Low-tech akvaristika
Tinorka napsala: A úplně od založení jede akvárium bez filtru ?
Ano.
Ahoj, taky mám akvárium bez filtru (Oblaka ve skalách), už od založení a vše ok. Důležité je opravdu hodně osázet rostlinami, nepřehnat to s rybami a pravidelně se starat

Ja mám 2 akva kde mám len svetlo, relatívne silné
Jedno má 25L kde mam aj ohrievač na 27,5°C (10 nedospelých živorodiek)
Druhé 15L bez ohrievača cca 23°C (4 nedospelé živorodky)
Obe saggitaria po celom dne, mach, anubias nana s riasou okolo korenňov
funguje mi to takto pár týždňov úplne v pohode, ale obe boli dlho zabehnuté akva
Práve testujem tú zvýšenú teplotu v jednom, ako budú reagovať rastliny, ryby a rýchlosť rozkladu bordelu okolo saggitarie. Viem, že živorodky (gupky) nemusia tak vela, ale keď bez ohrievača som mával do 21°C, občas som pozoroval vláknité výkaly niektorých jedincov.
Mám miniakvárium bez filtru a topení, jenom se světlem a už to několik měsíců funguje. Při zakládání jsem ale použil část dna z už zaběhlého akvária. Beta bude topení potřebovat, ale když tam bude dost rostlin, tak by to fungovat mohlo.
Jj, na začátku to bylo možná 3 měsíce jen obycejny písek, ryby, rostliny a pak až jsem dodala světlo ale to bylo spíš tak nějak z nedostatku času manžela který mi ho slíbil vyrobita. Ale teď už mam akvárium přes půl roku a žádnou další techniku neplanuju. Za tu dobu jsem nezaznamenala že by rybám něco chybělo, rostliny rostou v pohodě, prostě je vše jak má být.
A úplně od založení jede akvárium bez filtru ?
Mám 200 litrů bez filtrace a naprosto bez problémů, chce to pouze dát méně ryb, jinak si nemyslím že by v tom byl nějaký zádrhel.
Zdravím, ráda bych jsem se zeptala jestli by fungovalo akvarium bez filtru. A co bych musela pro to udělat jestli by to vůbec šlo. (akvarko je 60×30×30 a byla by tam jedna Betta). Když jsem si totiž zakládala akvárium a pustila filtr už sem věděla že to bude problém. Měla jse akvarium v pokoji asi 2 m. od postele. A vrčení mě rušilo jak v noci tak i přes den. A kvůli filtru i dalším problémům jsem musela akvarium zrušit. Teť bych si ho znovu ráda založila, broblémy jsem vyřešila jen ten filtr je pořád problém. Budu ráda za každou odpověď.
Starší reakce
... ve kterém krátce ukazuji většinu z mých 26 low-tech nádrží
www.facebook.com/…
Trvá to 14 minut, ke každé jsem dal krátký komentář. Filtr má jen úplně první, vše ostatní je bez něj.
Blog o zakládání low-tech akvária plánuji už dost dlouho, ale ještě to chvíli potrvá.
Pomalu 3 měsíce staré akvárium pod stolem II. Dnešní video
www.facebook.com/…
Návod, jak na to:
Pár hrstí zeminy pro pokojové rostliny
levnestavebniny.eu/… a bahna z potoka. Jemný písek, trochu uhlíků z ohniště. Výška substrátu 1-2 cm. Jedna rostlina Barclaya longifolia. Voda výhradně z jiného akvária, trocha dešťovky. Hned v úvodu šneci levatky, pár okružáků a dafnie.
Měsíc a půl jsem trávil pozorováním mikroživota. Pak nasazeno deset dunajských neritin Theodoxus danubialis, které očistili sklo za pár dní. Čtyři krevetky. Před necelým měsícem postupně 15 kusů nejmenšího potěru Quintana atrizona. Vykrmil se moc pěkně, ale nerovnoměrně - ten, co jsem dal poslední, zůstává stále malý. Může být, že akvárium v současném stavu nedovolí, aby jich vyrostlo víc. Průběžně vytahuju chumáčky zelených řas, nedávno jsem dal jinam 14 okružáků - ověřuju, jestli za díry v listech barclaye mohou oni. Barclaya asi bude kvést.
Okvárium je nejen low-tech, ale také low-cost. Okamžité náklady byly 0 euro. V minulosti jsem koupil lampičku a žárovku a krevetky. Substrát jsem si nasbíral, levatky a okružáky jsem měl vlastní. Děkuji sponzorům:
0: Barclaya longifolia
František Kaduch: Akvárium
Jože Vrbančič: Theodoxus danubialis
Milan Murko: Rodiče Quintana atrizona
clarkii: Dafnie (na podzim 2017)
Rok stará koule:
www.facebook.com/…
Založena loni kvůli Potamogeton pectinatus, který jsem vylovil z jednoho jezera blízko Senca a chtěl si ověřit, jestli vydrží "v zajetí". Oblázky, bahno i voda byly tehdy čistě z přírody, postupně jsem doplňoval vodu vodovodní.
18. 5. jsem do toho dal pár kousků Najas horrida, který dovezl měsíc předtím Martin Botumato z Botswany. Obě rostliny aktuálně kouli pomalu zaplňují.
Za rok v tom byly párkrát ryby (první potěr jsem dal asi 3 měsíce od založení), ale nakonec od letošního jara čistí vodu dafnie. Před dvěma měsíci jsem tu ubytoval mexické blešivce Hyalella azteca a dunajské neritiny Theodoxus danubialis. Společně čistí kouli od řas tak účinně, že musím pro blešivce řasy přidávat odjinud (jinak, by se pustili do rostlin). Aktuálně čisté a funkční.
Slunce svítí několik hodin denně. Teplota v nejteplejší dny skočí na 27-28, kvůli T. danubialis dávám kouli na noc do otevřeného okna - teplota klesne i na 22°C. V zimě bylo i 17°C. Vodu neměním, jen dolévám.
Veškeré náklady až doteď byly 6 euro (zlevněná koule v Hornbachu).
Starší reakce
Ivan Mikolji to jsou celkem známá videa a nejsou to přírodní akvária ale biotopní.

