Vyboulené oči
sice je levnější ji utratit a nevím jak to bě ale já když chovám ryby tak si je schválně nenechám utratit
Nejde o to jestli to neublíží ostatním rybám, ale o to že nadbytečným používáním antibiotik si zaděláváme na budoucí problémy. Prostě pokud se antibiotika použijí nevhodně nebo zbytečně tak si na ně bakterie zvyknou a pak na ně léky nepůsobí.
Otok oka (exophthalmus) nemusí být jen projevem vodnatelnosti. Pokud ryba nemá zvětšenou břišní dutinu a odstávající ploutve tak to může být způsobeno třeba úrazem. Nechal bych rybu v karanténě a pozorovat jestli se otok nezvětšuje, nebo se neprojevují jiné příznaky. Do vody bych přidal buď Preventan, nebo raději eSHa 2000.
Pokud není jasná diagnoza je použití antibiotik to nejhorší co se dá dělat. Ve většině případů to nezabere a ještě si takhle vypěstujeme bakterie resistentní na antibiotika.
aby ta výměna části vody nebyla taky dražší než koupit druhou
V tom případě zkusit vyměnit část vody a zvýšit teplotu ... lepší než rybu rovnou zabít
1 27.11.2009 18:04 okarlicek imii bohužel preventin nemám a akvaristika je nejblíž v Plzni tam asi 2 týdny nepojedeme
2 27.11.2009 17:25 kreten – Re: Imii
No jenže - není nemoc jako nemoc a jak už jsem říkal, nová mečovka se do dvacky vejde, lahvička Preventinu ne, tak co je dobrá rada....?
a v tom vašem případě se fakt jednalo asi o něco zcela jiného....
Můj beťák to měl ... jen vypouklé oko a nateklá tlama ... vyměnila jsem vodu (byl v malém 12l akva) a nalila tam teplejší ... přidala Preventin od Dajany (trochu větší dávku). Každý druhý den jsem měnila 4l vody za teplejší (nebylo tam topítko) a vždy přidala trochu Preventinu ... rybka byla za týden v pořádku ...
Rady jako "utrať ji" atd. jsou fakt na prd ...
přesně tak, tu už asi nezachráníš
2 27.11.2009 13:51 kreten – Re: okarlicek
Nejlépe utratit
0 27.11.2009 13:40 okarlicek – vypoulené oko mečovky
dobrý den
jedna moje mečovka má vypoulené oko hned jsem jí dal do karantény, ale nevím co s tím mám dělat přes noc se jí trochu zmenšilo ale pořád ho má vypoulené prosím poradtě co s tím mám dělat
Starší reakce
tak je celkem v poho oči v normálu vřídek zmizl ale začali se mu rozkládat a červenat ploutve (přikládám foto)což odhaduji jako následek slané vody tak jsem dnes po výmněně vody již nesolil a začal jsem mu topit tak uvidíme
tak je už čtvrtý den v karanténě kde netopíim ale jen jsem osolil vodu a silněji vzduchuji a oči mu už včera splaskly a dnes vypadá již úplně v poho dokonce už i žere
mněním každý den 100%vody za čistou odstátou a ještě ho tam nechám asi do konce týdne a uvidíme
chemii se mi používat nechce
0 13.04.2009 00:36 Taranis – Re: Ninco
přesně tak jsem dopadl i já
tak vidím že ten problém nemám jen já tak prosíím porťe nám někdo
0 12.04.2009 20:20 Piky – Jak dlouho vydrží nežrat?
a ještě jedna
0 12.04.2009 20:20 Piky – Jak dlouho vydrží nežrat?
Přidávám fotky betťáka
0 12.04.2009 20:07 Piky – Jak dlouho vydrží nežrat?
Ahoj, onemocněl mi sameček Betty. Má oteklé nebo nafouklé oko, nežere..odhadla jsem to na bakteriální nákazu, dala Baktopur a po 3 dnech nic, dostala jsem tady radu na Eshu 2000, tak jsem to zkoušela další 3 dny a nic, jenže ryba plave, sice málo ale vypadá, že se snaží, jenže nechce žrát. Jak dlouho vydrží ryba nežrat? Prosím poraďte co mu může být? A utratit nebo ještě počkat? Děkuji
0 11.04.2009 22:27 navik [908] - Sumci takhle vypadá normální jedinec
na nemoc to podla mna nevipada ale skor to za okom vyzera ako plesen ale tie oci vyzeraju dekorativne s prepacenim
díky moc za rady
překvapilo mně že to jde tak rychle
teď doma nic nemám tak bude muset vydržet do pondělí
dám ho zvláště a budu vzduchovat a topit a trochu osolím a budu se asi modlit
mám je půl roku v druhovém akva s biofiltrem a vyrostli ze 6 cm na 12 cm a tak by to byla škoda
a taky kde se ta nemoc vzala??
Postupoval bych dle rady, kterou dává Plecos (
)
, pokud to bude v této fázi ještě co platné... (tzn. nejlépe ihned)
Mohla by to být Limfocytóza, ale nevím jak se ryba chová?
