Plži
Nemyslíš náhodou plže Septaria ? Sagitaria je rostlinka a tý řasy moc nesvědčí

100 litrů jí bude stačit,když v něm bude na řasy sama, jinak pěstovat si řasu na přilepšenou ve sklenici za oknem taky není od věci.
0 26.02.2015 14:06 monny – Sagitaria porcellana
Zdravim, chtela bych se zeptat, jestli ma nekdo zkusenosti se Sagitarii.Jestli jednomu snekovi bude stacit 100 litrove akvarium, jestli je nutne prikrmovat Spirulinou tab., nebo radsi pestovat rasy v solo nadobe? Moc se nam libi.A jestli mate zkusenost s nejakym chovatelem na Olomoucku, nebo popr. kde se da sehnat zdravy krasni jedinci?Dekuji za odpoved.
Starší reakce
Levatky zdravé rostliny neožírají. Pokud se to děje, jedná se o listy,které se již rozpadají, i když to na první pohled není vidět. Mohou to být emerzní listy u nových rostlin, kterých se rostlina postupně zbavuje, nebo i poškozené submerzní listy.
Starší reakce
Já zapoměla, že máš 300 l, nevím proč jsem si myslela, že máš dvoustovku. Ve třístovce tom si dlouhodobě i 5 clithonů najde potravu. V akváriu se řasy tvoří i když je třeba nevidíme, ale clithoni o nich ví a budou je vesele hoblovat

Můžeš jim tam čas od času dát tabletku se spirulinou (Hikari, JBL) a oni ti poděkujou i pancéřníčkové jako zpestření stravy
Těch zbytků rostlin si spíš všímat nebudou (možná absolutní hlad?), od toho máš okružáky a levatky

zerou treba i zbytky rostlinek?listy,nebo kdyz zastrihnu treba list echace,tak ten spodek od korene co zustane po zastrizeni?mam jich 5 ..ale jak jim mam dat spirulinu,kdyz je v akva nekolik daslich ryb,pancernicku atd
Spirulina. I když pokud jich máš 3-4 tak si najdou i jinou potravu.
dobry den,mam v akvariu plze klithony,nasadil jsem je do akva diky drobne rase,ted mam po rasach klid a mozna budu potrebovat dokrmit sneky....jaky zpusoby ??diky
Starší reakce
tak asi nějaký morybundus

tak to je záhada, protože mě piskořky žijou i v truhlíku s hlínou. Ty přežijou snad vše

Neliecene a z vodou som problem nemal a ani nemam kedze ju davam este do troch akva a mam aj krevetky.tazke kovy ma hned napadli no v tom problem nebude.
nechtěně, ani o tom nevíš. Např. z léčiva v minulosti, pokud to nebylo odfiltrováno aktivním uhlím. Nebo z vodovodní vody, atd.
Těch mých se akorát snažím zbavit protože nic nesežerou.

možná těžký kovy nebo sůl. Zkus test na Cu.
Starší reakce
Ve šnekoj by problem nebyl, v tvém akva jich je ale naopak několik, takže by to chtělo nejdřív dát do kupy vědomosti a to co už máš doma.
0 26.10.2014 13:24 zelenáč – Dotaz
Dobrý den,
mohl bych do mého akvária dát nějakého plže? Nevadilo by to tlamovcům?
Zelenáč
Starší reakce
Bol to vraj vedecký článok na túto tému na nete.Zrejme na prd.Link naň nemám.Ďík za info.
Bude jednodušší, když svůj zdroj uvedeš ty - co píšu já najdeš v každé vědecké publikaci zabývající se biologií plicnatých plžů nebo konkrétně kružníků, a že jich je
Samček, samičky... opakuju, že kružníci JSOU hermafroditi.
A jinak samooplození není totéž co nepohlavní rozmnožování (nebo konkrétně partenogeneze, kterou jsi zmiňoval). Už to slovo samooplození ukazuje, že jde o pohlavní rozmnožování.
Smiem vedieť Raviolka zdroj.Ja som sa dočítal to čo som napísal.Že samček sa ojavuje len zriedka a väčšinou sú to všetko samičky,schopné samooplodnenia.Že to u kružníkov nie je ako u hermafroditov,kde jedinec nesie oba pohlavne znaky(samčie i samičie)
prasan napsal: Z tohto spojenia sú samičky aj samčekovia.Kružníci jsou hermafrodité - samečci a samičky u nich tedy neexistují.
prasan napsal: Sú však schopné rozmnožovať sa i nepohlavne a to partogenézou,čiže samičky dokážu produkovať vlastné životaschopné klony.Tieto klony sú všetko identické samičky.Jelikož nejsou u kružníků samičky viz výše, tak to samozřejmě neplatí. Navíc partenogeneze se u nich nevyskytuje - může docházet vzácně k tomu, že jedinec oplodní sám sobě vlastní vajíčka, ale plicnatí plži (kam patří kružníci) se k tomu většinou uchylují až v nouzi, jinak se páří mezi sebou. To ale není partenogeneze, tam k oplození nedochází vůbec.
Dik. Vajicka hledat nechci, jen se snazim psat clanek. Popisuju v nem i sneci vajicka, tak jsem chtela mit predstavu

