Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Flourish Exce, Easy Carbo a CO2 Vital

 

NápovědaFórum » CO2 » Zkušenosti a rady 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 8 Žádná další stránka   1  
Flourish Exce, Easy Carbo a CO2 Vital
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   14.07.2011 15:25 Muž filipsi [1295]
A ze jsem tak smely, co podle vas v akva Glutaraldehyd dela hezkeho? Co dela hezkeho rostlinam, co hezkeho zivocichum? Ma nejakou obdobu v prirode? Kdo to vymyslel, ze by ho tam bylo prima lit? Ja vim, ze v CR nikdo, ale proc se nad tim aspon nikdo nezamysli?
A ze je to vhodny zdroj uhliku pro rostliny? Zkuste spocitat, kolik ho asi tak v jeho doporucene koncentraci v akva je, a jak "vyznamny" zdroj uhliku to byt tedy muze.
To je zvlastni, ze jak jde o "chemii", nebo lepidla a plasty, jezi se vsem vsechny chlupy, jestli neco (krome e1200, to je zlate sele) nahodou nebude v akva skodlive. Jak se neco nazve "hnojivem", nezdrahaji se to tam lit horem dolem (a jednim dechem mluvit o nevhodnosti chemie v akva).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2011 13:26 Muž ČichavecTom [92] - Rostliny – PMFE
Nechcete někdo PMFE (Poor Mans Flourish Excel)? Sehnal jsem Glutaraldehyd a budu mít FE asi tak na deset let :-D

Zatím jsem nestanovil přesnou cenu ale bude to někde kolem stovky za půl litru 1,5 procentního roztoku - je to přesně to samé jako komerční FE za zlomek ceny...

Vše bude samozřejmě vyzkoušené na mém vlastním akváriu. Kdyžtak do pošty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 21:22 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: ČichavecTom
Pri prime aplikaci se to nenaredi tak rychle. Zkus to a uvidis Excel jako hustsi kapalinu ve vode. Pochopitelne je dobre presmerovat filtr na tu chvili.

Excel nezabije Cladophora jako BBA primou aplikaci. Co ale zrusi Cladophora je zvyseny rust rostlin, coz se stane po pridani CO2 (ziskanym z toho glutardehydu). Takze stejne tak zrusis Cladophora zvysenim CO2 z bomby ci Excelem. To same GSA. U obo je limitni obsah dusiku a fosforu a to jim kytky vyzerou.

Mech neni uplne vyssi rostlina. Klidne si to zkus sam. Prima aplikace mech zabije stejne jako rasu. A to je to co jsem psal. Pokud budes davkovat cele akva, problem s mechy mit nebudes.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 16:20 Žena JJaanca [67] Re: ČichavecTom
Určitě Easy Carbo, FE nevím kde bych vzala. Beru to, jako že je to totéž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 16:16 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: JJaanca
vláknitou nemám, ale můžeš si koupit v zoohit.cz Easy Carbo (je to totéž co FE), přelovit kousek tý řasy bokem a zkusit sama. Vyjde tě to na nějakých 200 korun i s poštovným...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 16:11 Žena JJaanca [67] Re: ČichavecTom
Já mám právě vláknitou zamotanou v mechu, tam by se mi hodila ta přímá aplikace, ale počkám si na výsledky pokusu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 16:00 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Barakainus
Díky za tip s přímou aplikací na řasu, to může být užitečné pokud ovšem stihne tak rychle narušit její biologii - při vyšším proudění je možné že se rychleji FE naředí a pak je nutné dávkovat opatrně celé akva...

Co se týče účinku na Cladophora a green spot algae tak jsem naopak četl na mnohých fórech že FE funguje dobře (např. zde: www.aquaticplantcentral.com/…). Vlastní zkušenost však nemám, věřím ale většině názorů, které říkají že funguje dobře...

U těch mechů to také nebude tak žhavé, jsou to rostliny a ne řasy. Známé je že Riccia nemá ráda FE ale s většinou mechů není problém. Našel jsem spoustu postů od lidí kteří dávkují FE do akvárií s jávským mechem. Sám si to doma zkusím na malých vzorcích ve skleničkách --- (v poslední době mi nějak ty skleničky přestávají stačit, asi dělám příliš mnoho experimentů ) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.07.2011 15:42 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: ČichavecTom
Excel funguje naprosto skvele na BBA (v cestine tusim ruducha, cerna stetickova rasa)) a na stag horn algae (asi taky ruducha). Naberes neco Excelu do injekcni strikacky, s dlouhym brckem na konci a aplikujes to primo na rasu (na BBA). Ta zesedne a pak zbela ze den az dva. A pak se bud rozpadne, nebo ji ryby sezerou. Timto zpusobem nemusis predavkovavat cele akva.
Excel taky funguje na dlouhou vlaknitou rasu. Ta zmizi behem tydne.
Nefunguje na Cladophora, green spot a green dust algae.

