Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Chlorovaná voda

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Chlorovaná voda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2021 21:38 Muž hrochy [647] - low-cost, low-tech, old schoolRe: rak
Dnešní Gejzír na ČT1 obsahoval reportáž o tom, co tu píšete. Raci jako hlídači kvality vody. Velmi zajímavé palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 06:53 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: dudak
...občas jde naměřit i interval druhý 0,8-1,5mg/l
To už je docela mazec. A nejen pro ryby...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 00:03 Muž dudak [1885] Re: Sid
bohužel papírky nemají podrobnější stupnici. Mohl jsem napsat 0, ale uvedl jsem první interval - změny v barvě jsou tak malé, že jsem si to netroufl blíže specifikovat. Ze zkušenosti vím, že občas jde naměřit i interval druhý 0,8-1,5mg/l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2021 20:54 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: dudak
Mezi 0-0,8 mg/l? Příliš velká tolerance... Něco jako "mezi životem a smrtí". (Vím, papírky jsou prostě papírky.)
Norma pro pitnou vodu - 0,3 mg/l. Už 0,1 mg/l se uvádí jako hodnota, při které mohou padat citlivější druhy ryb zejména v "čistém" akváriu (s malým obsahem organického odpadu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2021 12:24 Muž MartinH [142] - L144 závojRe: dudak
To nebyli nové ryby, už tam byli zabydlené, ale po pravidelné údržbě druhý den KO. Myslím že jsem nikam nepsal že byli nové, kdyby byli tak to taky neřeším, tam by mohlo být příčin mnohem víc, třeba prochladnutí při transportu v těchto teplotách atd... Bylo to zajeté akva se zajetým filtrem a po výměně 1/3 vody jeden druh kompletně KO, kdyby to byla nákaza nejspíš by padali postupně a ne jen jeden druh (bohužel už jsem zapomněl jaký).

