Voda zabarvená kořenem
Udělej si vývar z olšových šišek a dávku ten. (či přímo dávku olšové šišky)
Používám torben,kolik dáváš?
EDIT: Já dávám ještě méně než je doporučeno a vydrží to týden.
Mám vysoce pozitivní zkušenost s kořeny z rašelinišť. Ty jsou obvykle nějakej čas slušným zdrojem zabarvení a je to obdobný jako torben.
Ahoj já mám spíš opačný problém, chci té jantarové vody dosáhnout. Mám tam pár větviček z vinné révy, ale na takový objem to asi nestačí. Dá se v přírodě něco najít a vložit to do akva? Co by to mělo být za druh, nebo je lepší kupovat "vodičky"? Torben se mi do dvou dnů vyfiltroval a zbyla mi žlutá voda a bordýlek ve filtru...
Starší reakce
0 23.12.2013 15:46 LuciKub – hnědá
Dobrý den, máme kořen z obchodu, pouze jsme ho opláchli a dali do akvária. Akvárium už máme asi 3 týdny a voda je hnědá. Četla jsem tady, že tetrám to nevadí, ale my tam chceme samce betty. Jemu to také nebude vadit?
Děkuji moc
Starší reakce
Tak rekneme, ze dosahnu prevarenim toho, ze mi koren bude barvit asi jako po pul roce v akvariu, on stejne stale pracuje a barvi mene a mene. A kdo meni kazdy pulrok koren v akvariu, aby stale dostatecne barvil? Dosahnu tedy toho, ze nemam ten rozjezd se silenym barvenim a pozdeji mnohem mene, mam rovou to pozdeji.
Ohledne odchovu neceho slozitejsiho, jiste, profika to zajima, mne ovsem jako hobbystu uspokoji i jen to, ze jsou celkem obycejne ryby v pohode. Pristup profika jiste bude jiny nez muj a tezko mu ja mohu rikat, co je "spravne".
Torben je rašelinový koncentrát.Netvrdil by som,že dosiahneš úplne to isté.Vo výsledku áno(ak ti ide napr.o odchov niektorých druhov rýb),no čo do látok vo vode.....
Ja koreny stejne vyvaruji. I ty kupovane nektere barvi, a zpocatku umi barvit vodu opravdu hodne, takze zdaleka neplati, ze koupeny vodu nebarvi.
Jenze po case ji barvi mene a mene, takze koncentrace uvolnovanych latek neni zdaleka konstantni. A to je prave to, na co nejsem zvedavy. Nekolikrate vyvareny koren pousti mnohem mene. A ze je to uzitecne pro ryby? Ano, je, ale radeji si to doliju, pri kazde vymene vody pridavam 2.5ml Torbenu na kazdy 10l kybl vody. Vodu menim tretinu tydne, takze se da rict, ze koncentraci udrzuji konstantni.
K vetsine veci existuje nekolik ruznych postupu, jak dojit k vysledku. A muj postup je pokud mozno co nejsterilnejsi prostredi pri zakladani a dodani co je potreba, rekneme umele, a rozhodne se neda rict, ze bych se vyhybal chemikaliim v pixle s popisem chemickym vzorcem (konkretne pri hnojeni rostlin)
. Nekdo jiny zase pouzije prirodni zalezitosti, chemii se vyhyba jak cert krizi, i kdyz jde jen o hnojivo.
Je to na kazdem z nas, jak se s tim umi popasovat a take na co je zvykly, co mu funguje. Muj postup ma vyhodu v tom, ze vzdycky lepe vim, co tam davam a nespoleham se na to, co jak kdy a kolik uvolnuje ceho.
Koren si porid, jen si dej pozor na cernou stetickovou rasu, po jeho pridani obcas dokaze naskocit, chce to trosku hlidat, zda se neobjevila. I kupovany Ti bude barvit, i ty Mopani nebo Mangrove barvi, a vetsinou az tak, ze Ti to zpocatku bude pripadat moc
.
Aha, ja prave myslel, ze ty kupovane jsou treba nejak osetrene, protoze jak tu spousta lidi pise, tak spousta z nich nebarvi a nepousti. Nebo treba skladovanim a podobne. Videl jsem navic jeden Mopani a vypadal jak dobre udelena replika, i na dotek mi to nepripada jako drevo... Tak nevim, proto jsem se ptal... Pouzivam jen ty z lesa, jen je s nimy prace...
Doplním.Rozdiel je len v použitom dreve.Niekde sa to luhuje rýchlejšie a veľa, inde pomalšie a v menších dávkach.
