Permanentni test CO2
Tak z toho 1g. to vypadá spíše na nějakých min. 5l.,já si udělal 4 dcl. roztoku a použil jsem jen tak na špičku čajové lžičky (dle zabarvení) a dělal jsem to z vody z RO.Mám to ve skříňce pod akvárkem a životnost....netuším-zkouším,řekl bych v "rozumném množství" do vypoužívání.Můj názor je,že se nemá co zkazit-může vyprchat časem voda,tak dobře uzavřít.
0 09.04.2014 14:38 romanic – roztok BM
threat napsal: Včera večer jsem tam psal v 19.21 a dnes ráno přišla tahle odpověď:
Dobrý den, z 1g BM vyrobíte mezi 1-10 l indikatoru - dle pozadovane
koncentrace. Rozpustnosti se napomaha pridanim lihu do vodneho roztoku.
BM je v lihu velmi dobre rozpustny.
Dulezite je, aby roztok mel po namichani modrou barvu. Lih sam o sobe je
velmi slabe alkalicky, ale pokud by po namichani mel roztok barvu
zelenou nebo zlutou, je potreba mu pomoci par kapkami 1% NaOH.
Pokud si z 1g namíchám 1 litr roztoku, tak jakou to má životnost? Jak se to skladuje? Míchá se to v destilované vodě, nebo stačí obyčejná?
Starší reakce
Nejsi první
,dělá(dělalo)se to více lidem,už se to tu řešilo.Z burčáku(můj případ)to nepochází,takže ani z lahve,mě se to udělalo i na dc v akva bez co2.Překáží to ovšem dc v "práci" a mě se to udělalo vždycky jen jednou.Ze surovin v dc to taky neni,zřejmě to jsou nějaké bakterie(kolonie),které jsou jinak ale neškodné.
Ahoj, k pernamentni kontrole co2 dropchecker a vespod u vstupniho otvoru se mi děla takovej bilej povlak vypada to jako slyz. A chci se zeptat jestli je to normalni nebo je to spatne a jak se toho zbavit a kdyz je to tam tak jestli dropchecker funguje zpravně. Dekuju za odpoved
Starší reakce
Mať málo kyslíka a otráviť sa CO2 nemusí byť to isté. To nie je plynová forma, kde ťažší plyn vplyvom príťažlivosti vytlačí ľahší, ale plyny rozpustené vo vode. A tak sa môžu rybky otráviť, bez toho aby sa nutne museli udusiť.
Okrem toho, by som bol opatrnejší s tvrdením o schopnosti sledovať rybky. Napríklad počas spánku mám výrazne zníženú schopnosť sledovať dianie vo vedľajšej ízbe. Nárast koncentrácie CO2 nie je okamžitý, a tak zmeny v dávkovaní večer môžu ľahko viesť k prekvapeniam ráno.
Mám to 3 týdny ještě jsem náplň neměnil a pořád to je ok.
Ty si myslis,ze kdyz ti,behem fotoperiody, bublinkuje cele akva a davkujes presprilis CO2 a ryby jsou u hladiny nebo plavou"zvlastnim" zpusobem,ze maji malo O2? To je reakce na to CO2,O2 tam maji dost.
Tak náplň si můžeš vyrobit sám,je toho tady někde spousta(návodů) a brom.modř se dá koupit tady:
akvarijni-hnojivo.cz/… Náplň vydrží 14dní až měsíc.
Tak ryby k šípku nepošleš teda pokud umíš aspoň trošku koukat na rybičky
. Uvidíš že se chovaj divně když maj málo kyslíku
A technická jakou vodičku do toho dropchekeru by ste doporučili? já viděl třeba na aukru ale teda bůh ví jaký to je kvality
a ještě technická jak dlouho ta náplň vydrží
Má pravdu předseda,test je na orientační měření ok,přesné měření není nutné,jde jen o to mít to pod kontrolou a neposlat ryby k šípku
Ja myslim,ze sklo je lepsi material pro Drop checker,zustane cire(pokud se cisti
).Plast ma tendenci pri stalem ponoreni ve vode a casem zbelat,ta cirost je dulezita pri odecitani barvy.Nevim jestli tyhle experimenty maji smysl(kvuli estetiky),kolik stoji tan zakladni skleneny DC,verim,ze neni zas tak drahy.....
A ačkoliv tohle vzniklo omylem ale taky to bude fungovat
Nenatekla tam ani voda. Což me překvapilo.
Odhadovaná cena za přísavku 8kč
sklo nebo plast? Myslím že to je jedno.
