Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Úhyn(y) živorodek

NápovědaFórum » Nemoci  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Úhyn(y) živorodek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2024 11:50 Muž Freedlo [371] Re: Guppy
Pardon za chybku - urcite vice samic a mene samcu hop pivo (trosku jsem to obratil)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.05.2024 11:41 R Muž Guppy [2296] - Rostliny, paví očka, malé cichlidyRe: karolina
Kdysi byly gupky skutečně nenáročné a odolné ryby vhodné pro začátečníky. To už není pravda. Ať už vlivem neustálého křížení, šlechtění, dovozů z Asie, nadužíváním léčiv, atd.
Jak padlo v předchozích komentářích, teplotu max. 25°, přidat rostliny, ubrat ryby (1 ancík stačí), poctivě měnit vodu a moc se v akváriu nehrabat. Přesně jak to níže napsal kolega Freedlo. Nesouhlasím jen v jednom detailu - u živorodek by měl být vždy vyšší počet samic než samců, aby si měly možnost odpočinout. Jinak jsou samci schopni samičku téměř uštvat (minimálně ji budou výrazně stresovat).
Pokud ryby lapají po dechu/zrychleně dýchají, přitlačit na výměnách vody a přidat vzduchování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   23.05.2024 09:52 Muž Freedlo [371] Re: karolina
Nejde tak uplne o spatnou kombinaci, spis o jejich pocet.
Jeden acistrus na 50l je naproste maximum a i tak je to moc.(v akvaristice vam do 50ky doporuci velrybu, pokud ji budete ochotna koupit: )) - ancistrus je teritorialni rybka a pokud mas samce, budou spolu hodne zapasit a litat po nadrzi a dělat dost neporadku. Taky je zde riziko, ze pri nedostatecnem krmeni, zacnou pozirat rostliny. Tato rybka vypada velimi roztomile a je uplne pidi pri nakupu, ale velice rychle vyroste a bude potrebovat dost prostoru s ohledem na svoji velikost.

Nevime kolik mate samicek a samcu dohromady z tech zivorodek, ale muj odhad je (kdyz tam mate 3 druhy zivorodek) tak 10 samic? Vice? Mene? Kolik samcu? Kazda samice vam brzy zacne davat desitky potomku (pokud se jim bude darit) a to pak bude problem. Zivorodky delaji velky neporadek a do toho 3 ancistrusy, kteri za pul roku budou mit 5-6cm = tahle kombinace neni vhodna.(do toho jeste ty dania). Bude hrozne detritu a pokud nebudete mit super zarostlou nadrz a opravdu poctive menit litry vody tydne, budou rybky ztradat - budou se zvysovat dusitany a dusicnany a bude velmi obtizne udrzet dustojnou kvalitu vody jak pro rostliny, tak pro zivocichy. (nerikam nemozne, ale velmi obtizne)

Do padesatky dle meho odhadu by napriklad slo:
Dve samice pavich ocek + 4 samci
Male hejnicko (7-10ks) nejakych razborek nebo mozna i ty modre neonky (jsou mensi nez cervene) a nejaka ta rybka na dno - 5-6ks pancernicku. (Kteri jsou velmi citlivy a potrebuji kvalitne zajetou nadrz) A nebo misto pancernicku nechat ty Dania

Je potreba si opravdu ujasnit co od nadrze chcete. Pokud chcete zivorodky na okrasu a vice druhu, tak tam dejte jen samce. Pokud zivorodky na chov, dejte tam jeden druh a rozumne mnozstvi samcu a samic

Co se tyce nasich rad - radili jsme nechat nadrz zajet. Coz znsmena nepridavat zadne ryby minimalne mesic od doby kdy jste resila prvni uhyn. Mesicni nadrz je nezajeta. Je treba nespechat a udrzet chute pridavat rybky na uzde. Vim o cem mluvim - mel jsem velmi podobne zacatky jako vy. Nakonec jsem hodne rybek udal, promyslel osazenstvo a zacal prakticky od zacatku

Teplota 27-28 neni uplne idealni dle meho. Jak pro rybky tak pro kytky. Priklanel bych se k 22-24 stupnim.

