Fotky makro, detail, zoom
17 05.09.2019 20:46 Anďaska – Ancík
Nejlepší je zkoušet různé variace v náhledu foťáku a pak se podívat na kompu co je lepší. U rostlin hlavně u těch větších ale stejně dojdeš k tomu že budeš fotit ze stativu.
Jasný, četl celý. A ty základy clona-světlo-čas jsou mi jasný dávno. Jen že tam ten čas zdůraznili, tak mě zajímalo, jestli v tom není nějaká složitější souvislost s tou hloubkou, než jen čas-clona...
Máš naprostou pravdu. A on asi myslí ,,vygenerovaný,, čas expozice.
Taky se v tom odkazu píše, co ovlivňuje hloubku ostrosti a to: 1) ohnisková vzdálenost objektivu 2) clonové číslo 3) vzdálenost fotografovaného objektu
Vidíš tam někde čas? Čas se totiž při prioritě clony automaticky dopočítává, ale na samotnou hloubku ostrosti nemá vliv. Jednoduše. Clona, už ze své podstaty, cloní. A co cloní? Světlo dopadající na čip. Takže když máme menší clonu, třeba těch f2.8, tak je větší otvor, na čip dopadá více světla a není potřeba tak dlouhý čas. Proto stačí jen 1/6 sec. Když je clona třeba f32, tak je to přesně naopak. Malý otvor, málo světla = dlouhý čas, kterým "vykompenzuješ" ten nedostatek světla.
Václave jestli to všechno opravdu píšete vážně (začínám o tom snad i pochybovat), tak opravdu fotografii nerozumíte. Tímto končím debatu. Svoje tvrzení jsem podložil. Ať si z toho vezme každý co chce.
Pro ctibuma - čím vyšší clonové číslo, tím je objektiv více uzavřený (blbě a jednoduše řečeno), tím jde, dnes na čip méně světla a tudíž je potřeba prodloužit čas expozice.
Smetany mě předběhl
No sice si mě neoslovil ale pokusím se úplně jednoduše. Čím více světla máme při focení k dispozici tím kratší je čas expozice pokud zvyšujeme clonu snižujeme tím množství světla které projde objektivem a tím (pokud chceme stejně světelný snímek) musíme prodloužit čas. Což už jsem psal níž. Ale zatímco přiclonění objektivu mění hloubku ostrosti tak čas na ní vliv nemá. Pokud budu fotit s málo světlem budu mít dlouhý čas a menší hloubku ostrosti pokud přisvítím a clonu nechám stejnou čas se zkrátí ale hloubka ostrosti bude stejná (pokud nezměním clonu).
Tak tu fotku udělej s max clonou co ti foťák (objektiv)dovolí (Já mám 32) a řekni mě jaký čas k tomu pak potřebuješ.
Sleduju se zájmem tuhle debatu a nejsem na žádné straně neb o tom vím prd, ale v tom odkazu se píše:
"Nyní praktická ukázka, jak hodnota clony značně ovlivňuje hloubku ostrosti: snímek dole vznikl při použité cloně f2,8 (čas expozice 1/6 sec.). Po přejetí myší na tento obrázek se objeví podobný snímek, u kterého byla ale použita clona f11 (čas expozice 3,2 sec.). Jak vidíte, při vyšším clonovém čísle dosahujeme opravdu větší hloubky ostrosti - ostré jsou již i nápisy a ovládací prvky v pozadí (i když bylo ostřeno na čočky objektivu)."
Mohl by mi někdo jednoduše vysvětlit (pokud je to možné) ten delší čas expozice při vyšší cloně (a větší hloubce ostrosti), když tedy Václav nemá pravdu?
Ale já jsem Vás nechtěl nic nového naučit
jen jsem chtěl potvrdit a názorně ukázat co jsem psal, aby to ostatní viděli a ti co chtějí, se dozvěděli něco nového. Zkuste si přečíst svůj příspěvek, tím jste mi potvrdil to co tady píšu (a nejenom já). Ono je jednoduché prásknout fotku v dnešní digitální fotografii. Fotil jsem ještě na analog a to jsem musel sakra přemýšlet, aby na výsledné fotografii bylo přesně to co chci. Jde o to, už před zmáčknutím spouště vědět co chci fotit.
Rád se od Vás nechám poučit a poradit ve věcech akvaristiky (už jste mi i poradil), ale v tomhle opravdu ne.
Můžeš to i klidně otočit, abych mohl použít max clonu tak musím mít tak dlouhý čas.
2 03.09.2019 21:37 Jarda62 Václave, ty opravdu žiješ v domnění, že tu hloubku ostrosti ti udělá těch 6 sekund? Protože pokud ano, tak je veškerá další debata naprosto zbytečná a ty by ses měl doučit základy fotografování. Fotky v prezentacích ostatních uživatelů s tím vůbec nesouvisí, tady jde o princip.
Je vidět že tomu opravdu rozumíš, ale fotky v tvojí prezentaci to tedy moc nedokazují.
Takhle to úplně nemyslím.
Ale je rozdíl, pokud o focení něco čtu a snažím se to zapamatovat, nebo to takhle vidím názorně a ještě na pokračování.
Sama v tom mám dost chaos, pokud se tomu někdo nevěnuje intenzivně, tak samostudium je dost náročné, je tam toho moc.