Pridávam zaujímavý odkaz na sériu o týpkovi, ktorý robí doslova "prírodné akváriá ".
www.youtube.com/…Starší reakce
Jasně, že to bez filtrace jde, jen se to musí primárně stavět na rostlinách a akvarista musí mít ve více ohledech sebedisciplínu. Do značné míry - čím víc si nádrže nevšímá, tím častěji lépe.

Za výbornou indicii považuji živorodky, protože se namnoží jen do únosnosti nádrže. Takže, čím víc jich je a v čím lepší kondici, tím celkově lépe.
Byl jsem kdysi za svou babičkou v sanatoriu a tam ve vstupní hale měli staré rámové akvárium, snad nějakých 50-60 litrů. To akvárium bylo plošně zarostlé C. affinis, plavalo tam velké hejno obyčejných pavích oček a na dně byla snad dvoucentimetrová vrstva detritu. Nejelo tam ani vzduchování, ani filtr. Nicméně rybky v tom akváriu velice dobře prosperovaly a kytkám se evidentně dařilo dobře. A teď babo raď jestli s filtrací a nebo bez?
Starší reakce
Udělal jsi chybu s tím příliš brzkým nasazením ryb. Ale jinak se to čtení vyplatilo, na začátečníka to není vůbec špatné. Jen tak dál!

Ceratophyllum vytahej ze dna a nech splývat, egerii doporučuju taky nechat vzplývat. Není to zlé.
Filtr bych vyhodil proto, protože při něm rostliny hůř pokrývají hladinu. Někteří lidé měli s ceratophyllem v kombinace s filtrem problém a bez filtru v pohodě.
Jarry: Napsal jsem mu to, aby věděl, že udělal v úvodu chybu s moc rychlým nasazením ryb. Nezávisle, jestli filtr má nebo nemá.
Edit: Takhle bude vypadat cca po měsíci ceratophyllum, když ho i v nižší kvalitě kousek vezmeš a necháš vzplývat těsně pod hladinou. Tento styl pěstování je pro něj nejlepší.
Může být ještě hezčí, pokud je silný zdroj světla doslova jen pár cm nad ním:
rybicky.net/fotogalerie.php…

