Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Dánio perlové (razborka galaxy) - rozmnožování, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 4 Žádná další stránka   1  
Dánio perlové (razborka galaxy) - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2013 09:38 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: vlachos
Pokud máš v té vytíračce filtr, není třeba vzduchovat. Jávský mech je rozhodně vhodný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2013 09:31 vlachos – Vzduchovat ve vytíráku?
Chci se zeptat, zda je třeba u galaxy vzduchovat ve vytíračce nebo stačí (jako třeba u neonek bez vzduchování)a s přidáním jávského mechu? Děkuji za odpovědi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   01.02.2013 18:57 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: vlachos
Docela zajimava je kontinualni vytiracka, kdy je nadrz rozdelena na dve casti a treci skupina se pravidelne prepousti/prehani. Pludek se pak odsava.

Na tom anglickym foru dopodrobna rozebraly nejvhodnejsi slozeni treci skupiny i v jakych intervalech prehanet rybky.... Vcetne rad cim ji zaridit.

Diky tomu je minimalizovan stres a snizuje se nebezpeci zraneni pri odlovovani.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   01.02.2013 17:27 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: vlachos
Kulí se cca 3 dny, další 2-3 než se rozplave. Oboje +- pár hodin podle teploty. Dospělce ihned pryč, žerou jikry i potěr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 15:57 vlachos – Za jak dlouho se kulí plůdek?
Dobrý den, nevite, kdy se kulí plůdek Galaxy a kdy je třeba odlovit chovný pár z vytíračky?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.01.2013 16:05 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Hany
Pokud se potkaj dva stejne dominantni samci, tak jsou schopni se i zranit... O jednoho samce jsem takhle prisel, mel vykousanou diru do bricha... Ale to je ojedinely pripad....
Proste stava se to... Ruzne taktiky pri namluvacich ritualech u galaxek popsal pan doktor Zahradka-

Galaxky uprednostunuji k pareni jenolistou vegetaci (me se treli do mechu, blisy, monoselia apod). Po treni jikry volne padaji na dno, nikam je nelepi a casto je poziraji, poziraji i mladata... Podle me je to nasledkem stresu (precijenom jsou chovani kratce a v domovine jsou zvykli na podstatne vetsi rozlohy, nez jim jsme schopni poskytnou v nadrzich).

Ale tohle vsecko jsem tu uz psal...

A proc to delaji? Jde o rozmnozovani... Dokazujou si kdo je vetsi kapo, predvadeji se samickam.... Jsou to az magori, kteri si navzajem imponuji i v prevoznim pytliku.

To je jako se ptat se proc betaci samci bojuji mezi sebou.

www.akvarista.cz/…
www.celestialpearldanio.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 15:55 Žena Hany [22] - LabyrintkyRe: navik
No, ten kamínek je pod kokosem který je pokrytej Roztrhanou řasokoulí a vedle kořenu pokrytého Jávským a vánočním mechem :-) Ale spíš mě zajímá proč to dělají ;/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.01.2013 15:47 Muž navik [908] - SumciRe: Hany
Galaxky kladou jikry do houští rostlinek (mechy, u mne, když jsem je měl, si oblíbily přerostlý Fissidens fontanus). Takže na kamínek, byť sebepěknější jikry jistě klást nebudou... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 15:43 Žena Hany [22] - Labyrintky – Vyhánění
Ahoj, mám pod kokosem takový větší, placatý kamínek a furt se u něj perou 2 samci. Mám takovej pocit že se snaží jeden druhýho vyhnat a pak tam nakladly se samičkou jikry (furt se kolem nich motá jedna samička. Ostatní kluci jsou v pohodě jen tihle 2 se vyháněj ;/ Prosím poraďte mi :-) Děkuji Hany ! :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2011 14:47 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Mrakoplash
Moinu bych bral. Zkoušel jsem jí chovat, ale nedařilo se mi vytvořit čistou kultůru.
Z mražených kostek není problém chovat artémie, mořské vířníky, Dafnie, ale Moinu ne a ne.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2011 14:10 R Muž Mrakoplash [1776] Re: Semtex
Mírně odrostlejší potěr bere hezky i moinu. Zatím se mi daří držet si chov :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2011 07:10 Muž Semtex [1197] - Labyrintky
V poslední době rozkrmuji potěry drobných rybek Háďátkem vinným.
Snadno se chová, zkrmuje, ve vodě dlouho vydrží a potěr potom pěkně roste.

