Vyboulené oči
Oko skalára
Dnes jsem zjistil u 2 ryb vyboulené jedno oko. Napadlo mne, jestli to není vodnatelnost, ale jedná se jen o jedno oko. Břicho v normě, ploutve a šupiny také.
Stalo se to poté, co jsem čistil akvárko a umřel mi externí filtr. Objednal jsem poškozenou část a doufal, že těch 700 litrů vody bez filtru vydrží. Nicméně u tohoto čištění jsem z důvodu havarie vyměnil cca 80-90% vody a akvarium jelo den bez filtru. Výsledek byla zcela zakalená voda.
Doufám, že toto je příčinou vybouleného oka a né vodnatelnost.
Ryb mám asi 60 a projevilo se to :
Mrtvá 1 parmička černopruhá, 1 kongotetra a 1 mřenka nádherná (té je mi nejvíce líto, měl jsem jí asi 3 roky, páreček)
A co se týče vybouleného oka, nyní to má 1 parmička černopruhá a skalára černá.
Dotaz : má cenu tyto dvě ryby dávat do karantény a nebo jen vyčkat, jak se po upravě vody samo srovná. Přikládám fotografie skaláry, parmičku respektive torpédo je nevyfotitelné
Díky moc.
Starší reakce
Zjistil jsem, ze jak se rybe zakali oko, pomuze Sera Costapur. Je ovsem otazka, zda to u mych ryb nebylo vzdy tim samym, timhle lecitelnym, tedy obecne to asi uplne vzdy pomoct take nemusi, tezko mohu posoudit.
Co se ale tyce vylezlych oci, tam jedine o cem vim, je Sera Baktopur direct.
Jak rybe vylezou oci, je to hodne zle. Bojim se, ze ten Exit na tohle bude malo.
Konečne som tu našla podobný problém, aký riešim aj ja. Bojovnica - samica má celkom vypulené a zakalené oko. Vyzerá to presne ako na fotke v tomto príspevku. Dala som ju do karanténky, pridala 1 kvapku EXIT a čakám. Vie niekto, prečo sa to stalo a ako jej pomôcť? Mám pridať radšej soľ? Mám ju asi 3/4 roka a práve som jej kúpila samca. Diky za radu.
Starší reakce
Tak buď jsem slepá, nebo se to vylepšilo. Každopádně voda je vyměněná a uvidím, co to udělá dál.
Fotka by nebyla? Pravděpodobně bakteriální nákaza, pokud to není moc tak zabírá častá výměna vody, pokud už to je hodně tak výměna vody + sera baktopur
U mečovky se objevila divná věc s okem - jakoby ho měla v bublině. Jedno normální a druhé větší.
Dá se s tím něco dělat?
Starší reakce
0 24.12.2010 08:46 mackousko neviem ci je to mozne ale pri dnesnom rannom pozorovani som zistil ze jej to zmizlo.obe oci su v poriadku
Souhlasím s Haimdolem že na vodnatelnost to nevypadá, zkus měnit častěji vodu a případně použít ten sera baktopur
0 23.12.2010 23:12 mackousko no to by mohlo sediet..ale neviem ci teraz zozeniem nejake liecivo ....nasuel som sera baktopur direct ,, myslite ze to vydrzi kym otvoria opat obchody???
Pokud by to nedej bože byla počínající vodnatelnost (což se mi nezdá) eSHa 2000 by byla naprosto neúčinná. Vodnatelnost je problém vnitřních orgánů, kdežto přípravek eSHa 2000 je účinný pouze pro vnější potíže jako jsou plísně a ektoparazité.
Podla mna je to zacinajuca vodnacelnost, v takomto pripade odporucam pouzit esha 2000. No niesom odbornik.
0 21.12.2010 20:44 mackousko – Re: mackousko
este jedna foto
0 21.12.2010 20:43 mackousko – Opuchnute oko
dobry den,
dnes som odhalil malicke opuchnutie oka samice Heros severum. Ide o maly vacok za okom. Vizera to homogenne a na povrchu hladko. Ako nejaky nadorik. Nieje to zapalene, hnisave, otvorene ani nic take.
Neviete co to moze byt?
....ospravedlnujem sa za kvalitu foto
dakujem
Starší reakce
Můžeš zkusit přidat pokud máš eSHu 2000
V té výměně vody pokračuj
0 11.08.2010 08:00 Mirka – Re: Mirka
Tak jsem vyměnila část vody a rybka se chová úplně jinak - plave s ostatníma a je veselejší, oko stále zvětšené.
