Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Uhličitanová tvrdost, tvrdost, pH

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Uhličitanová tvrdost, tvrdost, pH
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2011 15:10 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Tudy
tak ho otestuj octem, nebo fixinelou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2011 14:23 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Moucha
Myslel jsem si to, tak to budu mít zřejmě ve dně vápenec, páč během 14 dnů dávkování CO2 mi KH stoupla z 6 na 8,5. To už se asi jen rozpuštěním příznaků BO na listech a skle nedá vysvětlit...
pH vstupní vody je 8, dávkovám CO2 držím pH mezi 7-7,5. Ale bojím se, že mi KH půjde pořád nahoru...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2011 14:18 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Tudy
ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2011 14:08 Muž Tudy [330] - Krevetky
Zdravím,
dochází prosím k rozpouštění vápence při dávkování CO2 v akváriu i při pH >7 ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 13:44 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: kortezhugo
ak pouzijeme NaHCO3+dest.voda
Taková voda bude mít "0" tvrdost a vysokou alkalitu. :-)
(A neodpustím si - "uhličitanovou tvrdost" bude mít také "0". :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 09:57 JuraS Re: Sid
pravdu díš, pro někoho se bude hroutit svět když si nakape 8 a nebude mít 7,6 jak se někde dočetl..bude lít do akva litry xyz a měřit a měřit do zblbnutí....už dlouho měřím jen pH a to proto, že mám kontroller..ale i u toho jsem nekalibroval sondu snad rok...a to mám asi 2 litry kalibračních roztoků...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2010 09:47 Muž kortezhugo [983] Re: Sid
Toto je to :-) Ze co "konkreetne" meraju akva testy?
Aj pre to je rucite rozdiel v akva testoch a "hodnotach". Ale ked zobereme kompl. rozbor vody a pouziju sa hodnoty mg/l - bude? KH viac ako GH?

Ako mne je to jasne ze "takto" sa mera... Aj sa bude merat...

Edit: Este to viac zamotam. :-)
Ak pouzijeme NaHCO3+dest.voda - co sa "bezne" pouziva a GH nezahrna Sodik? Odmerame trebars KH 14 a GH 0? A bude tato voda "tvrda" alebo nie?

Edit2: Ono trochu problem je samotny pojem CELKOVA tvrdost... Ked ze "celkovo" je to "iba" Ca+Mg a uhlicitany sa meraju "vsetky"...
A ci to nie je potom "problem"? Teda ak sa "namera" viac KH ako GH je jasne ze je vo vode vela K,Na +kade co ine.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 22:30 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: filipsi
Celou debatu považuji za zmatečnou. Když ne dnes, tak nejpozději zítra se zase někde na akvastránkách objeví otázka: "Jak je možné, že UT mám 10 dKH a CT 8 dGH?!". Sotva bude někoho zajímat norma, která definuje UT jako vápenaté a hořečnaté hydro/uhličitany - pro akvaristu je a bude UT jen to, co naměří testy, které koupil v akvaristice jako test KNK od AQUARu, KH test od Tetry nebo Sery nebo "Karbon" od Rataje ap...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 21:23 Muž filipsi [1295] Re: Sid
Sid napsal:
Pokud norma za "uhličitanovou tvrdost" považuje výhradně vápenaté a hořečnaté hydro/uhličitany, pak musím uznat, že máte pravdu.

No to nam to trvalo ;-). Na pocatku bylo Vase :
Ale no tak! ;-)
Ve které normě jste načerpal takový "skvost"?