Stačí PETka 1l, do ní se naleje buďto polovina jablečného octa a polovina vody, nebo třetina octa, třetina vody a třetina jablečného džusu. Ta druhá varianta bych řekl že je o něco lepší.
Přidá se lžička kávová cukru a kus jablka. Stačí nakrájet větší kousky ohryzku. V tomhle koktailu se pak množí hodně rychle.

Háďátkům to tak vystačí zhruba na rok.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.07.2011 10:43 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: BILAS
Je to atraktivní rybka, ale moc lidi je neodchovává Zkus se poohlédnout po internetu, vždycky, když jsem se chtěl začít věnovat chovu něco se přihodilo, naposledy vodnatelnost....
několik chovatelů je zkusila a po par odchovech to vzdali. Navíc výkupní ceny alespoň tady v Praze jsou několikrát menší než konečna cena.... Takže se to ani moc nevyplatí.

Zatím nejlepší výsledek jsem mel, když se mi potře nějakým způsobem dostal do filtru a tam spokojeně rostl (je tam hodně různých organismu, na kterých si rádi smlsnou).

Navíc jim opravdu prospívá vetší prostor, když jsem je přelovil z 30L do 60L nádrže tak jsem odchoval jednu generaci společné s dospělými (opravdu plavali v jednom hejnu)! Takže pojídaní jiker a potěru bych připisoval stresu z prostoru..... Poté co se jejich počet takto zvýšil, začali zase likvidovat jikry i potěr.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2011 23:06 Muž randa73 [3] - SumciRe: Ilang
Měl jsem podobný problém s odchovem a většinou to bylo v potravě. Metoda pokusu a do vytíračky jsem nasadil trepku a pravidelně doplňoval. Plůdek v poho. Druhá metoda: výtěr v jednodruhové nádrži, na dně rošt a celé dno zabalené v jáv. mechu. Zajetá nádrž se hemží různým mini krmením, takže plůdek opět v poho. Závěrem, to co jde ve vytíračce funguje i v jednodruhové zajeté a upravené nádrži. Chovu zdar :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 11:49 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: llang
Už jsem odchoval par generací... Zatím bez vytíračky. Odlovoval jsem je už plavající a dával do zajetého krevetárka.
Dokonce po zvětšení nádrže jsem odchoval jednu generaci společné s dospělci! Tedka se mi objevili v komoře u filtru....

Základní problém je v tom rozkrmení. Jsou to lovci, lovící ve sloupci, takže dobře zajeta nádrž s dostatkem planktonu, nebo kultura vířníka, připadne trepka velká (tu poslední dobou prodává www.koblasa.cz/… akvakrmiva-ziva).... V nouzi jsem použil slupku od banánu - funguje jako potrava pro vírníky.

