Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Uhličitanová tvrdost, tvrdost, pH

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Uhličitanová tvrdost, tvrdost, pH
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2014 14:06 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Marcel G, zervan
Díky. Vypadá to dostatečně jednoduše, abych to s testy kH a pH mohl bezpečně postupně zkoušet. Zjistím si kH a podle toho se rozhodnu. Teď mi napadlo, že za pár měsíců se budu spolu s akváriem stěhovat. To zase bude zcela jiná voda, tak bych možná mohl počkat a zkusit to nějak až později. Uvidíme. Ale je moc fajn vědět, že se dá alkalita kontrolovat poměrně snadno a stabilně bez nutného dramatického zahýbání jinými parametry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.09.2014 12:01 Marcel G Re: Marcel G
Jinak v běžném rostlinném akvárku, o které se člověk stará a pravidelně tam mění vodu, bych se nějakého dramatického výkyvu pH nebál. Akvaristi se často straší tzv. kolapsem pH (angl. pH crash) a tvrdí, že když má člověk nízkou alkalitu (třeba pod 3°dKH), tak je v akvárku zaděláno na problémy s nějakými dramatickými výkyvy pH. Jenže to je podle mého názoru hloupost. V akvárku totiž nevznikají běžně žádné extra silné kyseliny. I kdybyste měli v akvárku alkalitu 1°dKH, tak vám to vystačí na neutralizaci 3,5mL 31% kyseliny chlorovodíkové, aniž by došlo ke změně pH. Teprve při větším množství by vám začalo pH dramaticky klesat (po přidání 5mL 31% HCl by kleslo asi na 4). Chtěl bych ale vidět někoho, komu vznikají v akváriu takhle silné kyseliny. Pokud akvárko zanedbáváme, tak určitě může časem k pozvolnému vyčerpání alkality dojít. Ale v akvárkách, o která se člověk stará, se to podle mě stát běžně nemůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.09.2014 11:49 Marcel G Re: michalt
Zkus si alkalitu představit jako miny a kyselinu jako nepřátelské ponorky. Ve vodě máš dejme tomu 10 min. Když ti tam připlave 5 ponorek a narazí do těch min, tak ti z vody zmizí 5 min + 5 ponorek. Dokud budeš mít ve vodě aspoň jednu minu, tak zůstane pH stabilní. Problém nastane pouze v případě, že ti do té vody vpluje příliš hodně ponorek (= kyseliny). Kyselina zreaguje s [hydrogen]uhličitany (alkalitou), a pokud je všechny "vyčerpá", tak už nebude ve vodě nic, co by bránilo poklesu pH (invazi nepřátelských ponorek). Pokud nemáš ve vodě už žádnou minu (alkalita = 0°dKH), tak stačí třeba i malinkatá ponorčička, a tvoje pH klesne třeba až na 3 nebo 4 jednotky, což může mít pro některé organismy fatální následky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2014 10:55 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: michalt
Ak pri výmene prilievame vždy rovnako upravenú vodu, tak je pH stabilné - resp. kolíše len vplyvom kolísania CO2. Alebo povedané ešte lepšie: rovnako stabilné ako bežná voda z vodovodu. Nestabilné by pH bolo, keby alkalitu znížime až na minimum (na nulu alebo blízko).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2014 10:08 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: zervan
Díky za vyčerpávající odpověď. Když se HCl použije tak, jak jsi napsal, výslední voda bude mít kromě nižší alkality taky nižší pH. Jak moc je tohle pH časově stabilní v akváriu v průběhu cyklu mezi dvěma výměnami vody, prosím Tě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.09.2014 09:16 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: michalt
michalt napsal:Alkalitu je možné znížiť veľmi jednoducho, ale človek musí presne vedieť, čo robí a ako to funguje a hlavne to neprehnať. Jej znížením sa zníži i pH.
Máš na mysli reverzní osmózu nebo jiný jednoduchý prostředek?

Reverzná osmóza je samozrejme najjednoduchšie a asi najlepšie riešenie. Začiatočníkom a tým, ktorí nemali radi chémiu, neodporúčam čítať ďalej! ;-) Ale dá sa ísť na to aj inak, ak sa nejedná o veľké akvárium a je kde nechať odležať vodu pred výmenou.

