Problém je v tom, že si musíte dávkování přizpůsobit svým podmínkám.
A to je to, na co upozorňuju. Když si dávkování upravíte, tak už to prostě není EI. Rozdíl mezi EI a třeba PPS je ten, že EI počítá s přebytkem, kdežto PPS počítá s tím, že co tam nalijete rostliny spotřebují a zůstane tam jen trocha. Takže když si to, jak píšete, upravíte, není už to EI, ale PPS. EI počítá s tím, že koncentrace např. NO3 musí být stále min. 20 mg/l, kdežto PPS třeba jen 5 mg/l. V tom je zásadní rozdíl. Když si to upravíte na nižší koncentrace už to není Estimative index, ale hnojíte na základě metody EI, která se spíše blíží jiným metodám, např. te PPS.
Pokud nasype někdo doporučenou dávku do hůře osvětleného akvária, dopadne poměrně špatně, protože se na něho vyřítí řasy.
To právě ne, na světle nezáleží. 5asy se na něj nahrnou pouze v případě selhání CO2. Pokud jste nepochopil tuto základní věc, tak pravděpodobně tu metodu nechápete jako celek, jinak byste toto nemohl napsat. Zuste se podívat na tyhle grafy:
rostlinna-akvaria.cz/… Já momentalně jedu přesně podle E, tj. přidaná koncentrace NO3 a K kolem 30 mg/l týdně a přitom mám osvětlení 0,29 W/l a řasa se nekoná. Méně světla - menší požadavky na CO2, takže ani nemusím přidávat moc CO2.
Někteří kvůli špatnému proudu dokonce dávkují týdně třeba 40 mg/l NO3, protože čm horší proud, tím více se musí hnojit a sytit CO2. Druhá věc je co na to říkají ryby a celkově ta ekologie toho není co bychom si přáli. Je to jak na poli. Proto je lepší pouze na EI pochopit ty principy a podle nich si nastavit hnojivo přesně pro vaši nádrž.
Tu si každý musí zjistit sám. O čpavku se mě ani mluvit nechce, protože to že způsobuje řasy mě zatím nepřesvědčilo, spíše bych vsadil na nepoměr světla, CO2, makro a mikro živin
Právě, že pokud není tento poměr optimální, tak začnou chřadnout rostliny a v důsledku toho se objeví řasa. Není to tak, že by se objevila kvůli toho špatného poměru, ale kvůli špatného růstu rostlin. To je důležité si uvědomit. A i kdyby to nebylo tím čpavkem, tak to nic nemění na tom, že je třeba podporovat rostliny, jinak se obejví řasy.
Co je ale poměrně zajímavé je jiný pohled na dávkování PMDD, to je pro mě podstatně zajímavější informace
Přesně tak, důležité a nové na té metodě je právě to, že přišla s přesnými čísly kolik toho rostliny při max. podmínkách spotřebují
Edit: Ještě k tomu přizpůsobení dávkování:
Když tvrdíte, že i po přizpůsobení je to stále EI, tak se podívejte na tuto situaci:
Někdo má málo světla, málo rostlin a rozhodne se hnojit pomocí EI. Namísto uváděných 30 mg/l dodaného draslíku týdně mu stačí přidat jen třeba 3 mg/l a přesto rostliny limitovat nebude. Upravil si to přesně pro sebe, jak vy píšete. Bude to stále EI, i když má podobné přidané týdenní koncentrace např. metoda PMDD?
Nijak mi nenamluvíte, že EI a PPS je to samé. Prostě není. Ten přístup je tam diametrálně odlišný. Proto se to jmenuje Estimate - odhadovat, při téhle metodě je jedno, jaký tam bude přebytek, stáčí to tam jen přibližně sypat. Ani velký přebytek nikoho při této metodě netrápí. Kdežto u PPS ano! PPS se snaží eliminovat přebytek a přiblížit se reálné spotřebě rostlin za současného nelimitování rostlin.