Automatické dávkování PMDD
tak z těch nedomácky řešených jediné cenově dostupné, nebo víš o něčem "pultovým" co se dá koupit ?
Tří látek za 500 Kč? Tak to mne zajímá. Máš nějaké foto popř. nějaký návod na výrobu? Dávkuji 5 komponentů v různých poměrech - různý počet ml denně. Vypláznout X tisíc za komerční čerpadýlka se mi opravdu nechce. Resp. chce, ale nemám na to, takže to tvoje dávkování mne zajímá.

ale to umí dávkovat jen jednu látku a je drahé , já dokážu udělat dávkování tří látek za +- 500kč

tak nějak mi to nedalo a začal jsem nad tím přemýšlet a hrát si na kontaktním poli , dokážu zpomalit čerpadlo z ostřikovačů tak aby mi dávkovalo hnojivo po kapkách a chtěl bych si udělat automatické dávkování pro více látek nevím co by bylo lepší , jeden časový obvod a několik regulátorů otáček nebo jeden regulátor a několik časovačů ? co myslíte ?
Starší reakce
To je nejaka novinka

Ja jsem to jeste nez jsem mel ridici system resil casovym spinacem CS4 na normalnich spinacich hodinach podobne jako to bylo popsano tady v tom
www.akvarko.cz/… clanku.
Taketo hodiny z nastavenim v sekundach a mate vyriesene aj casovanie.
www.akva-exo.cz/… Ano, i ja to tak mam udelano. Cerpadlo k ostrikovacum, trafak davajici 7.5V a spoustim to kazdy den dvakrat na 8 sekund. Za 8 sekund to vycerpa 50ml takze PMDD vzdy naredim tak, aby denni davka odpovidala 100ml destilovanou vodou.
pokud sjedeš dolu u toho odkazu co jsem sem dal tak uvidíš že tam ty číňani mají kontroler pro dávkování též.
Pumpy na davkovani vseho mozneho se daji sehnat spis okolo more. Treba
www.aquariumcomputer.com/… ... i kdyz to chce jeste ridici jednotku a docela leze do penez

až budu mít čas tak se do toho zakousnu , ale základní myšlenka , čerpadlo ostřikovačů , do víčka PETky udělat dírku a jí prostrčit nasávání čerpadla a utěsnit , celé to otočit vzhůru nohama , do PETky nalít hnojivo , pomocí PWM snížit čerpadlu otáčky a odměřit čas běhu čerpadla pro dávku hnojiva.
Pro ty movitější lze zakoupit přímo dávkovací čerpadlo pro hnojiva u rataje
shop.rataj-spk.cz/… nechat natect do smycky z tenky hadicky a pak to vyhnat vzduchovacim motorkem. znacne presny davkovani. v pripade zajmu rozvedu.
Poptejte se kolegy Matlaly - má jakési zkušenosti s výrobou automatických dávkovačů hnojiva.
někde na netu jsem viděl návod z motorku ostřikovačů ze starých škodovek , dotyčný měl hnojivo naředěné , motůrky omezené pomocí PWM a dávku danou časovým spínačem , obojí pomocí 2x555 nebo 1x556 , nebo pomocí peristaltické pumpy , obyčejné stojí pár korun
Z nějaké 120cítky to určitě seženeš to se válí v každé škarpě
To je nápad. to mě nenapadlo. Ještě že tě máme.

Jdu shánět motůrek do ostřiků

tak to zreguluješ tím že to hnojivo naředíš
To nevadí že to bude zatížený v autě to máš taky hnané přes trysku nějaký ten odpor tam bude vždy
Ale to zatíží to malý čerpadýlko ne? a na to to asi nebude moc stavěný.
To zreguluješ přes ventil na hadičce
Motůrek na stěrač má prý velký tlak a nedá se moc dobře regulovat

viděla jsem i nějaký návod jak to vyrobit z motorku na stěrače, zkus pohledat
to jo, chytrý, mrzí mě že mi to nefungovalo