Coz je snadno dohledatelna vec. A kolem toho se celou dobu tocime, diskuze je o pojmech a jednotkach, nijak nezpochybnuju, ze voda muze byt mekka s velikou neutralizacni kapacitou.
Mimochodem, maly otazka k zamysleni, KNK kolik meri akva testy? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 20:34 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: filipsi
Ano, problém je v letitém nesprávném užívání výrazu "tvrdost" v souvislosti s uhličitany širokou akvaristickou veřejností... :-)
Teď nemám na mysli záměnu alkality s "UT", ale ono spojování výrazu "uhličitanová tvrdost" s obsahem solí, kde za anionty jsou hydro/uhličitany a za kationty i jiné, než pouze Ca a Mg...
Možná by bylo lépe používat výraz "uhličitanová alkalita, kde by o tvrdost ve smyslu obsahu Ca, Mg... vůbec nešlo. Ovšem to bychom zase mohli ubíjet čas dohadováním, jestli je tento výraz použitelný, když "uhličitanová alkalita" je pro potřeby hydrochemie jasně vymezený pojem -
KNK8,3 = c(CO32-) + c(OH-) - c(H2CO3) - c(H+)
Obávám se, že i nadále budou akvaristi měřit komerčními testy "uhličitanovou tvrdost" v dKH, která může být vyšší, než "CT" v dGH téhož vzorku vody. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 19:14 Muž filipsi [1295] Re: Sid
DIN 8106, DIN 19640, ČSN 75 0170, ISO 9963-1 a 2 ...
Ono to totiz vychazi z puvodniho urceni vyjadreni "uhlicitanove tvrdosti".
Se zbytkem problem nemam, a jeste by stalo za to zminit, ze to co meri akvaristi "UT" testem muze mit v nekterych vodach a zvlast akvariich kde se pouzivaji ruzne "vodicky" Ph stabil atp. s obsahem uhlicitanu, at uz jakychkoli, spolecneho mene nez by uzivatel cekal.
Ale jde pouze o slovicka a striktni definici normy mereni, klidne muzeme zvykove zustat u vyjadrovani UT jako KNK, ja to take tak ve vyjadrovani pouzivam. Pouze pokud se nekdo ohradi, ze je to tak spatne, musim souhlasit, ano, je.

Vaclav - KNK neni karbonatova tvrdost, ale kyselinova neutralizacni kapacita, zjednodusene alkalita.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 16:12 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: filipsi
...tvrdosti vody, at uz uhlicitanove, nebo celkove, se pocitaji pouze soli kovu alkalickych zemin. Tedy soli Mg+Ca, zbytek muzeme zanedbat...
V této větě je vyjádřena chybná myšlenka, ze které vycházíte, Filipsi.
Do tzv. "uhličitanové tvrdosti" se nepočítají pouze soli tvořené anionty hydro/uhličitanů s kovy alkalických zemin, (Ca, {nesprávně} Mg, a "nevýznamně" dalších kationtů), ale i jiných kationtů, které se na tvrdosti (chcete-li "celkové tvrdosti) vody nepodílejí. Na prvním místě jde zejména o Na a K... Proto mohu mít vodu s vysokou "uhličitanovou tvrdostí" (vysokým obsahem hydro/uhličitanů), a zároveň malou (nebo - hypoteticky - i "nulovou") tvrdostí, (s nízkým obsahem nebo i bez kationtů Ca, Mg...)
Platí to, samozřejmě, i obráceně - voda může mít vysokou tvrdost (obsah Ca, Mg...) a zároveň "nulovou" "uhličitanovou tvrdost" - Ca a Mg budou vázány na jiné anionty, než hydro/uhličitany.
Musím letět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2010 15:27 Muž filipsi [1295] Re: Sid
Bohuzel, Side, opet pravdu nemate. Do tvrdosti vody, at uz uhlicitanove, nebo celkove, se pocitaji pouze soli kovu alkalickych zemin. Tedy soli Mg+Ca, zbytek muzeme zanedbat. To, ze se v akvaristice misto UT operuje s KNK a jsou velice zmatene jednotky a vyznamy, to je jina vec. Obsah ruznych jinych uhlicitanu, pripadne fosforecnamu, atd ... sice samozrejme na KNK vliv mit bude, ale na UT ne. Pro nekoho je to jen slovickareni, nekdo tomu nerozumi, ale to je asi tak jedine, co proti tomu muzeme delat, do te doby pokud definice zni takto. A ze i "historicke" prameny to uvadeji jinak, a zvyklosti jsou ruzne, to s tim take nehne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 22:35 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: filipsi
..."Uhlicitanova tvrdost", tak jak je definovana... byt vyssi nemuze...
"UT" může být vyšší, než tvrdost - voda nemusí obsahovat Ca, Mg a zároveň může být bohatá na hydro/uhličitany. A to je asi tak všechno, co mám k danému tématu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 22:19 Muž filipsi [1295] Re: Sid
Sid napsal:
Alkalita, stejně, jako mezi akvaristy "oblíbená" "uhličitanová tvrdost" může být vyšší, než tvrdost.

