Betta Splendens ploutve
Díky za reakci. I tohle mě napadlo, už jsem ji kupovala jako hodně velkou.. zkusím ještě tu eshu.
Osobně bych to zkusila. Nemůže být rybka již starší? Že by to bylo věkem. Všichni věkem scházíme..
Ahoj. Né šupiny nejsou zježené a teplotu přidám tak na 28-29 jen mám nové topítko a ještě neodhadnu polohu. Ale teplota je už 28 ale nějak světlá v bříšku. Měla okousané plotve hlavně ocasní.
Proč zrovna antimykotin? Fotka je dost nekvalitní ale vzhledem k tomu nafouklému břichu, bych řekl, že plíseň problém nebude. Má zježené šupiny? Každopádně 25 °C je celkem málo na léčbu betty.

Ahoj všem. Mám samičku a zlobí ploutve. Tak jsem dal do karantény přidal antimikotin podle návodu. Teplota 25 jemně vzduchování. A nějaká šiška ve vodě. Ale co nevím jak často měnit vodu a přidávat kapky lečiva, nebo celou vodu a znovu nakapat podle návodu. Roslinky už jsou venku. Děkuji.
Starší reakce
-tohle rozhodně BRP není
-ve Vašem případě nevyvážené a tím ,ne zcela vhodné prostředí pro chov

Na té řitní vykukoval i paprsek. Jinak se ploutve prostě "rozvrství" praskne tkáň napjatá mezi dvěma paprsky. Preventin mi doporučil pán od kterého bere betty naše škola. Je to methylenová modř, prý to mělo fungovat. Nechal jsem si poradit a ani tady na fóru na něj nebyly ohlasy zvlášť negativní.
-je napadená pouze měkká ocasní tkáň ?
-Preventinem se stav nezlepší ,ale na to jste už nejspíše přišel
-vložte foto

Přidej ještě fotku Beťáka. Určitě poradí lépe Miloš (lacewings).

Ploutev krerou prve ztratil se mu hezky zacelila a dorůstá. Myslel jsem že je to zlepšení. Šupiny, oči i tlamku má v pořádku.
Nejspíš se tedy opravdu bude jednat o bakteriální rozpad ploutví. To by bylo potřeba léčit příslušným léčivem. Problém bude i ta čerstvá nezaběhlá nádrž, jak už se tu psalo.
Dobrý večer. Nedávno jsem se tu radil ohledně ploutví. Je to týden co jsem si všiml že bettovi chybí kousek ploutve, začal jsem pečlivě denně měnit vodu, hlídal teplotu a vůbec dodržoval co jsem se tu dozvěděl. Bohužel stav betty se zlepšil pouze krátkodobě a nyní se naopak výrazně zhoršil. Už se mu na několika místech trhá i ocasní ploutev a v řitní má další dírky. Na radu od chovatele jsem přidal preventin, ale stále je to horší. Jinak je rybka čilá a žravá, na zrcátko reaguje, živou (pečlivě přečištěnou) potravu pronásleduje jako divá. Psal jsem už i na vodárny a zjistil že naše voda má celkem vysokou tvrdost. To je jediné, co mě napadá jako původce. Prosím, máte s tím někdo zkušenost? Jsem opravdu v koncích.
Předem děkuji za odpovědi a rady.
Starší reakce
- dané množství tříslovin může působit svíravě na cévy a tkáně
- jestliže se do hypoxické tkáně dostanou anaerobní bakterie, zachytí se a začnou se množit
- kyselými produkty ,svého metabolismu ,dále prohlubují hypoxii tkáně
- produkované enzymy jim umožňují rychlé šíření infekce
- složky imunit. systému do hypoxické tkáně špatně pronikají
- zdravotní stav ryb ovlivňuje intenzitu metabolismu ryb převážně sekundárně
- poškozený dýchací aparát má sníženou sníženou prostupnost pro kyslík a dusíkaté látky ,co způsobí nižší okysličení krve a tkání ,následuje přechod na anaerobní metabolismus ,kdy dusíkaté látky (převážně NH3) se hromadí a tím může dojít až autointoxikaci
-a to jen část problematiky

