Usmrcení ryby
Ryby v žádném případě nesplachujte do záchodu.
Starší reakce
Ja myslím, že medzi najlepšie spôsoby utratenia ryby patrí tento- rybu prelovíte do malej nádržky a do vody nalejete liehu, je to bezbolestné a pritom rýchle.
Ahoj,
Doporucuji vsem 2 zpusoby pro humanni a bezbolestne utraceni ryby (je to i po porade s veterinarem, co se zabyva rybami):
1) hrebickovy olej (prodej v lekarne, v bylinkach...)
Dnes jsem takto utratila svoji kančici, skoro 30 cm
- rozmichat si asi 10ml / 2 lzice v pullitru vody. Rybu odlovte do kyble a poma
lu prilevejte. Ryba se nejdrive uplne zklidnila, asi po 2-3 min sebou dvakrat skubla a bylo to...
pro jistotu pak do pytliku s vodou a do mrazaku.
2) do pytliku s vodou a do mrazaku
Ryba nema termoregulaci, cili zima ji neni. Pomalu se zklidnuje a usina. Utratila jsem tak uz nekolik ryb a jakmile he zavrete do tmy do mrazaku, zklidni se a pomalu usnou. Trva to vsak aspon hodinu nez se voda dost ochladi , takze pokud je to opravdu akutni, tak doporucuju ten olej... hodne sily vsem
Starší reakce
Tak to má za sebou. Už jsem se na to nemohl koukat. Jen ležela na dně, k hladině se sotva dostala.
Z organizačních důvodů nepřipadala v tomto případě v úvahu dekapitace ani úder čímkoli nebo o cokoli a bublinky jsem nechtěl riskovat, tak jsem dal do sklenice studenou vodu s ledem, dal ji na půl hodiny na mrazák a pak do ní dal rybu. Ztuhla prakticky okamžitě, napočítal jsem asi sekundu...
Starší reakce
Mrazím, když chci ještě studovat mrtvolu. Jinak vložím do kusu papíru, rozšlápnu a hodím do kotle. Rychlé a bez bioodpadu.
Ano, mas pravdu.. budu to delat take tak.. jen s ni pro jstotu po uriznuti jeste jednou prastim.. diky za otevreni oci v teto otazce
Ale fuj. Ani mrtvé ryby by se neměly splachovat do záchoda, natož aby takto byly ryby "utráceny". To tu rybu radši zamotám do síťky a pořádně s ní praštím a má to za sebou rychle. Pro klid v duši ještě oddělím nožem hlavu. Než aby se bůhvíjak dlouho trápila někde v odpadu.
Proste tobogan...
My na vsi zase takové citlivky nejsme - koneckonců vždycky říkám, že zvíře radši porazíme, než abychom ho jedli zaživa. A vždy platí - čím rychleji a přesněji - tím lépe.
Souhlasím, že led není až tak špatná varianta, hlavně pokud je ryba menší (dřív, než jsem objevil hřebíčkový olej jsem to ostatně u malých čudel taky tak dělal.. ty malé ryby to mají fakt za pár). Větší je nejlepší omráčit a rychle jedním řezem (ostrý nůž) oddělit hlavu, ale to si chce alespoň v hlavě nacvičit, aby to člověk provedl čistě a rychle a nezaváhal u toho.
Myslím, že to usmrcení za pomocí ledové tříště je ještě poměrně přijatelná varianta. Když si člověk pročte tohle vlákno, tak někdy nestačí žasnout nad invencí některých akvaristů.
Jsem citlivka a praštit s rybou nebo jí kuchnout prostě nezvládnu. A nechat ji umřít v igeliťáku v mrazáku je taky pěkný týrání. Ale tohle fakt byl mžik. Jak padl led do vody, tak ztuhl a konečná. U větších ryb je mi jasné, že to tak snadno nepůjde a budu muset najít jiné řešení. Tebou navrhovaný olej nezní špatně. To bych byla schopná udělat.
Je to trochu drasťárna smrt umrznutím, ale lepší, než třeba hodit ji do vařící vody.
My naposledy (a tehdy vlastně i poprvé) dali beťáka do sklenky s trochou vody a přidali ledovou tříšť. Stačilo dát první lžíci, ztuhl a bylo po něm. Pro jistotu jsem led přidala tak, aby tříště bylo stejné množství jako vody.