0 09.08.2010 21:13 Mirka – Re: Bob66
Díky, hned ráno se do toho pustím
Může mít zánět z horší kvality vody, změř hodnoty N-látek a vyměň část vody za čerstvou pár dní po sobě
0 09.08.2010 20:34 Mirka – vypouklé oko
Zdravím všechny a zároveň prosím o radu. V sobotu jsem se po 14 dnech vrátila z tábora a na své tetře krvavé jsem zpozorovala, že má jedno oko vypouklé. Není ani zčernalé, ani podlité krví. Rybka žere, ale schovává se. Jinak na ní nejsou vidět žádné jiné změny. Mohl by mi, prosím, někdo poradit, co to je a hlavně jestli se to dá nějak léčit? Předem moc děkuji
Starší reakce
Ahoj, nenašel jsem tak píšu, můj sameček parmičky čtyřpruhé, staří cca 1 rok, má levé oko jakoby zčernalé a vypouklé, řekl bych že i zvětšené, normálně s ním hýbe a řekl bych že na něj i vidí ale je to neobvyklé. Nevíte, co to může být? Díky
Starší reakce
No nic jiného mi nezbývá když jsem ten BactoTabs nesehnela
Tak to by měl být v pohodě. Pokud nechcípne, nechal bych to tak jak je.
Vůbec ne ... právěže se chová úplně normálně
No nevím, jak by tablety na odčervení pomohli tvé rybce.
Doufám, že to oko splaskne... Já si myslím, že fakt moc netrpí, když se vytřel. Nevšimla sis, že by se bál o cokoliv otřít nedaleko oka ?
Bacto Tabs ani nic jiného neměli ... nabídli mi tabletu na odčervení za 50,- (1tbl. na 50l) ... to jsem odmítla .... no tak uvidíme ... už to má menší, tak se mu to snad spraví samo
Sera Bactotabs je nifurpirinol, ten učinkuje i uvnitř, když už není pozdní stádium, tak by mohl pomoct.
Přemýšlím že bych zítra zkusila koupit Sera Bakto Tabs
Minule se mu to zlepšilo ...
Podle mě netrpí - normálně žere, teď se mi vytřel a chová se jako vždy
Když ryba trpí a nedá se vyléčit, tak je lepší jí trápení ukrátit. Když si projdeš fórum, tak najdeš spoustu možností, jak to udělat tak, aby ryba nic necítila a měla to okamžitě za sebou. Zní to děsivě, ale je to lepší než se třeba i několik dní koukat na trpíci a umírající rybu
No, doufám, že tohle tě mine a podaří se potvůrku úspěšně a jednou pro vždy vyléčit!
Každopádně kdyby tvá dosavadní léčba zabrala, nepřestávej dělat vše tak, jako při léčbě, aby se nemoc nevrátila jako teď. Ještě pokračuj v léčení klidně 14 dní po zmizení příznaků. Když léčíš jen solí, preventinem a zvýšenou údržbou (nepoužíváš tedy žádná léčiva) není čeho se obávat.
Utratit ? To mě ani nehne, na to nemám ...
Měl to před 14ti dny a splasklo mu to, jenže se mu to tam teď udělalo znovu a je to větší než předtím :(
Nebo se v horším případě s rybou rozloučit a utratit jí
Přeju ti, ať se podaří ji vyléčit!
Ano, používám jen preventin, jelikož těm ostatním sračičkám moc nedůvěřuji, nicméně pokud to bude nutné, budu muset něco koupit
Právě jsem zjistila, že se mi opět vytřely ... chjo, to oko má hrozné =( už jsem dnes vyměnila plno vody a nevidím žádné zlepšení (ráno 17l, teď 60l)
0 09.07.2010 19:06 Imii [46] Nejdřív pomohlo vyměnit vodu jak sem se zde dočetla. Ale nyní cca po 14ti dnech se mi to vrátilo a je to mnohem horší. Denně měním vodu, dávkuji preventin, dávám i kapku soli aby nechytl něco dalšího, ale vážně nevím co s ním a bojím se že o něj přijdu :(
Nemá žádné další příznaky - žere, neodstávají šupiny, laškuje se samicí ...
Vážně už nevím co s ním
Starší reakce
0 03.02.2010 21:25 stana Konec trápení rybky.. Škoda, že se nikdo další nepřidal, každý další pohled navěc je lepší. Asi bych do nádrže, kde byla, dala preventivně nějaké léky. Trochu vody dala pryč. Snad bych zvolila lék eSHa 2000. Máme doma.
Stručný popis: Víceúčelový prostředek pro léčbu akvarijních ryb s jedinečně širokospektrálním účinkem.
