Objednal jsem si půllitrovku Flourish Excel na zkoušku. Proč jsem se rozhodl uvalit pětistovku naslepo? Uživatelské zkušenosti chválí Flourish Excel zejména ze tří důvodů: 1) Dodává rostlinám potřebný uhlík. Jakým mechanismem, je popsáno na webu výrobce, viz.
www.seachem.com/… 2) Při výrazném předávkování (asi 5x doporučená dávka) působí jako velmi schopný algicid, protože obsahuje glutaraldehyd, což je desinfekční prostředek určený pro studenou sterilizaci lékařských nástrojů apod. Glutaraldehyd je toxický pro většinu řas v koncentracích 0,5 - 5 ppm, ve kterých by však neměl být toxický pro vyšší rostliny a vodní živočichy. K tomuto tématu si ještě hodlám něco načíst. Flourish Excel není nový výrobek, takže zkušeností s jeho použitím coby algicidu je na webu hodně. 3) Excel by měl obsahovat nějakou látku, která napomáhá přeměně trojmocného železa na dvojmocné. Jak ten mechanismus funguje, je mi šumafuk, toto je pro mě podružný benefit tohoto výrobku. Půllitrová flaštička by měla vystačit na necelých sto dní při dávkování 5 ml / 200 litrů, jak doporučuje výrobce. Možné je rovněž dávkování obden, nebo naopak dávkování vyšší pro algicidní účinky.
Jen ještě doplnění k použití FE coby algicidu: Jak my od IT říkáme, podle výrobce není použití coby algicidu "podporovaný scénář". Ve skutečnosti Seachem nikdy oficiálně nepřiznal, že FE algicidní účinky má.