Nechal bych jí ještě žít, dokud bude moct. Ať z toho krátkého života alespoň něco má
Akorát s tím CO2 nevím, asi by se nadechovala nad hladinou.
No zatím si dojde, včera dokonce prohnala prťata živorodek. Ale když leží, tak kolikrát nevím, jestli už není po ní.
Já 2x použil jemně perlivou vodu a bylo to rychlý a klidný. Ale u malý Tetry. A nevím, jestli to u labyrintky nebude z nějakýho důvodu komplikovanější, takže to spíš vidím na igeliťák a jednu dobře mířenou...
Až začne mít evidentně velké problémy se chodit nadechovat, uspal bych jí. Ale prosím tě né do ledu, ale raději hřebíčkový olej
To je na tobě, ostatní neřeš. Ale taky neutratíš.
Jak se, prosím pěkně, "oficiálně" řeší dožití ryby?
Betta, mám od 12.12.2015 z Hornbachu, takže tak 2,5 roku (?) stará. Má to evidentně za pár. Většinou už jen leží bez hnutí na dně, i když občas prožene zbytek nádrže, pro žrádlo si většinou, ale ne vždy dojde.
Je to moje první stařena, tak nevím, jestli uspat nebo nechat na přírodě. Já bych to nechal, ale nerad bych, aby o mě na iDnes psali, že týrám důchodce...
Starší reakce
Ať si každý vybere. Způsobů je zde uvedeno mnoho. Je potřeba si uvědomit, že usmrcování a ošetřování patří k chovatelství. K dotazu, na 3-5 cm rybku postačí bohatě litrová nádržka na uspání, po uspání Vám rybka lehne na bok, takže jí můžete odlovit do 0,5 litrovky i méně dle velikosti, zkrátka tak aby byla ve vodě, nemusí mít prostor na plavání protože plavat už nebude
(jednoduše jí naberete z uspávací nádržky tou menší miskou i s vodou, čili je permanentně v uspávací lázni). Samozřejmě takhle malé rybce přízpůsobíte i dávku oleje na polovinu i méně (napadá mě dejme tomu 10 kapek rozmíchat v malé misce od vlašáku apodobně, čili nějakých cca 0,2 litru a deset kapek oleje to vám vystačí jak na uspání, tak usmrcení). Nebojte se experimentovat s dávkou, začněte na trošce, pak malá pauza a na rybě uvidíte reakci. Ve světě lze vidět drobné rozdíly mezi lidma v dávce oleje. Postup při uvádění do normálního stavu z uspání je jednoduchý. Já uspanou rybu opláchnu v čisté lázni, potom jí držím do procitnutí v proudu vody od filtru, nebo lze vložit do proudu vzduchu ze vzd. kamínku. Až sebou rybka začne mrskat nechám jí v akvárku rozplavat.
Je to anestezie, tohle by měl být kromě rychlé fyzické likvidace asi nejlepší způsob. Na velkou rybu bych to použil, protože tak už to s tou mechanickou likvidací není taková sranda. A sodovka a led mi košer nepřijdou, obzvláště na velkých rybách.
Čekal bych, že jako akvarista počítáš s tím, že občas budeš muset nějakou rybu prostě zlikvidovat. S tímhle přístupem to máš hodně těžké. Osobně mi deset minut zabíjení ryby nepřijde moc rychlé a humánní. Podle toho popisu spíš docela brutální.
Aby se rybka netrapila tak se k nějakému neinvazivnimu reseni premuzu. Ale koukat na umirajici rybicky na youtube, to mi přijde trochu .... ujete.
A jak to budeš dělat v reálu, když to nesneseš vidět na ani na videu...?
Mohu ještě dotaz na přibližnou velikost větší nádrže pro malé rybky cca 3-5 cm. A děkuji za podrobný a polopatický popis, jelikož na shlédnutí videa se necítím
2 08.12.2017 13:23 BlackieSirrah –
Re: Tudy Chápu že fláknout o zem by pro rybku bylo nejrychlejší. Ale jako vegetarián, co i vosy vynáší z bytu na svobodu na to jednoduše nemám koule. A nejspíš nejsem sama. A proto je dobře že tu takovéto vlákno je.
Protože je mnohem jednodušší, rychlejší a levnejší s ní fláknout o zem, níže uvedený postup je humánní, ale neekonomický. Realita života, bohužel, moc lidí tento postup nebude používat.
