Dobrý den přeji všem

Pročítal jsem zdejší články o LED technologii pro osvětlování našich akvárek. Jelikož se v profesním životě zabývám navrhováním osvětlení a prodejem LED technologií, přidá svou troškou do mlýna a možná mé zkušenosti někomu napomohou s rozhodováním.
Předně bych chtěl říci něco o kvalitě nejčastěji nabízeného zboží.
Na internetu a českém trhu všeobecně je nepřeberné množství LED technologie, kterou si můžete koupit a používat pro různé účeli. Nikde však prodejce nepíše jak je to se skutečnou kvalitou například zde protřásaných LED pásků. Cílem každého výrobce a prodejce je... prodat s co nejmenšími náklady. Což v praxi znamená že kvalita jde stranou. Osobně jsem vyděl mnoho výrobků různé kvality a ceny. Obecně lze LED pásky rozdělit do tří kategoríí kvality (A,B,C) přičemž kategorie "A" by měla být nejlepší. Nejčastěji se na internetu prodává vše v kategorii "C" a to hlavně za ty nejnižší možné ceny. dnes každého kupujícího zajímá především cena a kvalita nebo třeba výrobce čipu už je úplně pasé... hlavně že ušetřím.
V podstatě si to všechno děláme sami, podobu trhu určuje vždy zákazník. Tak se nemůžeme divit že se vše řídí tou nejnižší cenou. Pokud by jsme chtěli LED pásek který skutečně odolá vlhkosti (IP65) a jeho čipy (Samsung, COB, Cree, SMD) jsou výběrové ne odpad z výroby, nemůžeme čekat že se k nám dostane z Polska, nebo že ho levně koupíme na Aukru.
Další bolest LED pásků je jejich chlazení, každý výrobce udává že pro použití LED pásku je nutné pásek nalepit na Al profil, proto nečekejte že pásek vydrží nalepený na plexiskle nebo na jiném materiálu se špatnou tepelnou vodivostí. Tím se dostáváme i k další důležité součásti a to je zdroj. Dost se hodnotí kvalita pásku a čipů mezi uživateli ale nikdo moc neřeší kvalitu použitého zdroje, trafa. Pásek se může přehřívat a tak zkracovat svou celkovou životnost i když ho nalepíme na odpovídající Al profil. Příčinou může být přídavná elektronika (dálkové ovládání , stmívač) a nebo právě trafo. Nedávno jsem instaloval nový LED pásek na Al profil pro mé akvárko a připojil ho na nové trafo. Na štítku výrobce udával 230V/12V 60W.... no tak jsem si nedělal starost... pásek krásně svítil ale po chvilce se nedal udržet v ruce jak byl rozpálený! Někde se stala chyba, trafo jsem přeměřil a místo 12 V mi dávalo krásných 18.4 V což se projevilo rychlím zahřátím pásku. Měřil jsem i jiná trafa a někdy jsem se nestačil divit, rekord drží trafo které místo 12V dalo 24V což jsem si nakonec vysvětlil záměnou štítku u výrobce (doufám že to tak je)
Kvalita LED pásků, jejich elektroniky je pro lajky a uživatele někdy velký oříšek. Při nákupu je nízká cena prvním indikátorem budoucích problémů. Ale nemusí to být vždy pravda, i za málo peněz se dá narazit na zdroj který vám bude dlouho sloužit

jen netuším jak takovou kvalitu při nákupu poznat.
Další téma v osvětlování je teplota chromatičnosti, česky barva světla

ze zkušenosti jiných akvaristů vím že kombinaci teplé bílé(Warm White) 2700 - 3500 kelvinů a stření bílé (Pure White)5000 - 5500 kelvinů dosáhneme příznivé kombinace světelného spektra pro růst rostlin a vybarvení rybiček

osobně se na podobné testování barev při osvětlování akvárek chystám a jsem moc zvědav jak to dopadne. Je dobré i předem rozmyslet jaký bude celkový výkon a kolik Luxů nám navržené osvětlení bude schopno produkovat. Asi bych se vyvaroval studené bílé (Cool White) 6000 - 7000 kelvinů, která nám podá pronikavé osvětlení ale rybičky budou jak na solárku... zde na webu jsem našel moc pěkný článek o osvětlování a je zde popsáno vše tak podrobně a odborně že to lépe už asi nejde
rybicky.net/clanky/1297- pro náročnější krásné počtení.
Přeji všem šťastnou ruku při výběru LED pásků a samou radost za našich svěřenců.
Filip