přikládám foto
A má stejně zmatené (různé) rady, jako předtím. Ryby už tam jsou a troufám si odhadnout, že polovina rostlin moc nepůjde, takže v tomto případě to filtr chtít bude - nemám vůbec nic proti bezfiltrovým řešením, ale toto si myslím, že nebude vhodný případ.
1) Dej fotku, ještě lépe prezentaci.
2) Vykašlal bych se na filtr a ryby dal, až když se rostliny uchytí. Tak po měsíci.
Filtr jsi měl mít puštěný od napuštění, stejně jako nasázené rostliny a v tomto stavu nechat akvárko běžet alespoň měsíc, než dáš první obyvatele. Rostlin moc nemáš, klidně přitlač na počtech i druhách. Ideálně se zaregistruj a zřiď prezentaci.
Vodu měnit 1/3 týdně, ze začátku můžeš i častěji a víc, neboj se ani poloviny, zvláště pokud až tam je betta, tak dva týdny obden, nebo i denně, pak další dva týdny 2-3 týdně a pak dál jak jsem psal 1/3 týdně. Filtr teoreticky potřeba není, ale musíš mít poměrně dost rostlin a čistotné ryby, žádné rozmetače hnoje jako jsou živorodky apodobně. Jinak filtr by se měl čistit co nejméně, až výrazně zeslábne jeho průtok, což mam obavu, že u tebe bude poměrně brzo se setovým filtrem. Průtok vody filtrem stačí kolem 5ti násobku..
Nevím, kde píšou neměnit vodu, ale vodu bych rozhodně měnil alespoň 30% týdně, u takového akvária je to práce na 10 minut. A začal bych u toho filtru, jak sám píšeš, stávající má objem houby 0,1% objemu akvária, což je žalostně málo. Přečerpávat 15x za hodinu objem akvária je podle mého blbost (a chtěl bych vidět, kdo má takový filtr), 2-3x stačí. Pořídil bych filtr s dostatečným objemem filtrační hmoty - čerpací hlava s biomolitanem, případně nějaký menší externí filtr, podle financí, dočasně bych nechal v akváriu běžet i ten stávající (alespoň 2 týdny) a dokud tam nový filtr nebude, měnil bych častěji vodu.
0 09.06.2017 12:27 Karlos – low-tech beginner
Dobrý den, zrovna jsem si zařídil akvárium.
Jsem úplný začátečník. Než jsem si akvárium pořídil, snažil sem se nastudovat co nejvíce věcí a dospěl jsem k závěru, že pro mě bude nejlepší zařídit si low-tech rostlinné akvárium. Koupil jsem si set Pacific 54 litrů s topítkem 50W (zatím vyhovuje), kryt s osvětlením žárovka 15W a filtrem Cat-Gato Pacific 300l/h. Filtr má velký proud a dost malou houbu, takže nic moc. Při zakládání jsem čerpal z několika webů (
www.akvarijni.cz/… ,
rybicky.wity.cz/… ,
www.rostlinna-akvaria.cz/… ). Jako dno jsem použil aktivní substrát od TETRA v množství určené pro 60 l akvária. Substrát jsem pečlivě propral, pak dal do akvária, napustil vodu a nechal týden odstát. Po týdnu jsem si zašel pro rostliny a začal sázet – Vallisneria spiralis, Egeria densa, Ceratophyllum demersum a Bacopa monnieri. Snažil jsem se vybrat rostliny s co nejmenšími nároky. Ten den mi přišel i BactoClean Bio od Dennerle a tak jsem ho nalil do vody, abych nastartoval biologickou filtraci, zapnul filtr a šel jsem pro rybičky – 1 samec bojovnice pestré a 4 pancéřníčci panda. Vyvařil jsem ještě dvě půlky skořápek kokosu a dal je do akvária, aby měla betta úkryt. Světlo jsem zatím nastavil na 6 hodin denně, filtr na 200l/hod (při 300 moc velký proud), krmím jen velmi střídmě. Toť vše k mému akváriu.
Teď bych vás chtěl poprosit o radu. Na různých webech sem se dočetl různé věci a jsem dost zmatený. Někde se píše, že bych neměl vůbec měnit vodu, protože bych tím zapříčinil kolísání hladiny CO2, jinde píší, že voda se měnit musí. Ani ohledně filtru si nejsem úplně jistý. Četl jsem názory, že filtr potřebuju ohromně výkonný, aby přečerpal objem akvária 10-15 krát za hodinu a objem houby 1-5% objemu nádrže. Počítal jsem, kolik mám, je to kolem 0,1%. Jinde jsem se zase dočetl, že filtr teoreticky není vůbec potřeba. Čím víc informací se snažím najít, tím víc se v tom ztrácím.
Za jakékoli rady nebo připomínky budu velmi rád.