Chemie - do vody bych nic nepridaval a nechal nadrz zajet prirozenou cestou. Pravidelnymi vymenami vody a obcasnym povrchovym odkalenim.

Posledni radu si dovolim - do budoucna, pokud tapete s osazenstvem, doporucuji pred koupi nasdilet svuj plan tady na rybickach : ) Jsou tu velmi ochotni a zkuseni chovatele, kteri radi poradi

pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2024 09:03 Žena karolina [3] Re: Freedlo
Samozřejmě se snažím po faux pass s prvním vhozením rybek do nepřipraveného akvária načítat a zjišťovat co nejvíce.
Zrovna ohledně krunýřovců se na netu uvádí doporučená velikost akvária 50 - 100 litrů, minimální počet 3 kusy a že se dorůstají velikosti 8-25 cm. Po konzultaci v akvaristice jsme tedy koupili 3 kusy s tím, že pokud budou časem prostě moc velcí, tak je máme kam dát, jak uvádím v prezentaci.

Jsou tedy živorodky, dánia a ancistrusy špatnou kombinací osádky?
O tomto jsem se nikde nedočetla :(

Po zpětném nastudování o založení akvária by tedy teď, po 5 týdnech mělo být vše v pořádku, když mi vyšly dobře testy vody.

Upřímně už začínám být trochu zmatená, ačkoliv se snažím čerpat informace z více zdrojů.

První várku ryb jsme brali ze zverimexu, na druhou várku jsem usoudila, že bude lepší akvaristika a pár kusů jsme brali také od soukromého chovatele. Nicméně ze všech zdrojů žije vše, kromě pavích oček. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2024 08:16 Žena karolina [3] Re: DokyMichal
O bakteriálními rozpadu ploutví jsem četla, jen jsem nevěděla, že tyto bakterie se vyskytují v každém akváriu - hledala jsem příčinu, čím jsme si mohli takový problém do akvárka zatáhnout, v tom případě dává smysl, že to první získala rybička po porodu.

Ohledně šneků jsem podle zdejšího atlasu a infa z akvaristiky nabyla dojmu, že jsou prospěšní rozkladu škodlivin v nádrži (což tedy pravděpodobně jsou, ale asi ne v takové míře, jak jsem si myslela). A ohledně rychlého přidávání rybek, snažila jsem se držet nějakého počtu přibližně 12, což by počtem centimetrů těla, na litry nádrže mělo odpovídat a defakto všude tento výpočet uvádějí.

Tím pádem chápu správně, že pokud přidávám rybky do akvária, mám je pořizovat po menších počtech postupně? A třeba mezi várkami sledovat vodu?
Brala jsem to tak, že akvárium máme v běhu 5. týden, 2. osádka pavích oček byla 2 týdny stabilní bez úhynů a podezřelého chování, tedy dokud jsem nepřelovila zpět samičku z porodničky… to odstartovalo katastrofu II.

Vyšší teplotu jsem volila podle komentáře pod mou nádrží od permonici, která psala, že mollám vyhovuje větší teplo.
Vzduchování se přiznám, mě tedy nenapadlo, na jiných fórech jsem zde četla, že pokud mám v akváriu dostatek rostlin, tak není potřeba a trysku filtru mířím na kratší stěnu akva, dle rady z akvaristiky, aby si mohly ryby odpočinout od proudu vody na druhé straně nádrže.
Tedy nemyslela jsem, že mi rybky lapají po vzduchu, samozřejmě se sem tam některá vyplave nadechnout - To tedy nemají dělat?