Dík že si potvrdil, že si se s větší dávkou chlóru už taky setkal, byl tu někdo co nechtěl uvěřit, že by se to mohlo stát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2021 10:38 Muž dudak [1885] Re: Luka123
Krevety mohou být na vodu citlivější. Ale i tak nemuselo jít o chlór. Já choval pouze red cherry a těm vodovod nevadil. Spíš jsou haklive na překrmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2021 10:33 Muž dudak [1885] Re: dudak
Káraný dnes chlor mezi 0 a 0,8 mg/l standartní hodnoty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2021 07:40 Žena Luka123 [128] Re: dudak
OT: Já jsem káranku měřila v sobotu (papírkovým testem), a dobrý. Ale v pátek jsem vodu měnila za neodstátou a v sobotu jsem našla pošlé všechny krevetky (možná jedna přežila, mrtvák nenalezen)... ale jsem začátečník a nádrž je teprve 3 měsíce stará. Tedy se mohlo stát cokoliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.02.2021 00:35 Muž dudak [1885]
Chlor občas měřím papírky esha, ne že bych to dělal záměrně, ale pokud se něco v akvárku děje, je to taková rychlá indikace, která ukáže kde by mohl být problém. Vodu nalévám vždy rovnou z vodovodu, někdy i 100% objemu. Když měníte denně několik tisíc litrů, tak to prostě odstát nemáte kde. S vyšším obsahem chloru jsem se setkal asi 2x za cca posledních 5 let, vždy to bylo krátkodobé - po pár hodinách tekla voda zase s normálními hodnotami. Jednou to odskákaly ryby na životech. Neříkám, že zvýšené chlorování v Praze není nemožné, ale přijde mi to dost nepravděpodobné. Ohledně paní co si koupí v petshopu ryby a do druhého dne jí chcípnou se nebudu vyjadřovat. Milošovi bych věřil, ale je spousta dalších věcí, které mohou na ryby působit. Například skoková změna teploty nebo pH, vypadne na chvíli filtr a v přerybněném akvárku se náročnější druhy udusí a někdy chcípne ryba jen ze stresu. Kromě chloru se mohou ve vodě objevit i jiné sloučeniny, zejména dusičnany - v pražské vodovodní jich sezóně bývá někdy i dost přes 50, což už může být pro některé druhy dlouhodobě ahoj hraniční. Zítra změřím vodu z Káraného ať tady jen neplácáme do větru. Ale dnes byla určitě v pořádku - alespoň podle chování ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.02.2021 23:32 Muž MartinH [142] - L144 závojRe: _ucx_
Informaci jsem měl od člověka o kterém vím, že tomu rozumí, jinak bych to sem nepsal. Dále jsem psal že je to jen pravděpodobná příčina... Žádné takové ty "pavlačové drbny" co to podávají jako jistojistou pravdu. Naopak mě přijde křečovité se to hned snažit bezdůvodně shodit. Komentovat to jen kvůli tomu aby jsem mohl být proti a o tom stylu komentáře jsem už psal.
Máte pravdu dotklo se mě to, jsem ochotný vést komentář téměř o čemkoliv, ale na nějaké úrovni a věcně. To jak, to jsem tu už ukázal na příkladu. Jsem zvyklej si za svým názorem stát a věcně ho obhajovat (nehodlám měnit své názory tak, abych se hned každému zalíbil). Proto tu je diskuze. Obecně a to není jen případ tohoto webu se mi nelíbí přístup některých lidí v diskuzích.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 23:04 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: MartinH
Asi se na mne budeš zlobit, ale z té první zprávy v tomto tématu vyzařovalo cosi, co pracovně nazývám logikou pavlačové drbny. Prostě informace získaná z doslechu, žádnou exaktní metodou neověřená. Ok, postupně jsi uvedl, proč k tomu došlo, budiž. Ale ta ventilace emocí kolem toho a ta křečovitá potřeba se obhájit je zbytečná už tuplem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 22:33 Žena lenkalor [580]
Před několika lety nám "ochlórovali" vodu tak, že se v tom skoro nedalo ani koupat. Nešlo se toho zbavit ani odstátím ani odvařením. Vodu na pití, vaření a pro zvířata ( králíci) nám vozil kamarád z vedlejší vesnice měsíc. Nevím, co tam dali, ale smrdělo to strašně. Ryby jsem v té době krmila minimálně a vodu vůbec neměnila.
Od té doby dobrý, dost jsme si stěžovali a už to nikdy pak tak nepřehnali.
Ale opravdu to strašně smrdělo, to nebylo nic, co by se dalo přehlédnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 22:14 Muž MartinH [142] - L144 závojRe: vaclav
V té době jsem byl ještě na kafe moc malej, ale pamatuju si jak ta voda smrděla stejně jak plaveckej bazén. :-D Už dlouho jsem tak chlórovanou vodu neviděl (necítil).
Ty taky bydlíš na jiné straně Prahy než pracuje Martina (k ní přišla jedna zákaznice že po výměně 1/3 vody druhý den celý jeden druh ryb KO, tak se ptala čím by to mohlo být a jelikož ostatní ryby OK. Martina volala o radu Milošovi a ten jí řek že se mu to taky stalo, a že jednu z nich pitval a žádná bakterie pod mikroskopem tam nebyla a nejspíše to bylo větší dávkou chlóru) Od Miloše bydlíš taky dost daleko, takže u tebe vůbec víc chlórovaná voda být nemusela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.02.2021 22:05 Muž PetrO [752] Re: MartinH
Bože ne coze

