Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

LED reflektory ve sladkovodní akvaristice

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
LED reflektory ve sladkovodní akvaristice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 09:33 Muž Tomson [1] Re: ŠtefanT
Ano tak to je ze to neni jen svetlem,,takze jsi prisaval co ,nejake hnojivo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 08:51 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: Tomson
znám lidi, co jim pod led reflektory kytky krásně rostou bez řas i v nádržích, kolem 50cm výšky. Také znám lidi, co jim kytky nerostou ani při 25cm výšky nádrže. Mě ze začátku po nasazení led reflektorů všechno krásně rostlo. Pak se najednou začala objevovat řasa a rostlinky přestaly růst, některé odumíraly, některé se začaly vytahovat. Logicky jsem hledal příčinu v něčem jiném, než ve světle, protože ze začátku bylo vše v pořádku. Udělal jsem pár testů na prvky a ejhle, prakticky všechno na minimálních hodnotách a třeba fosfor absolutně na nule. Zvedl jsem tedy dávky prvků a po dvou týdnech se vše vrátilo do normálu a dokonce mi začala kvést i Blyxa. A to nedávám pod kořeny nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 08:25 Muž Tomson [1] Re: Kníže Máz
Kdyz si clovek veme ze ma nejake dno a to tak 5cm a nejaky ten kousek od kryciho skla hladina vody se tim snizi,,tak cca na 45cm tak to by uz bylo lepsi ne,,kazdy cm dobry,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 08:23 Muž Tomson [1] Re: JosefVavra
Jo tak po tech se poohlednu,,ale sliomy at to vejde do krytu,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 00:14 Muž Kníže Máz [42] Re: odikcz
Moc se omlouvám za špatné vyjádření!!! Zkoušel jsem pokaždé čtyři reflektory!!! Šlo o dva různé čipy! To jsem tím myslel! A i kdyby se použilo více 10W led reflektorů, tak prostupnost světla 50 centimetry vodního sloupce až na dno je, dost špatná! Nechci se dohadovat a ani nehaním led reflektory, prostě jen zkoumám jiné možnosti silnějšího osvětlení. Já to vidím tak, že na větší výšku než je 40 cm, to nemá cenu. Nejlepší je, to vidět na vlastní oči, jinak to budou jen spekulace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2015 20:30 JosefVavra Re: Tomson
120 je ok :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2015 18:28 Muž Tomson [1] Re: JosefVavra
No co jsem videl nebo do kterych bych sel tak mely ten uhel myslim 120..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   30.01.2015 15:43 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: jitkaS
jitkaS napsala: Jen by mě zajímalo proč někde udávají, že pokud máš nad akva 20W zářivky stačí cca 10 W led? Podle mě to tedy pravda není.
Pravda je vec ošemetná, najmä ak neberiete do úvahy, že záleží na tom, o čom píše autor a čo očakávate. 10W LED môže dokázať dodať rovnaké množstvo svetlav lumenoch ako 20W žiarivka, potiaľ to je pravda. Ak sa do tej "pravdy" zaráta to, že žiarivka tie lumeny vysiela do 360 ° a LED povedzme do 140 ° a pridá sa to do výpočtu, dosiahnete tento pomer aj so starými typmi LED a stále to bude pravda.

Ale lumen je fyzikálna jedotka, ktorá je dobrá leda tak pre fyzikov a hovorí pramálo o tom, ako to svetlo osvieti určitú plochu. Reflektor, ani zďa leka nedáva plný výkon na okrajoch svojho vyžarovacieho uhla, v skutočnosti je táto hranica daná 50 % maxima, no a pokles od maxima v strede k 50 % na kraji nie je lineárny, ale je to krivka, ktorá má za následok, že reflektor svieti silno v uhle asi 60 ° a potom to pomerne rýchlo klesá k 0.

