Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Metoda hnojení Estimative Index

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Metoda hnojení Estimative Index
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2013 22:55 Muž Toník [396] Re: PanJirka
Ke zvýšení obsahu vápníku můžete použít například CaCO3, CaCl2 nebo CaSO4.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2013 22:55 Muž Toník [396] Re: grunda
Vápník (jako jediný makroprvek) sice v "balíčku mikroprvků" obsažený je, ale chtít jeho případný deficit řešit pomocí Tenso cocktailu, je nesmysl - předávkoval byste stopové prvky.
Standardní dávka Tenso cocktailu při EI zvyšuje koncentraci Ca o zanedbatelných 0,12mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2013 22:32 Muž PanJirka [1] - CichlidyRe: grunda
Aha až tedka jsem si našel to složení, no vypadá to dost nadějně, určitě tuhle metodu vyzkouším :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2013 21:24 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: PanJirka
vápník tam je, máš ho v balíčku mikroprvků
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2013 17:44 Muž PanJirka [1] - CichlidyRe: grunda
Díky
Je mi taky divné že se v této metodě nevyskytuje vápník. Nebo hořčík dokáže vápník nahradit a rostlinám to nevadí ?
Mám velmi měkou vodu 4 GH. Bude to rostlinám vadit když nepoužiji vápník ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2013 23:02 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: PanJirka
kytky berou živiny jak kořeny, tak listy - takže ano, má to smysl
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2013 20:07 Muž PanJirka [1] - Cichlidy
Zdravim. Rád bych se zeptal jestli při této metodě je možné použít vyživné dno. Nebo je výživné dno u této metody zbytečnost ? Jaké jsou vaše názory. Díky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2013 17:36 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: bulawaio
Nevím jestli ho ještě mají v ZOO Braník www.zoobranik.cz ale určitě na Burze www.akvarista.cz/…
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2013 08:04 Muž bulawaio [92]
Možná trochu dotaz mimo téma, ale neví někdo kde se dají koupit v Praze sypké sloučeniny na výrobu hnojiv? jedná se mi o kamenný obchod. Na netujsem našel jen internetové obchody, díky za radu

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2012 16:57 Muž markopolo [2] – zaciatok
Dobry den.
Uvodom chcem podakovat administartorom fora a ludom co k tomu maju co povedat, za zdielanie svojich poznatkov NAM neskusenym a menej pokrocilym.(v rastlinych akvariach)
Chcel by som predstavit moj problem:
V blizkej buducnosti mam v plane zalozit rastlinne akvarium. Rozhodol som sa po precitani clankou a fora ze vyskusam hnojenie EI.
Moja otazka je, po akom dlhom case po zalozeni nadrze je mozne praktizovat metodu EI?( na dno mam zakupeny
DENNERLE živná půda Deponit Mix 120 4,8 kg a na vrch Rataj Aquaclay ground.)
Jedna sa o nadrz 140l tj cisty objem cca 120l.
Chcem este poprosit o vypocet namiesania hnojiva EI na 120l nadrz, lebo po dlhom premyslani som zistil ze to asi nezvladnem.
Prosim ak sa ma hnojit aj novozalozena nadrz, prosim zohladnite aj primerane zarastenie(nasadenie novych rastlin).
Za odpovede a reakcie vopred dakujem.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2012 07:34 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: slavko
Koukám že jsem to buď četl povrchně a nebo jsem si z toho vybral pro sebe info a to aplikoval :-)

Já jsem na EI najel protože na testy se spolehnout moc nejde a bojoval jsem s řasami a chtěl podpořit maximálně rostliny. Takže start cca 2-3 měsíce EI tak jak je doporučovaná, ale při poměrně slabém osvětlení a CO2 co to šlo aby to bylo ještě bezpečné pro ryby. Zajistil jsem dost živin a o ně jsem se už nemusel starat, šlo už jen o světlo, ale to jsem v té době měnit nechtěl (ubrat to by už bylo extra slabé a přidat je při problémech většinou nesmysl) a CO2 a jeho distribuci.

Jakmile jsem vymítil řasu a měl jistotu že tedy živin je dostatek, tak jsem si začal EI uzpůsobovat právě k mému osvětlení a množství rostlin atd. Dávky jsem postupně snižoval, snížil jsem i objem měněné vody a dnes jsem zhruba na dávkování které doporučuje metoda PPS Pro.