Starší reakce
Písek betoňák.

V mojich začiatkoch som mal na severnom okne 50L akva s 3cm dunajským štrkom a malým bublifukom. Posadil som tam dva cryptocoryne zukali a dal tam osem chovných gupiek. Za pár týždňov bolo plné krásných crypt.zukal. Akurát v začiatkoch som musel pricloniť zadné a bočné skla. S clonením vrchného skla som to doladzoval podľa ročného obdobia. Teplota sa pohybovala od 16 do 22 C". Bez hnojenia a štvrtinovým odkalením raz za dva týždne parádne fungovalo. Teraz to skúšam tiež na malom severnom okne s 5 L akva bez fitracie a holým dnom. Sú tam 7ks anubiasov nana. Údržba spočíva jeden krát v týždni výmenou všetkej vody za starú vodu z rastlinného akva. Funguje iba mesiac,zatiaľ bez rias. Chystám sa tam dať pár levátiek a krevetiek.Poradte mi aké dno tam mám dať

.
Tak on by nemusel být problém dát na dno písek pro rostlinky a pak to překrýt třeba 1cm vrstvou kamínků.
Zdravím,
mě se pro soužití krevetek s většími rybami v low-tech akvárkách osvědčilo hrubší dno, i klidně 3cm kameny. Mladé se tam zřejmě skyjí a přežijí- u ramirezky a moll jich je po létu z 6 kusů už přes 30 viditelných...Pravda osázení není nic moc- Hydrophila siamensis, Ehinodorus, jávský mech a hnědovka, takže nevím jak moc by v tom rostly kytky...
V létě krycí skla nebudou, mám je kvůli vlhkosti v bytě v zimě. Plesniví mi stěny.
Ale na hladině plánuji 5cm vrstvu té plovoučky a jen pár míst pro dýcháni ryb. Při nejhorších vedrech můžu zatáhnout žaluzie nebo udělat z větráčku aktivní chlazení. Na dno dám asi radši pálený jíl, jsem si vzpomněl že ho mám zbytek z pokusů a rostiny mi v něm fajně kořenily.
Edit: Rostlina na hladinu:
rybicky.net/atlasrostlin/phyllanthus_fluitans
Plánuju občasnou výměnu vody, skoro nic to nestojí a u tak malého akvária nezabere ani moc času.
Po pravdě zákal jsem neměl v akváriu 25 let a řasy mě už taky dlouho netrápí. Takže nemám s bojem proti nim zkušenosti.
Rozporoval bych, že se z toho bez filtru stane žumpa, nicméně potvrzuji, že na slunci má voda tendenci při velkém množství organických látek víc zelenět (pokud jsou navíc gupky - nedivím se). Na druhou stranu jsem se zbavil zelené vody ještě v průběhu léta, takže to není, že by to v létě muselo takto vypadat.
Někde u Rataje jsem četl, že sluneční světlo a kolísání teplot nejsou samy o sobě problém pro rostliny, ale mohou být problém pro mikroorganizmy, které v akváriu žijí. Proto asi větší náchylnost na zelený zákal. Na druhou stranu, například v tomto
rybicky.net/nadrze/25435 žádný zelený zákal nenastal, obecně není žádný problém a mechorost prosperuje. Ano, nekrmím, nehnojím a donedávna v tom nebyla ani ta jedna krevetka, na druhou stranu je to 1,8 litrů a tudíž velmi náchylný biotop.
Tohle mě funguje už pár let jen z gubkami a ancíky ale bez filtru se z toho stane žumpa. V létě musím stínit a přesto voda zelená a krycí skla musí pryč. Rostliny tu část roku rostou i bez substrátu jen zatížené pomalu lépe než v akváriu. V zimě je to trochu horší ale přežijí i teplotu 18 stupňů bez problémů. Na řasy dávám vyřazené přerostlé parmičky černopruhé. Celé léto jsem v akváriu skoro nekrmil přesto na pávčatech bylo vidět že mají plná břicha. Nádrž má ale 200 litrů a hladina vody je 50cm.