Intenzita osvetlenia (teda množstvo svetla dopadajúce na plochu) reflektora je tak úzko sústredené a po krajoch býva nedostatočné, preto treba reflektor umiestniť pomerne vysoko (určite vyššie ako žiarivku), ale intenzita klesá so štvorcom vzdialenosti, a tak sa tie rovnaké lúmeny neprejavia. Vo vlákne o výkonových LED sa iste dočítate, že dávajú čipy tak 5 - 10 cm od seba, aby potlačili efekt bodového svetla. No a netreba tiež zabúdať na odraz na hladine, pretože je viac svetla sústredené na menšiu plochu, výsledkom je akoby sa odrazila väčšia časť (hoci % sú rovnaké) a po krajoch to potom svieti ešte menej.

Inými slovami, prvotné tvrdenie môže byť (a často i je) pravdivé, len má malú výpovednú hodnotu o použití svetla na konkrétny účel.

PS: keď sa ma známi pýtajú, či si majú kúpiť LED na svietenie, neodporúčam im, pretože nie sú k dispozícii relevantné údaje, aby si mohli dobre vybrať. A to ešte nevravím o "odborníkoch", čo dokážu urobiť z 3W LED 10Watovú, len použitím 10W zdroja :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2015 13:20 Muž odikcz [114] Re: jitkaS
Co jsem tak zkoumal po internetu, tak mi vyšlo, že levné čínské LED reflektory mají reálně podobný počet lumenů jako běžné zářivky s reflektorem - což Vaše zjištní potvrzují a elektřina se tak neušetří.

Co se lepších čipů týká, tak já na českym trhnu nic nenašel (reflektory jsou značkový a 10x dražší, ale čip je pořád stejný) a v jiných vláknech tady na fóru to řeší všichni vlastná výrobou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2015 13:15 Muž odikcz [114] Re: Kníže Máz
Jak můžete srovnávat dva 10W LED reflektory a dvě 36W zářivky? To je stejné jako byste srovnával, jestli trabat (nijak neupravený) pojede stejně rychle jako porsche ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2015 13:08 jitkaS Re: Barakainus
Neříkala jsem, že mám více světla, pouze jsem napsala reakci květin. Ohledně zmizení hnědé řasy- dělala se hlavně v koutech, domnívám se že právě tam již bodové světlo mělo nižší intenzitu a přece jenom po snížení hladiny v těchto místech bylo "více světla" Podle vlastních pozorování na90 cm s výškou 50 cm prostě tento počet a výkon nestačí. Reflektory srovnávám se zářivkami, protože to je zdroj, se kterým mám zkušenosti. Jak jsem se přesvědčila pokusem 20W čínských ref za 2x20w zářivky mi v tomto konkrétním případě bohužel nestačí.Asi po přidání jednoho až dvou by to jistě stačilo, pak by ale můj první záměr ušetřit na energii jaksi nevyšel. Reflektory ovšem nezavrhuji. Hrozně se mi líbí ty hry stínů, které rozehrávají. Píšete o lepších čipech, zajímalo by mě, jestli se dají sehnat reflektory s těmito čipy ? Kde a za kolik ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2015 12:50 Muž Kníže Máz [42]
Zdravím všechny, taky jsem zkoušel dva různé led reflektory 10W a mohu říct, že první pokus vypadal jak noční osvětlení a druhý byl pro hodně nenáročné rostliny. Prostě 50 centimetrů výška je na ně moc! O mnoho víc svítí 2 x Philips MASTER TL-D 36W / 865. To je moje zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2015 12:40 Muž Bošek [53] Re: Barakainus
Ono je to s tím snížením hladiny podle mě jinak.
Když Jitka snížila hladinu o 10cm, tak na stejný počet kytek byl objem vody najednou o 20% menší - to je stejné, jako by do původního akvária nasázela o čtvrtinu původního počtu kytek víc.
A větší množství kytek (jestli jsem fóra dobře pročítal) má za důsledek úbytek řasy.

Jinak úbytek světla (= pokles intenzity osvětlení) se vzrůstající vzdáleností (výškou hladiny) samozřejmě nastává, ale to je hlavně dané úhlem vyzařování světla ze zdroje.
LED s malým úhlem vyzařování má rozhodně menší úbytek, než třeba zářivka bez reflektoru.