Pro mě EI = způsob jak zajistit dostatek živin abych je nemusel řešit a mohl se soustředit na vyladění světla a CO2 tak, aby to šlo podle mých představ a pak teprve se soustředit na doladění hnojení na dané akva při už odladěném osvětlení a CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2012 00:12 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: lhajek
lhajek napsal: Ale nemyslím si že by k EI byly dány doporučené hodnoty osvětlení a CO2.
Zjednodušená odpoveď: "I suggest 30ppm of CO2, while a tank with 2 w/gal might be okay with 15-20ppm..." tvrdí autor v článku nedávno odkazovanom: www.barrreport.com/… Ja viem, že tam toho o svetle a uhlíku píše viac, ale treba mať na pamäti, že vo všeobecnosti je EI cielená na silne osvetlené nádrže s umelým dodávaním uhlíka, pri iných podmienkach je potrebné prispôsobovať dávkovanie.

Osobne vo mne tento maximalistický spôsob rýchlenia rastlín nevyvoláva nadšenie, hoci nepopieram, že mnohí sú s nim spokojní. Ale čítal som veľa príspevkov vo fórach, ktoré skončili odporúčaniami troch typov - svetlo, CO2, prúd - s jedným spoločným menovateľom - "pridať". Je zaujímavé, že s opačnou radou (ubrať hnojiva) som sa asi ani nestretol...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.11.2012 23:22 Muž lhajek [1870] - Rostliny
Jaké jsou doporučené hodnoty osvětlení a CO2 pro hnojení metodou EI? Není to spíše tak že podle světla musím dodat dostatek CO2 a hnojení EI mohu postavit úplně mimo, protože pro mě jeho hlavním účelem bylo zajistit rostlinám dostatek mikro a makro prvků. Časem se dá ubrat na množství hnojiva abych nemusel třeba měnit tolik vody každý týden a protože mám slabší světlo atd. Ale nemyslím si že by k EI byly dány doporučené hodnoty osvětlení a CO2.

tajfun1 napsal: nebo muzes jit lehci cestou a koupit si hotove hnojivo, treba Rataj Bioflor apod ... nicmene dan za lehci cestu je vyssi cena hotoveho hnojva, nez jednotlivych chemikalii a take to, ze neznas presne slozeni a musis spolehat, ze ti zrovna tento namichany pomer zivin sedne
Z komerčního hnojiva, když budeš znát jeho složení, budeš jen velmi těžko dodávat živiny tak aby nikdy nechyběli tzn. dle EI. A pokud ano tak toho bude nutno do akva lít o mnoho více než doporučují výrobci.
Spočítat to lze na některá komerční hnojiva třeba zde:
calc.petalphile.com/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2012 17:37 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Xixao
asi by jsi měl opravdu studovat, metoda EI byla vymyšlena jako jedna z dalších možností jak hnojit. Nikomu ji nevnucuji, sám jsem si ji vyzkoušel a funguje, jen na můj vskus rostou kytky moc rychle. Netuším, co myslíš tím plagiátorstvím, já tu metodu nevydávám za svou, pokud narážíš na články co jsem přeložil, nikdy jsem je nevydával za vlastní a u každého z nich je uveden zdroj, odkud byly přeloženy. Autorem metody EI je Tom Barr, který toho o kytkách a akvaristice ví opravdu hodně, narozdíl třeba od tebe ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2012 17:36 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: grunda
máš pravdu raději než se podílet na plagiátorství (neber osobně) skutečně něco dělám :) kdo hnojí EI už jen to samé hovoří o tom co ví o potřebách hnojení a akvaristice ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2012 17:33 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Xixao
výměna vody týdně je žádoucí v každém akva, tolik k těm 14 dnům. EI není žádná zázračná metoda, je to prostě jen další možnost, jak se o akva starat. Než plácat blbiny, možná by jsi měl trošku studovat, nezapojovat do komentářů emoce a něco si vyzkoušet, pak to budeš moct objektivně ohodnotit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2012 17:29 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: grunda, čapíno
než odpovíš tak si přečtu co píšu, nikde jsem tam nepsal že dále je hnojení podle EI. Snížením dávky může prodloužit čas výměny, pokud chceš někam na nějakou dobu odjet jiné řešení není...

