Usmrcení ryby
Ryby v žádném případě nesplachujte do záchodu.
Koupil jsem Hřebíčkový olej (uznávané hypnotikum), cca na 3 litry vody (podle druhu ryby) jsem použil 15 kapek oleje, který jsem prvně dokonale rozmíchal v malé petce. Ryby se nejprve uspí vmícháním malého množství emulze, po třech minutách i dřív se vmíchá zbytek emulze, který ryby usmrtí, tohle mě osobně přijde jako nejhumánější usmrcení oproti nějakému šlapání, mlácení, řezání nebo zamrazování
10 ml stojí 60 Kč.
Nějak to moc řešíte. Malou rybu dám do kousku přehnutého igelitu nebo papíru, rozšlápnu a hodím do kotle. Dvě špatně vyvinuté skaláry jsem mrazil, ale tohle mi přijde rychlejší.
O tom se nehadam.
jen sem upozorňoval na tuto skutečnost.psals ze rybu do sklenice a do mrazáku ale to není zmrznutí kdyby ano skleničky by si uz neměl.
tak sem podotknul to podchlazení ze muže byt málo.
Dokud nedojde k růstu kristalek ledu v tkáních tzn úplné zmrznutí není vubec jisté jestli jsi ji usmrtil.
Základní, dá se říct definiční rozdíl mezi tropickými a boreálními organismy je v tom, zda dokáží přežít zmrznutí.
Když tropická ryba zmrzne, tak je mrtvá, mrtvá, mrtvá.
Já ji používám. Teda použil 3x na malý kusy (Tetra ohnivá, krvavá a Galaxka)
Ale jemně perlivou. Perlivá mi přijde že moc nefunguje. Trochu obyč vody s rybou do půllitru, přilejvám bublinovou, za pár sekund je ryba v limbu, doleju do plna a nechám třeba 5 minut...
Mohu se jen teoreticky doptat, jak je to tedy s tou často doporučovanou sodovkou?
Víš že jsou ryby a žáby, co přežijí zmrznutí? U našich teplomilných to asi nehrozí ale zkoušel jsi ji zkontrolovat po rozmrznuti?. Podchlazení nemusí stačit, pokud z ni teda nedelas kus ledu, kdy pri dlouhodobém působení dojde určitě k porušení buněk. I lidi po velkym podchlazení to dokáží přežít.
To jen tak na okraj.
Já je dávám do sáčku bez vody a do mrazáku , s tou vodou to je pro rybu dlouhé
Já používám kombinaci - dám do 2 igeliťáků (aby se neprotrhly), praštím s ní o zem a pak je smotám a strčím pro jistotu do mrazáku. Jistota je jistota
Tak já určitě zvolím to jak psala Eillen, s tím ledem. To je určitě rychlejší než ji nechat pomalu zmrznout v mrazáku. Chtěla jsem to udělat dneska, ale pancík někam zmizel, asi bude někde v mechu. Chudák, kdyby se neschoval tak už to mohl mít za sebou, takhle se bude trápit dýl
Tak když to jde, vzhledem k velikosti jedince, tak dekapitace je tutovka. Jako další asi pro trošku otrlejší jedince je ta varianta sáčku a předmětu s rohem a v řadě poslední, tedy ne ve smyslu účelovém, je to podchlazení a následné úmrtí. Takhle to mám žebříčkově sertavený já a každý si tak může vybrat tu svojí cestu při pomoci přeplavat pro naše chovance svojí poslední plavbu na druhej břeh.
Omlouvám se slabším povahám, ale je to prostě slyšet. Když ten sáček vezmu za konec a rychle s tím švihnu, nemá šanci přežít...detaily jak ryba vypadá po dopadu popisovat nebudu, ale je to naprostá jistota.
S tříští je to určitě mnohem rychlejší, ale Maq původně psal, že dá prostě sklenici s rybou do mrazáku a voda chladne postupně. Ale i tak to bude pomalejší než rána do hlavy.
Já nevím, ale když dám do cca 1dcl vody 2dcl ledové tříště, tak to podchlazení je podle mého názoru rychlé. Ukončovala jsem tak trápení beťákovi. Jednou se nadechl, když jsem ho přendala. Pak jsem dala tříšť a bylo to. Ztuhl ve vteřině.
U malé drobné ryby to je snadné, praštím ji tak, že rozdrtím mozek. Zní to hrozně, ale rána tvrdým předmětem do hlavy je myslím to nejrychlejší a nejhumánnější řešení. Ta chladnoucí voda je oproti tomu pomalu narůstající stresor, dokud ryba neusne, obávám se, že trpí. A vzhledem k tepelné kapacitě vody to trvá asi významně déle, než zlomek sekundy.
Dekapitace, jak píše tramtra, je také myslím schůdná varianta.
Já dala rybu na prkýnko a vzala ostrý nůž. Rychle, čistě, stoprocentně. Ale byla to jen Neonka, Pancéřníčka jsem naštěstí utrácet nemusela.