Pokud dáme LED dál od hladiny, potřebujeme větší výkon, abychom kompenzovali úbytek světla
"vyplýtvaný" vyzářením do stran. Je to stejné, jako bychom svítili do vyššího sloupce vody.

To výše ale platí pouze v případě, že bude voda absolutně čistá (nečistoty negativně ovlivňují množství světla prošlého sloupcem vody)
a dále nebude voda ohraničená sklem (to zase odrazem - i když v malé míře - pozitivně směřuje světlo zpět do akvária).

Toliko moje teorie....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2015 10:40 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: jitkaS
Nechapu jak muzes mit vic svetla kdyz snizis hladinu o 10cm, ale reflektory zustanou stejne vysoko. Voda skoro nic nepohlcuje (jak uz spousta lidi zmerial), pokud nemas black water nebo tak neco.

Na tve akva by ti klidne i stacilo 10W LED, ale to bys musela mit neco jineho nez ty levne reflektory (treba 4x CREE XM-L a jet je kady na 5W). Pokud je ale srovnavas s 2x20W T8 zarivkama, i ty cinske reflektory by mely dat srovantelne svetlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2015 07:42 Muž Vrzy [23]
Já svítil 2x10W Led reflektor nad kostkou od Dennerle 60l (38x43x38) a super, vše krásně rostlo. Jen mi přišlo, že už je to hrozně přesvícený. Byly položeny přímo na krycím skle. Vyměnil jsem tedy na zkoušku za Led pásky, uvidíme co na to řeknou kytičky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2015 07:15 jitkaS Re: JosefVavra
Děkuji za postřehy. Diskuze je vždycky skvělá věc.Já jsem takový člověk co rád zkouší nové věci, ale přitom moc nemusí technické vymoženosti kolem akvária. S výškou nad akva kolem 20 máš pravdu. Já je měla jen 10cm při vysoké hladině a pak při snížení 20cm nad hladinou. Jen by mě zajímalo proč někde udávají, že pokud máš nad akva 20W zářivky stačí cca 10 W led? Podle mě to tedy pravda není. Kdybych měla říci svůj názor. Tak reflektory jsou vhodné do akva bez květin na oživení pro tvorbu stínů a pohyb. Nebo jako doplňkové bodové světlo, třeba na efekt slunce.