Alkalita - to sú predovšetkým hydrogenuhličitany a uhličitany. Tie sú soľou slabej kyseliny uhličitej a silnej zásady, preto sú sami o sebe zásadité (napr. sóda bicarbona - hydrogenuhličitan sodný). Keď sa stretnú so silnou kyselinou, tá si ich katión "vezme" a kyselina uhličitá zostane, resp. "vyšumí" CO2 - názorná ukážka: keď sódu bicarbonu polejeme octom, búrlivo vyšumí a zostane soľ octan sodný.

Takže keď do vody s vysokou alkalitou dodáme vopred vypočítané malé množstvo zriedenej kyseliny, alkalitu znížime. Ak to preženieme, získame riedenú kyselinu! Použiť je možné takú kyselinu, ktorej vzniknuté soli nebudú v akváriu na príťaž. Ktorá to bude, záleží od konkrétneho akvária. Ak je v ňom málo dusičnanov a treba ich pridávať v hnojení, mohla by byť vhodnou zriedená kyselina dusičná - a naopak, kto má problém s vysokými dusičnanmi, určite ju nepoužije. Kyselina trihydrogénfosforečná by asi pridala priveľa fosforečnanov, tých stačí len málo, takže obvykle nevyhovuje. Ja som používal kyselinu chlorovodíkovú (soľnú) - jednak preto, že je najľahšie dostupná (len si treba poriadne prečítať zloženie, chceme len kyselinu a žiadne chemikálie čistiacich prostriedkov a podobne) a tiež preto, že Marcel ju má v kalkulačke, spomeniem nižšie. Po jej použití sa v akváriu objaví malé množstvo chloridov (nemýliť s chlórom!), čo by nemalo vadiť, je to ako keby dám do vody trošku kuchynskej soli. Na druhej strane, také dusičnany by zužitkovali rastliny, boli by u mňa lepšie (dodávam dusičnan draselný).

Kyselinu samozrejme nemôžeme v žiadnom prípade liať rovno do akvária a tobôž nie neriedenú! Treba konať premyslene a všetko si vopred prepočítať. Začne sa alkalitou vstupnej vody - u mňa 12 °dKH. Ďalej potrebujeme poznať objem kýbla, napr. 10 l a koncentráciu kyseliny (neodporúčam používať koncentrovanú, stačí do 10%). Ja som si HCl riedil na 1/3 = v pomere 1:2 (pri riedení pozor - lejeme kyselinu do vody a nie naopak a druhý pozor: zahrieva sa a je to prchavá kyselina, treba ihneď uzavrieť a nedýchať), takže mám 10% koncentráciu, tá už nie je tak nepríjemne prchavá a nebezpečná.

Do Marcelovej kalkulačky prirodni-akvarium.cz/… zadáme alkalitu vstupnej vody, namiesto objemu akvária dáme objem kýbla, zvolíme kyselinu a vyplníme koncentráciu. Skusmo zadáme objem kyseliny (u mňa ideálne 10 ml) a odošleme. Pozrieme výsledok - v tabuľke "Celk.alkalita Po reakci" alebo v tom súhrne v bielom obdĺžniku a upravujeme objem kyseliny, kým netrafíme výslednú alkalitu na približne 4 °dKH. Nižšie radšej nechoďme, treba mať rezervu, pri poklese až k nule to môže mať fatálne následky, lebo kyselina sa nezneutralizuje. Čiže u mňa platí jednoduché: 1 ml nachystanej zriedenej kyseliny na 1 l vody v kýbli (každému to vyjde inak).

Pred výmenou vody si ju nachystáme do kýbla, prilejeme vypočítané množstvo kyseliny, premiešame a necháme odstáť aspoň pol dňa (ja nechávam do druhého dňa). Je to dôležité, pretože po priliatí kyseliny sa ihneď uvoľní CO2 (nebude to bublinkovať, zostane rozpustený) - voda ho môže obsahovať nebezpečne veľa a aj pH je dočasne nízke. Po odležaní sa nadbytočné CO2 vyšumí a máme bezpečnú vodu so zníženou alkalitou. Pri prvom použití radšej treba v kýbli premerať i alkalitu, či sme všetko dobre spočítali, i pH (malo by byť cca 6,5 - 7, nie menej).