Rozmnožujú sa vajíčkami.Ak sa oplodnia dva slimáčiky navzájom.Z tohto spojenia sú samičky aj samčekovia.Sú však schopné rozmnožovať sa i nepohlavne a to partogenézou,čiže samičky dokážu produkovať vlastné životaschopné klony.Tieto klony sú všetko identické samičky.Vzhľadom na samotnú veľkosť slimáčiky,hľadať jeho vajíčka v akvárku by bolo ako hľadať ihlu v kope sena.
Starší reakce
Aha, saaakra, dalsi akva oblast, kde mi ujel vlak. Ja znam jenom ty zluty klasicky bumbrliky... a uz vim ze jsou i pruhaty... o nejakych dalsich druzich jsem nevedela, a ani jsem je v akvaristikach nezaregistrovala.
Jdu se dovzdelat.
Levatky je opravdu škoda hubit, ale jdou celkem dobře vysbírat, protože se drží u hladiny. Pak je můžeš darovat, v horším případě zkrmit.
Ale Johan to vystihl přesně - kvalitu vody si kazí většinou chovatel sám překrmováním. Plži jsou v tom nevinně.
Záleží na tom, jaký druh ampulárie si pořídíš. Ale i ta "hodná", která zdravé kytky nežere, dokáže pochroumat svou péčí jemnolisté rostliny tak, že je časem stejně musíš vyhodit.
Tak já dávám šnekům okurky a takový věci a rostlin se ani netknou

a to tam mam šneků taky poměrně dost

a to ani s neritinama nemam problém

0 11.09.2014 14:21
Bella [1050] - Rostliny Perlicka - kamaradka kdysi mela v kouli zlatou rybku. Po nejake dobe ji posla. Videla u me v akvarku "zlatou" ampularku (no, normalni zlutou, ale pro ni byla zlata). A ze by se ji libila, kdyz ma tu kouli prazdnou. Dopadlo to tak, ze jsem za dva dny mela milyho sneka zpet, neb ji vadilo ze sere... A ta zlata rybka to asi zadrzovala v sobe, a proto posla... nebo co.
Pise se tady, ze ampularky pachaji skody na rostlinach - bych se jich zastala, u me se to nikdy nestavalo, a ze tech rostlinnej druhu uz mi akvarkama proslo (spis prorostlo), a nekdy i poslo dost (a to pak uklizely, spolecne se zbylou sneci osadkou)...
Jedine poskozeni ktere mi v akvarku od sneku vzniklo bylo od neritin, ktere se natolik pilne pustily do kulaty prisedly rasy na anubiasu, ze se proradulkovaly az na pletivo. Jo, a taky mi zlikvidovaly nadhernou zelenou kobercovou rasu, ktera mi porostla bridlicove platy, vyluxovaly to docistadocisla. A takovy krasny zeleny kozisek to byl...
Ta karta v atlase je nešťastně napsaná. To se divím, že není takové varování i u všech ryb, jaké produkují množství výkalů a kazí vodu a obratem dodatek, čím vším je jde zabít
Levatka se ani extra rychle nerozmnožuje, ani nemá extra velké množství výkalů. A tvrzení, že dost kazí kvalitu vody, zkrátka nevěřím.
Jak jsi přišel na to, že Ti kvalitu vody snižují právě levatky?
No jo, ale každá mince má dvě strany. Jako každý živočích, dělají i levetky bordýlek. Ale jako každý správný chovatel, je potřeba se o nádrž starat a pravidelně (1x týdně) jí udržovat v čistotě. Pak nemůže dojít k tomu, že ti levetky budou kazit vodu

Jak mohou kazit kvalitu vody? Vždyť sežerou jen to, co se tam dostane vaší rukou. Ba naopak pomáhají tím, že se to dřív, než se to rozloží, v nich ještě částečně prodýchá. Ale to já jen tak...

zdravim mate nekdo zkusenosti s vyhubenim (nejucineji)levatek?Celkem dost mi kazi kvalitu vody

Tak mu pořiď clithona nebo neritinu, ti jsou taky moc pěkní.
no jestli můžu poradit, těch ampulárek bych se zbavil úplně. I kdyby se ti kružníci a okružáci přemnožili, není to takové zlo, jako bordel od ampulárek + škody, které dokážou nadělat na rostlinkách. A jak psal jamajcan, na 50l jsou i tak dvě moc.
Ona je ampulárka takové malé prasátko, a do tvého objemu bych nechal maximálně jednu, dvě určitě ne. A i o té jedné bych hodně přemýšlel, záleží na další osádce akva a jejich požadavcích na čistotu vody.
2 ampulárky na 50l akva.,není vážně nejlepší nápad.
rozumím btw jak vydím bude to chtit větší rekonstrukci akvárka
odkalovací zvon

dobré ale ty mi asi nezvládnou 2 ampulárky na 50l vody co?
Uklízecí plži,se neživí trusem Ampulárie.
ok tak ja něco takovýho skusím ale zas ta ampulárka je tak pěkná :( dybychv přidal uklízecí plže myslíte že by se to nevykompenzovalo?
Pokud nepekrmuješ a udržuješ akvárko v čistotě, tak se nepřemnoží.
Přidat reakci
1 ...... 18
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 14890x