Pro Tony 2013: Tak to je hezké. Máš pravdu šoky jsou to velké. Já nyní nejdřív rozsvítím zářivku a teprve po půl hodině reflektory.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2015 05:45 Muž Tony2013 [228] Re: jitkaS
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Takhle jsem laboroval s reflektory ja.Vse je jen 10w .Ten paty reflektor ma jen funkci na zmizneni soku pri rozsviceni.Mam to napsane v deniku.Kupovano tady
aukro.cz/…
rybicky.net/nadrze/16233
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2015 21:43 JosefVavra Re: ŠtefanT
idealně lineatní svítidlo nebo zavěsit reflektor výš a přidat na wattáži
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2015 20:33 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: jitkaS
2 reflektory jsou na tvou délku nádrže zatraceně málo a nedoženeš to ani pokud by si použila 2x50W. 2ks jsou pro nádrže okolo 60cm délky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2015 19:43 JosefVavra Re: Tomson
ne to ne ale jde o uhel vyzařování 30,60,90,120 drtivá většina má však těch 60 a proto při výšce hladiny 40cm bylo vše ok
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2015 19:23 Muž Tomson [1] Re: JosefVavra
Takze pokud nebudou tech 20cm nad hladinou vody tak to nebude fungovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2015 18:19 JosefVavra Re: jitkaS
Osobně si myslím že všichni pouze podlehli řečím o reflektorech , například aby ti fungovalo to akvárium 90x50cm reflektory by měli mít okolo 20w 1ks nebo linearní svítidlo ale reflektor soustředí světlo bodově , nebo by reflektor musel být zavěšený na něaké rampě alespoň 20cm nad akváriem ale pak je těch 10w znovu málo a seš znovu na 20w
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2015 12:58 jitkaS
Tak zhruba po třech měsících provozu. Bych se ráda podělila o zkušenosti s provozem osvětlení 2x 10 w na akvárium dlouhé 95 cm a hladina 50cm. Dříve osvíceno 2x 20w zářivkami . Po jednom měsíci se začala dělat hnědá řasa ve spodní vrstvě a červené rostlinky trochu pobledly. Snížena hladina na 40cm po dvouch měsících hnědá řasa je pryč a rostlinky se vybarvují a mají se k světu, jen trochu zelené řasy na horních listech. Rostliny jsou tam nenáročné- cryptošky, echynáčci a valisnérky.
Takže mohu říci, že hloubku 50cm prostě tyto reflektory opravdu nezvládnou. :-O
Nyní zkouším na jiném zajetém akvariu s hloubkou 40 dříve 2x 20 w zářivky nyní světlo 2x10w reflektory + 1x20 W zářivka. Zkouším od začátku ledna a zatím jediná změna je plachost ryb a rozjetá zelená řasa- to je ale způsobeno asi zvětšenou intezitou světla. Musím nyní vychytat hnojení a pak uvidím. Možná připojím i fotky, když se zadaří.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2015 13:02 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Bin
Měli by být zapojené paralelně. Zřejmě ten jeden, který svítí, má vůči napájení fázi a nulák opačně než ty ostatní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2015 12:20 Muž Bin [144] - AmerikaRe: vaaclav
no pozrem, len logicky mi to nejde do hlavy že tri sú off a jedna on
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2015 12:11 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Bin
Zkontroluj si zapojení a přesvědč se jestli ti spínací hodiny vypínají fázi a ne nulák. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2015 11:07 Muž Legioix [574] Re: Bin
Zkusit přehodit dráty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2015 11:04 Muž Bin [144] - Amerika
Ahojte dnes v noci som si vsimol zvlastnu vec, jeden zo 4 reflektorov svietil, vsetky su nastavene na jeden casovac, a tak 3 boli uplne vypnute len tento jeden svietil, no teda svietil iba jemnucko v akva som nezbadal ziadne svetlo ale ked som poden dal ruku tak mi ju osvietil, cim to moze byt? Dik za radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2015 18:39 Muž Tomson [1] Re: odikcz
Myslim ze cena je dobra,,ale nej,jsem nasel na Aukru,myslim ze 10w za 114kc,, palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2015 18:36 Muž Yirka [9126] Re: odikcz
Podiůvej se trochu více do historie tohoto vlákna, dával jsem tam odkaz odkud jsem před časem kupoval. Cena cca 250,-. Nechce se mi to teď hledat na mobilu, ale bylo to něco jako www.ledsviti.cz
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2015 18:22 Muž Tomson [1] Re: odikcz
Je to vsechno Cina nebo Poland, takze myslim ze preplacet je zbytecne,,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2015 18:09 Muž odikcz [114]
Kde kupujete LED reflektory? V kamených obchodech jsem našel jen s cenovkou cca 1000Kč za 10W a nikde žádná jistota, že bude lepší než nějakej levnej (stejně všechny vypadaj absolutně stejně). Na českym internetu je pak www.berge.cz, kde cena 15OKč za 10W je rozhodně hezčí, ale na heuréce ten krám nehodnotí zrovna pozitivně.