Pozor, nejde to uľahčiť v štýle: na odstátie mám len 2 kýble, potrebujem 4, tak dám 2-násobok kyseliny do tých dvoch a ďalšie dva dolejem rovno! Pretože v tých dvoch by zostala nezneutralizovaná kyselina a po naliatí do akvária by spôsobila nárazový nárast CO2 a dočasné zníženie pH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2014 08:11 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: zervan
Děkuji všem za odpovědi.

zervan napsal: Alkalitu je možné znížiť veľmi jednoducho, ale človek musí presne vedieť, čo robí a ako to funguje a hlavne to neprehnať. Jej znížením sa zníži i pH.
Máš na mysli reverzní osmózu nebo jiný jednoduchý prostředek? Samozřejmě, uvědomuji si, že je důležité znát alkalitu a nebudu nic podnikat, dokud se o ní neujistím. A nějak mi pořád až doposud unikalo, že snížené pH je taky důsledkem snížené alkality.

zervan napsal: Aby sa dalo porovnávať, tak treba vodu nechať odstáť (dá sa to urýchliť i pretrepaním), pravdepodobne sa pH zvýši. A naopak - pri meraní pH v akváriu, ak mi ide aj o započítanie CO2 sa nesmie pretrepávať, ani prudko striekať do skúmavky striekačkou a treba ju merať ihneď (bez odstátia)
Ano, na tohle dávám pořád pozor. Když jsem měřil vodu z kohoutku, měřil jsem jak čerstvou, tak odstátou (rozdíl pH jsem nepostřehl). Vodu z nádrže jsem taky nabíral poklidně bez většího protřepání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2014 22:14 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: michalt
Ešte som zabudol na jednu vec: voda vo vodovode je pod tlakom a môže obsahovať aj nejaké množstvo rozpusteného CO2. Aby sa dalo porovnávať, tak treba vodu nechať odstáť (dá sa to urýchliť i pretrepaním), pravdepodobne sa pH zvýši. A naopak - pri meraní pH v akváriu, ak mi ide aj o započítanie CO2 sa nesmie pretrepávať, ani prudko striekať do skúmavky striekačkou a treba ju merať ihneď (bez odstátia) - mám vyskúšané, že rozdiel vo výsledku pri meraní vody s dodávaným CO2 je pri zanedbaní tejto skutočnosti značný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.09.2014 22:05 - Re: michalt
Treba spomenúť,že nie vždy voda s vyským ph musí byť tvrdá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.09.2014 22:01 R Muž vaclav [14609] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: michalt
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.09.2014 21:49 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: michalt
michalt napsal: Zajímalo by mě, proč má voda v nádrži vyšší pH než z kohoutku (ta má kolem 7.4 - nejen podle mého testu). Nejsem si vědomý žádného vápniku v nádrži a nějak se mi nezdá, že by to mohlo způsobovat PMDD (přidávám MgSO4.7H2O i K2SO4). Mohl by mě, prosím, někdo zkušený nasměrovat, jaký typ procesu by to mohl způsobovat, prosím? Odparovanie vody zvyšuje tvrdosť i alkalitu a práve vyššia alkalita spôsobí vyššie pH. Bolo by dobré ju zmerať, je to tuším najlacnejší test (pri meraní sa dá šetriť - keď viem, že mám čakať vyššiu hodnotu, dávam namiesto 5 ml napr. len 2,5, či ešte menej a výsledok násobím pomerom)

Zajímalo by mě taky, jestli by malé snížení pH nepomohlo růstu rostlin (a třeba by taky mohlo líp vyhovvat rybám). Profíci rastlinkári odpovedia fundovanejšie, ale podľa mňa na pH priamo až tak nezáleží - oveľa viac záleží na CO2 a pri niektorých rastlinách aj na alkalite (možno i celkovej tvrdosti). Samozrejme, oboje zníži aj pH, ale to je len ako dôsledok, nie primárny cieľ.