Aqua safe dávám z důvodu, že odstraňuje i nežádoucí kovy z vody a zbytkový chlór. (Známý, od kterého jsem brala rostlinky také říkal, že to není třeba, takže asi dopotřebuji co doma mám).
Od Pristine samozřejmě neočekávám, že veškerý odpad a zbytky zlikviduje, volila jsem ho hlavně kvůli povlaku na hladině, který se mi začal tvořit, nicméně tento problém vyřešil, takže účel splnil.
Použití je spíš teď takové preventivní.
Mám tedy shánět ještě jiné bakterie do filtru? Myslela jsem, že po měsíci se již nějaké musely vytvořit.

Nicméně tedy stále nechápu, proč se problémy týkají jen pavích oček hmm

Edit: Dno odkaluji alespoň povrchově při výměně vody, snažím se posbírat co nejvíce “bordelu”, takže rozhodně nespoléhám na plže a bakterie, že mě tohoto zbaví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   23.05.2024 06:58 Muž Freedlo [371] Re: karolina
Ahoj
Myslim, ze je to stale ta vec nezabehleho akvarka. Je mozne, ze i zdroj (akvaristika) kde nakupujes rybky, ktere ti odchazeji, ma rybky ve spatne kondici.
Dale budes mit brzy velke problemy s prerybnenim - dala jsi tam tri ancistruse, kteri jsou obrovska cunata a tri do 50ky je strasne moc. Budou to velke ryby - cca 10cm a i jedna je na tak male akvarko moc.

Bohuzel na vse strasne spechas a moc si nectes o rybkach, ktere nakupujes. (Jake podminky potrebuji, velikost nadrze apod) . Same zivorodky a tri ancistrusy je sebevrazda:/ (mohu potvrdit, protoze jsem nejakou dobu dva anciky v 60ce mel)

S touto osadkou budou problemy trvat a bojim se, ze i narustat:/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.05.2024 01:04 Muž DokyMichal [48] Re: karolina
Kopie Freedliho odpověďi na nemoc v jiném tématu:
Bakteriální rozpad ploutví
Ploutve se začnou třepit a rozpadají se (od toho název nemoci). Bakterie, které způsobují toto onemocnění se v podstatě nacházejí ve všech akváriích, ale ohrožují jen ty ryby, které žijí ve špatných chovných podmínkách a tím mají oslabený imunitní systém

Nicméně jsme u toho, rychlé přidání rybek a šneků do akvária způsobí rychlý nárůst škodlivin . Ačkoliv se to nezdá tak čím menší akvárium, tím razantně rychleji se ti bude kazit voda. Taky mám velké oči, hodně ryb v akváriu, žádné rostlinky ale zase mám hodně, opravdu dost předimenzovaný filtr ( filtry ).

Takže za mě to je čistě rychlým přidáním většího počtu živočichů do stále ještě NE úplně zaběhlého akvária.
U teploty nevím, já míval u společenské nádrže nižší pokud jsem neléčil, pak jsem teplotu zvyšoval. Ale i tak mi přijde 27-28C dost ale určitě poradí někdo zkušenější s živorodkami. I tak si myslím že teplotou to nebude i když bych volil nižší. Z fotky mi přijde že rybky lapají po dechu, nevím jak moc ti filtr čeří vodu aby byla provzdušněná, kam máš namířenou trysku. Filtr nemá vzduchování. Voda na množství živočichů nemusí být dost okysličená.