Nu nic, přeji Vám dobrou noc a ať se nadále daří v šíření poplašných zpráv.
Tahle debata je nadále jen ztrátou času..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 21:58 Muž MartinH [142] - L144 závojRe: PetrO
Montér do potrubí asi těžko, ale někde v úpravně do té celé větve nejspíš pustí více chlóru, ale tak podrobně do toho nevidím. Jen vím že když je potřeba je možnost ten chlór zvednout , což se také dělá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.02.2021 21:50 Muž MartinH [142] - L144 závojRe: _ucx_
A můžu se zeptat jaká FAKTA jsem měl uvést? Hned na začátku jsem psal, že se ta informace ke mě dostala, ne že já byl postiženej a co jsem věděl to jsem napsal. Reakce na to byla, že se dá chlór ve vodě měřit ať dám hodnoty. Super komentář, ale co tím dotyčnej chtěl říct? Naznačoval snad, že nevím, že se dá obsah chlóru ve vodě měřit? To samozřejmně vím. Dále tam stálo, ať dám měřený hodnoty. Neznám způsob jak změřit obsach chlóru ve vodě jen z informace, že je zrovna voda v Praze více chlórovaná. Ale netvrdím, že znám všechno, třeba to jde, co já vím. Ten 1. komentář byl úplně zbytečný, prostě takové to hlavně si rýpnout a je jedno, jestli je to logické nebo ne.

Kdyby dotyčný chtěl mohl komentovat přeci úplně jinak, kdyby napsal třeba: "Máte možnost změřit obsah chlóru? Ať víme na čem jsme?" Odpověděl bych: "Bohužel nemám ani měřák, ani nejsem připojen k městské vodě, je mi líto." Hned by to znělo jinak, nemyslíte? To ale dotyčný neudělal a jeho styl se mi vůbec nelíbí.

Chtěl jsem jen upozornit na aktuální stav a ať si dají akvaristi z Prahy pozor při výměně vody, aby nepřišli o ryby jako jiní. To je vše a jestli někomu chybí přesnej popis jak a od koho to vím, tak né že by to bylo tajné, ale přišlo mi zbytečné o tom psát. Mělo to být pouze rychlé jasné a krátké varování a ne slohová práce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.02.2021 21:48 Jan Bísek Re: lenkalor
Můžu se zeptat laborantek znovu za 2 měsíce, až tam služebně pojedu. Laborantky vidím pokaždé, technika, který mi říkal o rekonstrukci už asi ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 21:43 Žena lenkalor [580] Re: EllaAtáta
Wikipedie : ... Ve vodných roztocích oxid chloričitý existuje jako rozpuštěný plyn, je však velmi těkavý a může být snadno odstraněn provzdušňováním nebo intenzivním třepáním.
Jestli tedy lze věřit Wikipedii. Také tam ty informace dodávají většinou informovaní amatéři. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 21:35 Jan Bísek Re: vaclav
My jsme v klidu, vodu upravujeme, nenecháváme stát. Jestli je Podolí záložní i po rekonstrukci a zvýšení výkonu, to nevíme. Želivka 1500, Vltava 500. Ještě říkal 3.zdroj, ten si nepamatujeme. Víc informací nemáme. Pán měl málo času :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 21:30 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: EllaAtáta
Podolská vodárna je záložní a dodává vodu jen nízkému počtu okolních obyvatel je to nejměkčí voda v Praze. Platí pro ní stejná pravidla jako pro ostatní takže bych byl v klidu. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 21:23 Muž PetrO [752] Re: MartinH
rak napsal: Když je havárie tak tam dávají chlor jako okamžitou desinfekci potrubí.
MartinH napsal:Přesně, a když to pustíte do akva bez odstátí a při větší výměně...
Takže jestli to dobře chápu, po opravě havárie vodovodu se vodovodní řad preventivně ošetří (přechloruje)?
Jakože, montér - dělník aplikuje kýbl čehosi do právě opraveného potrubí?
Prosím, mohl upřesnit tuhle Vaši myšlenku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 21:19 Jan Bísek – nová voda
Fotka k příspěvku Mám informaci, že Podolská vodárna po rekonstrukci začne, nebo začala, dodávat 500 vteřinových litrů vody z Vltavy. Vzhledem k tomu, že to bude asi nejšpinavější zdroj vody široko daleko, budou tam lít více chemie.
Vyfotili jsme také na jiných vodárnách, co se dávkuje do pitné vody a dostali informaci, že oxid chloričitý nejde z vody vyvětrat a je zbytečné jí nechávat stát.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 20:58 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: MartinH
Ještě závěrem, byl jsem požádán ať to sem napíšu, protože dotyčný nebyl momentálně u netu. Jak se říká: "Pro dobrotu na žebrotu." Hned jsem byl odměněn palcema dolů a negativním a dle mého názoru i jízlivým komentářem.Aha, takže tady nejde o fakta (ok, dojmologie to byla už od začátku, jinak bys tady ta fakta uvedl), ale o ublížené ego. No, tak to je skutečně každá rada drahá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 20:48 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MartinH
Tak včera jsem napouštěl zhruba 200 litrů přímo z řádu a nebylo cítit vůbec nic, to za komančů to bylo jiné kafe. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 20:35 Muž MartinH [142] - L144 závojRe: Lexa, vaclav, rak
Lexa napsal: Překvapuje mě, že existuje jiný způsob doplňování vody (z vodovodu...), než ji nechat nejdřív důkladně odstát.Já taky vždy nechávám odstát, ale hlavně kvůli teplotě - mám studnu tam je odstátá dostatečně, ale studená. Znám lidi, co ale napouštějí hadicí rovnou z vodovodu. Po výměně 1/3 nádrže to už může být průšvih.