Já bych to řešil jako bakterku, u eLek je třeba vždycky mít po ruce léky typu Sera Bactopur a Bactopur direct...
eště z blízka
prosím o pomoc
jeden den(asi)vřídek za okem
a druhý den vykulené oči
prosím poraďte
děkuji
Starší reakce
Starší reakce
Patrně se jedná o nějakou bakteriální nákazu. Tam je exophthtalmus průvodní příznak. Zkusit karanténu a nějaký antibakteriální lék třeba Baktopur direkt od Sery.
0 12.03.2009 10:59 EmSeeCZ prave ze neplave.... lezi jen na dne a kdyz dat potravu tak se taky moc nehejbe
Dokud žije, plave a žere normálně tak jí nech.
0 11.03.2009 14:20 EmSeeCZ Mam stejny problem u Gold molly. Vylezli ji obe oci, vypada to hodne divne... radeji jsem ji vyndal a dal zvlast do jineho akvarka.. ale nevim jestli ji nemam radeji zabit
Starší reakce
NO3 zjistíš testy, které zakoupíš v tvém hobby obchodu, u novějších nádrží je dobré sledovat též hladinu NO2 a PH. Testy kupuj spíš kapkové než papírkové.
no nic mi taky jineho nezbyva .a jak zjistim NO3 ,,,a co jeste mam hlidat ? poradte .je skoda abych ji zabil ...kdyz uz ji mam
0 13.02.2009 09:31 olga [4] Ja mela neco podobneho, na jedne zivorodce (Girardinus metallicus). Hned pote, co prisly do noveho akvaria, se jedne samici vyboulilo oko. jinak byla taky aktivni, zrala,...
Oddelila jsem ji od zbytku, a za mesic, mesic a pul, oko zase splasklo.
Pozdeji jsem behem brouzdani po strankach narazila na popis "neinfekcni vodnatelnosti", ktery tomu presne odpovidal. Je z vysokeho obsahu dusicnanu ve vode, takze moje rada zni: dobre odkalovat, hlidat NO3 a trpelive cekat
Preju hodne stesti!
No, ak je aktívna a žerie ako má, tak by som ju zatiaľ iba pozorovala a moc to neriešila. Kdesi som sa tu tuším dočítala, že pár ľudí malo podobné problémy - niektoré rybky to nerozplávali, niektorým to naopak zmizlo samé od seba. Ak bude mať niekto nejaký konštruktívny nápad, tiež budem rada - jedna moja botia má spuchnuté očko už asi 2 mesiace, zo začiatku som hádzala dosť pokusov o liečenie a nič nezaberalo, ani žiadne prípravky, rybka stále žije so spuchnutým očkom, je síce plachá, ale to je aj druhá botia - tak už to veľmi neriešim.
jo jo ,vodu jsem menil pred 3 ma dnama .vsechno v poradku ,ph proste vsechno ..ryby taky vsechno ok .jen ta parmicka .udelal bych foto ale furt se hybe .takze to nema cenu fotit .ale to oko je uplne mimo dulek .je to hrozny -
Ahoj, ak má vypuklé iba jedno, tak by to teoreticky nemusela byť žiadna choroba, keby bolo zakalené, tak by som mala podozrenie na nejakú bakteriálnu nákazu. Ak je čisté, skús porozmýšľať, či jej to nemohol spôsobiť nejaký iný člen akvária... Ostatné rybičky sú v poriadku? Voda je tiež v poriadku?
hledal jsem teme ale nikde jsem nic nenasel tak jsem zalozil nove tema .mam probklem dneska jsem zjistil ze parmicka ma vyboulene oko .zadna plisen nebo kolem oka neni ..vypada to jako by nekde zavadila ale v A neni kde .je to divvny -asi pred mesicem jsem mel cichavce tim to ale ten tam mel plisen .poradte mi co mam stim udelat ,,mam ji zabit aby se netrapila -plave .zere,jako vzdycky jen ma to oko ...dikes za radu
Starší reakce
Starší reakce
0 07.11.2008 18:45 Šaman Taky se mi teď objevilo vypouklé oko u beťáka, musel chudák do karantény do koule, má tam kytku, čerstvou vodu a nasadil jsem mu přípravek eSha 2000. Je to taky antibakteriální, prý něco jako bactopur od Sery a mám ho z dřívějka. Dám vědět jak to dopadlo.
Zatím přemýšlím, co s neonkama a ancíkem, když jim budu rekonstruovat akvárko. Přes léto mi ho celé obrostla zelená řasa a ta se teď začala rozpadat. Předpokládám, že to s tím souvisí, protože to vypadalo jako roztomilý rybníček brčálník, ale zvrhlo se to na horrorovou bažinu.. A ty organické tlející nečistoty tu někdo zmiňoval..
Starší reakce
0 21.08.2008 19:30 Verunka Děkuji mooc všem za rady...tablety nejspíš zabrali,ryby už jsou v pohodě...
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... ...... [7] 8
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 10845x