Ať se daří vyřešit problém II. ano

Doplňuji: dáváš Seachem Pristine a Aqua Safe ( asi od Tetry) do 12h odstáté vody dle prezentace? Té kombinaci nerozumím. Zbytečné dávat Aqua Safe pokud necháváš odstát vodu si myslím. A Seachem Pristine nejsou bakterie do filtru, nicméně bakterie které se usazují na výkalech a nespotřebované potravě a POMÁHAJÍ je likvidovat, nikoliv že je zlikvidují. Tudíž filtr může být stále nezaběhnutý, pokud vůbec jsou v tomto filtru nějaká média pro uchycení prospěšných bakterií ( nestudoval jsem parametry filtru). Baterie do filtru jsou např. Seachem Stability a jiné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2024 21:35 Žena karolina [3]
Zdravím ahoj je možné, že jsou molly a dánia “odolnější” rybky než paví očka? Máme 27-28 stupňů v akvárku, ph 6.8, celková tvrdost vody 6-7, chlór žádný, N podle testů v normě, měním 1/2 vody 1x týdně a svítíme cca 8 hodin denně.
První várka nám uhynula naší chybou, vypustili jsme je do nezaběhnutého, den napuštěného akva, (byly mezi nimi molly, které máme všechny doteď a jsou úplně v pořádku). Našla jsem tento web, zasázela nádrž, přidala malé plže a nasadila bakterie. Po 3 týdnech jsme dokoupili očka a právě dánia, asi 2 z gupek uhynuly a byl klid. Přestěhovala jsem jednu samičku do porodničky, která byla založená stejně dlouho, jako hlavní akva (stejné normy) (rybku jsme si už těhotnou přivezli). Po přesunu samičky zpět k ostatním se jí asi po 2 dnech začala rozpadat ploutev, nasadila jsem eshu 2000, odnesla to bohužel i ampulárka (nikde jsem nenašla, že by esha byla pro plže nebezpečná) samička to nezvládla a s ní postupně odešly další paví očka ve stejném scénáři, jako inkriminovaná samička. Molly a Dánia samozřejmě úplně v pořádku.
Čím by to mohlo být? Je na ně moc teplá voda? Děkuji za rady.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.05.2024 16:08 Muž Rovano [246] - RostlinyRe: karolina
Cyklus dusíku v čerstvě založené nádrži. Obvyklý problém.
www.rostlinna-akvaria.cz/…

A až bude fungovat filtr nebo rostliny, tak spotřebují dusičnany a výměna vody nebude potřeba.
Přesto bych zůstal na výměně vody 1x týdně až se Vám akvárium zaběhne(zhruba 4-6 týdnů).
Zatím viz afc1886.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.05.2024 07:37 Muž Yirka [9196] Re: karolina
Ta "nemoc" se nazývá čerstvě založené akvárium. Proto by bylo dobré změnit vlákno a až nejsi zcela začátečník podívat se sem rybicky.net/forum/15-zacatecnik , protože věci a poznání se prostě postupem času mění.
Především doporučuji články v modrém rámečku.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.05.2024 07:33 R Muž afc1886 [15246] Re: karolina
Ahoj, akvárium není úplně největší, proto bych vytáhl ty velké kameny, které zbytečně zabírají místo. Prováděj teď každodenní výměnu části vody a přidej hlavně ty rychlerostoucí rostliny.
Jestli jsi z okolí Karviné nebo Ostravy,tak mi napiš SZ a já ti nějaké rostliny daruji. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.05.2024 23:35 Muž DokyMichal [48] Re: karolina
Jak píše Freedlo, testy určitě pořídit aspoň budeš vědět v čem ti rybky plavou. Na netu je spousta článku jaké parametry vody jsou vhodné pro akva, popřípadně pro konkrétní druhy ryb. Je pak dobré parametry vody si přidat do prezentace, jen pro případ pokud nastane nějaká katastrofa, leckdo z toho umí vyčíst problém. Rostlinky určitě přidat, jaké, s tím ti určitě poradí zdejší rostlinkáři nebo při koupi na netu si o té a takové rostlince něco přečíst. I tak se může stát že některá rostlinka u tebe nepůjde , a některá naopak poroste krásně rychle. Pro začátek bych vybíral nenáročné rychlerostoucí. K nynějšímu osazenstvu..... držím palce ať ti rybek co nejvíce zůstane. Nezbývá než se pokusit napravit chyby a doufat že silnější to přečkají. Doporučil bych přečíst si ještě pár článků na netu jich bude spousta jako i tady v sekci "Članky", jako např. "Začínáme s akvaristikou" nebo "Jak založit akvárium" a podobně. Rybek je škoda, ale učený z nebe nespadl.

