Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Metoda hnojení Estimative Index

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Metoda hnojení Estimative Index
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.04.2014 08:40 Muž Hod043 [7] – OK
Tato metoda skutečně funguje na řasy....přišel jsem na ni sice sám ale pak jsem ji našel na internetu :-D i když jsem si ji trochu upravil. Probíhalo to asi takhle 1. věc zjištěna informace že se musí zajistit dostatečný proud v akváriu ok tak první co letělo z akva ven byla krátká rozstřikovací rampa dodávaná k filtru nahradila ji el. chránička do které jsem udělal díry a nakonec dal korkovej špunt. Takže první věc byla vyřešena po celém akva nyní krásně proudila voda. Ještě sem zapoměl říct že jsem měl v akva roszisvky ve větším množství. Poté proběhla výměna světla led pásek z aukra letěl do koše po třech měsících a nahradil ho kvalitní kousek - zvedla se asi 2x osvětlenost akvária , ještě sem zapoměl dodat že co2 dávkuju z bomby do akva přes atomizér. Nicméně řase stále odolávaly tak co teď světlo je proud je co2 je hnojení probíhalo v menší míře cca 40 ml biofloru od rataje 1x týdně sem s ním byl dříve docela spokojen ale teď jak mi bujely řasy sem přemýšlel o změně celkem fajn reference byly na PMDD. Odkalování probíhalo z mého 240l akva cca 40 litrů jednou až 2x za týden. První chyba co sem udělal byla vyhladovět řasy a nedodávat hnojivo = problém rostliny přestaly růst a řasa postoupila ještě více. Další problém nastal při poruše CO2 setu kdy jsem byl cca 1 měsíc bez CO2 úplně = katastrofa rozsivka pohltila akva úplně. I když jsem začal znovu přidávat hnojivo. Pak jsem našel článek o EI a řek jsem si že víc už zkazit nemůžu a jdu do toho CO2 bylo opraveno tak sem nastavli takovou dávku aby bublinky krásně prosvištěli celým akva možná se jich pár ztratí jak dojedou k hladině ale co už. Zavedl jsem přísné výměny vody pravidelně jednou týdně zvýšena hodnota měněné vody na 80L a hnojení sem ponechal bioflor s tím rozdílem ,že v den výměny vody nehnojím nic nechám rostliny spotřebovat prvky z vodovodního řádu druhý den přidám 40ml. hnojiva, pak den pauza další den 30ml. hnojiva den pauza a zase 30 ml. pak následuje den pauza a výměna vody. No a hle co se začalo dít rostlinky začali první týden bublat jak o život ale řasa naustoupila řek sem si že zkusím ještě týden a pak to vzdám a v průběhu druhého týdne jsem si všiml zelených skvrn na anubiasu ty byl způsobeny tím že řasa ustoupila začala se jakoby odlupovat z listů a postupně ustupovat na nových listech rostlin se už netvořila vůbec což předtím nové listy řasa hned obsadila. Začala mizet z porostlé rampy topítka její výskyt na skle se rapidně zmenšil teď mi stačí místo co 3 dnů oškábívání skla očistit jednou za dva týdny nyní jsem ve fázi kdy pomalu zvyšuju dávky hnojiva a pozoruju růst rostlin a ustupování řasy jakmile řasa ustoupí zastavím zvyšování dávek zatím zyvšuju o 10 ml týdně rostliny teda rostou krásně úplně všechny akva najednou vypadá nádherně což po tak dlouhém boji zahřeje u srdce když člověk válčí s řasou půl roku. Takže metodu EI doporučuji ale asi je potřeba si ji přizpůsobit k obrazu svého akvária já z její logiky pouze vycházel.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2014 18:13 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Zdenok
to zase tak přesné být nemusí.Taky to odvažuju na kuchyňské váze jen na gramy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2014 18:07 Zdenok Re: Burik
No nemám také presné váhy. Už som to urobil tak že som to zamiešal naraz a odlial som si 100ml makro a 50ml coctail. Odliate vedľa akvária a ostatné do chladničky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2014 17:55 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Zdenok
Jendou za mesic to smicham vsechno, skladuju to ve skrince pod akvarkem, a rostliny si nestezuji (rozhodne netrpi chlorozou, ze by se treba zelezu v tom spolku chemikalii nelibilo ve spravne vazbe). No mam ja se podle puvodni receptury babrat s tim co ktery den dam a jestli mi vymena vody vyjde na ktery den? Kdyz mne to popadne, a zda se mi ze tam plave na muj vkus moc smeticek, vymenim vodu kdykoli. A jestli je pondeli a nebo sobota, natahnu strikacku a fik to tam... a jeste stabilizatory, no jestli bych se... :-D