Nehledam nutně nejnižší cenu na úkor kvality, ale pokud tam není žádnej rozdíl - nerad bych platil několikanásobek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.01.2015 14:54 maxadraj Re: liborass
Fotka k příspěvku Super. Já budu mít krycí skla. Nevím když dám slabší a víc jak to osvítí dno? Jde mi hlavně o výšku akvárko bude cca 65-70cm vysoké. Přiložím foto akvárka které je osvětleno 3x50w Akvárko má 760 litrů. Doufám že dotyčnému nebude vadit vložení fotky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2015 14:25 Muž liborass [174]
Hoj, mám něco podobného. Koupil jsem akva 150x50x65, plánuju JA, kořeny, z kvítí pár Echinodorů, valisnerky, hydrocotyle,pistie rozhodl jsem se pro led reflektory a ted nevím jak silné a kolik, jestli slabší a víc, nebo silnější a mín... Jo a akva bude otevřeny, reflektory zavěšeny od stropu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.01.2015 00:18 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: maxadraj
Ty se hlavne rozhodujes mezi bodovym a plosnym svetlem. Jak ho dosahnes uz je jedno jestli LED nebo ne. Doporucoval bych se nekde kouknout jak bodove osvetlene akva vypada. Nekomu se to libi a nekomu ne. Ja mam LED, a byt jsem uvazoval je dat jako dve bodove svetla (4+4), nakonec jsem se rozhodl tech 8 LED rozprostrit rovnomerne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2015 20:07 maxadraj Re: Ičin
No bude to hlavně pro terčovce. Rostlinky moc náročný nemám. Já se furt rozhoduji mezi zářivkama a reflektorama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2015 19:59 Muž Ičin [1405] - CichlidyRe: maxadraj
Pokud tam nebudou náročné kytky, tak to musí stačit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2015 18:57 maxadraj
Já bych poprosil o radu. Plánuji akvárko 120x60x65-70 výška a rád bych reflektory zavěsil nad akvárko. Myslíte že 2x50w je dobrý? Díky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.01.2015 09:13 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: ŠtefanT
ŠtefanT napsal: můžeš dát silnější, ale máš pomalu rostoucí rostliny a více světla spíš podpoří růst řas, než tvých rostlin. Ono také není reflektor jako reflektor. I v těch 10W-tových je rozdíl v lumenech. Nemám s polskými zkušenosti, ale tvrdí se, že svítí méně, než třeba čínské. Naletět není problém, protože to co deklarují prodejci, může být daleko od reality.

Ono nejde o nejaké naletenie, či klamanie, ale je pravda, že pri LED sa nedá z wattov usudzovať nič. Čo je horšie a dá sa označiť aj za zavádzanie je, že sa nedá spoľahnúť ani na uvádzanú svietivosť, tie lumeny predajcovia zväčša odpisujú len z referenčných tabuliek (koľko lm by pre koľko W malo byť). Uvediem konkrétny príklad. Podľa parametrov by človek povedal, že tieto dve žiarovky budú svietiť rovnako - majú 60× SMD 5730, uvádzanú spotrebu 12 W a cenovo sú na tom takmer rovnako:
* www.ebay.ie/…
* www.ebay.ie/…

No ale nie je to tak - druhá menovaná svieti o čosi slabšie a nameral som jej len cca 6 W spotrebu. Niekto by bol sklamaný, ale mňa to skôr poteší, vysvetlím ďalej. Tam, kde chcem silnejšiu, si takú kúpim, napr. mám aj takýto oslepovač: www.ebay.ie/…

Pridám ešte tretiu žiarovku, tá vyzerá navlas rovnako ako prvá, ale stojí asi 2× toľko:
* www.ebay.ie/…
Je to starší model, tiež som jej nameral 12 W, ale má jeden podstatný rozdiel - nebliká. Totiž zhruba v poslednom roku sú v ponuke síce lacnejšie, ale na 100 Hz blikajúce modely s jednoduchším meničom napätia. Ešte som sa pri ich predvádzaní nestretol s tým, že by si to niekto všimol skôr, ako som na to sám upozornil a predviedol stroboskopický efekt pri rýchlom pohybe :-) Vadí to pri fotení, ale keď fotograf o tom vie a používa čas 1/100 s alebo jeho násobky, dá sa to prekonať.

