rýchla, takže pod čas 1/125 pri rybách ani nejdem. Svetlá mojich akvárií sú setové, čiže nie veľmi silné. Pre bežnú potrebu to stačí, pre fotenie nie, takže dvíham ISO. Samozrejme sa fotením neživím, takže ani fotoaparát nie je profesionálny a tým pádom je šum pri vyššom ise hneď vidieť. Akvárka mám v práci, takže nie je možné ani použitie nejakého prídavného osvetlenia iba kvôli foteniu. Takže áno, mám trochu kvalitnejšiu výbavu ako úplne bežný akvarista, ale musím byť aj za tých pár dobrých fotiek vďačná a považujem ich skôr za šťastie.