...Závěr z této metody zatím nemám, zatím se navzdávám...
Mno..., já už jakési závěry mám a v tomto konkrétním případě už jsem to "odpískal"...
V mém případě se sice rostliny "lehce spravily", přesto ale s výsledkem jako celkem spokojený být nemohu.
Původně byly rostliny nevybarvené, světle zelené. Ty, které to "umí", jasně vykazovaly deficit Fe. V akva se docela držely rozsivky, a to i přesto, že 240 lt nádrž osvětlují 4 ks "neunavených" 30W/8xx zářivek a kryt je vybavený odrazovou folií. CO2 aplikováno kvašením, non-stop, koncentrace "přiměřená".
IE jsem spočítal na cca 1/4 "doporučených" dávek, a to s ohledem na poměrně nízkou intenzitu osvětlení (0,5W/l).
Přestože se už po dvou týdnech objevily první výsledky, (nové listy byly tmavší, chloróza zmizela), dávkování jsme snížili o polovinu. Objevily se totiž hnědé a zelené řasy na sklech v množství výrazně větším, než před zahájením "pokusu s IE", kdy kromě CO2 nebylo akva uměle přihnojováno po dobu delší než rok. (Veškeré hnojení dříve jen výměnou vody a "přes rybky".)
Po dalších dvou týdnech znovu snížení dávek hnojiva o dalších 50%, protože stav se neměnil. Ani k lepšímu ani k horšímu.
Od poslední úpravy uplynuly opět asi 2 týdny a došlo k jisté změně - na listech Hygrophily guianensis se sporadicky objevily štětičkové červené řasy...
Momentálně akva "propláchnuto" v řádném termínu a přihnojování složkami PMDD zastaveno.
Závěr:
Ačkoli jsme aplikovali jen zlomek "doporučeného" dávkování, předpokládaný efekt se nedostavil. U vyšších rostlin sice došlo k jistému zlepšení, ale na úkor "zlepšení se" řas a dokonce objevení se nových...
Hlavní příčinu vidím v nedostatku světla a možná ani CO2 nedosahuje potřebné koncentrace.
A tak se raději vrátím ke své "filosofii", že většina ponořených a plovoucích rostlin dokáže využívat ve vodě rozpuštěné živiny v poměrně velkém rozsahu koncentrací, takže není (IMHO) třeba vodu živinami "nadopovat nadoraz", ale přiměřeně, přičemž přiměřeně pro mne znamená spíš méně než více.