Přeji hodně štěstí palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.05.2024 23:00 Muž DokyMichal [48] Re: Freedlo
V této fázi se toho moc dělat nedá, kord když nejsou známé žádné hodnoty vody. Jedině rychle předimenzovat filtraci a přidat bakterie a potravu pro ně. Ale na to musí být podmínky ( mít navíc velký filtr atd). A i tak není zaručen úspěch záchrany. Mě akva bez kytek trvalo zaběhnout měsíc než tam šli první rybky a to jen pár aby voda rychle neměnila parametry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.05.2024 22:52 Muž Freedlo [371] Re: karolina
No pokud je nemate kam dat ci udat, tak uz jen udelat vse pro zlepseni podminek a doufat, ze se rybkam udela lepe.

Mozna nekdo poradi i neco jineho, ale uplne si nejsem jist, ze toho moc zmuzete v teto fazi. sad
(Testy jsou dobre do zacatku pri zakladani akvaria, aby bylo poznat, ze je bezpecne tam rybky dat. Ted uz to je asi jedno kdyz uz tam ryby jsou od zalozeni, ale urcite se budou hodit do budoucna. Pri kontrolnich mereni nebo pri novych problemech, ktere mohou nastat)

Jinak rostliny jdou ziskat i z prostrihu od kolegu, ale zalezi odkud jste (jsou tu diskuse o darovani prebytku na ltere muzete kouknout). A nebo ta online objednavka - coz prijde v utery. A nebo nejaka mistni akvaristika - v hornbachu maji ćelkem dustojne rostlinky napriklad. Nebo i nejake burzy. V nedeli je v Praze burza na pankraci, kde maji spoustu rostlinek.. hadam, ze by mohls byt i v jinych vetsich mestech

Drzim palce!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2024 22:37 Žena karolina [3] Re: Freedlo
Jak jsem psala kolegovi, rybky jsem vypustila den po kompletaci akvária. Takže tedy moc brzy sad
Jak tedy teď s tím naložit? Určitě pořídím více rostlin, ale má to nějaké řešení, abych rybkám nezavařila více, než doposud? stydim
Objednávám tedy testy a rostlinky
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2024 22:34 Žena karolina [3] Re: ctibum
Rybky jsem přidala 24h po zkompletování akvária, aby byla odstátá voda, dělávali jsme to tak jako děti.
Vodu měním jednou týdně, přibližně polovinu, zase za den odstátou s aqua safem a vodu odsávám pomocí odkalovače.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.05.2024 21:37 Muž Freedlo [371] Re: karolina
Ahoj
Myslim, ze nadrz nebyla pripravena na rybky. Dle fotky je tam malo rostlin, cimz jeji pripravenost dost oddaluje. Mesic od zalozeni(pokud tam rybky nesly hned po zalozeni, coz by trosku pripominalo tuto katastrofu) je vhodne pro dobre zarostle a zajete nadrze se stabilni vodou bez dusitanu apod coz si myslim, ze v tvem pripade nenastalo.
Rostlinek je spouta - asi bych doporucil nejrychlejsi cestu - jit na stranky invitalu a vyfitroval rychlerostouci rostliny/nenarocne. - Limnophila Sesilliflora, egeria densa, ludwigia repens apod. Mozna i nejake plovouci..

Doporucuji pridat mnoho rychlerostoucich rostlin, menit casto vodu(pulku tydne) a snazit se stabilizovat podminky v akvariu. Mozna bych poridil i nejake testy na vodu: amoniak/dusitany.

Leciva v tomto pripade asi nepomuzou - nadrz neni zabehla a voda neni pro rybky vhodna a proto odchazeji.