Jo jo na to sem už taky narazil. problém je že tu kapačku nemám kam dát. akvárium má samostatnou skříň a ta skříň je tam jediná. a nejvyšší bod je (tedy bude) kryt na světla. Tudíž neni možné aby flaška byla cca pul metru na AQ.
Nějaký další nápady???
Ale díky za typ
To je chytré. Princip kapačky.
akvarium.napady.net/… koukni na tohle. Já jsem to zkoušela ale nechtělo mi to moc kapat, možná malý výškový rozdíl
Zdravím lidi,
Chtěl bych vás poprosit o radu či pomoc. Řeším problém s automatickým dávkováním hnojiva v akváriu protože na to pořád zapomínám a rád bych to nějak z automatizoval. Hledám nějaké levné ale funkční řešení. Klasické komerční řešení mi přijde dosti zbytečně drahé. Tak bych chtěl něco sestrojit z běžně dostupných materiálů.
Máte někdo nějaký typ či nápad popřípadě zkušenost???
Díky za odpověď
Starší reakce
Jasně, já se už jakš takš naučil HTML, CSS, trošku JS a PHP, nějaká odnož Cčka přijde na VŠ a snad bude čas si hrát i s těma mikrokontrolerama, teď ve škole berem PIC 16F84A a asembler teda hnusárna, chápu to až z praktického cvičení, kdy jsme to nabouchali do kontroleru na desce a pustili to na simulátor.
Nevadí, stejně to budu časem potřebovat k práci, nevyhnu se tomu, jen na střední jaksi jsou jen základy a praxe a na VŠ zas spíš programování bez praxe.
Mimochodem kvůli snížení výkonu je tam ten PWM regulátor, použité jsou na to staré dobré 555, resp 1*555 a 1*556 (PWM regulátor je složen ze 2, jeden řídí šířku a druhý frekvenci impulzů) 4asovač je jednoduchý po připojení odčasuj a stopni, proto je třeba vypínat zdroj 12V.
Dávkovcal sjem s tím i 3ml, jen nastavení na nižší dávky je už horší. Vždy stáhnu výkon na minimum co můžu a zhruba tak určím dávku, časme to pak můžu doštelovat tak, že to není citlivé na větší pootočení. Nastavení je klasicky trimrama.
Na to, že to je můj školní projekt a bylo několik verzí je to dobré.
Ve škole nás vůbec neučili dělat plošňáky ani pájet, hned to chtěli s tím že to jako asi umíme, odkaď asi. jak an to nikdo nevysvětlil a problém byl s fixama, nedržely, tak doma zapracoval komp, eagle, laserovka a žehlička, trvalo mi dlouho to vychytat a konečně mi to jde, lepší ve škole nikdo nedělá, jen z plotteru spolužák a ten má otce ve firmě na komponenty do aut (řídící ejdnotky, žhaviče... do aut hlavně škoda a fiat) a UV výbojku.
0
[799] - Rostliny 31.03.12 23:21 matlala Já jsme šel cestou levnější a jednodužší. Jako čerpadlo jsem použil čerpadýlko do ostřikovačů z favorita za cenu 90,- a k tomu si spíchl jednoduchý časovač s pwm regulátorem za cca 40,- ceny součástek (kdyby to bylo pro někoho tak cca 150,- s prací). Krabička na elektro, zásobník ze 150ml injekční stříkačky a zdroj 12V spínaný buď se světly nebo s jednoduchým časovačem.
Mám ověřeno dlouhodobě, že čerpadlo dává 10ml/1s a to skoro stejně po roce denního používání. Jen 1x jsem to po půl roce otvíral a přidával čas, dávka poklesla o cca necelých 0,2ml z nastavených 10ml. Nevýhodou je ale hůře nastavitelný obvod (zahříváním součástek se mění čas i výkon, takže to chce zhruba a pak zkontrolovat po cca 15 minutách a případně doopravit).
Na tyhle mikrokontrolery jsem si ještě+ netroufl, ve škole se to prd učíme a sám na to nemám čas, snad při VŠ bude víc času a prostoru na takové experimenty i ve škole.
Ja jich koupil 6, jedno pro PMDD a 5x pro more. Ze zacatku to davkuje min, chce to zajet - omackat hadicku v pumpe.
Hledej akva dosing pump, ja bral od marine magic.
PICAXE, jednočip PIC programovaný v basicu. Assembler se už asi nenaučím...
čo to máš za riadiacu jednotku??

Třeba takto? Zatím testuju, dávka až 25ml denně je rozdělena na půl. Zatím dávkuju v 8:00 a 14:00h. Čerpadlo za 23USD z ebaye, občas se dá sehnat levněji.
Starší reakce
Tak som si to rozmyslel a budem sa musiet cerpadiel vzdat....u mna by v podstate nemali vyuzitie.Tak ak niekto chce? -tak sa dohodnite.
Inac trochu som hladal a nasiel nieco vhodne a "hotove" na nastavenie casu a riadenie po sekundach.
www.akva-exo.cz/…

Dobry den potreboval bych radu.Chtel bych sestrojit tento davkovac, jenze ten kdo ho vyrabel predemnou tam pridal kabel na zarovku. Vyrobce pry uvadi ze tam musi byt odpor 27 az 33 kiloohmu/2W coz je 15-20W zarovka.Jenze ja tam tu zarovku nechci, proto bych se ctel zeptat cim jinym ji nahradit?
...a nevie?
A vie?

Ono to umí zjistit, co a v jakém množství v daném okamžiku akva potřebuje?!

Přidat reakci
1 ...... 5
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 7435x