No prave. "Uhlicitanova tvrdost", tak jak je definovana pro jeji mereni (mimochodem, to je take duvod, proc je mezi /nejen/ akvaristy zamenovana za alkalitu, v domacich podminkach by bylo jeji mereni obtizne a prilis drahe) byt vyssi nemuze. Alkalita ano. Dokonce alkalita nemusi mit pranic spolecneho s obsahem co2, natozpak jakymikoli uhlicitany.
S druhou casti tvrzeni, ze alkalita (potazmo KNK) muze byt vyssi nez celkova tvrdost, problem souhlasit nemam. On je i totiz problem prevadet KNK na jednotky urcene pro UT, a to pusobi dalsi zmateni.
Jak jsem jiz nekolikrat psal, Raviolcino vynikajici shrnuti neni bible, jsou tam zjednoduseni a drobne nepresnosti.
Ale je to pro bezneho akvaristu jedno, tak to pitvat nemusite.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 21:49 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: filipsi
Věřím, že to upozornění nezaměňovat UT a KNK neplatí pro mě. Jinak bych si musel myslet, že jste tu první den... :)
Sysifosská práce. hmm Už to bude nějaký ten rok, co se snažím o osvětu - vysvětlit p.t. návštěvníkům nejen těchto stránek, že UT v podmínkách běžné akvaristiky běžnými testy změřit nejde a proč. (Nejčastěji pak v souvislosti s Tilmannovou tabulkou, resp. z tzv. "výpočtem koncentrace CO2" z "UT" a pH.)

Edit: Na tohle téma velmi srozumitelně (netřeba znát německy) pojednala na svých stránkách Raviolka. (Odkaz považuji za zbytečný - ty stránky jsou snad "notoricky" známé. :-))

To Kortezhugo:
Alkalita, stejně, jako mezi akvaristy "oblíbená" "uhličitanová tvrdost" může být vyšší, než tvrdost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 21:32 Muž filipsi [1295] Re: Sid
Neco pro nemcinare: www.firstfish.de/…
Prosim, nezamenovat "UT" s "KNK".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 21:15 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: kortezhugo
...Uhlicitanova tvrdost nemoze byt vacsia ako celkova...
Ale no tak! ;-)
Ve které normě jste načerpal takový "skvost"?

Pokud norma za "uhličitanovou tvrdost" považuje výhradně vápenaté a hořečnaté hydro/uhličitany, pak musím uznat, že máte pravdu. V akvaristice ale takováto definice neplatí - tam se "uhličitanovou tvrdostí" myslí téměř "cokoli"... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 21:07 Muž filipsi [1295] Re: kortezhugo
No a abych to jeste trochu zamotal, tak ne vsechny soli maji stejny vliv na KNK. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 20:07 Muž kortezhugo [983] Re: Stan
Traba to este trochu upresnit preco je to "tak".
Pri mereni uhlicitanove tvrdosti se totiz nekdy stava, ze UT vykazuje vyssi hodnoty nez CT a to z duvodu toho, ze ve vode jsou krome soli vapniku a horciku rozpustene jeste dalsi soli, napr. sodiku a drasliku.
Uhlicitanova tvrdost nemoze byt vacsia ako celkova. Soli sodiku a drasliku sa nepocitaju do tvrdosti vody. Tak to stoji v norme.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 18:08 Usine Re: Stan
Pokud používáš CO2 tak by si měl snížit KH na nějakých 10 a méně, jinak nebude moc fungovat. Pokud jde o to co jsi naměřil tak je to trochu složitější. Testy neměří UT ale KNK karbonátová tvrdost a ta podle mě může být větší než GH. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 18:01 Muž filipsi [1295] Re: Stan
Protoze akvarijni testy ve skutecnosti misto "UT" meri alkalitu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 17:27 Stan Re: kortezhugo
Pokud jsem to správně pochopil, tak uhličitanová tvrdost nemůže být větší než celková tvrdost, ale kvůli nedokonalosti testů takovéto hodnoty měřím? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 17:24 Stan Re: Usine
Vstupní voda měřena dnes CT/GH 15, UT/KH 25.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2010 09:36 Muž kortezhugo [983] Re: stan
Je to mozne...precitaj si www.akva.sk/…