pokud chceš vylejvat půlku vody týdně do záchodu tak pokračuj, doporučují místo zázračné metody EI hnojit vodou a přihnojovat jen tím co potřebuješ
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.10.2012 17:24 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Čapíno
při tom osvětlení co máš, můžeš odjet i na 14 dní a nic se nestane, pak začneš znovu EI a jedeš dál. Pokud máš zájem, dá se to udělat i jinak, jedeš EI a tak 14 dní před dovolenou začneš praktikovat tohle: www.rostlinna-akvaria.cz/…
pak se po dovolené pomalu vrátíš k tomu, co jsi měl před tím ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2012 17:20 Muž Čapíno [32] Re: grunda
Jo, osvětlení mám víceméně základní, tj. 0,4W/l. Což by mělo stačit na rychlý růst nenáročných rostlin a na pomalý, ale ne špatný růst rostlin středně náročných. To vše ale za předpokladu hnojení CO2 a nějakou další metodou. EI se mi líbí, že je u něj malé riziko že bude něčeho nedostatek. Ale právě se bojím toho když nebudu třeba týden doma a hnojení tudíž bude přerušeno. Jak potom postupovat, je-li to vůbec možné? Snížit intezitu osvětlení, při zachování CO2 a dostatečného proudu?
Nerad bych se potom vrátil domů a zjistil, že mám v nádrži rozbujelé řasy... Ve všech článcích se totiž nějak počítá s tím (aspoň mi to tak přijde), že máte čas se o akvárium starat 365 dní v roce. Proto se ptám jak to tu řeší ti co touto metodou hnojí a přesto, řekněme dva až tři týdny v roce, ten čas nemají?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2012 15:35 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Xixao
než něco plácneš, tak si to ověř. Měnit vodu každý týden je žádoucí, ne jen pro EI metodu. Problém při vynechání hnojení u EI metody nastává pouze v případě velmi silného osvětlení, což v připadě Čapínovi nádrže nehrozí. Metoda je metodou proto, že je nějak nastavena a dodržuje se, pokud bude hnojit 1/2 EI, už to není metoda EI, ale spíš PPS ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2012 15:29 Muž Čapíno [32] Re: Xixao
Jo to jsem už někde četl. Ale mě jde spíš o to, že když na týden odjedu tak nebudu i týden hnojit. To by mohl být problém, ne? Nebo bude i po výměně vody dostatek živin na to nějakou dobu nehnojit (týden)? Takový jako "dojezd". Nerad bych tím dal prostor ke chřadnutí rostlin a tím pádem řase.
P.S.: zatím jen zjišťuju jak se to má ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2012 15:23 Muž Filip_CZ [165] - RostlinyRe: Čapíno
doporučuji ti hnojit max. 1/2 toho co píšou a bude to v pohodě a můžeš vodu měnit jednou za cca 14 dní
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2012 15:19 Muž Čapíno [32] – EI - vynechání
Mám takový dotaz, trochu si pročítám metody hnojení a EI mne docela zaujalo, ALE: píše se, že vynechání/narušení harmonogramu hnojení může mít fatální důsledky. Tudíž se chci zeptat; co když pojedu na týden pryč? Počítá s tím někdo a jak se t řeší?
Dík

