Dánio perlové (razborka galaxy) - rozmnožování, odchov
0 by Vám nikdy neporadil, to byl sice celkem odborník na venkovní chov kaprovitých a živorodek, ale více arogantního, nemyšleného a neochotného akvaristu jsem v životě nepotkal, moc dobře si ho pamatuji
Starší reakce
0 napsal: Umění je vychovat kvalitní tělesně nezmrzačená dánia.
A nemůžete poradit jak na to? Na čem to závisí? Docela by nějaká zkušenost pomohla.
Starší reakce
Zdravím kolegové,
Mám problém s razborkama a už sem z toho na mrtvici…
Třou se jak blázni, ale odchovy z toho jsou mizerné…přitom dania pruhovaná se mi povedli…
První problém byl s plesnivenim jiker, to už jsem vyřešil-zvýšil jsem sodou PH, ale teď přetrvává problém s lihnutim…buď se jikry za 2-3 dny rozpadnou a zmizí a nebo se rybek vylíhne par ks a ty pak chcipnou…kdyz se zadari, tak se rozplave třeba 10ks a ty už jsou pak dobrý…
Vodu mám podle papirkovych testu Ph 7-8, tvrdost do 7 max, teplota 22-25 - to jsem zkoušel, tam jsem rozdíl nezaznamenal…
Rybky se mi vytiraji do takové misticky a jikry potom prendavam do vytiracky, kde je stejná voda jako v akvarku…
Pokud by jste někdo měl typ co s tím, budu rad
Děkuji
Starší reakce
Díky za reakci, nechám to na neděli.
To se takto nedá přesně určit .
Pokud máš strach že požerou jikry tak teď dej holky (aspoň si zvyknou) a v neděli kluky .
Jak dlouho vydrží samice plná jiker čekat na samce? Jedu zítra na čtyři dny pryč. Ptám se určitě hloupě, ale buď tam dám samce a je možnost že sežerou jikry a nebo to počká na neděli
Starší reakce
Pokud se chceš pokusit o odchov tak přesunout do samostatné nádrže . Nezapomeň taky na samce ( to ale snad víš).
Zdravím vás, potřebuji radu zkušenějších. Mám Dania společně v akváriu s krevetkami a endlerkami. Dvě samice se pěkně kulatí a vypadají že jsou plné jiker. Mám je dát do porodnicky v akváriu nebo je přesunout do volné nádrže, která mi zůstala zajetá po krevetách, je zarostlá a je tam měkci voda a teplejší voda. Jestli toto přesouvání nebude mít spíš negativní účinek
Starší reakce
Pokud můžeš toto krmivo sehnat, krm trepkou a viřníkem.
Dej jim co nejemnější kompletní krmivo, třeba ho ještě roztluč ať je co nejmenší a prcci ho mohli přijmout.
0 13.06.2022 09:20 Laci – Danio margaritus
Dobry védelinby ste pomahat? Mam razboru, a chovat vobec neviem, male rybky ziju 5-10 dni a potom umieraju, su blede a keby vyskocili oci. Su v malej akvarke, gh 5,kh 3,ph 7.5.dusitan dusicnan 0,krmim hikary baby, lyqiminom, a jbl artemiou. Mozno ze preto umieraju ze nedam ím zivu artemiou?
Starší reakce
Pro krevetky jsou jikry pochoutka. Pokusně jsem dal snůšku skalár na listu ke krevetkám a za pár minut bylo vyčištěno “do čista”.
Pokud ty vajíčka uvidíš, tak je nech vytřít asi jedno ve kterým akváriu a pak dej do nějakýho sítko na čaj, asi lepší k těm krevetkám a tam je nech. Při troše štěstí je pak odchováš, při správné velikosti je přelov do velké nádrže.
Já myslím, že by je zbaštily...
Že je sežerou ryby ve velkém je mi jasné.Šlo mi o to, kdyby se jednou podařil výtěr v malém kde jsou jen krevetky,jestli by měli na to je požrat
Nakladené jikry určitě nic nepožerou...
Ale vážně... Máš tam 11 druhů ryb v celkovém počtu 49 kusů. Proč podezíráš zrovna krevetky?
Díky za odpověď.No mám to taky poměrně zarostlé, ale víc jak 3 jsem najednou neodlovil. Zkouším je dát na vytření do malého 30l, ale to je plné krevetek.Proběhly asi 3 desetidenní pokusy, ale stejně se jim nechce. Ve velkém jsou asi zvyklý a mají svojí pohodu ????
Ano, dokážou, ale při dobře zarostlém a prosperujícím akváriu, se jich plno zachrání.
Teda u mne ano
Ahoj, neví někdo, jestli dokážou nakladené jikry galaxek požrat krevetky neocaridina?