A chemici... stejna banda jako advokati, nikdy nic nevi presne, vecne se jen domnivaji, to umim taky smich .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2014 17:40 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Zdenok
Tak si odvaž třeba jen půlku a rozmíchej v poloviční dávce vody.Taky to tak dělám.
Makro mám normálně ve sříňce ale mikro dávám do lednice..Ikdyž tam jsou stabilizátory
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2014 16:58 Zdenok – EI
Makro zamiešame v 550ml vody. Coctail v 250ml vody. Kďe a ako to skladujete? keď som to prerátal tak je to na viac ako 5 mesiacov.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2013 09:59 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Designer
...existuje nejaka akvarijni rostlina tohoto typu?
Vím jen o jedné: rybicky.net/atlasrostlin/hydrilla_verticillata
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2013 09:10 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Sid
Moc dekuji za vysvetleni, zase se mam na co lepe podivat (nastudovat, pochopitelne jako amater aspon tak nejak po povrchu, jinak by to asi bylo na dalsi VS).

Bal jsem se treba o Echinodory u Betek, kterym jsem vodu zasolil NaCl 250mg/l. Ale jak se zda, celkem zbytecne, nasledovalo vystrceni noveho listu. Ono se Echinodorum v tom akvarku moc nedari, ale jak jsem pridal na KNO3, je to lepsi, a situace se zda jeste zlepsuje pri tretinove davce hnojiva jako pro EI (akvarium bez pridavani CO2). Tri betky 54l akvarko rozumne osazene rostlinami (no nekdo tomu rika huste, mam na to trosku jina meritka) vyhnojit nedokazi.

Kukurici v akvariu nepestuji, takze na rostliny C4 nejspis myslet nemusim, je to tak? Prosim, existuje nejaka akvarijni rostlina tohoto typu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 20:38 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: Designer
...treba takovy sodik se nikde moc neresi, ale v rostlinach ho zrovna malo neni... V Praze by mel byt sodik ve vodovodni vode kolem 12mg/l, to by mohlo byt malo...
Sodík se ve výživě akvarijních rostlin nikde moc neřeší nejspíš proto, poněvadž k jeho deficitu sotva kdy může dojít. Na rozdíl od draslíku nebo dusíku, které zmiňujete, nepatří mezi makroprvky, byť jeho obsah v sušině tomu může zdánlivě nasvědčovat. (Tato skutečnost může souviset se schopností rostlin tento prvek kumulovat, podobně jako např. Cl.)
Sodík patří mezi tzv. benefiční (užitečné, prospěšné) prvky, požadavek na jeho koncentraci v prostředí je ale pro většinu rostlin srovnatelný s požadavkem na stopové prvky.
Vyšší koncentrace vyžadují jen některé druhy rostlin, (zejména C4 typu), pro ty ostatní mohou být snadno toxické.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2013 18:16 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: kortezhugo
Nastesti neni voda z kohoutku jen H2O, protoze treba takovy sodik se nikde moc neresi, ale v rostlinach ho zrovna malo neni, treba uz podle linku, ktery jsi mi zde poslal:
pmdd.mrp-cz.com/…

Nebylo by tedy treba vhodne pouzivat NaNO3 (chilský ledek) na misto KNO3 a draslik doplnit zvlast pomoci K2SO4? V Praze by mel byt sodik ve vodovodni vode kolem 12mg/l, to by mohlo byt malo. Podle pomeru k dusiku a drasliku dle Tveho linku to tak vypada.

Nejspis pri dalsim nakupu NaNO3 koupim, stoji par korun za kilo, tak proc nezkusit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2013 20:57 Muž kortezhugo [983] Re: Marcel G
K tomu len dodám že stále sa zabúda na to že to čo tečie z vodovodu nieje len H2O. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2013 11:58 Marcel G Re: Designer
Designer napsal: Desne mne na tom zarazi, proc se tam rve tolik drasliku (K) ... proc mam pridavat drasliku dokonce vice nez NO3? ... Prosim, vysvetlete mi to nekdo. Co se mysli temi az tak vysokymi davkami drasliku?