Testuju teď to když tomu polezou krevetky nebo rybky nebo časem zda tam nenateče voda.
Ale určitě by to šlo vyřešit i nažhavenou jehlou udělat několik direk aby to mělo vělkou plochu a bublina velká přes ně neuteče když budou na spodní straně.
Jinak takto vypadá to potopené. Velká díra u spodka. A na tim prvním co jsem poslal je akorád ta stejná zkumavka s užíznutou špičkou vsunutá do té díry
Tak u toho JBL co stejně jako já používá i Pat je druhá stupnice podle které se dá odečíst i PH pokud znáš dKh v akva ,ovšem tím jsem se ještě nezabýval , PH měřím kapkama
Ted nevim kterou z tech dvou myslis?Micha se 4dKh(karbonatni tvrdost) a "vetsinou" ta Bromothymol modr,ktera se naleje do Drop chec.a ten das pod hladinu,v Drop chec.je tato kapalina oddelena od akvarijni vody vzduchem,nasledne se z akvarijni vody uvolnuje CO2(z tekuteho do plynneho a znova do tekuteho skupenstvi)a po rozpusteni v Drop ch.podle mnozstvi nasyceni,reaguje(okyseluje)mix v bance,snizuje Ph v ni,na coz reaguje cinidlo a meni barvu.(zjednodusene)
.Kapalina v DC nam tudiz ukaze skutecne Ph v akva,neovlivnene nicim co je v akva,kdyby se ti podarilo zmerit Ph v bance,tak muzes pouzit Tillmanovou tab.bez obav,znas dKh,tak vypoctes obsah CO2.
JBL má hotovú náplň, netreba už dávať roztok 4dKH. U toho druhého je v návode uvedené, že treba zmiešať s vodou z akvária. Ako je známe, tak voda z akvária sa už nedáva, ale sa pripraví roztok 4dKH, do toho sa nakvapká uvedená kvalalina, to sa sfarbí do modra a potom ho už dáme do DC a do akvária.
Opakujem JBL má to hotové, pretože súčasne s množstvom CO2 vo vode to meria súčasne aj pH.
Spomínam už v inej téme, že ten DC od JBL dosť skresľuje zafarbenie činidla, pretože spodok je čiernej farby. Výber je už ale na každom z nás.
Jak to vlastně funguje,co je to za tekutinu?
Ano,barvy jsou stejne,jako je modra malo,zluta moc,svetle(limetkove zelena)by mela byt "akurat"(kolem 30 mg/l).
Ale nevim jestli je k tomu ta 4dKh kapalina nebo musis mit svoji(nektere firmy to uz maji namixovane).
Takže ať koupím co koupím,tak zbarvení bude od modré přes zelenou až ke žluté?
Asi jenom vzhledove,kapaliny by meli byt stejne 4dKh(nekdo ma i 5dKh)+Ph cinidlo(Bromothymol modr).JBL by mela byt kvalitnejsi.
Starší reakce
Tak mi to nedalo, a udelal jsem pokus s tou zatkou.
Vysledek je celkem prekvapujici, dropchecker byl vesele svetlezeleny se zatkou i bez zatky ve vode bez CO2. Teprve kdyz jsem vymenil roztok, zustal modry, po prendani do akvarka zezelenal. Mezi jednotlivymi merenimi bylo pokazde cca 12h odstup.
Muj zaver z toho je, ze (moje) vodicka do DC prestava po 14 dnech fungovat a je treba ji vymenit. Zaver pro ostatni - podlehnete-li dojmu, ze vase vodicka vydrzi 3 mesice, doporucuji si to pokusem s konkretnim roztokem radeji overit.
třeba mezi važemím zhubne
diky za upozornění.
Dvakrát? V návode máš uvedené: "každé váženie treba vždy vynulovať: ináč sa hodnota pridáva, násobí a pamäť ukladá práve túto hodnotu.
Čiže položíš krabičku, zoberieš ju preč vynuluješ, a opätovne odvážiš. Ak ti na dvakrát, či tri ukáže rovnakú hodnotu, tak aspoň vieš, že meria presne. Takto sa aj testuje
replikant33 napsal: aukro.cz/… presnost 0,01g je super,.. janže ja takovou nemám musim pořidit píšu do deničku
Na tuhle bacha, vysledne tak +/-500mg, mam ji, a staci na ni dvakrat polozit krabicku cigaret, abys byl neprijemne prekavpen.