Ked zhrniem tu diskusiu, ide o to ze KH nemoze a ani nie je vyssie ako GH ale X-) V akvaristike sa pracuje s takto meranymi hodnotami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2010 21:37 Muž sand0kan [2] - LabyrintkyRe: Usine
Možné to je, já naměřil také GH nižší než KH (11/15).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2010 20:17 Usine Re: Stan
Je to možné, ale spíš by mě zajímalo jak je to se vstupní vodou, co liješ do akvária. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2010 19:42 Stan
Dnes jsem po delší době měřil uhličitanovou a celkovou tvrdost vody testy od Rataje Hardin a Karbon. Naměřil jsem hodnoty CT/GH 14, UT/KH 22. Je takový výsledek možný?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 16:37 Muž navik [908] - SumciRe: roman
Tak to jste se dočetl blábol, přečtěte si na tomto pěkně zpracovaném odkazu: maniakva.sweb.cz/…
Zejména body Chemie vody III. a IV a budete mít jasno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 11:12 R Muž Silent [5949] Re: roman
Pokud použiješ kvalitní filtrační rašelinu tak by to mělo být znát nejdříve po několika dnech. Určitě ne už druhý den.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 08:54 roman Re: ječmen
Delil. 32 kvapiek vyslo 16.:-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 08:28 ječmen Re: roman
Dělil jsi celkový počet kapek dvěma? 16 : 2 = 8 dkH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2010 06:24 roman Re: Silent
Tu už vo filtri mám a nič... Možno by som mal parametre zmerať o týždeň a nie hneď na druhý deň však?
Ae dočítal som sa že uhličitanová tvrdosť určuje len maximálnu možnú tvrdosť vody. že celková tvrdosť môže byť oveľa nižšia. Mám kúpiť test na celkovú tvrdosť?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 22:12 R Muž Silent [5949] Re: roman
Pokud chceš z nějakého důvodu snižovat UT tak to lze například vložením filtrační rašeliny do vnějšího filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 21:46 roman Re: j0hny
Tak som práve meral čerstvú vodu z vodovodu.... A vyšlo mi taktiež 16..... Môže byť voda taká tvrdá? Lebo to sa mi nezdá. Alebo bude chyba v teste? Kúpil som test na uhličitanovú tvrdosť od Rataja. Dve kvapky indikátoru a potom postupne dokvapkávam karbón, kým nemá vzorkaoranžovo-červenú farbu. Robil som už test 3x a stále to isté. Tak čo s tým?
Ešte ma napadlo hodiť tam koreň..... Keď dám do 240L akva koreň 30 x 10 cm.... O koľko to zníži tvrdosť?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 18:32 Muž j0hny [86] Re: roman
Merat mozete hned, aspon viete aku mate vodu z vodovodu, a jak vam piesok ci strk vodu meni. Ale staci sporadicky (raz za tyzden pri udrzbe), zo zaciatku ak vas zaujima vyvoj vody, tak kazdy 2-3. den, ale to si staci vyhladat na googli, po 3-4 tyzdnoch sa voda ustali na hodnoty zhruba rovnake ako vodovodna voda.
Co sa tyka tvrdosti, tak stala tvrdost ostava, prechodna tvrdost sa moze menit. Vapenec je zasadity, teda zvysuje pH.
Kazdopadne si pozrite graf, a zhodnotte kedy je vhodne pustit prve rybky !
Zaujimave odkazy:
www.akvarista.cz/…
www.akvarijni.cz/…
Edit: Az tak v pohode ten vysledok merania neni. Mate tam zrejme nejake "tvrdidlo". Zmerajte cerstvu vodovodnu vodu. Tak vysoke dKH je pre vecsinu rastlin privela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 18:27 roman Re: AmorFati
Tak PH = 7,5, uhličitanová tvrdost = 16 dKH, NO2 = 0. Je to v pohode?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 17:37 Muž AmorFati [37] - AmerikaRe: Roman
Měřit můžeš kdykoliv si vzpomeneš... Jen je potřeba výsledky interpretovat v souvislostech :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2010 17:03 roman
Nazdar.. Za aku dobu od prveho napustenia akva mozem merat ph, tvrdost a dusitany? Mám v akva vodu 2. deň. už môžem merať?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 20:43 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: gaume
tak bych testy ani nekupovala
Mě akvaristika šla nejlépe, dokud sem nevěděl, jakou mám vodu.. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 20:25 Žena gaume [26] - ŽivorodkyRe: deno151
Testy nejsou levna zalezitost, pokud pravidelne odkalujes, menis cast vody a ryby jsou v pohode, tak bych testy ani nekupovala. Mas v akva par ryb, coz je dobre, jen dokup rosliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 20:07 Muž deno151 [3] Re: Yirka
Lebo niesom si istý ci je spravna. Ryby su nejake podozrive... A kde to mozem kupit v obycanjej aqaristike?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 19:55 Muž Yirka [9126] Re: deno151
Kup si testy. Ale hlavně si nejdříve promysli proč to vůbec chceš a potřebuješ měřit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2010 19:41 Muž deno151 [3]
Chcem sa opýtat ako mam zistit tvrdost vody??? Ph ci Hp ci ako sa to nazýva