Preji hodne stesti
pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2024 21:34 R Muž ctibum [7090] Re: karolina
Chápu to dobře, že tam ryby šly hned při založení...?
Jak probíhá údržba akvária?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2024 20:58 Žena karolina [3] – Umírající živorodky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, před měsícem jsme založili své první akvárium s živorodkami, bohužel po 14 dnech začaly postupně umírat. Všimla jsem si, že vždy jsou to kusy, které nemají takové to své “bříško”, v rámci dnů za sebou začaly všechny tahat ocásek a hůře plavat. Cca po 5 dnech od prvních příznaků již jen ležely bříškem na dně a zrychleně dýchaly, to už byla jen otázka hodin, kdy se otočí na bok a je s nimi ámen.
Vždy jsem je umístila do separe akvárka, zkoušela kapat eshu 2000, ale bez výsledku. Z 20 rybek jsme přišli o 5 kusů během týdne, byly z různých zdrojů, takže si pravděpodobně za těch pár dní soužití stihly něco předat, ale ráda bych zachránila zbytek osazenstva.
Do hlavního akva jsem dávala preventin, ale stejně se objevil další případ.
Nějaké rady a tipy jak je zachránit? Děkuji
Přidávám fotku poslední nemohoucí rybky a hlavního akva.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2022 22:37 R Muž Anthrax [4935] Re: vlka
Pro plže a krevetky není problém si během 3 dnů s několika minirybama poradit. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2022 20:02 Muž vlka [3509] Re: Anthrax
No jo, jenže ty rybičky zmizely beze stopy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2022 20:51 Žena SandynkaM [23] Re: Anthrax
Těžko říct, zbývající kusy a hlavně krevetky jsou ok..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.02.2022 12:22 R Muž Anthrax [4935] Re: SandynkaM
Spíš než řešit, kdo je odklidil, bych se pokusil zjistit, proč uhynulo tolik ryb v tak krátké době.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2022 12:10 Muž Pavel50 [31] Re: SandynkaM
Mně zmizely naprosto beze stopy dvě ryby, otík a dánio perlové, ale u mě, kde mám v nádrži asi 9 šneků a asi 15 krevetek, se není čemu divit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2022 10:47 Muž Rybar [-29] Re: SandynkaM
Pokud nemáš doma kočku , tak se tam něco pokazilo , také hejno nezmizí jen tak ,ale pokud pošly, tak je ty krevety se šneky u dna zlikvidovali .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2022 21:52 Žena SandynkaM [23] Re: vlka
Nikde kolem nic není.. A AQ je bez techniky (funguje beze změn přes 2 roky) coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2022 13:48 Muž vlka [3509] Re: SandynkaM
Nevyskákaly ven z akvária ? cca 20 ks rybiček za tři dny nezmizí beze zbytku. Nevcucnul je filtr ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2022 08:50 Žena SandynkaM [23] – Zmizela většina osazenstva..
Ahoj, nějaký nápad, kam úplně beze stop zmizelo cca 15 ks endlerek, něco málo mini razborek a samec gupky? coze
AQ 38l,dlouho zajete, fungující.. Nikde nejsou, zbyla 1 samice gupky, 1 endlerka, trochu micro poteru a krevetky
Mohli to sežrat společně s piskorkama? Za cca 3 dny?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.07.2021 20:27 Žena Dinecek [205] Re: Dinecek
Už vím, co za tím stojí. Dnes jsem naměřila skoro 50 mg/l NO3 :-( . Myslela jsem, že výměna 10 litrů vody týdně stačí. Ale jaksi už jsem nemyslela na to, že je tam už podstatně více obyvatel tone . Takže jsem najela dneškem na častou výměnu části vody, dokud se stav nezlepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2021 19:26 Žena Dinecek [205] – Starší samičky žuvorodky sličné
Ahojte, prosím o názor nebo radu. Od 9. 4. 2021 mi v akváriu Dinečkárium plave živorodka sličná - pořídila jsem 6 kusů, teď už je jich 15. Minulý měsíc a dnes jsem objevila samičku (původní, která přišla do akvária jako první) s nafouknutým - opravdu velmi nafouknutým bříškem. Rybky už nežraly a měly i zježené šupiny. Obě jsem utratila. Zajímalo by mě, čím to může být? Každý týden měním 10 litrů vody za odstátou. Krmím zásadně živou potravou - grindal nebo nalíhnutou artémií. Je pravda, že v poslední době to byl jenom grindal + granule pro krevetky, kterých si rybky rády zobly. Krevetky jsou v pořádku, samci živorodek a mláďata také, jenom ty dvě "staré" samice. Co myslíte - měním třeba málo vody? Nebo je to nevhodným jídelníčkem?
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2015 08:50 Muž TRULY [164] Re: DanH
mam v akva ovela starsie kusy. Tato mala tak 1,5 roka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2015 23:01 DanH Re: TRULY
Pokud je to jen ta jedna mečovka, tak bych řekl, že prostě už měla svůj věk a umřela přirozeně. Ne všechny úhyny jsou způsobeny parazity nebo špatnýma podmínkama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2015 22:31 Muž TRULY [164]
Ahojte.
Pred 4 dnami som menil 30 litrov vody, kde som dosledne preoral dno. Už teraz viem že sa to ma takto robiť raz za mesiac, ale doteraz problem nebol. Filter som nepremil aby som nenarušil BIO substratu a zaroven BIO filtracie.
Dnes som poobede sledoval akva všetko v poriadku, ryby, čulé, zdravé, bez známok nejakých šklabni, chorob, dýchania nič. Teraz večer robim malu udržbu 3tieho akva a pozerám do 60l akva a mečunka v kute pri ohrievači. Už som vedel čo sa deje ťuknem do nej a ona je mrtva. Normalna poloho ako keby plávala ale je mrtva. Ziadne priznaky choroby, plesne, škvrn ani ničoho, nechápem, poobede lietala po akva a teraz dead....
Urobil som testy vody, KH,GH,PH - norma, NO3-25, CL2 zvýšene skoro na 1, nikdy osm s tým problem nemal vždy bol tes CL2 po 2 sekundach papierikom od SERA v norme teraz je vyššia hodnota. Zaroven mam vypnuty ohrievač koi velkym teplotam.