V tom sáčku mi to přijde drsný...
To je právě to, co mi děsí. Že bych to neudělala správně. A dupat na ní, abych si byla jistá, to taky nehodlám. Prostě zatím jedu tou pro mě nejschůdnější cestou.
Nijak vám to nevymlouvám, ale... Jak pečlivě potom kontrolujete, jestli to má ryba opravdu definitivně za sebou?
Jj rozumím tomu, taky si v tom nijak nelibuji, ale koukám na to z pohledu té ryby. Proč jí to zbytečně prodlužovat když to jde rychle. I takovéhle věci k tomu našemu koníčku bohužel také patří...
v tomhle FishWoman chápu. Radši rybu ve sklenici s vodou zasypu ledovou tříští, než s ní třískat. Na to jsem prostě citlivka.
Praštit ji můžeš i nepřímo aniž by jsi na to musela koukat a správně se trefit. Dej ji do igelitového sáčku, ideálně do rohu a pak s tím bouchni o stůl...je to rychlé a ryba se nijak netrápí.
To bych asi nezvládala
Radši jí dám ve skleničce do mrazáku, sice to bude delší proces, ale ryba stejně nebude zachvíli vnímat.
Myslím, že humánnější je rychlá smrt. Rybu něčím praštit.
Já dávám do skleničky a tu dám do mrazáku. Jak voda chládne, rybě se zpomalují životní pochody, nevnímá, zmrzne.
Absolvoval jsem to zrovna dneska. (Se zdravou rybou.)
Bohužel se ten můj pancéřnícek nezlepšil, ale zhoršil. Když jsem teď přišla ze školy tak seděl na listu a zhluboka dýchal a když chtěl uplavat tak se jenom skutálel ke dnu a nemůže plavat rovně, spíš sebou šije. Myslím že mu už nepomůžu, měla bych mu ukončit trápení? Je mi ho hrozně líto, ta rána se mu tak zhoršila že už to má hlubší a do krve
Jakým způsobem ho mám usmrtit?
Starší reakce
Starší reakce
No, já se obávám, že sodovka je příliš koncentrovaný roztok CO2. Kdybych tohle dělal (když už jsem něco takového musel dělat, zabil jsem rybu mechanicky, myslím, že u malých ryb je to zdaleka nejrychlejší a nejmilosrdnější smrt), volil bych asi postupné zvyšování koncentrace CO2, tak aby ryba nejprve v klidu usnula a pak teprve v klidu odešla. Sodovka má pH kolem 3, což je 10000x méně než má neutrální voda (pH je logaritmická škála, rozdíl 1 na stupnici je ve skutečnosti desetinásobná změna!), celkem slušná kyselina a hlavně obrovský šok z náhlé změny. Nedivil bych se, kdyby tu rybu dřív zabilo tohle, než samotný narkotizační účinek CO2.
Edit: Teď jsem trošku googlil a vygooglil jsem článek, kde zabíjeli jateční pstruhy 450 mg CO2 v litru vody. Sodovka má cca 5000 mg v litru...
Zdravím, nevím do jakého jiného tématu bych to mohla vložit, a jelikož se to týká ramirezky tak to hodím sem. Mám 10kusů ramirezek a jedna byla poslední dny celá tmavá, rychle dýchala, stažené ploutve a nežrala. Všechny ostatní se krmí, brání si úkryty a chovají se a vypadají normálně. Bylo mi poraděno, abych tu chudinku utratila. Vždy jsem volila utracení přerušením žaber nožem a následné oddělení hlavy, pro jistotu. Ale u takhle malé rybky jsem si nebyla jistá, tak jsem zkusila sodovku. Udělala jsem si vlastní, mám doma sodastream, takže dle libosti - voda byla hodně přesycená. Sotva jsem do ní rybku vložila, jednou sebou cukla a už bylo po ní.
tak mě tak napadla otázka: Lidé říkají, že ryba třeba během minuty "usne" ale u téhle to trvalo opravdu v řádu pár vteřin. Co způsobuje tak rychlou smrt rybky ? Zašla by takhle rychle i větší ryba jako třeba mřenka (10cm) ? Omlouvám se za netradiční dotaz ale zajímá mě to. Přeci jen i tohle k chovu rybek patří
Starší reakce
To jednoznačně...já taky jednou měl v hubě dia suchary...když nic jinýho nebylo
Jasně, já jenom, že se tady diskutovalo o vodnatelnosti, viděl jsem danou rybu, jestli to mohu okem posoudit a ancák se k dílu měl bez okolků. Třeba v tom hraje svojí roli i dostatek a dostupnost futru, jako takovýho.