Osobně si myslím, že ti tady nikdo žádné rozumné argumenty, proč se přidává tolik draslíku, neuvede. Proč? Protože to všichni berou jako hotovou věc, o které skoro nikdo nepřemýšlí. Prostě to řekl Tom Barr, a je to. rozzureny Maximálně ti na to někdo odpoví tím, že větší množství draslíku ničemu nevadí, tak proč to řešíš (myšleno ironicky)? Jediný schůdný způsob, jak zjistit, kolik živin rostliny (v rostlinném akváriu) skutečně potřebují, by podle mě bylo zvážit měsíční přírůstky (o kolik ti rostliny za měsíc narostou), a z toho pak odvodit, kolik živin na to spotřebovaly. Tím bysme se laickým způsobem dopočítali alespoň přiblížným údajům o skutečné (teoretické) spotřebě rostlin, což by nám mohlo pomoct lépe pochopit, jak moc má vůbec smysl přihnojovat. Každý, kdo něco takového udělá, bude asi překvapený, jak málo živin rostliny ve skutečnosti potřebují (ve srovnání s tím, co jim tam pomocí metody EI dodáváme). Takže to není jen o nadbytku draslíku, ale i o nadbytku ostatních živin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2013 11:55 Muž honzek [8] Re: Marcel G
Dobrý vědět. No, myslím že si na můj příspěvek reagoval již na rostlinnychakvariich..
Bojuji docela dost s tím, že mi na pomalu-rostoucích rostlinách roste zelená řasa (těžko říct, zda je to GSA, GSA na skle vypadá trochu jinak.). Docela dost mi i pomalu rostoucí rostliny hnědnou.. Pravda je, že substrát nepoužívám - možná to bude důvod.

Právě taky hnojím EI, přesně podle pokynů, s tím, že nahrazuji K2SO4. COcko dávkuju na 30mg/l - řídící jednotkou.

Ještě by potom mohl být problém s osvětlením... No, budu bádat dál
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.11.2013 11:50 Marcel G Re: honzek
Já mám ve vstupní vodě kolem 35 mg/L NO3, takže opravdu KNO3 nepoužívám a přidávám jen K2SO4. Používám metodu hnojení EI, a u mě žádný problém s vyšší koncentrací SO4 nepozoruji. Pro pitnou vodu (pokud se nepletu) je limit někde u 250 mg/L SO4, takže v tom těžko bude problém, protože na tyhle hodnoty se nedostanu, i kdybych chtěl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2013 11:41 Muž honzek [8] – K z K2SO4
Je tu někdo, kdo má ve vstupní vodě dostatek NO3 a proto dodává pouze K z K2SO4??
Není problém s příliš vsokým obsahem SO4?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.11.2013 22:15 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Designer
jet EI bez CO2 nemá smysl, ta metoda je postavená na nelimitních živinách a regulaci růstu pomocí světla, když nepřidáváš CO2 máš ho jako limitní živinu a není třeba tam prát zbytek pod tlakem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 20:01 Muž kortezhugo [983] Re: Designer
Ono tiež zmiešať kvasnice+vodu+cukor nezabere viac času. X-) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 19:54 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: kortezhugo
Dekuji. I proto kazda slozka zvlast, mohu cokoli pridat, ubrat, vynechat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 19:51 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vaaclav
No jestli to i ochutnam, tak minimalne v obliceji jiste smich .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 19:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: dudak
Presneji PMDD+fosfor+dusik, slo mi jen o vhodne davkovani a vysel jsem z EI. Memu akvariu se zda bezne doplneni PMDD o tu trosku KNO3 jako pridavek k PMDD nestaci, rybicek sice par mam, ale same cistotnoucke pidicudlicky. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 19:40 Muž kortezhugo [983] Re: Designer
K2SO4 - 20g by malo postačovať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.11.2013 19:40 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Designer
Řekl bych že zelenej budeš i ty nejenom akvárium. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 19:36 Muž dudak [1885] Re: Designer
provozovat EI bez CO2 je hloupost, prostě tam bude chybět, když snížíš dávky ubereš světlo a nedáš CO2 nejde o EI, ale klasické PMDD + fosfor. Když to chceš zkusit, tak to zkus se vším všudy, mám doma navíc jednu plnou flašku z hasičáku, kdybys měl zájem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 19:30 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: kortezhugo
No ja si to napocital takhle:

145g MgSO4*7H20
6g KH2PO4
50g KNO3
48g K2SO4
18g Tenso cocktail

Kazdou latku rozpustim zvlast v 500ml vody. Hnojenim 7 dni v tydnu kazdou tou slozkou v mnozstvi 5ml/100l jsem presne na tom co se uvadelo u metody EI. Pokud jsem ovsem neco nezvoral, je to kalkulackou na webu: pmdd.mrp-cz.com/… .

