O bakteriálními rozpadu ploutví jsem četla, jen jsem nevěděla, že tyto bakterie se vyskytují v každém akváriu - hledala jsem příčinu, čím jsme si mohli takový problém do akvárka zatáhnout, v tom případě dává smysl, že to první získala rybička po porodu.
Ohledně šneků jsem podle zdejšího atlasu a infa z akvaristiky nabyla dojmu, že jsou prospěšní rozkladu škodlivin v nádrži (což tedy pravděpodobně jsou, ale asi ne v takové míře, jak jsem si myslela). A ohledně rychlého přidávání rybek, snažila jsem se držet nějakého počtu přibližně 12, což by počtem centimetrů těla, na litry nádrže mělo odpovídat a defakto všude tento výpočet uvádějí.
Tím pádem chápu správně, že pokud přidávám rybky do akvária, mám je pořizovat po menších počtech postupně? A třeba mezi várkami sledovat vodu?
Brala jsem to tak, že akvárium máme v běhu 5. týden, 2. osádka pavích oček byla 2 týdny stabilní bez úhynů a podezřelého chování, tedy dokud jsem nepřelovila zpět samičku z porodničky… to odstartovalo katastrofu II.
Vyšší teplotu jsem volila podle komentáře pod mou nádrží od permonici, která psala, že mollám vyhovuje větší teplo.
Vzduchování se přiznám, mě tedy nenapadlo, na jiných fórech jsem zde četla, že pokud mám v akváriu dostatek rostlin, tak není potřeba a trysku filtru mířím na kratší stěnu akva, dle rady z akvaristiky, aby si mohly ryby odpočinout od proudu vody na druhé straně nádrže.
Tedy nemyslela jsem, že mi rybky lapají po vzduchu, samozřejmě se sem tam některá vyplave nadechnout - To tedy nemají dělat?
Aqua safe dávám z důvodu, že odstraňuje i nežádoucí kovy z vody a zbytkový chlór. (Známý, od kterého jsem brala rostlinky také říkal, že to není třeba, takže asi dopotřebuji co doma mám).
Od Pristine samozřejmě neočekávám, že veškerý odpad a zbytky zlikviduje, volila jsem ho hlavně kvůli povlaku na hladině, který se mi začal tvořit, nicméně tento problém vyřešil, takže účel splnil.
Použití je spíš teď takové preventivní.
Mám tedy shánět ještě jiné bakterie do filtru? Myslela jsem, že po měsíci se již nějaké musely vytvořit.
Nicméně tedy stále nechápu, proč se problémy týkají jen pavích oček
Edit: Dno odkaluji alespoň povrchově při výměně vody, snažím se posbírat co nejvíce “bordelu”, takže rozhodně nespoléhám na plže a bakterie, že mě tohoto zbaví.