Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jelení paroh

 

NápovědaFórum » Řasy » Ruduchy 

Přejít na předchozí stránku 4 Žádná další stránka   1  
Jelení paroh
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.04.2014 16:14 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
Kdyz se podivam na fotku rybicky.net/fotogalerie.php… , vypada jako moje Echninodory (tedy nove listy), kdyz na mesic vysadim hnojeni, vypnu CO2 a casto menim vodu. Jak prihnojim dle svych zvyklosti, zmineny Echinodorus ma listy olivove zelene, a specialne tento ani nepotrebuje pridavat CO2, roste i bez pridavani dobre. Problemy s Jelenim parohem mivam v okamziku, kdy hnojit prestanu (nebo uz davam malo) a necham svetlo jak je.

Souvislost se svetlem je u Jeleniho parohu znama, vyhovuje mu vice svetla, a zrejme k tomu jde ruku v ruce ono hnojeni. Kdyz je svetla vic, nestahovat ono svetlo, ale adekvatne tomu prihnojit. Zkousel jsem se ledascemu branit stahovanim sviceni az na 6h, svitil jsem tak malo dlouho, a vypadalo to O.K., ale to neni dobre reseni, do akvarka chces taky videt, nechces ho takhle stale omezovat, a za cas stejne prisly problemy jine. Resenim je poradne podporit rostliny k tomu, kolik maji svetla.

Akvarium muzes provozovat jako low-tech, kde je malo svetla a nic moc neresis, pricemz problemy nejsou. Nebo jako hi-tech, vseho kolik muzes, a taky problem neni. Jak se dostanes nekam mezi (a ze jsem tak "blbe" akvaria ohledne rostlin provozoval), muze to klidne nejaky cas fungovat, ale snadno se to zvrtne a pak nevis jak z toho ven. Jeden mesic mas nadherne akvarium, dalsi cas resis zelenou vlaknitou rasu, pak Jeleni paroh, stale neco - moc prace, vysledky stridave.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 12:02 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: zervan
Může se stát, že se tam drží NO3 látky nebo je hodně nějakého prvku, jako fosforečnanů, křemičitanů apod. Výměnou vody nějaké množství odebereš a tím se to vlastně anuluje. Samozřejmě s dodávanou vodou vezmeš taky značnou část jednotlivích prvků, ale určitě jich tam bude méně. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 11:49 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: 3CK
Nie je to moje akvárium a majiteľka nechce krycie sklo, preto ani nie je spravené. Pôvodné sklá totiž už nepasujú (kvôli držiaku svetla), takže dočasne sa použiť nedajú. Kým sa podarí zohnať nejaké sklenára a spraviť sklo na mieru... No ale navrhnem to :-)

Častejšia výmena vody skutočne môže pomôcť? Nie je to tak dávno, čo bola v tom akváriu voda menená každý deň 1/3 - vtedy bolo napadnuté klasickou čiernou ruduchou, ešte ako novo založené, ešte s nie dobre fungujúcim CO2 a so starým filtrom (postačoval síce, ale mal slabý prúd). Táto denná výmena vody nijako nepomáhala - až po nasadení nového filtra a zlepšení CO2 čierna ruducha zmizla, krátko na to ju vystriedal jelení paroh. No tiež to navrhnem.

A vďaka za tipy! Teda tie nulové fosforečnany by nemali mať súvis?

EDIT: A teda uberať dobu svietenia (teraz je 6 hodín + denné svetlo v miestnosti) už nemá význam?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 11:24 Muž 3CK [49] Re: zervan
zervan napsal: Kameňom úrazu je silné svetlo a malá výška akvária. Toto je vec, ktorá je daná a nie je možné zmeniť (žiaľ, počítalo sa s tým, že bude osadená len jedna trubica, na objednanom modeli svetla to bolo možné, ale tento novší model svetla to už neumožňuje).
Kromě zmíněných plovoucích rostlin ještě můžeš zmírnit osvětlení tak, že mezi světlo a hladinu umístíš např. čtvrtku papíru. Vidím, že nemáš kryt, ale můžeš si sehnat tabulku skla a pokládat to na ni. Ale to je jen taková improvizace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 11:08 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: zervan
Tak to začni dělat častěji. Třeba 2x týdně 1/3 vody, alespoň po nějaký čas než to zmizí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 11:00 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Aforte
Voda je menená pravidelne - každý týždeň 1/3, to som zabudol napísať. Čiže stačia už len tie plávajúce rastliny? OK, snáď o 2 týždne a čo dovtedy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 10:56 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: zervan
rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu
Máš tam napsáno, jak vzniká, tak udělej něco pro to, aby nevznikal palec

EDIT: "Pravidelné výměny vody a mírné zastínění plovoucími rostlinami tuto řasu spolehlivě potlačuje."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 10:54 Muž zervan [1123] - Rostliny – jelení paroh
Poradíte prosím, ako sa zbaviť zamorenia akvária jelením parohom? Ide o toto akvárium: rybicky.net/nadrze/19970

Kameňom úrazu je silné svetlo a malá výška akvária. Toto je vec, ktorá je daná a nie je možné zmeniť (žiaľ, počítalo sa s tým, že bude osadená len jedna trubica, na objednanom modeli svetla to bolo možné, ale tento novší model svetla to už neumožňuje). Svieti sa 6 hodín denne.

Inak je všetko podľa mojich znalostí v poriadku: hodnoty CO2 (rozpúšťa sa v reaktore) sú akurátne - podľa permanentného testu v akváriu i podľa občasných kontrolných meraní pH, filter je parádny, až značne naddimenzovaný, prúdenie vody cez rampu priam dokonalé, hodnoty amoniaku a dusitanov nulové, v akváriu je čisto, nie sú tam žiadne rybky, len krevetky Red Cherry. Hnojí sa plnými odporúčanými dávkami PPS Pro, no tu je potenciálny problém - pred týždňom som zmeral vodu a nameral nulové fosforečnany a nízke hodnoty dusičnanov, na základe toho som "predpísal" vyššie dávky makroprvkov (dnes zájdem zmerať, či je to už OK). Neviem, či nedostatok fosforečnanov môže spôsobiť rozmach jelenieho parohu.

No a samotný problémom je kalamitné napadnutie rastlín jelením parohom, snahy o jeho odtrhávanie nevedú k zlepšeniu. Po aplikácii PMFE (glutaraldehyd) sa rast riasy stlmil, ale nezničilo ju to a nepokladám to za dlhodobé riešenie. Pred týždňom sme vybrali prakticky všetky napadnuté rastliny a 5 minút ich kúpali v roztoku PMFE 1:3 - riasa uhynula, ale žiaľ, spolu s listami citlivejších rastlín (ako Rotala, Alternanthera, Cabomba, Pogostemon). Už sa zdalo, že je to v poriadku, ale vraj sa opäť začala riasa objavovať na doteraz nenapadnutých rastlinách.

Čo robiť? Znížiť dobu svietenia na 4 hodiny? Úplne zhasnúť na týždeň? Kúpiť plávajúce rastliny? (Tu u nás akosi nikde nemajú, ale o 2 týždne bude burza, snáď sa čosi nájde.) Denne dávkovať PMFE, kým riasa nevykape? Mrenku siamsku (Parmička černopruhá) nemožno kúpiť, lebo by zrejme požierala krevetky. Nechce sa mi veriť, že by nebolo možné prevádzkovať akvárium s takým silnejším svetlom, teda že jediné riešenie je slabšie svetlo.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... 3 ...... [4]

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 5551x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19447-jeleni-paroh?od=151