Rozumím, že chceš krycí sklo kvůli vrčivkám, ale v největších vedrech by se bez něj asi akvárium zahřívalo míň.
2 cm písku jsou pro kryptokoryny ok (rostou mi i v 1,8).
Kryptokoryny jsem na okně ještě nezkoušel, ale mám to v plánu a nepředpokládám problémy.
S vrčivkama zkušenosti nemám.
Dospělé krevetky by sežrat nemusely, ale asi se ti nebudou moc množit. Jinak mám ověřeno, že krevetky právě tebou uvedené kolísání teplot (malé nádoby na západojihozápadním okně) přežijí. I ráček CPO. Každopádně bych tam vrazil jednu japoniku (která ale může být taky docela potvora vůči jiným malým krevetkám).
Šneky bych určitě na začátek použil kružlíky a levatky. Hodně ti pomohou.
Mám zkušenost s nádržemi do 4 litrů. Jde to. Ty budeš mít cca 40, takže by si to mohlo lépe udržet teplotu.
P.S. Mám vyzkoušeno, že se v letních vedrech akvárium přehřívá víc, když stojí u otevřeného okna. Ale asi závisí i na okenním skle. Plus, pokud budeš chtít v parném létě snížit teplotu, pomůže průvan.
Starší reakce
0 05.07.2016 22:36 nalim Starší reakce
Starší reakce
Vlastně ano. Já se o koberec ani příliš nesnažím.
Vis jak to je, pekny fotky, tak jako, ze pri low tech akvaristice rostlinky jdou taky, to je jasny, otazka je spis jaky. Dobrej vyber a nemas a pujde to. Hlavni problem low akva spociva v kobercovkach ... jinak bych to ani tak moc neresil ...

Pak jsem možná ten, kdo používá fakt minimum

.
Podobně vypadají má osvětlení ostatních akváríí a miníček:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Ale že to je o zkušenostech a hra s rostlinkama, s tím souhlasím.
Low tech akvaristika je hodne siroky pojem .... otazka je, kolik ceho a jak moc.

Malokterej z uzivatelu opravdu jde na minima, bud tam strcim vic osvetleni, nebo pridam tekutyho CO2 nebo to budu balancovat na nejakym prumeru .... je to otazka zkusenosti a hra s rosttlinkama a rasama ... navic vse, co bylo tak nejak pojednano drive jde do ... nekam, pac, kdyz si k tomu pridame neskutecne variace vyuziti nebo zneuziti led osvetleni, tak jsme zase v pocatcich a zkouseni ......

Blog jak (ne)uvažovat při zakládání akvária:
dennikn.sk/…
V low-tech stylu

.
Starší reakce
Jasně, celej stojan se přestěhoval do pokoje, tedy na dnešní dobu jakoby nevytápěnýho, což uvádím jako příměr, měl tam petry a když bylo třeba, tak i přitopil. Když to odhadnu, tak v tom pokoji mohlo bejt tak max. 18 stupňů(beru to podle současnejch 20 který máme doma, tak tam bylo chladněji), no a ten stojan stál u okna, tedy před tím oknem.
Od jara do podzimu venku ale pak museli nějak přezimovat.Já si pamatuji, že můj starší brácha měl akvárko na chodbě celý rok. A to jsme bydleli v baráku na náměstí a tam bylo chladno i v létě, natož v zimě a žádný ohříváček se nedal koupit ani náhodou. Jediná možnost byla si ho vyrobit a k tomu byla potřeba zkumavka nějaké elektrodrátování, špunt a velká odvaha to vyzkoušet. Toto si pamatuji hóóódně matně, neboť je to hóóódně dávno

Tak na to jsem já zapoměl taky a taky na charakteristickou vůni sušících se dafnií na sítech, jak jinak, než pod stromem.