To by ses asi podivil, kdybys věděl, s kolika importy a to i v jejich domovině jsem se setkal. Ale to tady řešit nebudu. Podle mě je naprostá blbost upozorňovat na Torben, jako na možnost, která může negativně ovlivnit stav ryby, i v tomto případě. Je to blbost. Každopádně gratuluji k slovní zásobě a umění kličkovat. Nejeden komunální politik by bledl závisti. Neber si to osobně. Neznám Tě, jen reaguju na to, co čtu.
-tak ještě jednou a srozumitelněji
-mluvíme zde o konkrétním případu ,nikoliv o specifiku Vašeho chovu Betty Spl.,ve Vašich podmínkách , které mohou být v tomto případě pouze doplnujícím komentářem ,nikoliv praktikovatelným způsobem postupu ,k uvedenému případu ,ke kterému směřovalo vyjádření
-problematika importů ,navíc převážně z Asie ,je velice obsáhlá a nemyslím ,že se setkáváte tak často s importy a řešíte toto specifikum
-

U těchto ryb se mi osvědčil především. Působí na ryby antistresově. Argumenty mám podložené dlouholetým zkoušením. Každopádně, každý má právo na svůj názor.

-i u ryb s oslabeným imunitním stavem , které prošly několikerou změnou vody ,než se dostali k majiteli?
-nemluvě o podchlazení ,atd
-s mým názorem a zkušenostmi ,samozřejmě ,souhlasit nemusíte ,
Nesouhlasím s Tebou. Na Torben si ryby u mě nikdy nemusely zvykat. Ale naopak, už po první aplikaci reagovaly velmi pozitivně. Používám ho snad 25 let, takže to není nějaká informace - rychlokvaška, s jakými se tady v poslední době roztrhl pytel. Já bych ho určitě doporučil. I při záběhu akvária a pro jeho antiseptické účinky i při nevalné kondici ryby.
-ano ,nejefektivnější u čerstvých akvárií

Takže jen měnit vodu a buď a nebo.
-je to pro rybu zatěžující ,pokud není na tento parametr zvyklá

Takže může způsobit problém a nemusí. Jak by jsi (pokud si můžeme tykat

) tedy postupoval? Jen měnit vodu a neléčit vubec, když je nádrž čerstvá?
-ano ,tak jsem i vyjádřil ve své odpovědi , -,pokud by byla ryba zvyklá již na přidávání torbenu před současným stavem-

Dávám beťákovi Torben pravidelně. Je ve skvělé formě

-odpověd byla velice jednoduchá
-nadbytečnost v důsledku výměn vody
-torben by již tak zatížil stav ryby ,navíc to není cichlida ,u kterých by to bylo v pozitvnější reakci ,pokud by byla ryba zvyklá již na přidávání torbenu před současným stavem
-některé druhy tříslovin a humidních látek mohou určitým druhům ryb ,být spíše problémem

Myslím, že se rybky cítí lépe při přidání torbenu. Ty huminy a třísloviny jim prospívají i ta zbarvená voda. Nebo? Je tam nějaký háček, v tom, když je ryba nemocná proč ho nepřidávat? Co tedy dělat?
Tak pokud je špatná voda je potřeba asi začít s častější výměnou vody a poté,by se mohlo teoreticky trochu torbenu aplikvat,ale do špatné to vody to asi nemá význam... Můj názor.

-rozhodně žádný Torben ,který je Vám zde doporučován

No máš to akvarium čerstvé co jsem teď koukala, takže s tím léčivem ještě počkej. Ale mít ho po ruce můžeš. Tu vodu měň, to je jasný. Můžeš zkusit přidat torben, ale opatrně.
Myslím ze BRP to není. Myslel jsem ony fotografie u kterých šlo (jako u Innsmouthu) pravděpodobně o špatnou hygienu a nekvalitní podmínky. Alespoň mám ten dojem a doufám v to. Dagon je aktivní, častější než týdenní výměna vody ho "rozveselila" na těle jsem si žádných příznaků nevšiml. Pro jistotu zakoupím Bactopur, ale doufám, že pokud zlepším a udržím kvalitu vody, ploutev se zacelí a chemie nebude nutná.
Děkuji za radu a budu vděčný za další