Pričina uhynu:
1. Narušenie rovnováhy v akva
2. Kolísanie teploty pri vypnutom ohrievači cez den 27- noc 24,25
3. Zvýšene CL2
4. Znížená dávka krmiva oproti prežieraniu pred týždnom
5. Z každeho rožka troška :-D

Nechápem tomu náhlemu uhynu

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2015 21:31 Muž doubler [80] Re: wopka
udělej si prezentaci akvária, jinak je to věštění z křišťálové koule, jak tady někteří s oblibou píšou (ale mají naprostou pravdu ;-) ) A přidej pár dalších informací - odchoval jsi už úspěšně nějaký potěr nebo to jsou tvé první rybičky? Jak dlouho máš akvárium, kolik ryb v něm je? Hyne jen potěr nebo i dospělé rybky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2015 21:24 Muž patamatix [408] Re: wopka
Chtělo by to prezentaci dotyčného akvária,jinak je to jen hádání,ale většinou to je ve špatném prostředí.
Edit: paví oka se nelíhnou,ale rodí poněvadž to jsou živorodky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2015 21:20 wopka – uhyn vylyhlych pavich ocek
Zdravim. Mam problem s tim, ze po porodu zivorodek me hynou. V poridnicce jsem mel takovych 30 kudu a postupne hynou. Rybky mam v akvarku v porodnicce, takze stejna voda jako pro dospele. Krmim drobnym krmenim pro poter. Vzdychovani nemam, ale v tom bych problem nevidel. Muzete poradit co delat lip, jinak.
Diky Martin