Tedy ten rybník je na návsi.

Ještě jsem zapomněl na krmení 90procent buchanky a Daphnie z rybníka za plotem.

Tak ono to docela koresponduje s letněním živorodek, jak je mnozí chovatelé dokáží velmi efektivně praktikovat. A proč to píšu? Protože jsem jako hodně malej kluk chodil s tátou u nás na vesnici k jednomu sousedovi, kterej měl od jara do podzimu venku pod stromem celou akvarijní stěnu a taky v těch akváriích měl afinisky a jávák a taky moje oblíbený rostliny a to hnědovky a mezi tím paví oka jak telata, mečovky že málem mečem probořily akvárko, žádný vzduchování ani filtrace a ty nádrže byly dnešním pohledem solidně přerybněný a prosperovalo to všechno jedna báseň. Ovšem jenom od jara do podzimu.

4 07.02.2016 16:47 RAP Před několika desítkami let jsem měl malé akvárium v chodbě naproti oknu. Slunce tam zasvítilo jen poránu.
Z rostlin tam byly afinisky, jávák, trhutka a jedna velká šípatka tuším S. latifolia, která rostla sumerzně. Osádku tvořily paví oka a okružáci. Všechno fungovalo od jara do podzimu bez problému. Trhutka dokonce udělala na časti hladiny tak silný povlak, že udržel bůra.
Akvárium bez techniky lze provozovat, ideálně od jara do podzimu. Akvárium by mělo být spíš nižší s velkou plochou dna a část rostlin růst submerzně.
Pravda, píšeš o tom i v prezentaci.

Já ho stále mám jen tmel vystřídal silikon.

O něčem takovém jsem také přemýšlel. Rostliny Kryptokoryny, jávský mech. Krevetky a k tomu endlerky. Z vlastní zkušenosti v mém akva to vydrželo dva měsíce bez údržby, tím myslím živočišstvo ale ty řasy!!! A také bych měl obavu z odchytu krevetek před zimou, je to celkem velký souboj a vyhrávají z 99% krevetky.
Tak možno to pôjde bez rýb, ale chcem tam nejakých obyvateľov. Co krevetky?
Nevím jestli je nejmoudřejší dávat low tech zrovna na chatu, kde nejsi po celý týden, kde bude kolísat teplota (bude tam zima), nebude se tak často měnit voda, krmit ryby, atd. Přidje mi to moc ambiciózní a mírně nedomyšlené.
Ano, rámový nádrže, sklo zakytovaný, dno z drátěnýho skla, to je syrový retro, který mnozí z nás pamatují, patřím mezi ně. Zde byl největší problém ten kovovej rám, kterej prostě za nějakou dobu proreznul natolik, že se to muselo buď předělat a nebo se doba již posunula a člověk pořídil akvo lepený, tenkrát ještě čirým silikonem, mám jich ve sklepě několik.

Doma mám knížku "Skleněné domovy" z r. 1955, autor dr. Bohumil Lhotský. Když to čtu, dnes je to úsměvné čtení. Ale už tehdy tam psali o topných tělesech.
Na začátku knihy mě pobavilo toto:
"Akvarium je drahé - ale jen tehdy, když jsme neskromní a chceme hned dvouhektolitrovou nádrž s automatickým topením, větráním, odkalováním a osvětlováním. Kdysi nám učarovala v pokoji nadšeného chovatele rybiček, který však už nad svými svěřenci zešedivěl."
O 2 odstavce dál:
"Ohrada sběrných surovin s kovovým šrotem skrývá nepřeberné bohatství. Z něho se dá snadno pořídit dobrý akvarijní rám i mnohé pomocné zařízení. S nástroji nám vypomůže zájmový kroužek nebo soused. Nakonec bude skleněný domov zařizovat celá rodina."
Přidat reakci
1 ...... 6 7
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 9967x