Protoze hnojim, ale CO2 nepridavam, a vlastne ani nijak super extra nesvitim, mohla by mi vyhovovat tak tretinova davka, takze misto 7.5ml na mych zhruba 150l vody budu davat jen 2.5ml kazde slozky denne. A pochopitelne i tak vymenim tydne pulku vody a hned po vymene pridam davku, kdyz uz jsem si to rozpocetl na tech 7 dni.

Zivin bude dost a CO2 bude chybet, nicmene chci to zkusit, maximalne si pak zase dam nejake to hezke utkani s rasou :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 10:58 Muž kortezhugo [983] Re: Designer
Ono je to trochu "nejasné" aj pre toto - NO3:PO4:K = 10:1:3

Ked K sa bude rátať ako K a nie ako K2O.

Edit: www.convertunits.com/…
A NO3 budete pridávať z KNO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 10:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: kortezhugo
No nad tim jsem se zamyslel uz v dotazu, ale krmiva klidne seskrtnu, pokud jde o rostlinne ci "spise rostlinne" akvarium.

Ve vodovodni vode mam NO3 dejme tomu kolem 20mg/l, ale nekdo ma taky 5mg/l. Ono jak se nekde pise, ze ani vodu nemerit, ze to nema valny vyznam...

EDIT: Ale jak si studuji ten link, za ktery diky, ono to dava lepsi smysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 10:43 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Burik
Uplne dole:
www.prirodni-akvarium.cz/…

Je tedy nejspis otazka, jake pomery bereme, mne jde o ten pro nas nejpraktictejsi, obycejny hmotnostni a tam mi to prave nesedi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 10:40 Muž kortezhugo [983] Re: Designer
Fotka k příspěvku pmdd.mrp-cz.com/…

V prvom rade sa treba mrknúť na spotrebu rastlín.Potom treba brať že obsah K je vo vodovodnej vode ovela menší ako NO3 (väčinou).K tomu prirátať to zloženie krmív a potom bude jasnejšie prečo je to tak. :-)

Edit:Ešte dodám že v akvarku kde sa nepoužívajú krmivá stačí KNO3 ako zdroj K a N.Obsah K sa navyšuje len preto ako som písal vyššie.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 10:36 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Designer
Ten poměr by měl být 10:1:10 mi bylo řečeno Adamem Votavou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 10:04 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Nejak mi to nesedi
Pratele, divam se na zde mockrate opakovanou vec pro metodu hnojeni EI, treba odtud:
www.rostlinna-akvaria.cz/…

Dusičnany (NO3) 20mg/l týdně
Draslík (K) 30mg/l týdně
Fosforečnany (PO4) 3mg/l týdně
Hořčík (Mg) 10mg/l týdně
Železo (Fe) 0.5mg/l týdně

Desne mne na tom zarazi, proc se tam rve tolik drasliku (K). Kdyz tohle budu chvili praktikovat a budu tydne menit jen polovinu vody, za chvili mam koncentraci drasliku takovou, abych se zacal o akvarium bat, protoze si nedokazu predstavit ten pomer dusiku a drasliku, k cemu by toho drasliku ty rostliny tolik potrebovaly.

Pokud si vezmu obecne pravidlo, ze pomer NPK ma byt okolo 10:1:3, proc mam pridavat drasliku dokonce vice nez NO3? Je tim mysleno, ze uz se nejake to NO3 pocita jako vyprodukovane v akvariu? Ale kolik se ho v rostlinnem akvariu, pro ktere to je mysleno predpokladam predevsim, vyprodukuje? Nebo ze by se pocitalo s nejakou "prumernou" vodovodni vodou? I tak mi ale toho drasliku prijde desne moc. I pri pouzivani jen KNO3 (K=38.67%, NO3=61.33%) se mi zda, ze je drasliku vice nez by stacilo.