A já jsem snad reklamu dělal??? Jen jsem poukázal na to, že to vydrží déle než jeden měsíc jak se tady píše a ty jsi hned oponoval ohledně správného zabarvení. Kdybychto neměl vyzkoušené a dalšími lidmi potvrzené tak bych to sem nepsal. Taky jsem první ampuli vyměnil po měsíci a pak jsem se dočetl, že to vydrží podstatně déle, ale abys mě osočoval, že tady dělám reklamu a ještě za to beru prachy je krapet hnusný, nemyslíš? Kdybych dělal reklamu tak tady budu tvrdit aby se to po měsíci měnilo, lépe i dříve aby toho firma prodala co nejvíce. Víš co, necháme toho nemá to cenu se takhle pořád handrkovat. Tohle nikam nevede, OK?
Ako chceš, pre správnosť však musím dodať, že som spomenul dennerle, JBL, seru, aby som porovnal ich odtieň, nie preto, aby som niektorého z nich vyzdvihoval, (prečítaj si to ešte raz). Takže nerobím reklamu. Spomenul som ich preto, lebo neviem, žeby ešte niekto náplň do DC predával.
No a či máš odskúšané, tak samozrejme ti to neberiem. No neber mi ani ty to, že aj ja mám odskúšané všetky. No a že píšem svoje skúseností a naozaj chcem poradiť je myslím môj dobrovoľný príspevok a každý má právo sa rozhodnúť ako s touto informáciou naloží.
S miešaním sa nehnípem, naopak veľmi ma to teší a naviac ak výsledok ukáže to, čo samotné testy od značkových nemenovaných výrobcov.
Je to moja posledná reakcia na teba, tak verím, že mi to odpustíš
vybodnul jsem se na všechno nemněl jsem čas...tak jsem to nechal v AQ na pospas a samo to uplně zmizelo.
Já dělám reklamu? Nevím, kdo tady první dával do pořadí výrobky 1. Dennerle, 2. JBL tak mi tady nevykládej takové blbosti. Já jen poukázal na to, že se dá použít výrobek více jak 3 měsíce a bylo to tady i potvrzeno tak proč se tady hnípat s nějakým mícháním. S tebou je opravdu těžká diskuze. Víš co uděláme to následovně. Nebudem na sebe reagovat a hotovo, ty máš svůj názor já zase svůj. Já ho mám odskoušený osobně ty ne. Ty si míchej vodičky já si koupím hotový výrobek. OK?
Pak písni,jestli se to vytvořilo,já už to ve velkým akva mám zas(ale v miníčku ne).
Pozor na to.Není váha,jako váha.A několik jsem jich vyzkoušel,a u těchto levných,neni gram žádný rozdíl.
Tedy prekvapilo mne, jak levne ty vahy jsou. Mozna jednu zvazim
Nicmene, mezitim vam nabidnu k posouzeni dalsi navod na pripravu 4dkh vody, tentokrat bez vazeni:
1) koupim 1l destilky
2) koupim balickek jedle sody
3) odleji 0.5l destilky a nasypu tam _cely_ balicek jedle sody
- zde je treba priznat, ze nemam ozkouseno, zda se rozpusti vsechna soda, nutno ozkouset
4) z takto pripraveneho roztoku 'superalkalicke vody' odmerim malou strikackou
/ pipetou/ kapanim (30/hmotnost_balicku_jedle_sody_v_gramech) ml
- je zde treba urcita presnost, kdyz naberete 2x vic, budete mit 8dkh vodu
- bude take menit barvu, ale pri jinych hodnotach nasyceni CO2 (coz muze byt i zadouci)
5) pridam toto mnoztvi do zbyleho 0.5l destilovane vody a melo by byt hotovo
- doporucuji premerit testem na alkalitu, nejsem chemik
...na hranici vody a vzduchu,Ale pod vodou!
No jo,asi to bude z toho co neni vidět(prach...).
Používam (je to bez reklamy) už pomerne dlho túto a nemôžem povedať nič zlé
aukro.cz/… no vylučovací metoda funguje vždy a všude, zitra dam prazdny DC a pokud to se to tam nevytvoří bude to v kapalině.
Ešte raz, daj tam prázdný DC a budeš to tam mať rovnako. V akváriu sa podmienky neustále menia, takže tvrdiť, že je niečo nemožné by bolo odvážne tvrdenie. Už len keď vetráš, tak ani nevidíč, čo ti do izby ide. Keď varíš, tak ani nevidíš mastnotu v pare z hrnca
.A je opravdu divný,že se to zachytává zrovna tam,na hranici vody a vzduchu..
