Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Voda zabarvená kořenem

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Přejít na předchozí stránku 4 Žádná další stránka   1  
Voda zabarvená kořenem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2010 08:21 Muž mlynář [485] - CichlidyRe: Tomino
Samozřejmě, že je to požehnání. Pro neonky rozhodně a to co k tomu píšou je kupodivu namístě. Nevím jen, jak živorodky, ale myslím, že ani ty se zlobit nebudou... Tvrdost vody to moc nesnižuje, může to ale snížit (alespoň v prvopočátku) pH. Nemělo by to být ale nějak výrazné.:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2010 08:21 Tomino Re: JuraS
Ok! ale taky jsem se dočetl,že to co vylučuje kořen snižuje tvrdost vody...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2010 08:15 JuraS Re: Tomino
Nech to v akváriu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2010 08:14 Tomino Re: JuraS
Diky za radu!Takže je to ještě lepší jo?Je to dřevo z borovice.Chtěl jsem ho vyvařit v soli,ale píšou u toho že jej nzásadně nepřevařujem a uvolněný,jemně nahnědlý výluh fulvo kyselin je v akvárku velmi prospěšný..že působí protistresově na ryby i na rostliny,zvyšuje aktivity a zbarvení. Takže ho mam nechat v klidu v akvarku?nikdy jsem právě kořen neměl tak jsem byl zvyklej na průzračnou vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2010 07:58 JuraS Re: Tomino
Co já bych dal za kořen co by mi barvil přírodními výluhy vodu? Nějaký z rašeliniště třeba! Pokud tím dřevem není nějaký jehličnatý strom od nás, borovice, jalovec a takové, pak výluh z kořene je dokonce pro ryby hooodně zdravotní. Obsahuje totiž to na co jsou z domoviny zvyklé. Nebo si myslíš, že ty stromy co odumřou stoupají k oblakům? Ne, spadnou do vody a tam hnijí a hnijí... V Amzonii je prej i 20 metrová vrstva napadaného dřeva listí na dně....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2010 06:47 Tomino – Kořen Japan wood
Ahoj lidi,potreboval bych drobet poradit.Koupil jsem před měsícem koren japan wood a pri cisteni akva jsem zjistil ze mi dost barvi vodu.Neni to spatne pro rybicky?mam živorodky,neonky.. muzu se nejak zbavit toho zelenohnedeho zbarveni?nebo je lepsi ho vyhodit a koupi novy co nebarvi??dekuji za odpoved :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2010 20:51 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: xenotoca
Mám v akvu 2 kořeny z Hornabachu, jak jsem je přines, tak jsem je šoupnul do akvaria a to bez sebemenších úprav či omytí a bez problémů. Ryby je milují, třou se na nich a vůbec nejeví známky toho, že by něco nebylo v pořádku, takže pochybuju o tom, že by prodávané kořeny byly nějak ošetřovány či impregnovány.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2010 17:06 Muž xenotoca [34] - ŽivorodkyRe: martina200l
Vylovil jsem si nádherný dubový kořen z Moravy. Barvil mi asi měsíc a půl než přestal. Po vylovení kořene jsem ho dal do nádoby,kde jsem ho po celou dobu denně poléval vařící vodou,kterou jsem nechal v nádobě do druhého dne a tak pořád dokola než přestal barvit. Chce to trpělivost,která se určitě vyplatí víc, než kupovat předražené kořeny v obchodech,které jsou údajně ošetřeny aby vydržely,takže se také musí máčet ve vodě než se dají do akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.11.2010 12:32 RAP Re: Kobylka23
Není kořen jako kořen. Některé zejm. větší kousky dokáží zbarvovat vodu v akváriu po mnoho let. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2010 12:02 Žena Kobylka23 [2] - LabyrintkyRe: martina200l