Prosim, vysvetlete mi to nekdo. Co se mysli temi az tak vysokymi davkami drasliku?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2013 10:40 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Marcel G
to já chápu,šlo mi o to,zda je to nutné i přidávání pouze mikro prvků.Čekal bych,že větší riziko řas způsobí spíš makro živiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2013 10:35 Marcel G Re: Burik
Pokud přidáváš do vody kvantum živin (třeba metodou EI), tak jsou týdenní výměny 50% vody podle mého názoru naprostou nutností. A není to jen kvůli tomu, aby se ti ve vodě nehromadily živiny a odpadní látky, ale i kvůli tomu, že v prostředí s velkým množstvím živin se snáze množí řasy, a výměna velkého množství vody tak pomůže zredukovat (zředit) počet mikroskopických řas ve vodním sloupci. Jinými slovy, velké množství živin s sebou nese řadu rizik, a velké výměny vody tato rizika pomáhají snižovat. Stejně důležitá (vedle výměny vody) je u této metody také pravidelná a důkladná údržba akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2013 09:25 Muž Burik [727] - Aquascaping
také mám dotaz..ta týdenní výměna vody je kvůli čemu?Kvůli makru,nebo mikru?Nyní hnojím Tropica hnojivem,makro živin je dost,ale rád bych zvýšil mikro pomocí EI-Tenso Coctail..bude i tak nutná výměna 1/2 vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2013 08:47 Marcel G Re: LDušan
Zkus si tady založit prezentaci s fotkama (aby se to dalo lépe posoudit). Jiank řasy se obvykle přemnožují, když mají dostatek světla, živin (především organických) a času, a když nemají v nádrži žádné "nepřátele" (= pravidelná a pečlivá údržba a řasožravci). Ve tvém případě by tedy mohl být problém třeba i s příliš silným osvětlením (nebo jeho dobou?). Další věc je, že je podle mě blbost cpát do akvária větší dávky tekutého uhlíku, než doporučuje výrobce. Ta doporučení mají nějaký smysl. Je docela možné, že větší dávky nemusejí rostliny snášet dobře, což může být také jeden z důvodů tvých problémů. Kromě toho CO2 řasy doslova milují, takže čím více CO2, tím větší invazi řas můžeš čelit. Může se taky stát, že ti bude do substrátu zapadat spousta organických zbytků (z rostlin, nespotřebovaného krmiva apod.), kde se ti pak mohou začít rozkládat a tím se ti budou zvyšovat rozpuštěné organické látky ve vodě. Možností je spousta.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2013 01:17 LDušan Re: LDušan
Tak po dvou týdnech hnojení EI mám na anubiasech docela dost hnědé řasy,rukou to nejde ani šetřit :-( svítim T5-tkama + reflektory,hnojim EI,proud vody dobrý ( všude se to hýbe ) CO2 nonstop 3 atomizery 65mm-mraky malinkých bublinek,pridávám ten.uhlík 4x větší dávky každý den,měnil jsem 70% vody,rybičky nemám žádné ani nic jiného a řasy hromada :-((( co teď,co ? rostlinky rostou super,ale co ta řasa ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2013 19:25 LDušan Re: Marcel G
Potěšils mě chlape.Na ty řasy mám carbo od kamaráda,ale uvidí se.Zatím ti dík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2013 11:01 Marcel G Re: LDušan
Podle mého názoru a zkušeností zlepší dostatek světla, CO2 a živin růst prakticky všech rostlin bez rozdílu (i když u některých jsou ty přírůstky samozřejmě větší než u jiných). Sám mám jedno své malé akvárko plné anubiasů, a můžu ti říct, že je velký rozdíl mezi tím, když používáš silnější osvětlení, hodně CO2 a živin vs. slabé osvětlení, bez CO2 a s minimem živin. Když jsem hodně svítil a přidával jsem tam CO2 a hnojil metodou EI, tak mi prakticky každý týden vyháněly anubiasy nové listy (rostly opravdu rychle). Teď, když svítím méně, nepřidávám CO2 a prakticky nehnojím, tak mi z toho shluku rostlinek vyrostou tak maximálně 1-2 listy za měsíc. Jen pozor na to, že při silnějším osvětlení bude vyšší riziko přemnožení řas, takže bych z vlastní zkušenosti doporučoval pořídit si dostatek žasožravců => jako ideální na pucování listů anubiasů vidím otíky (otocinclus affinis).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2013 23:27 LDušan
Už delší dobu čtu kde se dá o tady te metodě hnojení a chci jen zeptat.Mám 750-tku a v ní zhruba 500ks anubiasu a nějaké to microsorium,svítim 8x54W T5,sehnal jsem si tlakovou láhev CO2 a vše kolem toho.Chtěl bych tady tou metodou hnojení zvýšit růst anubiasu.Nemám tím nemysli na prodej,ale jen pro své potěšení a taky proto,ze jsem zvědav,zda to půjde.Koupil jsem taky Fluorish excel,pro lepší doplnění CO2.Z ryb tam mám jen asi 10 gupek,kdybych to nějak přehnal s CO2 nic by se nedělo a ztráta by nebyla tak velká.Myslite si že by to šlo a ten anubias by rostl mnohem rychleji ? Jak asi může anubias reagovat na takové dávky hnojiva a taky CO2 ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2013 21:51 Muž samboo [3] - RostlinyRe: Miso
Tak to na to prdím, připravuji si to ve worku pomocí hodně přesný váhy, každopádně díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2013 20:57 Muž Miso [470] Re: samboo
konzervanty sa davaju len do mikra, doporucuje sa tak na spicku noza. Osobne ale miesam Tenso tak na max dva mesiace v destilke a to vpohode v chladnicke vydrzi bez konzervantov.
Momentalne som namiesal s vyluhom co by malo pH zrazit este dole, po mesiaci zatial ziadna zrazenina
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2013 20:46 Muž samboo [3] - RostlinyRe: antonim
Tato fotka mě právě inspirovala k dotazu, protože tam používají konzervanty a zajímaly by mě ty poměry, jinak namícháno mám..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2013 18:07 Muž antonim [9] - ŽivorodkyRe: samboo
Není to sice okopírovaný návod, ale myslím, že je to na stejné úrovni:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
A nebo vypočítat tady:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2013 10:14 Marcel G Re: samboo
Pokud máš nějaké balíčky s chemikáliemi a nevíš, do jakého množství vody je máš rozpustit a kolik pak dávkovat ... tak se obrať na člověka/firmu, od kterého jsi to koupil. Každý to může míchat jinak.