Ne že bych byl nějaký odborník na kořeny, ale pro mne k akváriu neodmyslitelně patří a mám je i v nejmenších akváriích. Používám kořeny kupované i z přírody. Podle svých zkušeností bych řekl, že kořeny obsahují různé látky a že je obsahují všechny - jak kupované, tak ty z přírody. Proč by třeba Mopani neměly obsahovat třísloviny a huminidy a jak se všechny ty látky jmenují? A z čeho by potom byly, když ne ze dřeva, což jsou z velké části právě ty "balastní látky", o kterých se zmiňuješ?
Kořen z lesa je podle mne lepší v tom, že víš, co a odkud si bereš, vybereš si, jaký se ti líbí, při hledání se obvykle hezky projdeš v čisté přírodě a máš s tím spojeny hezké zážitky. Kupovaný kořen má naopak ty výhody, že jeho hledáním neztrácíš čas a je s ním snadnější práce. Ale ty látky příznivě ovlivňující vodu obsahují všechny pro akvaristiku použitelné kořeny.
0 16.09.2013 21:27 JoKa – Kořen
Zdravím, zajímala by mě jedna věc. Já osobně si nepořizuji kořen do akva, jen kvůli estetice. Domnívám se, že ty zmiňované, kupované (Mopani a podobné), neobsahují, nebo jen opravdu mininum, huminových a balastálních látek. Pro tento účel je lepší kořen z lesa. Co je na tom pravdy? Vyzná se někdo??
Starší reakce
0 06.06.2013 14:15 lenin – kořeny a kameny
Pročítala jsem sekci kořenů a nedá mi to se nezeptat. V rámci koupě akva / již dříve používaného / jsem k němu dostala i kořeny které ležely u pův.majitele 1 rok: před tím je měl v akva./. Teď jsem je namočila do kovové vaničky na dvůr ať nasáknou - občas na ně i prší. Stačí je pak očistit kartáčkem nebo je nutná hlubší očista ? / do hrnce na vyvaření se nevlezou / Vodu nebarví ale je na něm znát že tam byla řasa. Totéž mám i u lávového kamene.
Starší reakce
0 11.05.2013 01:03 ssetam Já měl kořen tropical wood, vyvařený 3x ve vodě, ale stejně barvil. Rybkám ani krevetkám v akváriu se nic nestalo. Jedno paví očko myslím díky té vodě získalo krásnou barvu ploutve do červena.
Ještě mě ale napadá otázka, když ten kořen barví vodu, co na to rostlinky, třeba řaso-koule, která potřebuje dostatek světla? Já měl i nějakou trávu a ta dokonce shnila... :( Teď kořen pořád odstávám mimo akva a čekám kdy jej vrátím zpátky do akva...
Starší reakce
Jéjda co já bych dal za krásně hnědou vodu od kořene.Škoda že nebarví pořád...
Ne, není třeba dělat nějaký jiný než standardní výměny a to jednou týdně 1/3 vody, rybky si budou chrochtat a jestli jde jenom o estetickou stránku věci, tak on za nějakej čas barvit přestane, nic netrvá věčně.
Děkuji za odpověd. Mám až se voda zbarví do hněda jí vyměnit nebo jenom třeba půlku nebo ji tam mám nechat?
Žádný vaření ve slaný vodě, normálka osprchovat, příp. odrbat kartáčkem a do akva, to barvení je prospěšný, jsou to huminy a třisloviny a obyvatelé akva to ocení, takže zbytečná práce a starost.
Starší reakce
Tenhle názor nemáš jenom ty. Ale i dost dalších lidí - vařením se sice leccos zlikviduje, ale zůstanou tam ty mrchy, co i var přežijí. Takže jim vlastně ulehčíš život.
romant napsal: Vař si co chceš a jak chceš, ale je to zbytečný, tedy alespoň podle mě. kůra v akva ničemu nevadí, jen dělá trošku bordel
No tak zbytečné to zase není oni jsou od řeky a kdyby si viděl co na nich bylo po jarním tání tak by jsi si je možná ani nevzal.
Jo a ještě se chci zeptat,nechal jsem na nich kůru,teď babo raď.
Vař si co chceš a jak chceš, ale je to zbytečný, tedy alespoň podle mě.
Proč ne,pokud ho potom uvaříš v normální tak ta sůl tam nebude a nato aby ti ovlivnil vodu by si ho musel vařit aspoň tejden.
Takže zas a znova, nevařte ty kořeny lidi ve slaný vodě, je to pitomost, když už mermomocí chcete vařit, tak v neosolený. To proč je to zbytečný a někdy i škodlivý jsem zde již několikráte popsal, tak kdo chcete si to dohledejte.
0 22.03.2013 18:21 riba – kořen-olše+bříza
Tak jsem dnes našel ucházející dva kořeny,jedenkrát jsem je vařil ve slané vodě(hnědá jak víte co)a teď vařím v normální,poté vložím do aqva,uvidíme co se bude dít,v případě zájmu se rád podělím o své zážitky.Foto před druhým vařením.