Cauky,varit cca pul hodky,pak poradne vydrhnout a pak zase varit v osolene vode opet pul hodky a pak oplachnout.Ja to tak udelala a koren je cistej a voda v akva taky!!!! ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.11.2010 12:02 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: martina200l
Průzračná křišťálově čistá voda je voda mrtvá :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2010 11:47 JuraS Re: martina200l
Co já bych za to dal aby mi kořen nějaký cizokrajný barvil vodu.... V kdejaké knížce najdeš, že je to pro ryby super věc, že je to antibakteriální a že to je jeden ze způsobů jak "zajet" vodu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2010 11:41 martina200l
Ahoj, co mam delat s korenem ktery mi barvi vodu? Mam ho uz asi pul roku a dala jsem ho do kybla s vodou pak do akva a porad barvi. Nevite jestli pomuze ho vyvrit nebo nejaka finta jak se toho barveni zbavit? Dekuji predem za radu (koren jdem koupila v akvaristice)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2008 15:37 Muž MiHl [55] - CichlidyRe: kastanek
Pokud ovlivňuje, tak pozitivně... Třeba u krunýřovců je to dost podstatná (nenahraditelná) potravní složka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2008 14:45 kastanek Re: MiHl
Ja jsem namacela koren asi mesic, pak jsem ho dala do akva a pousti barvu. Akva uz proslo 3 vymenami vody a je to lepsi a lepsi. Za chvili bude voda cira jako ve studance :)
Taky jsem nekde cetla, ze kdyz je v akva koren který barví vodu, tak ze to muze ovlivnit rust rybek. Co o tom soudite?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2008 12:54 Jack Re: Osel
Ja jsem kupoval koren pri zakladani prvniho akva..( ted uz mam druhe ) a jelikoz jsem byl strasne nedockavej tak jsem do akva nahazel pisek, kameny a ted prisla rada na koren...a k memu uzasu na korenu byla cedulka ze ho musim nechat tyden louhovat v horke vode..byl tam asi hodinu:-D Pak hura do akva...asi tyden az dva barvil vodu..jenom tak decentne..a tez jsem se docetl ze je to spise prospesne nez aby to skodilo...rybkam to vubec nevadilo...Takze ja nemel zadny problem, ale taky je pravda ze nebyl z hornbachu ale z kamenne akvaristiky..skoda ze nevim firmu:(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2008 12:52 Osel Re: Lucianetta
Také sem měl stejný problém s kořenem,..koupil sem si kořen v OBI porádně jsem ho vyvařil,dal do akvária a po několika dnech mi začala červenat voda,vytáhl jsem ho asi 6x sem ho ještě vyvařil da ho zpět do akva a zase začal pouštět...neměl sem žádné problémy tak sem ho tam nechal...ptal sem se i porfesionálních akvaristů zda je to problé ale oni řekli že se nic neděje...potom sem si koupil druhý kořen a ten v Blansku v akva zoo dal jsem ho na 3 dny do vřelé vody,,..po 3dnech jsem ho dal do akva a nepouštěl žádnou barvu akorát ten malej co sem měl už před tím tak ten barví pěkně vodu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2008 09:36 Muž lachon [8] - CichlidyRe: suchysvatonovice
Taky jsem si koupil kořen, nechal jsem ho jenom asi měsíc v lavoru s vodou, kterou jsem občas vyměnil a pak jsem ho dal do akvaria. Je to bez problémů. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2008 08:52 Muž MiHl [55] - CichlidyRe: Lucianetta
Pokud vodu barví tak, že je dovnitř vidět, tak bych se toho určitě nebál.
Látky, které pouští do vody jsou pro ryby prospěšné. Jjá mám v akva j.ameriku a vodu musím dobarvovat (nejde o barvu ale o ty látky) koupeným přípravkem.
viz Horácův máčecí paradox: -Usilovným vařením a máčením kořenů lze dosáhnout toho, že zcela přestanou barvit vodu.