vaclav napsal: Tak nejsem úplně přesvědčen že to je plynný chlor co se přidává do vody ... Může se přidávat jak plynný tak tekutý (nějaká sloučenina chlóru). Na některých koupalištích mají tlakové lahve s plynným chlórem a automatika ho dávkuje podle potřeby a někde to tam lejou kýblema. ;-) Podobné to bude i u pitné vody.

rak napsal: Když je havárie tak tam dávají chlor jako okamžitou desinfekci potrubí.Přesně, a když to pustíte do akva bez odstátí a při větší výměně, můžete mít problém. Jsem to předtím nerozváděl, ale tak nějak jsem předpokládal že tohle ví každý.

---

Ještě závěrem, byl jsem požádán ať to sem napíšu, protože dotyčný nebyl momentálně u netu. Jak se říká: "Pro dobrotu na žebrotu." Hned jsem byl odměněn palcema dolů a negativním a dle mého názoru i jízlivým komentářem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 19:31 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: rak
Bohužel...
Neřeším detekci, ale toxicitu. Rozdílnou. Chlor - thiosíran sodný. Už nemám argumenty, vzdávám tuto debatu. :-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 19:02 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sid
Nemíjíme,každá chemická látka která je vodě tak lze tímto způsobem detektovat tak i tenthiosíran sodný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 17:40 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: rak
Trochu se míjíme. Já řeším stále dokola thiosíran sodný, vy chlor... Nevadí. :-)
Savo v souvislosti s kožovcem neznám, ale při řešení některých bakterióz v chovech studenovodních ryb se používá. Je při tom dobré vědět, co člověk dělá. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2021 16:59 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sid
Je to tak že i velmi malé hodnoty zvyšují tepovou frekvenci a podle toho se určuje jak je voda zasažená.Když už dochází k úhynům tak je voda velice kontaminovaná.A chlor je i ve velmi malých hodnotách pro korýše jedovatý.Tak závěr je takový že ryby vůbec nemusí reagovat ale korýši ano.Proto já veškerou vodu nechávám odstát 24 hod.
Dokonce jsem viděl na výstavě ryb že dávaly do vody velmi malé množství Sava aby předešli možné nákaze krupičky.To udělat u korýšů tak by došlo k okamžitému úhynu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2021 18:06 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: rak
...Jakákoliv chemická látka... I ve velmi nízkých hodnotách...
Zajímavá informace. :-)
Přesto ale asi nejde tvrdit, že jakákoli chemická látka je i v nízkých koncentracích toxická. Nebo pro raky ano?
Ať to nějak za sebe ukončím...
V podstatě každá chemická látka je toxická, záleží jen na její koncentraci. (Vééélmi zjednodušeno!)
Moje tlachání na toto téma sledovalo jedinou věc: snahu ukázat možné řešení pro ty, kdož by měli (ať už oprávněnou nebo neoprávněnou) obavu z použití vodovodní vody přímo z řadu při výměně části vody v akváriu z důvodu možného obsahu volného chloru.
Tímto řešením je použití thiosíranu sodného, který je v níže uvedených koncentracích relativně neškodný i vodním organismům, pravděpodobně s výjimkou blíže nespecifikovaných druhů (nebo všech druhů) raků, kteří indikují jakékoli chemické znečištění vody změnou srdečního rytmu.
Osobně budu lít do akvárií i nadále vodu přímo z vodovodu, pokud zrovna nebudu používat kondenzát, který obvykle dlouhodobě přechovávám v plastových kanystrech.
Děkuji, příjemný večer! ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2021 17:50 Muž PetrO [752] Re: rak
Spíše bych to viděl tak, že to co popisujete se týká výstavby nových vodovodů. V tom případě se opravdu do nového vodovodu dává dezinfekce (chlor), potom následuje řádný proplach a následně vzorkovavání (rozbor).
Na takovém vodovodu však nejsou žádné přípojky.