A kde inde?
aukro.cz/… presnost 0,01g je super,.. janže ja takovou nemám
musim pořidit píšu do deničku
Ja si myslím, že či už navážiť sódu, alebo hnojivko do PMDD sa vždy zíde a toto nieje až tak drahé, že?
aukro.cz/… Ono to vytvoří v podstatě gelovitý špunt na okraji drop checkeru a ucpe ho to.Možná to je tvořeno tím,jak si psal.ale v tom miníčku o nějaké nerovnováze,prachu nebo přebytku zbytků(
) nemůže být řeč,ve velkém možná jo.A je opravdu divný,že se to zachytává zrovna tam,na hranici vody a vzduchu...
ja to mněřil pravitkem, a myslim že mněřit a rýsovat jsem zatim nezapomněl 15g bylo přesně 12cm takže to vycházelo na celé mm, když jsem počital možnou odchylku tak mi vycházela +-0,125g,zda je to moc nebo malo nevim. Kapalina funguje , až na ten kentus(sliz).
Vida, take pekne reseni. Ikdyz v tom pripade asi zalezi na mnozstvi v jakem to michas. Delal jsem to v pul litru, a vychazelo mi to tusim na 50mg (doufam, ze mi ted nekdo prozradi, ze to je uplne blbe)
V kazdem pripadem toho bylo tak malo, ze bych to v trubicce meril tak suplerou. Samozrejme, jak spravne poznamenavas, zalezi na prumeru i trubicky...
važit v lekarně nemusiš da se to odmněřit z 15g sačku plastovou trubičkou,čim tenčí trubička tim přesnější mněření.
No tak to musíte zistiť sami. On ten sliz sa robí v akváriu z neskonzumovanej potravy, prachu, uhynutého živočícha, odhnitých, alebo odhnívajúcich koreňov a čo ja viem čo ešte.
Ak je v akváriu rovnováha, tak sa ten sliz stratí bez toho, aby sme ho spozorovali. Sám to poznáš ak sa niekomu objaví na dreve, niekomu po okrajoch akvária na skle. Báť by som sa toho nebál.
To ale nieje podstatné. Nech mi niekto vysvetlí ako sa z činidla v DC dostane niečo oproti vnikajúcemu CO2? Veď DC je robený tak, aby sa nič nedostalo ani dnu, ale ani von, potom by to nefungovalo, nemyslíte??
Ten sliz sa tam zachytáva, pretože je to lievik na zachytávanie, nie? V tomto prípade na zachytávanie CO2. Stačí trocha logiky, tým nemyslím teba osobne, ale všeobecne. dať to za príčinu činidlu v DC je nelogické, veď s DC sa predsa nemôže nič odparovať a k tomu ešte opačným smerom, smerom dole ku dnu
amrtin napsal: Já dokázal,že drop checker ucpe tak,že ten ukazuje nesmysly,jinak to asi škodlivý nebude. No dobre, hned zitra ho pocistim, at mam klidne spani
Menim to v podstate pravidelne kazdy tyden pri cisteni akva, tim ze jsem si to namichal mne to cenove nijak nepali. Cena 4dkh-vody je skoro 0 na davku, z pH testu 3-4 kapky... Destilka se koupi v drogerii, jedlou sodu vam navazi v lekarne, ph test ma kazdy akvarista doma.
Mne naopak ty namichany patrony co se kupuji prisly extremne drahe, ale s 3mesicni periodou vymeny jsem pravda nekalkuloval
Ak narážaš na mňa, tak ti aspoň poviem, že ten sliz čo majú v DC, nieje spôsobený ani roztokom 4dKH, ani činidlom. Stačí dať do akva prázdný DC a sliz sa tam i tak nazbiera.
Čím ďalej tým viac ma presviedčaš, že robíš reklamu, tak aspoň verím, že nie zadarmo
Já dokázal,že drop checker ucpe tak,že ten ukazuje nesmysly,jinak to asi škodlivý nebude.
Presne stejny bily 'spunt' se mi tvori v dropcheckeru take, krom toho, ze to nevypada dobre se mi zda, ze to prilis nicemu nevadi. Samo radeji bych byl bez toho, ale nemyslim si, ze by na to mela vliv napln (mam samodomo 4 dkh + ph test). Mnohem bliz je akvarijni voda, tak bych pricinu hledal spis tam
to znám a plně chápu, co si udělám je k nezaplacení a nemusí to ani fungovat
, nicméně sem koketoval s tvorbou drop checkeru tak dlouho až se si ho koupil v hornbachu a sem spokojen
ja vim ale ja to chtel vyrobit, nejde o penize ale o dobry pocit Yippiejaja yippie yippie yeah
Přidat reakci
1 ...... 15
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 22516x