Bacha na mechy. Primy kontakt s malo naredenym Excel jim udela to same co rasam - chcipnou.

U krevetek se nezda, ze by jim to vadilo. Obcas jsem je videl proplouvat oblakem Excel a nic. Ale je fakt, ze to uz je naredene tak 10x ci vickrat. Takze krevetka dostane zasah tak 0.1% GA a to jeste stezi. GA se rozklada velmi rychle pomoci bakterii (par hodin v akva). Ve flasce se nerozlozi, neb pripadne bakterie nafixuje ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 11:14 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: JJaanca
To se dá použít jak s klasickým bublavým CO2 nebo i bez něj. Jedná se o roztok glutaraldehydu (ředěný vodou). Z jeho chemického vzorce CH2(CH2CHO)2 je jasné že obsahuje spoustu uhlíků, kyslíků a vodíků. Rostliny to dokáží rozbít na kousky a využít ten uhlík přičemž zůstávají vodíky a kyslíky (voda) a ty jsou neškodné. Ve vyšších dávkách však samotný glutaraldehyd může být toxický pro živé organizmy takže je potřeba být opatrný. Kromě zmíněného má tato sloučenina silné algicidní účinky při vyšších než doporučených dávkách (3x až 5x vyšší než doporučené výrobcem). Zde je však potřeba postupovat velmi opatrně - někteří mají při takových dávkách zkušenosti s úhynem, zejména ktevet, jiní nikoliv - asi záleží na cekovém ekosystému v akváriu (osobně doporučuji vzít litr vody, naředit si roztok v požadovaném poměru a dát do něj na den jednu krevetku - je to ošklivé, ale lepší když umře jeden kanárek než když nastane důlní neštěstí :-D).

Podtrženo sečteno, při použití klasického CO2 a FE mají rostliny dva zdroje uhlíku. Samozřejmě že některé druhy rostlin dokáží FE využít lépe jiné hůře. Dlouhodobou aplikaci FE lze dle referencí na netu jen doporučit. Pokud si to člověk může dovolit finančně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 10:57 Žena JJaanca [67] Re: ČichavecTom
To se přidává k CO2, nebo to nahrazuje CO2?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2011 10:54 Muž ČichavecTom [92] - Rostliny – EASY CARBO
Včera dorazilo. Nalil jsem do akva maximální dávku kterou výrobce nedoporučuje překračovat. To je tedy 2ml na 50 litrů. Dal jsem na mých 200 8ml.
V akva mám nyní spoustu rostlin, některé starší zaběhlé a dobře rostoucí, jiné starší které nechcípají ale ani nejdou nijak zázračně a nyní mám i spoustu nových asi 15 druhů, část zasazená před 14 dny (už začaly růst, některým se daří velmi dobře, žádné nestagnují), druhá část čerstvá včera zasazená - u těchto nových jde výceméně o pokus - co mi půjde to nechám a rozšířím, co nepůjde to zruším. Ze skušenosti vím že informace o nárocích rostlin a požadavků na parametry vody jsou často zavádějící a stalo se mi že nenáročným druhům se příliš nedařilo a některým náročným které podle všeho u mě měly ihned chcípnout se naopak daří velmi dobře.
Jsem tedy zvědav co tahle hračka udělá v průběhu příštích dvou týdnů. Zatím vše co jsem četl na anglicky psaných fórech ukazuje na fakt že většina lidí to chválí až do nebes - především algicidní účinky. Vzhledem k tomu že se u mě najde také místy lehký výskyt jemné krátké vláskové zelené řasy (Green Fuzz Algae) tak jsem zvědav jak se jí to bude líbit. (nicméně její výskyt je u mě zapříčiněn nedostatkem živin ve vodě. Od založení nádrže cca před půl rokem jsem nehnojil a svítil jen 7 - 9 hodin denně dle výskytu této řasy, čili reguloval jsem její řůst světlem a nyní přichází čas na hnojení a prodlužování světelného intervalu). O výsledcích budu informovat brzo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2011 07:27 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Barakainus
Do kalifornie se bohužel nechystám :o) Zatím jen zkusím ten EasyCarbo a pak uvidím jestli to u mě najde použití...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.07.2011 01:57 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: ČichavecTom
Sacramento, CA. To pocitam ti moc nepomuze, co ;)