Napadlo mi, kdybych bych nějak "přírodně" snížil pH třeba o půl stupně, jestli by se to třeba mohlo projevit na mírném zlepšení růstu rostlin V prvom rade treba zistiť aspoň to, akú alkalitu má voda. Ja som mal dosť vysokú (12-14 °KH) a napr. Cabomba mi nechcela rásť. Akonáhle som začal znižovať alkalitu na cca 6-7 °KH (áno, pH tiež kleslo, o ani nie 0,5), začala mi veľmi bujne rásť. Alkalitu je možné znížiť veľmi jednoducho, ale človek musí presne vedieť, čo robí a ako to funguje a hlavne to neprehnať. Jej znížením sa zníži i pH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2014 21:12 Muž michalt [737] - Miniakvária – Změřil jsem pH
Ahoj, koupil jsem si kapkovy pH test od Dajany a zjistil jsem, že podle něj je pH v obou našich akváriích někde mezi 7.6 a 8. Ráno je asi trochu nižší než večer, ale nemůžu naměřit nějaký pravidelný a přesvědčivý trend vývoje. Spíš bych řekl, že se pH v průběhu dne téměř nehýbe. Odpoledne dělám pauzu ve svícení. Nevím, jakou má voda alkalitu.

Zajímalo by mě, proč má voda v nádrži vyšší pH než z kohoutku (ta má kolem 7.4 - nejen podle mého testu). Nejsem si vědomý žádného vápniku v nádrži a nějak se mi nezdá, že by to mohlo způsobovat PMDD (přidávám MgSO4.7H2O i K2SO4). Mohl by mě, prosím, někdo zkušený nasměrovat, jaký typ procesu by to mohl způsobovat, prosím?

Zajímalo by mě taky, jestli by malé snížení pH nepomohlo růstu rostlin (a třeba by taky mohlo líp vyhovvat rybám). Po několik nadcházejících měsíců nebudu připraven začít s CO2 a jinou cestou nechci dělat v nádržích chemickou revoluci, která by to snížila třeba o stupeň a půl. O to se teď nesnažím.

