Poradíte prosím, ako sa zbaviť zamorenia akvária jelením parohom? Ide o toto akvárium:
rybicky.net/nadrze/19970
Kameňom úrazu je silné svetlo a malá výška akvária. Toto je vec, ktorá je daná a nie je možné zmeniť (žiaľ, počítalo sa s tým, že bude osadená len jedna trubica, na objednanom modeli svetla to bolo možné, ale tento novší model svetla to už neumožňuje). Svieti sa 6 hodín denne.
Inak je všetko podľa mojich znalostí v poriadku: hodnoty CO
2 (rozpúšťa sa v reaktore) sú akurátne - podľa permanentného testu v akváriu i podľa občasných kontrolných meraní pH, filter je parádny, až značne naddimenzovaný, prúdenie vody cez rampu priam dokonalé, hodnoty amoniaku a dusitanov nulové, v akváriu je čisto, nie sú tam žiadne rybky, len krevetky Red Cherry. Hnojí sa plnými odporúčanými dávkami PPS Pro, no tu je potenciálny problém - pred týždňom som zmeral vodu a nameral nulové fosforečnany a nízke hodnoty dusičnanov, na základe toho som "predpísal" vyššie dávky makroprvkov (dnes zájdem zmerať, či je to už OK). Neviem, či nedostatok fosforečnanov môže spôsobiť rozmach jelenieho parohu.
No a samotný problémom je kalamitné napadnutie rastlín jelením parohom, snahy o jeho odtrhávanie nevedú k zlepšeniu. Po aplikácii PMFE (glutaraldehyd) sa rast riasy stlmil, ale nezničilo ju to a nepokladám to za dlhodobé riešenie. Pred týždňom sme vybrali prakticky všetky napadnuté rastliny a 5 minút ich kúpali v roztoku PMFE 1:3 - riasa uhynula, ale žiaľ, spolu s listami citlivejších rastlín (ako Rotala, Alternanthera, Cabomba, Pogostemon). Už sa zdalo, že je to v poriadku, ale vraj sa opäť začala riasa objavovať na doteraz nenapadnutých rastlinách.
Čo robiť? Znížiť dobu svietenia na 4 hodiny? Úplne zhasnúť na týždeň? Kúpiť plávajúce rastliny? (Tu u nás akosi nikde nemajú, ale o 2 týždne bude burza, snáď sa čosi nájde.) Denne dávkovať PMFE, kým riasa nevykape? Mrenku siamsku (Parmička černopruhá) nemožno kúpiť, lebo by zrejme požierala krevetky. Nechce sa mi veriť, že by nebolo možné prevádzkovať akvárium s takým silnejším svetlom, teda že jediné riešenie je slabšie svetlo.