-Poté si ji konečně můžeme obarvit sami - zakoupeným výluhem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2008 08:27 suchysvatonovice Re: Lucianetta
Mám tu zkušenost s koupeným akvarijním kořenem,že jsem ho po vyvaření a asi 14-ti denním luhováním v kýblu dal do akvárka a skrz vodu nebylo téměř vidět.Tak jsem ho vzal a kořen skončil na několik měsíců v sudu pod okapem a už je super,voda čistá.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2008 08:18 Žena Lucianetta [43] – staro-nový kořen
Konečně jsme si domů nastěhovali svoje akva (zatím pořád to moje malinké). Dostali jsme kořen, dlouhý kolem 50cm (takže na celou délku akvária). I když byl předtím několik let používaný a včera se celý den luhoval, když jsem ho večer dala do akva, tak jsem ráno zpozorovala do hněda zbarvenou vodu. Mám se toho nějak bát, nebo čekat až to přejde s pár výměnama vody?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2007 22:20 Muž Roman [100] - CichlidyRe: Page, Dinamit
To vyváření je kravina, měl jsi někdy v hrnci kořen dlouhý 160cm? Já tedy ne. Jinak k věci, že jsi ho našla v lese je trošku problémové. Pokud se jedná o původ z jehličnanu, tak bude ty mapy dělat pořád.(i já tím prošel před spousty lety a šel nakonec ven).Pokud už něco z venku, tak z rybníku,řeky ,potoka,či jezera. Myslím si že jak jsou dlouho sucha, tak se ti nějakej pěknej na břehu ukáže.Já mám ve velkém kořen z Vltavy. Byl ponořený, takže neplave.Jenom jsem ho na noc dal do vany s rozpuštěným hypermanganem.Můžeš dát i čisté savo. Druhý den omyješ necháš vyprchat to savo a šup s ním do aqa. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.05.2007 17:55 Page Re: Dinamit
Kořen musíš pořádně vyvařit v slané vodě než ho dáš do akvária!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.05.2007 17:48 Tony Re: Dinamit
Po diskusiách, kde ma odhovárali od čerstvo nájdených koreňov, som kúpil v bratislavskom Zoodome koreň za necelú tisícku. Keď poriadny koreň, tak z tropického dreva. Koreň samozrejme veľmi farbil, takže ostal vo vedre, ráno a večer som menil vodu, aby sa to zafarbenie stratilo. Prvé prekvapenie nastalo, keď som na druhý deň našiel na hladine plávať usušeného drevokaza. coze Mám ho odloženého, chcel som sa nejakého odborníka opýtať, či také niečo žije aj v Afrike, lebo na našej chate je ich vidno bežne. Druhé prekvapenie prišlo asi po dvoch týždňoch, keď som ráno na hladine našiel malú mapu, ktorá vyliezla z dierky tesne pod hladinou. coze Keď som tú mapu nabral na prst, cítil som klasickú živicu z ihličnatého stromu, prst prestal lepiť až keď zasiahlo riedilo. tone
Aké z toho plynie ponaučenie?
1.) Vo väčšine akvárií máme korene z našich lesov, nezáleží či si ich nájdeme v lese, alebo kúpime v obchode ako tisícročné drevo z Afriky.
2.) Koreň by mal ostať vo vedre, pokiaľ neprestane farbiť, ten môj tam bol skoro 3 týždne, 2x denne menená voda.
3.) Pokojne zasaď rastlinky, aby sa začalo akvárko zabehávať, keď koreň prestane farbiť, dáš ho dnu.
4.) Koreň z vodovodnej chlórovej vody chytí drobný sliz, deň pred vložením do akvária by som ho na hodinku dal do roztoku Sava, hypermangánu, alebo FMC, potom riadne vysprchoval a ešte deň nechal máčať vo vedre v čistej vode.
Kto je za?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2007 16:17 Žena Dinamit [68]
Fotka k příspěvku Našla jsem si v lese nový kořen do nového akvárka. Nejdříve jsem ho enchala týden máčet a potom jsem ho vařila. Dala do kavárka, ale voda se mi obarvila. Nejdřív byla hodně tmavá a po výměně vody už je to lepší. Zatim jsem tam pro jistotu nechtěla dávat rostlinky, ale jelikož chci mít akva do prázdnin hotové, aby rybičky moc netrpěly v malém, tak se chci zeptat, jestli nebude novým rostlinkám vadit, když je tam dám.