GA je normalni fixativ. pokud to na te strance prodavaji, proste to kup. nepij to a nelej si to na ruku a budes v pohode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2011 23:23 Muž ČichavecTom [92] - RostlinyRe: Barakainus
Našel jsem zde: www.pentachemicals.eu/…

Kde ho kupuješ ty? Prodají ho bezproblémů nebo na to potřebuješ nějaké povolení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2011 12:53 smik Re: Barakainus
Barakainus napsal: Uplne nejlepsi je sehnat si glutaraldehyde a naredit si ho na 4%. To je naprosto to samy.
Souhlas. Já to, momentálně nepoužívám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   08.07.2011 22:27 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: smik
Uplne nejlepsi je sehnat si glutaraldehyde a naredit si ho na 4%. To je naprosto to samy.
Pouzival jsem par let Excel i ten (falesny) udelany doma. Oba jsou skvele na zabiti stetickove rasy (a taky vlaknite) a rust kytek, a vyjma ceny v tom neni rozdil.
Sice jsem si Excel privezl do Cech (ten falesny), ale to jsem ho jen hodil do kufru. Posilat to nema cenu. Ten Easy carbo je sice drazsi, ale s postovnym to asi vyjde draz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2011 22:25 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: ČichavecTom
Přesně jak píše Smik, EasyCarbo se nechá sehnat i u nás, sem tam to někdo doveze z Německa...Já zatím jednám o dovozu, včetně dalších hnojiv od Easy-life...Snad v srpnu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2011 21:23 smik Re: ČichavecTom
Proč si radši neobjednáš EasyCarbo? Myslím, že ho mají na ZOOHIT.cz. Je to to samé, podle mě levnější a dostupnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2011 20:56 Muž ČichavecTom [92] - Rostliny – Objednávka
Budu objednávat FE ze zahraničí, kdo máte zájem napište mi do pošty.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2010 19:54 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: PT
...trvanlivost otevreneho, pri pokojove teplote skladovaneho FE...
Nj, ale já nemám na mysli, jak dlouho FE vydrží v otevřené láhvi, ale po aplikaci v nádrži.
Nějak se mi "vybavuje", že se FE rozkládá (přibližně!) po 8-12(?) hodinách.
(Teď ještě aby se mi vybavilo, kde jsem na tuhle informaci natrefil... :))
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 17:17 Muž PT [89] Re: Sid
Jste si jist, ze se ten FE rychle rozklada? Na APC zamestnanec Seachemu odhadoval trvanlivost otevreneho, pri pokojove teplote skladovaneho FE na 4-10 let, jak pisu i vyse. Nebo to v akvarku nejak reaguje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 12:09 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: PT
...Davkoval jsem pocatecni davku pred asi 10 dny a pak jednu davku minuly patek. (tj. po tydnu misto kazdy den). Je mozne, ze tu druhou jsem lehce predavkoval, ale urcite ne o vice jak 50 procent. Muj odhad co se stalo - tim, ze v akva je temer vyhradne Egerie, ktera mozna neni schopna FE zpracovat, tak ten proste zustal a ta posledni davka byla posledni kapkou...
Přiklonil bych se k "předávkování". FE se poměrně rychle rozkládá, takže na nějaké "zůstání" první dávky, aplikované týden před tou druhou, bych to neviděl... :-O
Ale nevím, jen hádám! Praktické zkušenosti nemám žádné a dostupných informací se taky jaksi nedostává... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 10:52 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: PT
Hmm, to já zatím potvrdit nemohu (nejspíše proto, že nepředávkovávám :-))Mojí "pokusnou" Egerii jsem koupil se slevou v dost zuboženém stavu v jedné ústecké takyakvaristice (kytky tam skladují v neosvětleném akváriu), takže co na ní pozoruji u sebe, je prodloužení listů a v novém růstu zkrácení listových pater. Pravda, čekal bych, že Egeria poroste rychleji, ale i ona může mít nedostatek živin a na hnojení do vody opravdu v současné chvíli nemám koule :-) Samoizřejmě ale může být i zpomalená Excelem.