No a prečo vlastne píšem do diskusie "LED reflektory", keď sú to žiarovky E27? Je to môj tip - ja radšej kupujem tieto moderné E27 žiarovky a k nim pridám niečo takéto (príklad): www.ebay.ie/… Výhoda - keď chcem silnejšie / slabšie / novšie svetlo, len vymením žiarovku a doterajšiu môžem použiť kdekoľvek v byte (alebo u známych, rodiny - požičiavam a objednávam im takéto žiarovky často).

Teraz mám zase nový objav, skúsil som kúpiť takéto svetlo:
* www.ebay.ie/…
Potešilo ma, že je k nemu samostatný prúdový zdroj 300 mA, takže LEDky neblikajú na 100 Hz, ale bol som dosť sklamaný spotrebou - nameral som 23 W a pritom svieti slabšie ako moja 15 W LED žiarovka (vyššie spomínaného typu, 84 LED). Rozobral som, pomeral a našiel vysvetlenie. Totiž je tam len 36 SMD LED, sú v dvoch vetvách (po 18 ks), preteká nimi teda 150 mA, čiže idú naplno. A tu sa dostávam k vysvetleniu, prečo je niekedy prekvapenie v podobe nižšej spotreby potešujúce - ide o efektivitu. Toto svetlo je stavané v zmysle "čo najmenej LED a čo najviac svetla". Lenže tým dosť trpí efektivita (množstvo svetla na 1 W). Ak uberiem prúd napr. na polovicu, resp. tak, aby bola polovičná spotreba energie, svetlo nebude mať len 50%, ale o dosť viac. Dá sa nájsť aj datasheet s grafom. No a mne ide práve o efektivitu, nie o svietivosť. Radšej dám dve takéto svetlá, každé na polovičný výkon, pretože prehnaná spotreba končí viac ako teplo než svetlo.

Mimochodom, všetky spomínané svetlá majú v skutočnosti SMD 5630 a nie 5730. Ak som dobre pochopil špecifikácie čipov, tak sú skoro rovnaké, obe majú v jednom SMD skrytých 5 LED, ale v 5630 sú zapojené paralelne (teda max. napätie celého SMD je 3,6 V, prúd 150 mA), v 5730 sú sériovo (SMD 18 V, 30 mA). Všetky, čo som meral, majú na SMD cca 3,3 V, niektoré som jednoducho usúdil podľa zapojenia. Prakticky je to jedno, oboje sú rovnako efektívne, viac ako staršie SMD 5050 a tie sú viac ako prehistorické 3528.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.01.2015 08:29 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: melias
Tiež si myslím, že to nebude moc, bude to asi tak akurát. Odtieň si každý musí podľa vlastného vkusu zvoliť, mne sa bežne viac páči teplý, lepšie to ladí aj s miestnosťou, kde mám žlté steny. No keďže mám v akváriu hnedý piesok a koreň, ktorý vodu farbí trochu do žltohneda, tak by to už bolo príliš žlté, preto na kompenzáciu dávam studený odtieň. Rastlinám je to jedno, to je podstatné. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2015 07:46 Muž Robo [45]
Do takové výšky to rozhodně moc nebude.A teplou bílou nekupuj. Vypadá to jako čaj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2015 21:56 Muž melias [4] – COB reflektory
Zdravím, tak po dlouhé době jdu pro radu. Do 60cm vysokého akva chci švagrovi pořídit dva 20W LED reflektory. Jelikož tam teď má jednu T8 zářivku 18W, kytky nejdou a akva je málo osvětlený. Na výběr je buď 3500K, nebo 5500K.
shop.fkt.cz/…

Vzhledem k tomu, že budou položený vedle sebe, je blbost kupovat od každého jeden ks. Máte někdo zkušenost, zda 2x20W je na akva o délce 70cm, šířce 35cm a výšce 60 akorát? Nebude to moc...?