Napadlo mi, kdybych bych nějak "přírodně" snížil pH třeba o půl stupně, jestli by se to třeba mohlo projevit na mírném zlepšení růstu rostlin (absorpce hnojiva, příjem CO2, atd). Mohl bych to zkusit dosáhnout vhodným domácím rašelinovým výluhem (tím bych mohl nahradit Torben), pytlíkem rašeliny v nádrži, možná olšovými šištičkami, novým kořenem z vhodného dřeva, atd. Má smysl zkusit to nebo to bude jen chemické cvičení, které ničemu prakticky nepomůže? Nedoufám, že bych dokázal těmito prostředky snížit pH o víc než půl stupně tak, aby zůstalo relativně stabilní. I stabilita toho půl stupně dolů bude chtít trochu práce a není zcela zaručená (jestli je vysoká alkalita, tak to asi nepůjde). Myslíte, že má smysl hrát si s tím trochu? Díky a mějte se hezky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2014 12:18 R Muž romant [27987] Re: Trader81
Nečinil bych nic bez předchozího studia dané problematiky a rozhodně bych se nepouštěl do bazhlavé úpravy Ph jenom třeba proto, že se to někde psalo, člověk věci neznalý si velmi lehce přivodí nějakou komplikaci. maniakva.sweb.cz/… , maniakva.sweb.cz/… , maniakva.sweb.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2014 11:26 Trader81 – Uprava vody
Ahoj,
mohu do akvária přidat koncentráty vody PH, kdyz jsou v nadrzi ryby? Dekuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   21.12.2013 09:41 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Marcel G
Sodík je kationt, proto sám o sobě alkalitu (a tím pádem ani KH, když už to takto rozlišujeme) nezvýší. Za alkalitu jsou "zodpovědné" jen anionty, (hydro/uhličitany, fosforečnany, sírany...), takže pokud Ca a Mg nahrazujeme Na, snížuje se tvrdost, ale alkalita se nemění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2013 04:43 Marcel G Re: Sid
Sid napsal: Jaký má sodík vliv na KH?!
Sorry, moje chyba. Jak už podotkl rriki, nemá tam být KH, ale alkalita [Ca(HCO3)2/CaCO3 (a obdobně i hořčík) je při úpravě nahrazen sodíkem, takže vzniká NaHCO3/Na2CO3, příp. Na2SO4 apod.]. Navíc, když nad tím teď víc přemýšlím, tak celkový obsah solí se tímto způsobem úpravy vody nezmění, a vodivost se buď zvýší, nebo může zůstat i prakticky stejná => takže nemusí být vlastně pravda, že se ta alkalita ve skutečnosti zvýší. Nebo se pletu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2013 00:57 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Sid
Žádný,zvyšuje alkalitu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2013 00:56 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Marcel G
Pokud vodu změkčuji tak nahrazuji všechen Mg a Ca a především se zbavuji uhličitanové tvrdosti!!!!!!Právě uhličitany dělají tu neplechu.Změkčování nemá pro akvaristiku jako výsledný produkt žádnný význam a přesto se používá jako vstupní voda do Reversích osmoz.Kapkama sice celkovou tvrdost nezměříme u KNK samozřejmě ano,ale v tu chvíli se bavme o Alkalitě ne o uhličitanové tvrdosti alespoň v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2013 00:02 Muž Paris6 [4] - Amerika
připojuji svojireakci na vaší debatu. Chovám terčovce a dříve jsem upravoval vodu pomoci demi kolony, ktera již byla starší a měl jsme problemy s demi vodou pořád laboroval s KH Gh atd. nedávno jsem se naštval a zakoupil RO. Žádná regenerace stalé hodnoty a namíchám si vodu jak potřebuji ideál. není to drahé zařízení a slouží dokonale
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 23:55 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Marcel G
...pomocí změkčovačů na bázi katexu, které z vody odstraňují vápník a hořčík (proto klesá GH), a nahrazují ho sodíkem (proto stoupá KH)...
Jaký má sodík vliv na KH?! hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 19:32 Dalibor Re: Marcel G
asi ano zkusim jiné testy
u druhého akvaría je to tim samým testem podobné
ale KH je cca 17 a NO3 je o trošku vyšší
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.12.2013 19:17 Marcel G Re: Dalibor
Dalibor napsal: nic jsem neupravoval ... je to voda z vodovodu
Tak pak bych zkusil použít jinou značku testů na GH a KH (třeba od JBL nebo Sera).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 19:14 Dalibor Re: Marcel G
nic jsem neupravoval jediné co jsem přidal bylo Dennerle Nano Water
www.akva-tera.cz/…

list mandlovníku a sepiovou kost (kousek)

jinač je to voda z vodovodu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   20.12.2013 19:03 Marcel G Re: Dalibor
Pokud je KH (obsah uhličitanů a hydrogenuhličitanů) vyšší než GH (obsah vápníku a hořčíku), tak to obvykle svědčí o použití nějaké zvláštně upravené vody - např. pomocí změkčovačů na bázi katexu, které z vody odstraňují vápník a hořčík (proto klesá GH), a nahrazují ho sodíkem (proto stoupá KH). Není to třeba i tvůj případ? Nepoužíváš vodu z úpravny/změkčovače? Pokud ano, tak bych v tom nedoporučoval pokračovat (právě kvůli tomu vysokému KH). To už by bylo lepší si vyrábět demineralizovanou vodu pomocí reverzní osmózy, kterou by pak stačilo smíchat s trochou neupravené (tvrdé) vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 18:41 Dalibor Re: KarlosS
rostlin mám hodně moc.. právě že jsem na zkoušku koupil modré krevetky a obycejné a ty modré umřely :( a ty obyčejné jsou v pohodě, rybky jsou take v pohodě
mám tam staré dno + profi soil,kořen amano a kameny amano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 18:34 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Dalibor
špatně toho bude víc, to No3 na nule je taky divný. I když nitrifikace zatím neběží, tak nějaké no3 ve zdrojové vodě je a že by ho rostliny všechen vyčerpaly je divný. A takhle vysokou alkalitu by krevetky taky nepřežily.
Kup si místo papírkových testů jednotlivě kapkové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2013 17:53 Dalibor – no3, no2,gh,kh,ph
dnes jsem naměřil tyto hodnoty testem (Dennerle mini-LAB) v nově založeném akváriu- krevetáriu cca 2 týdny
no3 - 0
no2 - 0
gh - 0-2
kh - 40
ph - 8

gh a kh bude asi hodně špatně nevíte někdo co stím,jestli se nejedná o špatné měření