Edit: Vypadá to nějak takhle. Zapomněla jsem ještě dodat, že se z něj něco uvolňuje. Je na něm takovej ten hnusnej slzkej povlak a na hladině se mi dělá mapa...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2005 16:45 vojta Re: ondra
Není to blbost párkrát vyměníš vodu a přestane barvit, nic vyndavat nemusíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2005 15:46 ondra – taky barvi
Koupeny koren po celodenni horke lazni po dvou dnech v akvarku obarvil svetle hnede vodu. Ma to zatim vliv jen na estetiku-zkusim jestli nepomuze parkrat po castech vymenit vodu-nebo je to blbost? Nechce se mi je vyndavat a znovu sazet rostlinky a tak.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2005 20:48 gagal Re: petr55
Taky záleží na velikosti ten můj byl do akvária 350 litrů.Rozměry délka cca 90 cm a výška 50 cm. Takový hrnec jsem nesehnal.Jinak to převaření u menších kořenů samozřejmě perfektně funguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2005 14:54 petr55 Re: gagal
Já jsem kořen vyvařil v prádelním hrnci ve slané vodě (celý den) a potom už s ním nebyl nejmenší problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2005 13:12 gagal – kořen
Zdravím Vás osobně jsem měl naprosto stejný problém. Zakoupil jsem si rovněž kořen v Hornbachu a po několika dnech mi a akváriu začala pěkně hnít voda rostliny nerostly a některé druhy ryb uhynuly. Začal jsem tedy kořen převařovat a všemožně desinfikovat, ale bez úspěchu. Nakonec jsem kořen reklamoval i když hornbachovští „ odborníci“ tvrdili,že je vše v pořádku a kvasící voda z kořenu není prý jsem určitě překrmil.Po dobu reklamace
(1 měsíc) se v akváriu rovnováha navrátila a vše bylo ok. Do doby než jsem donesl nový vyreklamovaný kořen a vše se opakovalo.S prvním kořenem jsem se trápil přes půl roku druhý letěl OKAMŽITĚ. Nevím, kdo kořeny dodává, ale je to pěkný hnus.Nyní mám kořen s řeky a funguje bezvadně než ten předražený Hornbachovský.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2005 09:59 vojta.razic Re: Mizrael
Pokud bys ho převařil ve slané vodě, měl bys ho nechat 10dní v mírně osolené vodě luhovat. Pokud nechceš čekat parkrát vyměníš vodu a on sám přestane barvit. Ale nesmí ti hnít to je potom problém. Jinak to zabarvení má spíše kladný vliv okyseluje vodu, která je pokud používáš vodovodní mírně zásaditá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2005 14:29 Michal Re: Mizraell
Kořen by se měl asi 2 hodiny nechat vyvařit ve slanější vodě, ikdyž mně to taky pak ještě trocu barvilo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2005 10:05 Mizraell Re: Dalibor
Díky za radu, zkusím to a s výsledkem se pochlubím:) Ale máchal jsem ho dva dny a několikrát vyměňoval vodu, tím by to nemělo být... Zkusím tu chemickou lázeň:) Dík!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2005 23:50 Dalibor Re: Mizraell
Voda je asi hnědá, že? Záleží na tom, jaký to je kořen a co se z něj vyluhuje... Ale teď vážně: V Hornbachu by měly být kořeny nezávadné - sám je používám. Myslím, že jsi jej málo vymáchal... Doporučuji ještě jednou a použít třeba jemný kartáček a myslím, že neuškodí kopel v hypermanganu (manganistan draselný - lze koupit v lékárně), kořen po něm mírně zhnědně, ale je dokonale vydesinfikován a dle men pak už nebude barvit vůbec. Pomohlo to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2005 15:06 Mizraell – Voda zabarvená kořenem
V souvislosti s novým akváriem se mi vyskytl problém způsobený kořenem. Koupil jsem si v Hornbachu dva menší kořeny do akvária, které mi teď i po předchozím několikerém vymáčení ve vodě a vyvaření poměrně hodně obarvují vodu. Co se týče estetiky, s tím bych i neměl problém, zajímá mě ale, zda tímto nebude ovlivněn nějak hodně chemismus vody a aby to rybkám nevadilo. Osazenstvo mého akvária jsem popsal v předchozím dotazu ke krmení rybek. Díky za jakoukoli informaci.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [4]

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 2750x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1638-voda-zabarvena-korenem?od=151