Pokud je to bakteriální rozpad ploutví, tak bude potřeba aplikovat léčivo.
Moc děkuji. Ono vlákno jsem prošel a máte pravdu, vypadá to velmi podobně. Původně jsem neměl v plánu zabydlet akvárium tak brzy a čekat ještě alespoň o týden déle, aby běželo měsíc, ale nemohl jsem se dívat jak pomalu umírá v kelímku menším než sklenička na víno ve "zverimexu".
Nicméně budu pokračovat ve výměně 1/3 vody denně a zvýším teplotu na 28°C. Přidal jsem rovněž několik šlahounů růžkatce. Myslíte že kaštanovníkové či dubové listy pomohou, nebo naopak stávající situaci zhorší? Nebyl jsem si jistý, tak jsem je raději odstranil.
Opět děkuji za rady, budu se snažit vše co nejrychleji napravit.
Já bych možná hledal příčinu v tom, že šel Beťák do nezaběhlé nádrže, prakticky bez filtru. Rostlin by taky do začátku mohlo být víc, klidně jen na hladiny něco rychlerostoucího. A měnil bych výrazně častěji vody, alespoň dva týdny...
Nevypadá to trochu takto?
rybicky.net/forum/413… Pokud ano, přečti si související rady...
Třeba mě v tomto duchu někdo opraví nebo doplní...
Mohl si ji prostě zlomit, ale radši to sleduj, pak dej vědět
Děkuju za odpověď

Kdybych nevěděl že je v akváriu sám, tak bych si myslel, že mu ji něco ukouslo, protože ještě před pár dny měl ploutev krásně celistvou a vybarvenou. Teď mu chybí asi centimer dlouhý a cca 4mm široký kus, jako by prostě upadl.
Mohl se jen poranit, ta průhledná část by mohla být dorůstající ploutvička, pokud tam nemá nějaký chomáček a nemá změněné chování, tak to sleduj, může se stát, ze kdyby byl nějak oslabený, mohla by z toho poranění plíseň být. Taky mám čiperu, který má zrovna dvě místečka s poloprůhlednou ploutví a má to z toho jak furt všechno prozkoumává
0 10.04.2019 10:07
Shiro [0] 
Dobrý den, rád bych se poradil s odborníky ohledně stavu svého betty. Mám ho krátce, ale je to čilá a zdánlivě zdravá rybka. Včera jsem si všiml že mu chybí kousek řitní ploutve a místo kde by měla být je na konci mírně průhledné. Ocasní i ostatní ploutve a šupiny má v pořádku, je aktivní a jí normálně. Vyděsilo mě to, máte s tím někdo zkušenosti? Preventivně jsem odkalil a vyměnil 1/3 vody (stálá teplota 26,5) a odebral kaštanovníkové listy.
Děkuji za jakoukoliv radu.
Starší reakce
Ale jó, vždyť to tu řešíme. Ty ploutve má z ty nízký teploty a asi vody co nebude v top kvalitě díky spolubydlícím.

Děkuji! A náhodou ohledně těch ploutví nevíte co by to mohlo být?
Teplotu bych zvedl aspoň o dva stupně, třetina vody bude super a ancistrus je velký bordelář na tak malý objem. Panceřníček nepíšeš jaký.
Je to na ně malé. Obvzlášť na toho ancistruse. Je to ryba co se na dorůst přes 10 cm a dost špiní vodu, což je v tak malém objemu znát podle těch ploutví. A lepší to nebude poroste a bude dělat větší nepořádek.
Edit: 25 stupňů je pro bettu většinou málo.
Teplotu držím na 25 C, a z jakého důvodu není vhodný ancistrus a pancéřníček? Ok kořen vyměním, přidám něco menšího a hlavně ještě nějaký rostlinky.. A denně měnit tak cca 1/3 vody?
Dal bych pryč ten kořen, zabírá zbytečně moc místa v tom malém objemu. Teď bych prováděl každodenní výměnu části vody o stejné teplotě (nevím jaká je) a přidal bych určitě více živých rostlinek. Ancistruse a pancéřníčka bych určitě daroval.
20 litru je tak akorat na tu jednu bettu, ale ancistrus a pancéřníček

, to se pak nediv. Spíš je s podivem, že to dávají ty neonky, modré bývají obzvlášť citlivky
Edit: A rostlin tam je malo

Určitě
Takhle z patra nevhodné podmínky, proto problém s ploutvema. Těch ryb tam je na ten objem moc. Můžeš sem dát aspoň fotku celého akva?
3 měsíce zabehnuto, 20L, topitko, filtr, živý rostlinky, zije spolu neonkama modryma, ancistrus, pancericek
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 8
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 8165x