Osobně mám dvě zářivky, teplou + studenou. tak nevím,kterou zvolit. Studená mi příjde taková "čistější"

Podotýkám, že to nemá na nějaké super náročné rostlinky, prostě jen na obyč nenáročné.

díky za reakce.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2014 13:12 Muž Bin [144] - Amerika
ahojte kúpil som si 2* 20w reflektory nad akva a teraz rozmýšľam či dokúpiť ešte jeden ten istý alebo kúpiť dva 10w na väčšie rozprestretie svetla. Tie 20w by boli po krajoch a 10 by boli v strede. čo vy nato?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2014 18:45 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Aquasky
Aquasky napsal: jo a sám máš led čipy cree..to je naprosto jiné technologie!!!

Nejsem blbej. Kdyz napisu, ze mam LED z cinskejch reflektoru, tak mam LED z cinskejch reflektoru. Navic mam i jeden 20W reflektor, ale tomuj je zatim jen rok. To ze mam na jinych akvariich CREE na tom nic nemeni. A navic to neni jina technologie. Obe funguje na stejnem principu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2014 14:40 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Sid
Sid napsal: Vycházím i z vlastních zkušeností s rostlinnými akvárii. Provozuji je dost dlouho na to, abych poznal, jestli zářivky rostlinám "ještě stačí" nebo už ne. Třípásmové určitě po dvou letech neměnívám - není důvod.
Tomu som ochotný veriť ;-) Fotku červenej blyxy si pamätám dodnes potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2014 13:57 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: Aquasky
reflektory nad zářivkami už má. Když beru v úvahu rostlinstvo, které v nádrži má a světla cca 0,5W/l, je podle mně nějaká další úprava osvětlení zbytečná a myslím, že současný stav je dostačující. Maximálně bych vyměnil zářivky za něco jako 860,865 a hotovo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2014 13:25 Muž Aquasky [35] Re: jirkasedlon
máš pravdu...raději si kup reflektory do krytu akvária nad zářivky aby se ti více světla odráželo do akvária a nebo doplň SMD 2835 led páskem studenou bílou na 12V dej to na hliníkový profil do přední části kde nemáš zářivky v krytu a vyjde tě to kolem 500 kč a akva bude světlejší a pásek budeš moct kdykoliv samostatně zhasnou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2014 13:09 jirkasedlon
uf...poněkud složité..kašlu na to, necham to, jak to je....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2014 12:52 Muž Aquasky [35]
a čím svítíš teď?..proč zesvětlit akvárium? chceš vybarvit ryby?..potom led ne..jedině teplou nebo dení bílou...chceš aby měli rostliny více světla kup ledky modré a červené doplň teplou nebo denní bílou...nechápu proč světlejší akvárium...víš co je to index barevnosti Ra?..to je rozdíl skutečné barvy oproti zkreslení barvy zářivkou čipem atd...studená bílá to Ra nemá zrovna nejideálnější...jaký čip?...cob čip máš několik do sebe v sérii zakomponovaných čipů o nízkém výkonu a účinnosti dohromady dají jeden bod průměrné svítivosti, cree čipy jsou výkonové diody, ty mají spousty výhod ale konstrukce takového osvětlení chce vědomosti a zkušenosti, nedá se to popsat jednou větou..ale hlavní výhodou je možnost kombinovat odstíny bílé a tak dosáhnout optimálné barevnosti, dále mají vyšší účinnost a pokud jsou poskládány dobře fungují jako lineární ne jako bodový zdroj světla..navíc reflektory v úhlech mají minimum světla v 70°je totální tma ale výkonové čipy když jsou s optikou v 80° mají 60% světla pokud nemají optiku mají 60% světla v úhli 60°. Ale na začátek pochop že intenzita světla nemá nic společného s tím jaký to má užitek pro rostliny :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.12.2014 12:28 Muž kofejn [963] Re: jirkasedlon
COB znamená, že jednotlivé led čipy jsou poskládané vedle sebe v jednoum pouzdru a cree je renomovaý výrobce čipů. Jsou to naprosto odlišné pojmy.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 18

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 24984x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18179-led-reflektory-ve-sladkovodni-akvaristice?od=251