Valisneria gigantea docela roste. Taky bych čekal větší přírůstky (má hnojivo u kořenů), ale její starší listy sílí, jeden nový přibyl a k světu se má i jediný výhonek, který mi tato konkrétní rostlina udělala snad po třech letech, co ji mám. Valisneria spiralis jednoznačně stagnuje. Ale tu jsem ještě nehnojil. U Cabomby nedovedu říct, jestli roste či ne. Zdá se mi, že ano, ale musím ji ještě chvíli pozorovat. Echinodory bleherae a osiris, kdysi majestátní rostliny s půlmetrovými listy, dnes kousky menší, než koupíte od Rataje (ale submerzní, hehe) jsem pohnojil a rostou. Nehnojené echáče dál stávkují.

A pozor... Ruducha je teď už spíš šeducha. Řasa sice místy drobně přibyla, ale naopak nejstarší "nákazy" zjevně odumírají. Tam, kde jsem ruduchu nechal před začátkem používání FE úmyslně, jsou teď místo výrazných rudých vousů jen neduživé šedé :-) Nicméně toto prosím neberte jako dané, to jistě zaslouží delšíé než týdenní pozorování. Nefotím to, beru to všechno jen po paměti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2010 09:28 Muž PT [89] Re: AmorFati
Ja mohu potvrdit herbicidni ucinky FE :-O
Pres vikend mi zhnedla/zezloutla _skoro_ vsechna egerie, tvorila asi 90 procent biomasy jednoho mensiho akva (25 litroveho)...
Davkoval jsem pocatecni davku pred asi 10 dny a pak jednu davku minuly patek. (tj. po tydnu misto kazdy den). Je mozne, ze tu druhou jsem lehce predavkoval, ale urcite ne o vice jak 50 procent. Muj odhad co se stalo - tim, ze v akva je temer vyhradne Egerie, ktera mozna neni shcopna FE zpracovat, tak ten proste zustal a ta posledni davka byla posledni kapkou. Co na to Sid, melu ptakoviny? :)
Ve vetsim akva mam Valisnerky (odhad bych tak na 20 procent celkove biomasy), ktere by to taky mely schytat, na nich nic vyznamneho nepozoruju. Maximalne rychlejsi odumirani jiz mrtvolicich se listu, ale jinak vyhonky rasi a zdrave listy zatim ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2010 22:59 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: kortezhugo, Sid
No právě, Side. Samotné hnojení nepomáhalo, po tom šla jenom ruducha. Takže zjevně je důležité najít tu správnou rovnováhu, čili jsem začal od uhlíku a pak zkusil zase hnojit a zdá se, že to šlape. Jinak právě kvůli tomu, že uhlík v FE je organický, jsem ochotný věřit tomu, že rostliny jej dovedou využít velmi rychle, v podstatě v řádu hodin. Jistě nebyla náhoda to, že mi ve tři neděle nehnojeném akvárku po úvodní dávce FE dlouhodobě stagnující kytky z ničeho nic všechny přes noc nasadily na nové lístky :-)