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2012 16:38 smik Re: Michaldvd
Principielně není problém. Sniž dávku hnojiva a můžeš snížit množství měněné vody.
Každopádně výměna vody je pro akva vždy prospěšná, zvlášť pokud je v akva nějaký problém, tak větší (častější) je vždy ku prospěchu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 21:07 Muž Michaldvd [45] - Asie
Je tu niekto taký kto používa túto metódu a mení menej než 50% vody týždenne?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2012 17:10 Muž Gordon [22]
Jaké bych si měl sehnat testy, abych věděl kolik čeho mám přidat? Mám nějaký 5v1 od JBL, ale ty jak jsem slyšel prý nejsou moc přesné. Chtěl bych si to akvárko zařídit tak, aby jediný limitující faktor bylo to světlo. Po nějakém lepším CO2 se zatím koukám a tenhle způsob hnojení se mi zdá dost zajímavý.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2012 23:27 Muž Miso [470] Re: honzaprouza77
drz sa radzej tych uvadzanych koncentracii
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2012 17:45 Muž honzaprouza77 [18] Re: voťa87
ajoo na to jsme zapoměl, ale co začnu základem a uvidim, kdykoliv mohu přidat, nebo ubrat :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2012 17:37 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: honzaprouza77
To je ale základní formule nezohledňující obsah dusičnanů ve vstupní a akvarijní vodě...Což je dost často problém! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2012 17:19 Muž honzaprouza77 [18] Re: Miso
dík, už to chápu, jinak na rostlinna-akvaria mají obecně napsáno, kolik se má týdně dotat na 50l vody jakého roztoku, takže není potřeba ani kalkulačka ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2012 12:17 Muž Miso [470] Re: honzaprouza77
dobre tak povedzme ze cisty objem akva je 45l, v 250ml destilky rozmiesas 36g KNO3, 5g KH2PO4, 9g Plantexu, povedzme 24g K2SO4 (vecsie mnozstvo asi nerozpostis) a davkovat budes 10ml tyzdenne. takto dodas 19,6mg/l KNO3, 3,1mg/l PO4, 23,4mg/l K, 0,46mg/l Fe. Ale to je len priklad rozrob si to ako to vyhovuje tebe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2012 11:46 Muž honzaprouza77 [18] Re: Miso
NO3 mám ve vodě 0, ale MG asi dost, protože mám ukrutně tvrou vodu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2012 11:45 Muž honzaprouza77 [18] Re: Johan
aha, tahle je lepší :) Dozvím se, jaký roztok mám namíchat pro dodání tolikle látky na 1 litr, ale pořád nevím, kolik musím dotat(kolik mé rostliny spotřebují), ale to asi není podstatné, že? protože přebytek nevadí....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2012 21:14 Muž Miso [470] Re: Johan
nemusi, v EI je dane o kolko ma tyzdenne zvysit koncentraciu jednotlivych prvkov, staci to len rozlozit na kolko davok chce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2012 20:41 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: honzaprouza77
musíš vědět kolik ml chceš denně dávat.
tak, konečně jsme si k tomu sedl, napsal si roztoky a pak s ekoukl na kalkulačku na rostlinna-akva.cz, tam mi to napsalo, že 1ml roztoku makro živin (33g KNO3, 7.2g KH2PO4-250ml H2O) mi do akvárka dodá 3mg/l dusičnanů, ale jak mám vědět, kolik toho potřebuju na litr, bez testů? proto sem ti psal, ať použiješ kloudnej kalkulátro. pmdd.mrp-cz.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2012 19:20 Muž Miso [470] Re: honzaprouza77
ano, ale zisti si vo vodarnach ake mas parametre vody, hlavne NO3 a Mg a s tym musis tiez pocitat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2012 17:01 Muž honzaprouza77 [18] Re: Johan
tak, konečně jsme si k tomu sedl, napsal si roztoky a pak s ekoukl na kalkulačku na rostlinna-akva.cz, tam mi to napsalo, že 1ml roztoku makro živin (33g KNO3, 7.2g KH2PO4-250ml H2O) mi do akvárka dodá 3mg/l dusičnanů, ale jak mám vědět, kolik toho potřebuju na litr, bez testů?

Edit: aha, promiňte našel sjem přesně napsáno kolik se toho má dávat:-Dusičnany (NO3) 20mg/l týdně

Draslík (K) 30mg/l týdně

Fosforečnany (PO4) 3mg/l týdně

Hořčík (Mg) 10mg/l týdně

Železo (Fe) 0.5mg/l týdně
už to stačí jen rozdávkovat, že ano?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 20:54 Muž Miso [470] Re: Gordon
Niekde som cital ze sa to da. Ja hnojim 2x tyzdenne. V pondelok vecer po vymene vody makro v utorok rano mikro (ked idem spat a ked vstanem) a zasa vo stvtok vecer a piatok rano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 20:50 Muž Miso [470] Re: honzaprouza77
je jedno kolho g coho rozrobis v kolko ml destilky, podstatne je aby si dodal pozadovanu koncentraciu jednotlivych prvkov tyzdenne (mg/l). Ratat to nemusis vyrata to za teba ta kalulacka ;). Pouzi napr. tu co dal Johan, posledny stlpec je to co ta zaujma, teda o kolko sa zvysi koncentracia prvku pridanim X ml tvojho roztoku do akva. Tak vyratas tyzdennu davku. Napr. 6g KH2PO4 rozpustenych v 250ml destilky, pridanim 35ml do 200l akva zvisis koncentraciu PO4 o 3mg/l co je pozadovana hodnota, takze tych 35ml je tvoja tyzdenna davka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 19:49 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Gordon
Co tak si sestrojit nějaký automatický hnojítko? na netu určitě najdeš pár návodů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 19:37 Muž Gordon [22]
Dá se tímto způsobem hnojit jen jednou týdně? Po té výměně vody? Nebo si tím akorát zadělám na nějaké problémy?