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 22:08 JoKa Re: patamatix
Napiš inzerát, že daruješ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 22:01 Muž patamatix [408] Re: romant
Asi na tom něco bude a co bys udělal teď ty,redukci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 21:57 R Muž romant [28001] Re: patamatix
Njn, holt si to každej musí vošahat sám a ujistit se že tudy cesta nevede, vše má své meze. ano
Edit: Já nemluvím o žádný úmyslný likvidaci, prostě je rozdej, redukuj počty a měň vodu, nešahej na filtr, ani neodkaluj dno, skoro nekrm a klidně můžeš i Nitrivec použít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 21:55 Muž patamatix [408] Re: romant
Jj,předtím jsem tam měl klid,ale to bylo jiné osazenstvo.
Akorát se mě to nechce jen tak zabíjet ,kvůli vlastní hlouposti. stydim Mám tam i mladý krunýřovce a na to nemám abych je odpravyl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 21:54 R Muž romant [28001] Re: patamatix
Hmm, ale hloupě. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 21:53 Muž patamatix [408] Re: romant
No ty počty se řeší samy :-) Ale čpavek nezměřím,že.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 21:52 R Muž romant [28001] Re: patamatix
Ty žábry by mohly ukazovat na hodně jistýho zabijáka a tím je čpavek, což by mohlo znamenat, že nitrifikace nefunguje jak má, proto jsem se ptal na to množství ryb, neb to jsou všechno z kategorie "špindírové" a to akvo je malý jenom na polovinu těch co tam máš. Měnit vodu, jako že jo, ale do budoucna to chce řešit ty počty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 21:44 Muž patamatix [408] Re: romant
Je aktuální.
Je jich tam nejspíš moc,ale vodu měním minimálně obden.Spíš nechápu proč odcházejí postupně a proč mají zarudlé a odchlíplé žábry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 21:27 R Muž romant [28001] Re: patamatix
Jak je to stou osádkou, co je aktuální?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2013 20:06 Muž patamatix [408] Re: patamatix
Tak problém pokračuje cca každé tři dny něco odejde,teď živorodky Wingeovi - samci,voda je bez NO2 a to dlouhodobě měřím 3 týdně. Další co jsem zpozoroval tedy jen u samic, Scénář je - Zdržují se častěji u hladiny,odychlíplé a zarudlé žábry+ u samice někdy nafouklé jakoby nabouchané. Napadlo mě málo kyslíku?,ale vždy je to tak že to zasáhne jednu rybu a ostatní ok. A pak znova stejně další ryba.Už mě nic nenapadá
tone Jedná se o Akva "PRCEK" Nějaká rada?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2013 18:55 Muž patamatix [408] Re: romant
Tak já je držím na 25 stupních,je pravda že jich tam mám moc,poněvadž moje sestra zrušila akvárko,tak jsem je vzal k sobě. Otázka je opravdu jak jsou staré což nezjistím. Nu což pokud se to nerozšíří na ostatní obyvatelstvo,tak se alespoň upraví počet :-) Co nadělám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2013 18:47 R Muž romant [28001] Re: patamatix
Tak ono slovní spojení menší akvo a živorodky, to může bejt kámen úrazu, jak se nebude měnit voda intenzivněji, tak to bude s kvalitou všelijaký. To proč jenom samice, by mohlo ukazovat právě na to stáří. Když je vyšší teplota přes 25 tak stárnou rychleji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2013 18:44 Muž patamatix [408] Re: romant
No tu vodu jsme už řešily,akorát ve větším akva a právě v tom malém jsem měl dusitany stále ok na rozdíl od velkého. Tím nevylučuji nějaký výkyv,ale spíš nechápu proč to odnesou pouze samice?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2013 18:39 R Muž romant [28001] Re: patamatix
Měnit vodu častěji a to že to jsou vynesený samice se vyloučit nedá, koupit se dá ledacos. :)

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2 3

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 2507x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16384-uhyny-zivorodek-?od=1