Vzhledem k tomu, ze maj průhledný tělíčka tak je jasné vidět jestli maj napraný bříška.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.03.2011 08:41 Muž vlacek [402] Re: llang
Ja jsem rozkrmil liquiminem a sera micron. Nicmene to bylo v puvodni, dobre zajete nadrzi a ne v odchovne, takze se rozplavaly asi na necem jinem, protoze jsem je zacal krmit az uz jsem je videl plavat pod hladinou. V dobre zajete nadrzi je bych rekl sance lepsi, ale proctete rybicky.net/clanky/455-danio-margaritatus--rozmnozovani
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 19:54 Žena bluedream [245] Re: llang
Čím je krmíš? Pokud použiješ vířníka ... www.akvarista.cz/… neměl by být problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 19:05 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetkyRe: llang
Nejsem na to bůhví jaký expert, ale všeobecně se říká, že u razborek bývá problém, s rozkrmením plůdku. Třeba umírají hlady, potřebují opravdu miniaturní potravu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 18:46 Muž llang [5] – Odchov Microsborky Galaxy(margaritatus)
Zdravim. Má někdo zkušenosti s odchovem? Mám problémy s rozplaváním. Pravidelně je vytírám do výtěrové nádrže, vždy cca 20 jiker. Potěr se vždy vylíhne týden polehává u dna a pak pojde. Poradíte mi někdo v čem je problém nebo nějaké zásady, které bych měl dodržet? Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   23.06.2010 19:18 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetky
No já mam zatím jen malíčký nádrže (10 až 30 L), a zjistil jsem, když je málo samců a hodně samic tak si samci obsadí svá teritoria a snaží se tam udržet samice a trou se ostoset. Ale moc nejsou vidět, zato se daří odlovovat potěr…. Přitom jedinci co jsem odchoval se min boji a víc se pohybuji po nádrži.
Když je velká převaha samců tak se držej okolo samic a v houfu je pronásleduji, přitom si stale imponují.
Jinak jak jsem mluvil s ostatními chovateli galatek, tak se shodovali, že čím vetší nádrž tím líp.
Odloveny potěr dávám do 12L krevetárka, kde krmím tekutým krmením několikrát denně. Ale v prvních dnech po rozplaváni je důležitý jemný plankton/nálevníci vyskytující se přirozeně v akváriu.
První můj odchov byl náhodný… Po odloveni všech ryb, odstranění většiny kytek a dekorací po cca dvou týdnech jsem objevil dva kousky plůdku. Odchoval jsem z něj dvě samice a to díky slupce od banánu, protože to bylo pres vánoce a já měl dovolenou a tak jsem je mohl krmit.
Dominantnější z těch dvou je rozena amazonka, která dokáže zahnat i samce a skoro ničeho se nebojí, brázdí si akvárium bez ohledu na samce a hledá, co by slupla. Naučila se brat jak z hladiny, tak ze dna. Dokonce pravidelně okusuje i spirulinové tablety pro krevetky a panciky.
Co se kytek tyče tak víc jak jávský mech máji radí Monosolenium tenerum, neustále se jim prodírají a trou se v něm.
Co se tyče krmiva tak krmím NRD 3/5" (holandské profi krmivo), Hikari Tropical micro pellets, sera Vipagran Baby, mrazena Moina a krevetky, sneci a pancici se muzou utlouct po Sera Viformo tabs, pak taky spirulonovy tablety od dajany pet a maly tabletky SAK Caridina Excellent.
Potěr krmím tekutým JBL nobilfluid Artemia a pak prachovým Mikrovit basic.
potěr přelovuju při velikosti 1,3 až 1,5 cm (když plavou blbe se to měří), když se začne projevovat puberta.
Na vytíračku se pomalu chystám. Od kolegů mi bylo doporučeno menší akvárko, na dno malou vrstvu hrubého stěrku, chumel jávského mechu či Monosolenia, na co se budou třít.
Nejdřív tak na týden přelovíme pár samic, aby mely čas se zaplnit jikrami a pak na tri dny přidáme samce, trou se většinou ráno, pote všecky dospěle ryby přelovíme a čekáme.
Až se nám vykuli a rozplave plůdek, vytírací rošty jsou problém, protože se často rybičky o ne zraňuji, vhledem k jejich velikosti
Pozor při přelovování, ranky často plesniví. Taky jsem zjistil, že jsou citlivé na sůl! A ani nějaké stresování jim nepřidá. Samci jsou odolnější než samice.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2009 21:01 koblihcz Re: boruberry
No tech nalezist je udajne vice, jen to jezero Myanmar je lehce dostupne, proto se razborka lovila jen tam. Ale myslim ze vzhledem k tomu, ze odchov je relativne snadny myslim, ze jiz nyni je jednoduzsi/levnejsi ji odchovat v tuzemsku, nez ji dovazet odnekud z Barmy. Navic pokud vim tak zacatkem roku 2007 Barma zakazala vyvoz teto rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.08.2009 20:11 Muž boruberry [159] - Raci, krabi, krevetky
V přírodě jsou Razborky Galaxy díky početnému lovu na pokraji ohrožení. Pokud lov nepřestane, a to si myslim ze je o ne velky zajem, tak jen tak neprestane, stanou se tyto razborky ohrozenym druhem a jejich dovoz skonci, tudiz stoupne cena, a do te doby, nez se rozroste jejich pocet mezi chovateli, bude cena vysoka. Byla popsana jako novy druh v roce 2006 a ihned se stala trhakem. Doufam, ze si bude moci ve svem jezere v Myanmaru zaplavat jeste par stoleti a kvuli cloveku a jeho chtivosti nevymizi z prirody uplně :(

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... 3 ...... [4]

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 10888x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16634-danio-perlove-razborka-galaxy-rozmnozovani-odchov?od=151