Starší reakce
Kdyz tak to zkus radeji po jednom a uvidis. Radeji opatrne a hlavne trpelivost.
Ano, pochopil jsi to správně..jsou stále v hrnci.. OK,tak díky.. Za radu, hodím je tam a uvidíme.
Ja to pochopil tak, ze koren v akvarku jeste neni a ten povlak se dela v hrnci, kde koren vyvaroval. Pokud jsem to spatne pochopil, tak se tazateli omlouvam. Pokud jsem to pochopil spravne, tak si myslim, ze v hrnci, kde se koren maci, se skraloup dela bezne, protoze je tam trislovin a dalsich latek hodne na malo vody. Dal bych ho do akva.
Pokud je ten kořen zdrojem mastnoty na hladině, tak ho vyndej a přesvědči se že to je opravdu tak. Pokud o trvá již nějakej čas, tak to bude nejspíš na pořízení novýho.
Četl jsem to celé.. O barvu ani tak nejde.. Spíš o ten(mastný) povlak, co se dělá na hladině.
Můžeš je použít. Kdyby sis přečetl několik přízpěvků zpět, dočetl by ses, že to barvení vody je pro akvárko a rybky prospěšné.
Starší reakce
Pokud jsou to větve z běžného listnatého stromu (buk, dub, jabloň, třešeň, olše, vrba, osika) tak bych v tom neviděl problém. Asi bych neriskoval s žádnou exotikou a dal bych přednost tvrdšímu dřevu - déle v akva vydrží. Pokud budeš máčet v sudu s čistou dešťovou vodou (položené na dně zatížené kamenem), pak jak píše romant, není třeba vařit ani savovat. Je to přírodní produkt. Jen je potom potřeba pozorovat akvárko, aby sis na tom dřevě nepřinesla nějaké větší larvy hmyzu - larvy potápníka nebo vážky, či nějakou znakoplavku. Ale to jsou dost velké potvůrky a když je přineseš, tak je odlovíš síťkou a zase vrátíš zpět do sudu. O malé larvy se rybky rády postarají. Na větvi se může uchytit nějaká houba nebo řasa, ale tu obvykle rybky, krevetky nebo šneci velmi rychle zbaští.
Áno, je to drevo, nie koreň... Teda sú to konáre...
majka0007 napsala: Chcela by som sa opýtať, či je dobrý nápad, máčať drevo z list.stromu...
Jde o drevo,nebo o kořen?dřevo bych nedoporučila...
Ďakujem...
o varení som počula, že sa prírodnina potom skôr rozpadne, či podobne, tak možno nie... ja si len chcem byť istá, že zabijem všetku háveď, ktorá by mi v akva mohla škodiť... Možno by som varila len minutku, nie viac...
Tak ďakujem
Vařit, ani savovat netřeba, je to přírodní produkt, stejně tak jako se snažíme o akvárium, ale to je jenom můj názor, jistě budeš nejedním vyvářečem přesvědčována o nezbytnosti tohoto, hlavně když už budeš vařit, tak nesolit, to by se potom nemuselo líbit rostlinám na něm přichyceným.
Edit: To měla být odpověď pro "majka0007".
V samotném procesu tak, jak ho navrhuješ není určitě žádný problém. Pokud se tedy jedná o "mrtvý" kořen.
Chcela by som sa opýtať, či je dobrý nápad, máčať drevo z list. stromu vonku v sude s dažďovou vodou? Nechala by som to tam asi mesiac, a potom by som ho preniesla dnu na pozorovanie. Ide o to, aby nestrašilo nikde v dome... Mamke už v tomto smere asi dochádza trpezlivosť
čo vy na to? Potom by som ho prevarila a preliala savom... napríklad... ale to si ešte doštudujem...
tak čo vy na to?
Starší reakce
Zákal z kořene je Tetrám spíš k užitku, než ke škodě. Nijak bych s tím nebojoval.
Ahoj,chcel by som sa opýtať ako vyriešiť zákal z koreňa treba často meniť vodu alebo zákal sám zmyzne?? Ďakuem za odpovede.
Starší reakce
Pokud je voda jako slabý odvar čaje, tak je vše v pořádku (můj dlouholetý názor-vyzkoušený) a voda je tím pádem živá, pokud někdo chce čistou průzračnou vodu, tak ať si pořídí mořské vodou mrtvé akvárko.
Tak to se mě ještě nestalo že by barvil až tak
Když je vidět až na zadní sklo tak je to ještě dobrý
Přidat reakci
1 ...... [2] 4
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 2750x