Nechci jít proti tobě, vaclave. Vážně ne!
Ale kdo nebo podle čeho, se určuje, že je fotka pěkná? Nebo krásná či nádherná? A kdy jde o panorama, makro či portrét? Je to subjektivní nebo objektivní hledisko?
Podle mého pro (dobrou) makro fotku je rozhodující objekt (bod, detail), který je focen. Ideálem pak je ostrost foceného a rozostřené okolí. Z toho neostrého podkladu focený objekt vystupuje. A s tím souvisí hloubka ostrosti. Jde to i naopak. Na ostrou květinu přilétá neostrý čmelák, který je však v popředí. Opačně by efekt a dojem nebyl tak působivý.
V případě delšího času a příslušné clony může být ostrá celá fotka, tj. jak focený objekt, tak pozadí. Taková fotka odpovídá zřejmě realitě, ale je otázkou, zda je to cíl a zda to odpovídá definici makro fotky.
Jestli jsem mimo, klidně OT
Tady nejde o to jestli se mi ta fotka líbí, to nebylo účelem. Snažil jsem se dokázat, že čas nemá s hloubkou ostrosti nic společného Vy jste chtěl, abych udělal fotku s clonou 32 a když jsem si to dnes zpětně přečetl, tak jsem jí udělal. Vy jste se ptal jaký k tomu potřebuji čas a ten byl stejný.