Starší reakce
Přečti si aspoň to co je tady v Atlase... Jednoduše tam musíš sem tam do te vytiračky kouknout. Jak uvidíš na dně jikry budeš vědět,ze je hotovo. Pak to bude na tobě. Snaž se taky trochu a hledej články na netu atd.
citace atlas:
Zde necháme třít menší skupinku a po nakladení jiker (cca 3 dny) je z akvária odebereme a odstraníme třecí rošt. Ryby dospívají po dosažení velikosti 12-15 mm.
Taky záleži na okolnostech,teplota a kvalita vody atd. Ale můzeš jim zkusit i domluvit..
Bude toto jako treci rošt stačit? Mezery 1mm×1mm propadnou tim jikry? Diky
Nechci být prudič, ale otvíráš nejrůznější témata bez toho, aby ses pokusil něco zjistit sám, ať už v daném tématu kde bylo vše psáno xkrát (použij hledání) a nebo v atlase či kdekoliv jinde na webu. Zkus nejdříve používat strýčka Google, číst, zjišťovat a čemu nebudeš rozumět se zeptat erudovaných zde a jsem si jist že ti rádi odpoví, ale odpovídat na stále stejné dotazy nebaví nikoho, na spousty tvých dotazů z nejrůznějších témat ve kterých se ptáš, už padla odpověď xxxkrát. Neber to osobně, jen doporučení.
Redaktorům se omlouvám, snad budou mít pro mě pochopení a aby to nebylo úplně OT tak pro Tebe spajk17 přikládám odkaz kde se dočteš co potřebuješ, nebylo to těžký najít, kolonka odchov
rybicky.net/atlasryb/danio_perloveStarší reakce
Zdravím,
Dotaz ohledně odchovu. Mám chovnou skupinku v akváriu, ve kterém mám misku s roštem a na roštu mech. Pravidelně sbírám jikry a přemísťuji je mimo akvárko do malé misky. Když dám do misky k jikrám vodu z akvárka, kde je dost tvrdá voda, tak se většina jiker zaplísní. Když jsem zkoušel dávat vodu z reverzní osmózy, kterou mineralizuji pomocí přípravku Bee Shrimp Mineral GH+, tak sice jikry neplesniví, ale zase se jich většina rozpadne. Třeba z 5-ti jiker se vyvine jedna. Pokud chci jikry vykulit mimo akvárko, tak jak nejlépe připravit vodu, aby se jich co nejvíc vyvinulo?
Starší reakce
no nevím, perlinkou na omítky, co má oka cca 5x5mm, odpočtem-li tloušťku vlákna odhadem 4x4 asi dospělá razborka neprojde a o to šlo, oddělit jikry od ryb, aby je nesežraly
vlastně je mi to jedno, já ji teď úspěšně odzkoušel, jikry propadly na dno a skupinka na tření o 6ks zůstala nad vesměs schovaná v lomariopsis a další zeleni
zkoušel jsem i jiné způsoby včetně porodničky u krevetek, ale ta měla moc jemná oka, perlinka se snadno zastřihne a ohne
Perlinkou proplave danio jak nic...
Stačí, že se chytne hlavou, když se zkouší dostat na jikry.
no nevím, dospělá rybka jimi určitě nepropluje a o to jde, oddělit jikry od ryb?
Perlinka má velká oka pro tyto rybky.
ideální je perlinka, snadno se zastřihne, ohne do oblouku
Zdravím, poraďte z čeho udělat rošt aby dania neproplavaly skrz. Něco levného a snadno dostupného?
Starší reakce
Nevim jak vam, ale ja kdyz dam galaxky do vytiracky, tak je najednou veskera chut na rozmnozovani prejde. Klidne tam dva tydny netecne visi ve vodnim sloupci a krome krmeni nemaji o nic zajem. Pritom ve spolecenske nadrzi se porad natrasaji v kupkach mechu. Bohuzel male v tom spolecenskem akva videt nikdy nejsou - zjevne je pokazde neco sezere.
Po protrhani akvarka davam rostlinky do extra vanicky, kde cekaji, jestli si pro ne nekdo nahodou neprijde. A parkrat jsem tam uz objevil malou rybicku.
Takze ted delam to, ze jednou za cas, kdyz vidim, ze se zase snazily, proste vylovim mech a hodim ho do vytiracky. Za par dni tam jedna nebo dve male rybky plavou a mech muzu vratit zpatky do spolecenskeho akva.
Pro komercni odchov je to metoda urcite uplne na houby, ale ja jsem s tempem odchovu jedna nova rybka za mesic celkem spokojeny.
Starší reakce
Možná je stimuloval ten nálevník, jako krmivo pro potěr.