Děkuji je to zajímavé, jen je škoda že není vysvětleno, proč se hřebíčkový olej nepoužívá k ochromení akvarijních rybiček.
Zdravím,
Inspirací mi bylo hlavně tohle video
www.youtube.com/… potom i další,ale hlavně vycházím z vlastních zkušeností. Ryby jak usmrcuji, tak pouze uspávám. Další videa najdeš pod stejným nadpisem (clove oil euthanize fish apodobně)
Na hodně dlouho stačí bohatě 10 ml. cca 70 kč.
www.medhelp-shop.cz/… mám přímo tento vyzkoušený funguje. Podle velikosti ryby si nachystáš 2 nádrže větší a malou (malou čistě na velikost ryby viz video), do větší nádrže odpustíš vodu z akva, nachystáš si třeba do půllitrové PET 3/4 vody z kohoutku do této vody nakapeš 15 kapek oleje, pořádně promíchat, dojde k bílé emulzi, odlovit rybu do větší nádrže, rozloučit se sní, do nádrže přidat trochu emulze, lze s tím laborovat, prvně přidat opravdu trochu a čekat na reakci ryby, po půl minutě přibližně, lze vidět jak to rybu uspává, pokud je ryba moc aktivní přidat emulzi jen mírně, vždy po přidání emulze pořádně promíchat, potom zkoušet uspání a reakce ryby, neměla by reagovat na podněty ale při tom mírně dýchat..... v této fázi poslední rozloučení a přemístění uspané rybky do malé nádržky, dělám to tak, že malou nádržkou (miska na jídlo) odlovím rybu z velké a nechám ji v této malé nádržce i spůvodní vodou z velké nádrže, do malé nadržky s rybou se pak naleje zbytek emulze z 0,5 l PET, nechat a je konec... po 10 minutách je konec. Já jsem uspával dvě větší dospělé závojnatky cca v 5 litrech (nádrž 15)
takhle to vypadá zdlouhavě ale mrkněte pro názornost na video-a jde to rychle ale hlavně humánně. Ať se daří Petr.
0 07.12.2017 14:23 BlackieSirrah Po přečtení celého vlákna mi hřebíčkový olej, který doma bežně mám, připadá pro moji osobu jako nejschůdnější varianta. Mohla bych poprosit o Vaše zkušenosti s hřebíčkovým olejem při usmrcení malých rybek. Jakou koncentraci používáte(nejlépe v kapkách) a postup.
PS: Zatím to není aktuální, jen se chci připravit.
Starší reakce
Já to řeším rychlým přesunem do sáčku a prudkou ranou o kamenný schod, ale dovedu si představit i tu paličku, pokud někdo bydlí v paneláku a nechce pohoršovat sousedy na chodbě.
Úderem do hlavy omráčím a protrhnu žábry aby ryba vykrvácela. U menší závojnatky by to asi šlo taky, ale nedokážu si představit, jak bych takto usmrcoval třeba samečka formosky.
Docela by mě zajímalo jak zabíjíte vánočního kapra.
Porovnavej porovnatelné a nepleť jablka s hruskami.
Pokud ryby zalevas vařící vodou tak to srovnej se zalevanim chladnou vodou s kousky ledu a ne jak si už sám naznačil - pozvolné ohrivani či ochlazování
Pokud si dával ryby do sáčku a takto vkladal do mrazáku jsi barbar... protože než se ochladil vzduch v onom balíčku a následně ryby tak to nějakou dobu trvá. Je to jako bys místo tvého zalévání varici vodou poustel na ně teplý vzduch z fenu.
Převod tepla vzduchu a vody je nesrovnatelný
Tak isto ani to zmrazovanie neradia postupne v mrazáku, ale do vody im hneď nasypať ľadovú drť.
I tak mám z tej vriacej vody blbý pocit, i keď mi je jasné, že to bude porovnateľné s tým tľčikom na mäso, či úderom v sáčku.
Malounko si pleteme pojmy,nepropaguji pořad pozvolného Vaření,ale usmrcení ryby přiměřené velikosti tepelným šokem za současného sražení bílkovin,destrukci nervového systému a komatu, ve zlomku vteřiny v dostatečném množství vody o teplotě 100°C. Co se týče zmrazování,tak při likvidaci ryb postižených virózou ,ryby byly rozprostřeny do jedné vrstvy v zip sáčcích umístěných do mrazícího boxu, při teplotě -18°C,trvalo několik minut ,než došlo k ukončení životních projevů.Po pár týdnech opakované zvukové kulisy z mrazáku v rybičkárně,by jsi možná změnil názor.