Kortezhugo: Nedostatek CO2 jistě, pokud přepočet dle Tillmannovy tabulky není ovlivněn nepřesností kapkového testu UT (který jsem navíc dělal s permeátem místo s destilkou, kterou nemám) :-) Jinak jestli profil pozeráte dobře, vodička v akvárku momentálně není vůbec žádná kromě FE ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 21:04 Muž kortezhugo [983] Re: AmorFati
no neviem...ale nedostatok CO2 sa da rychlejsie zistit :-) ....
...ovela skorej ako skusat "zazracne vodicky"...
...pozeram profil a je ich tam "dost" :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 15:04 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: AmorFati
...došel jsem k závěru, že v mém akváriu uhlík scházel, rostliny ten dodaný (F.E.) využily, ale začaly opět stagnovat, z čehož jsem dovodil, že ve vodě chybí něco jiného... Rozčtvrtil jsem jednu tabletu Tetra Crypto a dal kousky pod tři největší echáče a pod Valisnerii Giganteu...
Njn, ale když se kytky "rozjedou", nebude to zásluhou F.E., ale tablety TETRA Crypto? :)
Myslíte si, že při alkalitě 5 dKH ve vašem akva "uhlík scházel"? Já bych řekl, že ani ne... Ale reakce rostlin mohla být způsobena jeho lepší dostupností z F.E.
Tak či tak - důležité je, aby veškerá vaše opatření přinesla kytkám užitek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2010 12:09 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: AmorFati
Flourish Excel, den 4.: Po zaváděcí dávce Flourishe dosud stagnující kytky, zejména echáče, nasadily na nové listy. Další tři dny se však nové lístky zvětšily takřka neznatelně. Protože dávkuji 4-5 ml Flourishe denně (odhadem 90-110 % doporučené dávky), došel jsem k závěru, že v mém akváriu uhlík scházel, rostliny ten dodaný využily, ale začaly opět stagnovat, z čehož jsem dovodil, že ve vodě chybí něco jiného. Zkusím a uvidím: Rozčtvrtil jsem jednu tabletu Tetra Crypto a dal kousky pod tři největší echáče a pod Valisnerii Giganteu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2010 22:00 Muž AmorFati [37] - Amerika
Začínám testovat: Výchozí stav: Akvárium založené téměř přesně měsíc. Filtr byl použit zaběhnutý, čili rovnováha koloběhu dusíku není problém. Rostliny tvoří to, co zbylo po měsíčním pobytu v kýbli bez světla. Rostliny jsou malé, ožrané od krunýřovců a stagnují. V tuto chvíli nehnojím, při zakládání jsem na různá místa v akva vložil úlomky z jediné tablety Tetra Crypto. Před třemi týdny se rozbujela ruducha, vyřešeno Algolem a protrháním rostlin, od té doby ruducha stagnuje. Pro testy FE jsem schválně v akvárku několik listů napadených ruduchou ponechal. Nyní je odkaleno, dávka Algolu, který zjevně negativně ovlivnil i rostliny, je v tuto chvíli naředěna cca na 1/8 normální dávky, která by již neměla nijak aktivně negativně působit na rostliny (mám vyzkoušeno, že Algol nefunguje ani v 1/2 dávce).

Do testu FE jdu s očekáváním "zázraku". Jsem zvědav, co udělá. Bude-li fungovat, dobře. Nebude-li, začnu řešit, jaké látky se rostlinám nedostává.

Voda je zhruba 1:1 mix permeátu a ústecké vodovodní. V akváriu nejsou žádné kořeny ani jiné dekorace, pouze dno, rostliny a ryby. Parametry před dávkováním FE: NO2 (Tetra Nitrite) - <0,3 mg/l; pH (Rataj Akvin, bohužel mi odešla sonda na měřáku) - 6,8; UT (Rataj Karbon) - 5°dKH; CT (Rataj Hardin) - 11°dGH; EC - 380 uS/cm.

Podle Tilmannovy tabulky na Karbonu vychází CO2 (24 mg/l) málo, podle tabulky uvedené na webu paní Rejlkové naopak na horní hranici optima. Držme se spíše varianty málo. Pro dávkování FE toto myslím není relevantní, neboť FE dodává uhlík v organických sloučeninách, takže množství CO2 ve vodě až takovou roli nehraje. Kromě nastartování růstu rostlin je mým cílem zvýšení podílu permeátu ve vodě za účelem dalšího snížení CT a EC na zhruba polovinu současných hodnot (postupně snižuji od EC 680 us/cm).

Dnes večer jsem do akvárka dal úvodní dávku Flourish Excel - 20 ml / 160 l vody. Dále hodlám dávkovat 4 ml denně, vždy ráno.

A uvidíme :-)

Side, ještě si k tomu něco přečtu, ale myslím, že ony herbicidní účinky se stejně jako algicidní objeví až při předávkování. Snad proto je na lahvičce Excelu velký, výrazný nápis DO NOT OVERDOSE. Každopádně pro ověření tohoto poznatku jsem do akvárka dal trs Egerie a Cabomby, tak uvidíme. Pokud přežijí, aspoň pomůžou převálcovat ruduchu.

Nota bene, Excel docela pěkně voní :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2010 10:11 Muž PT [89] Re: AmorFati
To jsme asi trefili stejneho prodejce. Jsem teda vybral nejlevnejsiho a byl zrovna z Anglie. Postovne delal cca 100,- (400 samotny Excel) takze i kdyby to nekdo nakrasne dovazel, tak postovne bude vicemene stejne. A pochybuju, ze cena bude vyrazne jina...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2010 15:35 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: PT
Ha, že by někdo začal Seachem dovážet na Slovensko...? Každopádně mě vyjde půllitrovka Excelu z Británie (schválně jsem si vybral prodejce tam a ne v USA) levněji než ze Slovenska. A jak znám rychlost královské pošty, bude tu i dřív :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2010 15:25 Muž PT [89] Re: AmorFati
Tak jsem do toho taky prastil :) Pres eBay 500ml za cca 500,- ... to mi bude stacit hadam tak na rok :-D

Trvanlivost ale neni problem, na APC psal zastupce ze odhaduje tak 4-10 let a neni treba uchovavat v lednicce.