Poklona. Včera jsem při údržbě do dna společenského akvária zastrkal ke kořenům rostlinek pár jílových kuliček s hnojivem (bivoj). Piskořky nelenily, po pár hodinách přinejmenším některé kuličky vytlačily až na povrch, kde se v nich rochnili ancistrusové. Voda se následně mléčně zakalila, jako při solidní invazi nálevníků. To by mě až tak nepřekvapilo, ale zajímavá je reakce galaxek - vypadá to, jako by je to nějak vyprovokovalo ke tření, protože se dneska můžou zbláznit. Samečkové pronásledují samičky celkem často, ale s takovouhle intenzitou jsem se ještě nesetkal. V podstatě nedělají nic jiného a víceméně ignorovali i krmení. Je možné, že je jílem zakalená voda stimuluje?
Starší reakce
Danio perlove ale ocení oveľa viac rastlín ako máš v akváriu
Leda že by se nechtěl s ostatními dělit o žrádlo. Tyhle ryby jikry většinou požírají určitě je nebude hlídat. Na druhou stranu teritoriální chování bych nevylučoval i když není obvyklé.
Zdravím, Mám Dania perlivé a teď pozoruji jednu z rybek, jak odhání ostatní dania od vchodu do skály nebo možná od anubiase, který v otvoru roste, nevíte čím by to mohlo být? Může hlídat jikry? Díky za rady
Starší reakce
Ahoj, mám hned několik dotazů. Tato téma jsem si přečetla celé a stejně mám v tom hokej. A některé věci jsem prostě nenašla. Jsem akvatechnikou nepolíbená, mám velké akvárium a málo ryb tak není potřeba, ale chtěla bych zkusit rozmnožit právě tyhle danie. Sehnala jsem si malé vytiracky o objemu cca 3 litry. A tam se asi bez nějakého vzduchování neobejdu. Mohl by mi někdo přímo poradit konkretní typ. Ideálně levný a tichý, přece jenom to má být jen na chvili. Dále by mě zajímalo zda se musí dát desinfekce po nakladení jiker a případně by mě taky zajímalo jakou použít? A kolik rybek mám do nádržky dat? Pár nebo samici a 2 samce? A co všudypřítomní šneci, který si nejspíš přinesu v rostline, nesporadaji mi pak jikry?
Starší reakce
Rozumím, psal jsem to obecně ... třeba některé tetry jako neonky se třou ve dvou litrech a tam bublifuk nevleze ...
Je to vytíračka 8 litrů. A myslel jsem bublifuk s horním vyůstěním. Opravdu to chce po vykulení ubrat. Potěr má raději klidnější vodu. Toť má zkušenost.
Pokud se bavíme o vytiracce o obsahu 2 - 10 litrů, tak určitě ano
I v rozplavavaci nadrzi se symbolickými rostlinami je k bublifuku nutno přidat i samostatně vzduchovani ... bez kyslíku potěr přežije, ale poroste opravdu velmi pomalu a bude velké procento odchliplych skřelí ...
Je vůbec potřeba vzduchovat?
Vzduchovani u potěru řeším tak, že kamínek z bublifuku obalíme jávským mechem a umístím jen asi 2cm od hladiny ... pro sikulky se ještě dá udělat vzduchovani z kousků lipového dřeva/větvičky - ale musí být aspoň měsíc sušené ... použil jsem to jen kdysi dávno, ale fungovalo to velmi jemnými bublinkami ...
0 08.10.2017 16:21 králas – Rozplavání
Tak záhada nejspíše vyřešena(nechci to zakřiknout). Příčinou bylo dost silné vzduchování. Po vykulení když vidíte mladé na stěnách, je potřeba vzduchování ubrat na opravdu minimum. Učinil jsem tak a po půl hodině koukám že mi tam něco plave. Tak doufám, že to u mě bylo pouze tím.
Starší reakce
Test na tvrdost vody nemám. Ale u nás ve Štětí je hóódně tvrdá voda. Tou vodou to asi nebude. Vrátil jsem mech po vytření ke krevetkám a za týden koukám, že mi tam plave 6 kousků který zůstali v mechu. A u krevetek ostatně u všech akvárek vodu neupravuju. Jen u těch jiker.
Jak tvrdou máš vodu v akvárku? Mně se líhly a rozplavávaly přímo v akvárku, ale tam je potom často sezobli rodiče.
Vodu mám cca 6 °dH.
Ono jikrám taky nemusí svědčit příliš velké změny v chemismu vody.
Já bych zkusil udělat tu vodu co nejměkčí. Klidně čistou osmozu a trošku vodovodu,nevím jakou vodu máš v kohoutku, tak je to řečeno tak šlendriánsky nepřesně.
Přidat reakci
[1] 3 4
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 10923x