Případně pokud aspoň víš, co v kterém balíčku za chemikálii máš, tak si to můžeš spočítat sám.
PS: Kdyby bylo nejhůř, tak sem napiš hmotnost jednotlivých chemikálií a já (nebo někdo jiný) ti k tomu spočítá množství vody a dávkování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2013 09:09 Muž Miso [470] Re: samboo
mas to plny internet a urcite aj toto forum
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2013 20:31 Muž samboo [3] - Rostliny – návod EI
Prosím vás, může někdo poskytnout okopírovaný návod z komerčně zakoupeného balení hnojiva Estimative Index?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.04.2013 00:52 Muž Toník [396] Re: Martin71
Sádra? Proč ne?! :-)
(Vždyť ji v tom svém předešlém příspěvku zmińuji. ;-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 23:36 Martin71 Re: Toník
Nebo jak i radil S.Frank v 8O letech prostě sádru a to netušil ani co je metoda hnojení Estimative Index smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 23:32 Muž Miso [470] Re: PanJirka
teoria je taka, ze prebytky nevadia a resetujes ich velkou vymenou vody kazdy tyzten. Ide o to aby si rastliny limitoval svetlom ...intenzitou svetla, dlzka svietenia je limitivana dobou po ktoru su rastliny schopne ju efektivne vyuzit.

takze podla EI nic pocitat nemusis, nalejes to podla navodu a zabezpecis dosatok CO2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 22:40 Muž stafflik [119] - RostlinyRe: PanJirka
Proto se to dávkuje v plných dávkách. Nikdo to neví kolik stačí na určité osvětlení. Je pouze zjištěno kolik je potřeba při maximálním možném osvětlení které rostliny ještě dokáží využít..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2013 22:19 Muž PanJirka [1] - CichlidyRe: Tonik
O.K díky.
Zmíněné hodnoty jak jsem se dočetl jsou vypočítany, když je v akvárku 1,2W světla na litr což je hodně. Kolik hodin svítili denně jsem nikde nenašel. Vypočítat tedy ideální dávku řekněme na 10 hodin světla denně a 0,5W na litr bude dosti obtížné :-O
Řekněme polovina ? Co si o tom myslíte.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] 6 7

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 10635x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/17600-metoda-hnojeni-estimative-index?od=151