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2013 11:58 Muž edgemaster [0] - AfrikaRe: Tonik
Romanovi odkazy jsem procetl (timto diky za ne) a asi zvolim cestu rozdrceneho vapence/koralu do substratu. Myslim, ze jedla soda je spis kratkodobe reseni, ne? (tedy pokud mam nizkou alkalitu)
Edit: ed jsem zmeril hodnoty JBL testem a jsou nasledujici:
NO3 25mg/l
NO2 0,2mg/l
dGH 9
dKH 6
pH 6,6
Cl 0
Co rikate na toto: www.zeleneudoli.cz/… Dalo by se to pouzit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2013 11:45 Muž Toník [396] Re: edgemaster
mam pH nekde kolem 6,5-6,7 a docela nizkou tvrdost 7-10. pro chov tlamovcu bych se potreboval dostat nekam vys. na 7,5 a 15. poradite mi co s tim?
Tvrdost máte docela v normě. (Pokud ovšem dokážete rozlišit tvrdost od alkality...) pH a alkalitu zvýšíte pomocí jedlé sody. Vizte Romanovy odkazy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2013 11:16 Muž Ganjamir [87] - CichlidyRe: edgemaster
Já mám v akváriu vápence dost a UT CT mám furt pod 10 a PH mám 7 ... někde sem četl že třeba jedlá soda pomáhá nebo se prodávají různé roztoky na změnu tvrdosti
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2013 11:15 R Muž romant [27987] Re: edgemaster
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2013 11:11 Muž edgemaster [0] - Afrika – zvyseni pH a tvrdosti
Ahoj. mam 14 dni zalozeny akva (tedy se jeste zabiha) ale zatim mam pH nekde kolem 6,5-6,7 a docela nizkou tvrdost 7-10. pro chov tlamovcu bych se potreboval dostat nekam vys. na 7,5 a 15. poradite mi co s tim? Docetl jsem se ze bych mel pridat do dna nadrcenej dolomit (vapenec), kterej zvedne pH i tvrdost. Je na tom neco pravdy? CO2 nepouzivam. Pokud tedy pridam nakou kytku, snizim tim CO2 a tedy jenom pH, chapu to dobre?
dik