ESHa 2000 léčí primární a sekundární plísňové infekce, bakteriální kožní infekce a účinkuje též proti parazitům kůže a žáber. Navíc má schopnost pomáhat hojení ran a chránit kožní vrstvu. Potlačuje a léčí více než 18 druhů onemocnění.
Musím pochválit výrobce za snahu popisu každého onemocnění, na které je toto léčivo vhodné. Může se použít i preventivně.
Tak hotovo. Ryba vypadala hodinu od hodiny hůř. Už jen polehávala břichem na dně někde pod listem a pomalu se začínala naklánět na bok. Neměl jsme srdce ji v tom nechat a navíc jsme měl strach, pokud je to nějaký cizopasník nebo něco infekčního, aby se to nezačalo přesouvat i na další ryby. Ledová voda s ledem to vyřešili do dvou vteřin...
.. teď mě štve, že nevím, co to bylo a jak k tomu přišla...
Bílý povlak nebo okraji tlamky ryby vypadá na plíseň. Ale ve spojitosti s Bičíkovci jsem to neviděla. A jestli to zmizelo, tak opravdu nevím. Zkusím se na to někde kouknout.
Ještě jsem si v zpomněl, že ryba měla tak před dvěma týdny zabarvený okraj tlamky do bíla. Po pár dnech to zmizelo. To by napovídalo na nějaké bakterie ne?
Může se přenést i na jiné rybky. Jde-li o zmíněného bičíkovce, opustí-li svého hostitele a nenajde-li do určité doby jiného, může uhynout. Když má Bičíkovec to štěstí, rybka jiná ho získá. Karanténa by byla fajn. Jde o cílenou léčbu, no a potřebujeme zvýšit teplotu a dát dané léčivo. Já bych jí osobně dala do karantény, začala léčit a jde-li o nádrž, kde byla molice původně, nějakou vodu bych odčerpala, dala novou a preventivně tam dala metylénovou modř. Já jsem toto onemocnění již na Black molle, ale i na Bojovnici viděla. Bylo by ale dobrý, počkat si na další názory.
To všechno platí pro karanténu, že? Takovou léčbu by asi ostatní ryby nedaly, počítám... A s tím souvisí: může se ten bičíkovec přesunout i na další ryby? Zatím je totiž Blackmolla stále ve společné nádrži.... ehm
Dle popisu může jít o bičíkovce zhoubného.
LÉČBA: Zvýšení teploty vody na 32-33 °C, kterou udržujeme při silném vzduchování minimálně po dobu 30 hodin. Použijeme při minimální filtraci dezinfekci (malachitová zeleň, metylénová modř, Acriflavin, TERAP-AC, TERAP-CHIN, FMC, Costapur). Každý den měníme 1/4 objemu vody v nádrži a přidáme odpovídající část původní dávky léčiva. Léčba se udržuje minimálně po dobu 8 dnů.
Takto vypadá moje Blackmolla. Vypoulené a zakalené oči. Stojí na místě, rychle a krátce dýchá, drží se u dna. Na spodní straně obou očí má něco bílého, asi otevřená ranka, ze které občas vytéká čůrek krve. má to na obou očích. A postupně se jí pomalu do červena krví barví i panenky. Co to může být a dá se to něčím léčit? Nebo to nemá význam už? Je to moje veteránka, před pár měsíci byla jedna ze dvou, které rozjížděly moje akva
Starší reakce
Jj souhlas. Prostě někdy je lepší tu rybku utratit, než ji nechat trápit. I ten úraz ji může velmi lehce zabít. Protože pokud nemám možnost tam nalít Eshu2000 apod. jako prevenci proti infekci, která na ni vleze téměř okamžitě. Tak na to rybka podlehne co nevidět. Aneb jak jsme viděli, tak se i stalo.
přesně tak jak píše provokatér a taky pokud je nemocná jedna tak ji radši hned utratím, pokud by šlo o nemoc tak tím můžu předejít rozšířění, ale ne u všech ryb třeba terčáky se taky snažím zachránit co to jde, ale mečovek je dost a dost a mnohdy ta cena léčiv přesáhně její hodnotu.
0 28.11.2009 18:57 kreten – Re: Honz
To není o schválnostech, ale o tom, zda se vyplatí rybu léčit. A to v případě, že to není nějaký unikát, či vzácná chovná ryba, se vskutku nevyplatí. Tedy pokud je jedna. Pokud léčím nádrž, ve které je 500 ryb na prodej a jsou nemocné jednou chorobou, je to také něco jiného, než když ve společenské nádrži se na svět nechce koukat jedna mečovka.
Přidat reakci
1 ...... [6] 8
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 10845x