Jinak vodárny většinou ošetří vodu na vstupu (třeba v úpravně vody, popř. prameništi) následně se může "dochlorovat" na vodojemech nebo čerpacích stanicích, podle toho, je-li potřeba po cestě vodovodním přivaděčem.
Vše je několikrát vzorkovaváno a ověřeno ve vodárenských laboratořích a odběry vzorků přímo na síti a také u koncových odběratelů, opět vodárnami a hygienickou stanicí.
Prostě vodárna musí dodat vodu upravenou, ošetřenou, ověřenou...pitnou.

Jenom nevím, proč to vlastně takhle rozebíráme, když už několikrát bylo řečeno, že před výměnou vody v akváriu je lepší nechat vodu odstát a vyvětrat, což je známá věc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2021 17:23 Muž M0RGAN [120] Odstávání je normálka
50l a 30l barel na pitnou vodu a nechávám odstát automaticky a žádné problémy. Stejně tak se barely hodí při výrobě demineralizované vody pro caridiny.
No a pro vlastní spotřebu používám filtrační konvici Brita. Sice to vyjde na stovku měsíčně za nový filtr, ale voda z ní mi chutná výrazně lépe než pražská z kohoutku. Tam za tím nic jiného není, nepochybuji o zdravotní nezávadnosti kohoutkové vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2021 17:20 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: PetrO
Když je havárie tak tam dávají chlor jako okamžitou desinfekci potrubí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2021 17:18 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sid
Jakákoliv chemická látka toto vyvolává.I ve velmi nízkých hodnotách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2021 17:13 Brodys Re: Sid
Zřejmě jakéhokoliv znečištění vody tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2021 16:47 Muž PetrO [752] Re: rak
Prosím, rozveďte to s tou havárií, nějak to nechápu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2021 16:44 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: rak
Těmi frekvencemi srdečního tepu raků byly sledovány reakce na thiosíran sodný nebo chlor? Nějak se v tom ztrácím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2021 16:20 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sid
Jde o to že vizuálně to není při nízkých hodnotách poznat ,ale kdyby jste udělal frekvenci srdečního tepu tak by jste se moc divil.Patentováno na JU -raci hlídají vodu např. v Protivíně v pivovaru a to na bázi srdečního tepu.Tak opravdu přímé napouštění vody není pro korýše (a to vůbec nezmiňuji havarii kde může v jednom okamžiku obsah chloru velmi vysoký) vhodné.Tak některé články(práce)mohou být již zastaralé z tohoto pohledu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2021 13:46 Muž RAP [1555] Re: Sid PetrO
e-akvarium.cz/… strana 22.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.02.2021 13:34 Muž PetrO [752] Re: Sid
Ano, dnes se spíše používá Chlordioxid (Oxid chloričitý).
Více třeba wikipedie.

Jinak, jak psal níže Vaclav, bílý zakal ve vodě = rovná se rozčeřený vzduch, většinou po odstávce vodovodu v blízkém okolí.
Stačí zatelefonovat do vodárny a oni případně zajistí odvzdušnení veřejného vodovodního řadu.
Ale když necháte po napuštění sklenici s vodou chvíli odstát,tak vzduch vyprchá.
Stačí pár sekund.