Kubaa napsal: tzn. mrtvou kořist nežere.
-ve svém příspěvku se nezminuji o nalkádání s kadáverem ,o tom je
cit.vfu.cz/…
-
Ta vroucí voda mi přijde ok pouze u velmi malých ryb, tam kde se hned "prohřeje zkrz na zkrz" - u velké ryby to může být dosti krutá smrt z povrchových spálenin. Asi bych si to nedovolil u ničeho většího než nějaké razborky apod.
Už mi to tady přijde, jak vymyslet morbidnější smrt pro rybu.
Pokud se nemýlím, v souladu s legislativou je krmení živými zvířaty, pouze pokud je to z hlediska biologie krmeného živočicha nutné, tzn. mrtvou kořist nežere. To určitě není případ kočky.
EDIT: citace ze zákona na ochranu zvířat:
(1) Za týrání se považuje
r) používat živá zvířata ke krmení těch druhů zvířat, u nichž z biologických důvodů není takový způsob výživy nutný,
(zvířaty se myslí pouze obratlovci, na nitěnky se to nevztahuje, na krmné rybky ano)
Mně to kočky nežerou, takže já leju bubliny...
Někdo má rád holky, jinej zase vdolky...
Obecně mi přijde, že se to moc řeší. Nechci bejt nelida (neryba?), chováme to doma, staráme se, takže k tomu máme vztah, ale ocamcať pocamcať... Ta ryba se musí tak jako tak vylovit, dát do skleničky/pytlíku/lednice/kočičí tlamy a nějak zabít. Od prvního okamžiku ve stresu. Takže za mě, pokud ji někdo nenechá na sluníčku mumifikovat nebo jí nepíchá špendlíky pod nehty, tak cokoli relativně rychlýho je ok. Rozšmelcovat paličkou na maso, zamrazit, omámit, rozžvýkat, jak je komu libo, na co kdo má žaludek...
Zmrazení není narozdíl od uvaření zaživa bolestivé
PS: někdy si to zkus na sobě
Tojsouvěci napsal: ......Kočka není mistr v zabíjení,......
-zde to je v souladu s
legislativou nakládání tzv "potravního specifika živočicha"
-to samé je u medvěda ,krokodýla ,některých druhů ryb ,hadů , ptáků atd.
Všeobecně: Morituri te salutant v síťce, přeleji vroucí vodou z rychlovarné konvice,okamžitá smrt,současná sterilizace biologického odpadu a technických pomůcek.
U větších ryb,nebo určených k rozboru,je nejhumánnější rozloučení,po omráčení,přerušením míchy rychlým řezem za hlavou.Vykrvování mnohdy nedostačně omráčených živočichů,nebo zdlouhavé smrt z podchlazení mi připadají neetické.Kočka není mistr v zabíjení,ani kafilerie,s koncovou spalovací komorou,k likvidaci parazitů,bakterií,viróz a plísní,obsažených v nemocných rybách.
Ryze přirodní cesta.
Jsou mezi námi i tací, kteří pro usmrcení ryby používají kouzelné zaříkadlo "čičí"...
Hřebíčkový olej je narkotikum, používá se při chirurgických zákrocích na rybách. Ve větší dávce uspí navždy.
Dá se koupit, pokud zabíjíš hodně ryb, přeji mnoho zdaru!
To ano, ale ne každý něco takového dokáže. Já třeba mám s takovým způsobem problém.
U malých ryb se mi osvědčilo jako nejrychlejší a pro mě přijatelnější způsob vhození rybky do misky s vodou a větším množstvím ledu.
O tom Hřebíčkovým oleji slyším poprvé, ale přijde mi to humánní, pokud bych někdy musela utratit větší rybku, nejspíš bych do toho šla.
Smrt jako smrt, upřednostňuji co nejrychlejší způsob, bez ohledu na metodu (dekapitace, šlapání a mlácení o zem jsou rychlé dostatečně)
Ryby v žádném případě nesplachujte do záchodu.
Přidat reakci
1 ...... 10 11
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 17087x