Budu oponovat..ancák sežere i ty co uhynuli ani o nich nevíš ale když ryba pojde na"divný chování" jsou i situace že o ní moc nestojej. To jako že pojde bez možnosti nebo schopnosti určit příčinu. I když nechat ji dýl tak by taky byla sklizena ale bez ochoty
No, ono když si vezmeme třeba takovýho obyčejnýho ancáka, tak tomu je taky jedno, nač ta, či ona ryba uhynula a prostě to pucuje všechno, jak mu to příjde pod hubu.
Ta vodnatelnost byl jen příklad. Taky souhlasím s tím, že deformované a poraněné ryby je nejlepší nechat jako potravu jiným rybám (sám to dělám), ale nemocnou rybu bych v žádném případě nezkrmil.
A tady jde hlavně (když to tady tak čtu) o ty nemocné.
Myslím, že zcela bez problémů... já teda vrubouše nemám, ani jsem se dlouho neviděl s vodnatelností... ale festae by nad tím určitě nepřemýšleli... Krmil jsem managujce - samec do 47 cm, samice 36... ty centimetry asi už ani neřešili, hlavně když se to hýbalo...
U infekčních nemocí bych souhlasil a neriskoval bych to, akvarijní dravé ryby určitě nemají imunitní systém svých divokých předků. Ale ne všichni dravci jsou ryby - drápatky, vodní želvy, raci atd. se rybí nemocí nenakazí. A u zmiňovaných tělesných defektů žádné riziko není určitě.
O velikost nejde. Takže třeba menší rybu s Infekční vodnatelností zkrmím u Vrubozubců. OK?
??? Na co dojedou? Zkrmuji ryby minimálně dvacet let...Je jasné že musíte dávat přiměřeně velké konzumentovi...
Ano. Taky na to nejednou dojedou..
Ano a chválíme chovatele, že skaláry s upálenejma prsníma ploutvema proženou trávícím traktem dravců.
Já teda vím...
No tak není tomu vždy... jsou i pouhé anatomické defekty, zranění apod. No pokud jde o nemoc, dravci to mají přece nastavené pravě na to, že loví především nemocné či jinak oslabené jedince...
No já teda nevím. Rybu většinou likvidujeme z důvodu nemoci, tak ji přeci nenecháme sežrat jinou rybou....
Skalára je dost vysoká, takže i slepičímu mozečku došlo, že jedním vrzem to nedá
Asi máme slepice zabijáky, uhynulou dospělou skaláru zmákly do několika minut, nezůstala ani šupina.
Jo, i to je možnost u malých rybek do velikosti slunky. Ale kdo někdy páčil polomrtvé slepici z volete deseticentimetrového okouna, ten ví že, to má svá rizika
Tuhle jsem docela udiven zíral, jak rychle mrtvou rybu zpucovaly slepice a nepochybuji, že jeden dva záseky zobákem a i živá by byla do několika vteřin v pánu.
Jo. Festae rostou docela rychle, tak mají kočky hoňku... ale už jsou tak lísavé jako psi, poslouchají na povel, co kdyby byla rybka za odměnu...
Takže "kafilérka" a číí, číí.
Malou rybku je nejlepší vhodit k velké, nejlépe výrazně rybožravé... je to asi nejrychlejší a nejšetrnější. U těch velkých je vynikající zkušenost s kočkami a psy...
... alespoň jim dodáte přírodní vitamíny...
No to se tady dočítám věci! Umrznutí a udušení nedýchatelným plynem, nebo dokonce rozleptání žíravou látkou, chybí snad už jen hození ryby do kamen. To tu fakt nejsou žádní rybáři (nebo exrybáři), kteří by poradili?
Takže - malou rybku je nejlepší položit na prkénko a rychlým řezem ostrým nožem oddělit hlavičku od těla. Též je možné zlomit vaz rychlým zalomením hlavičky dozadu. Velkou rybu pořádně udeřit do hlavy něčím tvrdým a tím ji omráčit. Omráčené rybě, která nepohybuje žaberními víčky, nožem přeříznout žábry a nechat vykrvácet. U ryb s opancéřovanou hlavou (trnovci, peřovci) si ovšem žádnou z těchto metod nějak nedovedu představit.
Jestli se slečinkám obého pohlaví už nyní chce zvracet, nebo pokud máte na manuální usmrcení ryby obě ruce levé, tak jako nejšetrnější způsob je uváděno a doporučováno uspání hřebíčkovým olejem. Je to pro ryby silné sedativum, smrtelná dávka je 400 mg/l a více. Podrobněji popsáno zde:
www.google.cz/…
Starší reakce
Dle mého názoru to méně šetrné není. Ryba by v případě vhození do již nasycené nebo ledové vody utrpěla šok. Postupným přiléváním sycené vody dochází k jejímu uspání a následnému ,,udušení ve spánku". Postupným ochlazováním vody dochází ke zpomalování metabolismu až na takovou úroveň, kdy ryba umírá.
Ryby v žádném případě nesplachujte do záchodu.
Přidat reakci
1 ...... 10 11
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 17087x