Nuze, ted zbyva jen cekat az ten zazrak prijde :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2010 15:20 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2010 14:02 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: AmorFati
...k použití FE coby algicidu: ...Seachem nikdy oficiálně nepřiznal, že FE algicidní účinky má...
Nejen algicidní - existují poznatky, že i herbicidní, a to pro rostliny postrádající stomata. Proto bych doporučil před použitím tohoto (jinak jistě velmi zajímavého produktu) zjistit si, jestli nemůže být nebezpečným zrovna pro rostliny, které pěstuji ve svém akva... Pozor především u Hydrilla verticillata, trhutky, valisnerií, egerií, játrovek...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2010 23:51 Muž AmorFati [37] - Amerika
Objednal jsem si půllitrovku Flourish Excel na zkoušku. Proč jsem se rozhodl uvalit pětistovku naslepo? Uživatelské zkušenosti chválí Flourish Excel zejména ze tří důvodů: 1) Dodává rostlinám potřebný uhlík. Jakým mechanismem, je popsáno na webu výrobce, viz. www.seachem.com/… 2) Při výrazném předávkování (asi 5x doporučená dávka) působí jako velmi schopný algicid, protože obsahuje glutaraldehyd, což je desinfekční prostředek určený pro studenou sterilizaci lékařských nástrojů apod. Glutaraldehyd je toxický pro většinu řas v koncentracích 0,5 - 5 ppm, ve kterých by však neměl být toxický pro vyšší rostliny a vodní živočichy. K tomuto tématu si ještě hodlám něco načíst. Flourish Excel není nový výrobek, takže zkušeností s jeho použitím coby algicidu je na webu hodně. 3) Excel by měl obsahovat nějakou látku, která napomáhá přeměně trojmocného železa na dvojmocné. Jak ten mechanismus funguje, je mi šumafuk, toto je pro mě podružný benefit tohoto výrobku. Půllitrová flaštička by měla vystačit na necelých sto dní při dávkování 5 ml / 200 litrů, jak doporučuje výrobce. Možné je rovněž dávkování obden, nebo naopak dávkování vyšší pro algicidní účinky.
Jen ještě doplnění k použití FE coby algicidu: Jak my od IT říkáme, podle výrobce není použití coby algicidu "podporovaný scénář". Ve skutečnosti Seachem nikdy oficiálně nepřiznal, že FE algicidní účinky má.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2010 11:57 Muž PT [89] Re: AmorFati
Mozna by se nas seslo vic na nejakou hromadnou obednavku...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2010 16:02 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: PT
Koukal jsem na eBay, jak by se to dalo vyzkoušet, ale nejlevnější s dopravou vychází na 350 korun... Než uvalím částku jako za pěkný velký kořen, něco si o tom zkusím načíst a uvidíme ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2010 16:03 Muž PT [89] – Flourish Excel
Tak jsem se na zahranicnich webech docelt o pripravku Flourish Excel, jez ma pomahat rostlinam podobne jako CO2 - www.seachem.com/…
Vsechny rostliny potrebuji zdroj uhliku a obvykle jim je CO2, ale muze byt rovnez ziskan z jednoduchych organickych sloucenin (napr. z "photosynthetic intermediates" hadam ze meziprodukty behem fotosyntezy). Pouziti bud pridavani CO2 nebo Flourish ExceluTM se vzajmene nevylucuje, bla bla bla - kdyz to zestrucnim, tak vsechny ty procesy jedou paralelne. Flourish Excel rovnez ma redukcni schopnosti, takze podporuje stav Fe2 ... (tady jsem asi neco ztratil v prekladu, ale jestli tomu rozumim dobre, tak by asi mel zname Fe3 pretvaret na Fe2?) Dale pisou ze je vhodny zejmena do akva s nizkym pH, kde by dalsi pridavani CO2 mohlo byt jiz nevhodne.
Ma nekdo s timto zazrakem nejake zkusenosti? Pripadne kde se da v CR sehnat? Na eshopech jsem ho nikde nenasel...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [8]

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 7909x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15164?od=351