Možná se to odborníkovi zdá jednoduché, ale mě tedy ne.
OT
Nezlob se na mě ale pořád to není ono. Protože fotím rostliny už hodně dlouho a hlavně ze stativu a ne 1/60 ale když mě to clona dovolí 6,0s to je pak hloubka ostrosti podstatně větší a některé rostliny jsou třeba 30-40cm široké. Takže jsem se bohužel nic nového nenaučil, ale díky že jsi to nevzdal.
Mě to taky hrozně baví. Jeden o koze a druhý o voze. Nejsem fotograf, ale tohle jsou základní věci. Neživí mě to, ale vidím to v práci denně. Čas opravdu neovlivňuje hloubku ostrosti. Je to prdel tady
Já jsem ráda i za tohle dohadování, alespoň se člověk něco přiučí.
OT
1) 1/60 s f/5,6 85 mm, objektiv 17-85 mm
2) 1/60 s f/32 85 mm, objektiv 17-85 mm
3) 1/60 s f/2,8 60 mm, objektiv pevná 60mm makro
4) 1/60 s f/16 60 mm, objektiv pevná 60mm makro
Údaje: čas, clona, ohnisková vzdálenost
Vše foceno Canon EOS 70D
Ostřeno na ten lístek co je ve vodě.
Václave, takhle jste si to představoval? Pro poučení
Já netvrdím že to je jen o čase ale aby jsme se něco přiučili vypiš k fotkám základní exif jako jsem to udělal o pár příspěvků níže já.
Je to unavující se dohadovat s někým, kdo tomu evidentně nerozumí, co? Přeju pevné nervy, já bych to už dávno nevydržel a dotyčného poslal do patřičných míst. To jeho motání času do hloubky ostrosti (použité clony) je "fascinující". Jinak fotka samozřejmě perfektní. Detail na vrcholovou růžici a zbytek mázlej, super
Hloubka ostrostí nenííííííí o času, už nevím jak to mám napsat
vaclav napsal: Je to jen o manuálu a trochu delším času. Kdyby jsi chtěl vyfotit nějaký detail na rybě nebo něco podobného tak to beru ale tohle ne.
Víc k tomu nemám
Není to jen o objektivu a cloně ale i o času. Jinak se fotí ryba která se hýbe a je k objektivu kolmo nebo nějaký detail jako je ten nezmar a jinak rostlina která není placatá.
Jen doplním že pokud Václav fotí v poloautomatickém režimu s prioritou času tak mu při delším čase roste i clona a tím pádem mohl nabýt dojmu že čas má vliv. Jinak máš samozřejmě pravdu.
Ale tady nejde o hádku
V tomhle se hádat nebudu, to je jasná věc, fotografie mě tak trošku živí, ne tedy akvafotografie, ale nějaké základy trochu mám. A nejde o značku, ale o objektiv
A canon jsem nejmenoval, abych se vytahoval, ale že ty fotografie jsem fotil stejným vybavením
Nebudu sed s tebou hádat za předchozí fotky jsem ti dal max palců protože byly povedené ale tahle prostě ne. S tím časem si to vyzkoušej (rostliny) nejsi sám co má canon.
např. clona, ohnisková vzdálenost objektivu a třeba vzdálenost předmětu, ale čas nee. Nechci poučovat, každý rozumí něčemu jinému a to je dobře
A všechny moje fotografie vložené za poslední týden byly focené stejným objektivem (mimo celkový pohled na akva) a stejným fotoaparátem Canon 70D, to jen pro srovnání.
A co tedy.
To je klasicky ,,Makro,,.
Čas nemá na hloubku ostrosti vliv. OT
Je to jen o manuálu a trochu delším času. Kdyby jsi chtěl vyfotit nějaký detail na rybě nebo něco podobného tak to beru ale tohle ne.
A to je přesně o tom. Nevíte co jsem chtěl vyfotit. Tohle vlákno se jmenuje mimo jiné makro. Zkuste vyfotit tímto objektivem: Canon pevná 60mm f/2.8 Macro USM větší hloubku ostrosti. To není rozmazané, to je o hloubce ostrosti.
A čas nemá s hloubkou ostrosti nic společného. To jen tak pro doplnění.
Máš to hrozně rozmazaný, rostliny se fotí delším časem aby byly ostré do hloubky a ne jen přední listy.
Nezlob se ale to je hrozná fotka.
Jak jednoduše jdou chytat Okružáci. Stovky jich vyhazuji a slušně mně pomáhají ,,Helenky,, desítky a desítky prázdných ulit. I takhle velkého Okružáka bez problémů zbaští.
14 01.09.2019 18:17 Anďaska – Samice
To znám
. Teprve při prohlížení fotek v PC jsem zjistil, že mám v akvárku malé krevetky (špatně vidím a na blízko jen jedním okem).
Po několikaměsíční mravenčí práci se mi podařilo zkřížit Caridina caerulea a Bucephalandra sp. Green. Viz foto - nalevo je matka, napravo otec, nahoře potomek. Mohla by z toho vyrůst zajímavá masožravá rostlina...
Starší reakce
Už mi rostou a vybarvují se, foceno telefonem
18 25.08.2019 21:41 Anďaska – Ancík
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 15
Zpět na obsah sekce Focení a úprava fotek • Zobrazeno 47097x