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 23:38 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: katterinecka
Nevím, co jste vyhrála, ale vyhrála jste. :-) pH může ale nemusí ovlivnit tvrdost.
No a protože původně jste reagovala na vztah alkality, pH a CO2, pak máte 100% pravdu, že "tyhle tri veci maji mezi sebu souvislost, nejde jedna zmenit aby se nezmenila druha"... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 23:29 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Sid
Možná trošku stydim Určité se to mění všecko pořád o kousíček hmm Ale jinak si to teda nemyslím že by se musela změnit tvrdost, tak vyhrávám deset milionů? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 23:16 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: katterinecka
To v závorce tam ale je - už v nadpisu tématu. :-)
Ale už jsem vás pochopil - řešili jsme každý něco jiného. :-)
A mimochodem: když změníte pH, myslíte si, že se musí změnit i tvrdost? :)
...myslela sem tvrdost, ph a obsah CO2...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 23:11 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Sid
To v te zavorce tam nebylo :-D Myslela sem tvrdost, ph a obsah CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2010 23:09 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: katterinecka
tyhle tri veci (uhličitanová tvrdost, tvrdost, pH vody) maji mezi sebu souvislost, nejde jedna zmenit aby se nezmenila druha
Jste plně při smyslech? :) Tohle jste napsala před půl hodinou. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2010 23:02 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Sid
Ptal jste se, jestli si myslím, že nejde změnit alkalitu, aniž by se změnila i tvrdost. A já jsem řekla že si to nemyslím, že nejde změnit. Tak nechápu důvod toho proč mi to tu píšete to co vím hmm Kdybych se mýlila tak to ještě pochopím, ale takhle.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [5] 6

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 11488x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13595-uhlicitanova-tvrdost-tvrdost-ph?od=201