Nejsem totiž každý den doma a rodiče mi nejsou občas schopni rybky ani nakrmit, natož aby jim tam ještě dávali hnojivo.

Docela mě tahle metoda zaujala, protože pro nás natvrdlý je to prostě dám tam hnojivo, za týden vyměnit vodu a dát tam zase hnojivo. CO2 mám v plánu z bomby, takže by tam bylo limitující to světlo a to je, jak jsem četl...dobře.
btw. zatím mám 2*15W a v plánu je 2*24W
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 19:05 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: honzaprouza77
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 18:58 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: honzaprouza77
Moc se v tom cos napsal nevyznám. Takže pokud chceš dusičnanů dodat 20 mg týdně, tak musíš každý den přidat 3 mg. Takže dejme tomu do 250 ml vody si rozpustíš 6 g KNO3 a pak budeš do svého akvária přidávat 10 ml hnojiva denně. Nebo např. 25 g KNO3 do 100 ml vody a do tvého akvária 1 ml roztoku denně) - snad sem se někde neupočítal. =D

popř. dobrý kalkulátor pmdd.mrp-cz.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 18:54 Muž honzaprouza77 [18] Re: matlala
ajo, aha....no mate mě to kolik rozpustím v destilce a kilik mám dodat do akva... :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 18:51 Muž matlala [798] - RostlinyRe: honzaprouza77
pleteš si díly a násobky jednotek, bacha máš dodat mg/l prvku a rozpustit g sloučeniny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 18:43 Muž honzaprouza77 [18] Re: vaclav
takže když mám 54l akva, tak mám dotat např(úlná blbost) 30g dusičnanů týdně, jde to dát v neděli a zase za týden? To asi ne, takže každý den 30:7= cca 4g.
ale s tím souvisí, můj roztok, takže když do 250ml nasypu 30mg, tak bych ho měl spotřebovat za týden, což by bylo 250:7=30xxxxx no prostě tohle je blbost, ale je to tak? Také jsem viděl nějaké kalkulačky, kde se vypočítá kolik se jakým roztokem dotá určité látky do akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 12:07 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: honzaprouza77
Je tam uvedeno kolik mg/l (miligram / litr) máš týdně dodat do akvária. Je proto jedno jaký je obsah nádrže. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 20:26 Muž honzaprouza77 [18] Re: Johan
Vodu měním jednou týdně, pravidelně. Ovšem pokud bych jel na dovolenou, tak asi ne :)

Ještě mě napdalo, obě metody se přidávají každý den? Myslím v PO-2ml Ut také...... Nebo se to dá dát na 5dní dopředu? Myslím, že z článků jsme vyčetl, že se obojí dávkuje každý den, jen u EI se střídá makro a mikro živiny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 20:24 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: honzaprouza77
Pokud budeš měnit vodu, tak ani na PMDD nejsou testy potřeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2012 20:19 Muž honzaprouza77 [18]
Chtěl bych začít hnojit tímto způsobem, protože po již dlouhodobém přidávání JBL Ferroplo nevidím účinek a pmdd nechci, prtože to je potřeba spoustu testů, poradil by mi někdo něco na moje akvárko? CO2 zajištěno(pracuje se na drop-checkeru), abych věděl, na čem jsem. Osvětlení zajištěno-15w s reflektorem(+ určitě bude dalších 15w s reflektorem) četl jsem si několikrát po sobě článek o tomto způsobu hnojení a o jiných způsobech na rostlinna-akvaria.cz, ale stejně chci to prodiskutovat, prtože to moc nechápu, hlavně to, jestli záleží na objemu nádrže, jak se má namíchat roztok, nebo jestli obecně platí tolik a tolik do tohohle.......Jinak by mnoho lidí po schlédnutí mé prezentace mohlo říct: Málo rostlin, je to zbytečné. Nebojte, rostliny budou, a hlavně potřebuju to podchytit, pak se mohou schánět další a další rostlinky. Moc děkuju za rady, abych to pochopil.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [5] 6 7

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 10635x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/17600-metoda-hnojeni-estimative-index?od=201