Edit: odstátí k vyprchání chloru (chlordioxidu) pomůže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.02.2021 13:19 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: patka
1. Chudáci, co nemají vanu.
2. Voda se nechloruje jen plynným chlorem (Více na netu.)
Hasta la vista! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.02.2021 13:18 Muž zdenok47 [9] Re: patka
Tak ja napr tyzdene vymenim 400l vody. Myslim ze kazdy kto ma vacsie akva urobi vsetko pre to aby sa kyblovaniu vyhol :) Takze sup rovno z vodovodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2021 13:04 Lexa Re: vaclav
Chlór je chlór, je to plyn. Vy snad znáte nějaký pevný chlór? Cituji ze stejného zdroje jako vy (tedy vodárny): "před konzumací nechte vodu několik minut „odstát“". Voda se skutečně zajišťuje plynným chlórem na výstupu z vodárny, je tam domeček s bombami s plynným chórem. Chlóruje se tak, aby i na nejvzdálenějším místě byla jakás takás koncentrace chlóru (snad i někde po cestě? to nevím). Takže někde může smrdět víc, někde míň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2021 12:56 Žena patka [112] Re: Sid
Vím o jedincích co napouštěj vanu,a tam už se vejde víc jak 200l,záleží na tvaru ..horší bude to kyblování.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2021 12:53 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Lexa
Nebude málo akvaristů, kteří mění i velké objemy vody a nemají, kde ji nechat odstát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2021 12:50 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lexa
Chlor má dlouhotrvající dezinfekční účinky, čímž se zabraňuje množení zárodků bakterií ve vodovodních sítích a přidává se z preventivních důvodů ve velmi malých dávkách na výstupu z úpravny vody a poté v různých částech vodovodní sítě. Tak nejsem úplně přesvědčen že to je plynný chlor co se přidává do vody takže odstátí vody asi nepomůže. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2021 12:49 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: rak
Nevím a proto nechci zlehčovat případná rizika použití thiosíranu sodného k dechloraci vody pro korýše, které máte na mysli, ale jen pro zajímavost: perloočku velkou (Dafnia magna) lze také považovat za indikátora znečištění vody, přitom toxicita 48hEC50 uváděná pro tohoto korýše je 1223 mg/l. A k dechloraci pitné vody stačí koncentrace 20 mg/l...
Pro rybičkáře ještě jeden údaj: 96hLC50 pro střevli - >10000 mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.02.2021 12:46 Lexa Re: MartinH
Překvapuje mě, že existuje jiný způsob doplňování vody (z vodovodu...), než ji nechat nejdřív důkladně odstát. Pak nás nemusí zajímat momentální koncentrace chlóru, která z principu může kolísat. Znají to odedávna i pěstitelé pokojových rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2021 12:06 R Muž rak [963] - Raci, krabi, krevetkyRe: Sid
To je pravda,ale já chovám korýše a tam tyto chemické látky nemůžu použít.A chlor je pro ně prudký jed i v malých dávkách.Proto jsou používány jako indikátory chemického znečištění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.02.2021 11:43 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: MartinH
...nechávejte vodu odstát ať stačí chlór vyprchat.
Je na místě vám poděkovat za dobře míněné upozornění! palec
Jen dodám, že je zde i možnost použít k případné dechloraci thiosíran sodný (Na2S2O3·5H2O).
Běžně se používá např. k ošetření odpadních vod před jejich vypuštěním do vodních toků, ke snížení obsahu chloru v bazénech po tzv. superchloraci a samozřejmě k ošetření pitné vody (0,1–0,3 g/10 l vody).
Při ceně ~ 100,-/kg má průměrný akvarista za cenu jednoho balení zázračného akvarijního prostředku k ošetření čerstvé vody vystaráno na hezkých pár let. :)

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 8

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 6637x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14604-chlorovana-voda