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2012 21:32 Žena Nicky [195] - LabyrintkyRe: Mispulin
díky. návod na test GH jsem našla a NO2 po dlouhém namáhání vygooglila. teď mě trochu zaráží hodnoty studniční vody (měřené z kohoutku), jsem zvědavá, jaké budou hodnoty po založení a záběhu akva... nějak jsem schválně vybírala rybky do tvrdé vody, tak teď nevím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2012 10:02 Muž Mispulin [67] Re: Nicky
Oba tyto testy pouzivam, takze vim ze se do 5ml vody kape z prislusne lahvicky (pro mereni kH oznacene "kH" a pro mereni gH oznacene "gH") a pocitaji se kapky, dokud voda nezezloutne (u kH) nebo nezezelena (u gH). Pocet kapek znamena stupen prislusne tvrdosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2012 07:17 Žena Nicky [195] - Labyrintky – tetra testy
Zdravím, prosím vás, nemáte někdo doma tyto dva testy: Tetra Test Nitrit NO2 10ml, Tetra Test GH + KH 10ml? Během stěhování jsem ztratila návody k použití, nenapsal by mi někdo, kolik kapek čeho se tam přidává a jaké množství vody má být ve zkumavce?
Tak návod na GH jsem našla, je možné, aby studniční voda z mělké studně měla tvrdost 8°dGH?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2012 22:34 Muž sporinek [15] Re: tajfun1
dnes jsem si koupil Sera test NO3 a výsledky jsou si dost podobné (tedy alespoň tou tendencí)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2012 16:01 Muž tajfun1 [222] Re: sporinek
taky jsem ho kupoval koncem roku 2011 a test na NO3 taky naprd :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2012 12:35 Muž sporinek [15] Re: tajfun1
jediná chvíle kdy byl test do modra bylo, když jsem tu nádobku vypachoval ve vodovodu. ale předchozí test od Aquaru byl v pohodě, ale podle mne je to tou špatnou šarží z konce roku 2011. jinak i test na NO3 mi dáva podezřele nízké výsledky, dnes to ověřím Sera testem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2012 00:51 Muž tajfun1 [222] Re: sporinek
s KNK od aquaru mam taky velmi spatnou zkusenost
1) lahvicka ve který je, ma tak spatne kapatko, ze se to snazi kapat vsude jinde nez tim spravnym otvorem, takze kapat stejny kapky da fakt zabrat rozzureny
2) po tom co mi ukazoval v akva skoro 0 jsem pridaval KHCO3, abych to zvednul a mohl poustet CO2, ted kdyz jsem to zmeril Serou, tak uz jsem tam mel pred vymenou vody kh10, takze zbytecne moc
3) kdyz jsem si delal roztok do dropcheckeru 4kH, tak mi to ukazovalo tak cca 2°, coz me vlastne upozornilo, ze ten test je nejakej divnej nebo jsem to spatne namichal, tak jsem dnes koupil Seru a je po starostech :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2012 23:22 Muž sporinek [15] Re: Jirkaass
Nevěřil bych tomu testu na KNK od Aquaru. Udělal mi to samé. Do modra se vůbec nezbarvil, byl jen žlutý od počátku. Zkusil jsem test od Rataje a ten naměřil to co jsem měříval předtím. Asi špatná várka od Aquaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2012 21:55 Muž Michaldvd [45] - AsieRe: grunda
Skôr pre zaujímavosť ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2012 20:45 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Michaldvd
k čemu to potřebuješ? máš nějaké extra náročné ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2012 01:19 Muž Michaldvd [45] - AsieRe: malyLibor
Chcel som to mať presnejšie. Maju mi prísť ešte ostatné výsledky z rozboru tak saď to tam nájdem :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2012 21:41 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Michaldvd
Asi nejjednodušší je si obě tvrdosti změřit pomocí testu, např. www.dajanapet.cz/… www.dajanapet.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2012 20:34 Muž tajfun1 [222] Re: Michaldvd
dost obtizne a taky zalezi co vsechno v tom testu mas, aby si tam vubec mel vsechny slozky z ceho se gH a kH skladaji, jinak to nebude vubec presny

neco k tomu treba zde maniakva.sweb.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2012 19:51 Muž Michaldvd [45] - Asie
Mám rozbor vody, len mi chýba uhličitanová a celková tvrdosť, ako ich vypočítam?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 20:34 Muž tajfun1 [222] Re: Jirkaass
tak dobrý by bylo vědět, jakou alkalitu má voda, kterou při výměně leješ do akva... předpokládám, že nebude mít 0 a trochu ti tu alkalitu zvedne, tak by pak bylo rozumný dodat sodu třeba v půlce výměnnýho cyklu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 20:22 Muž Jirkaass [35] Re: romant
Vodu máme pražskou a měním pravidelně .. skusím změřit co teče z kohoutku ...
z kohoutky mi vyhcází PH 7-7,25 a NKN zase po kapce nebo dvouch zabarvené do zluto zelena .. že by byl půroblém už rovnou v kohoutku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 20:19 R Muž romant [27987] Re: Jirkaass
Dřív než začneš něco podnikat, tak bych se zaměřil na to měření. Mrkni se do vlákna o testech, který je nejlépe hodnocený na měření alkality a ještě bych to přeměřil, aby se zbytečně nedělalo něco, co je zbytečný. Jako další bych si zjistil jakou vstupní vodu tam leješ aby se tu event. chybu dalo lépe odhalit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 20:15 Muž Jirkaass [35] Re: romant
stránky už jsem si přečetl předtím a ted znovu jen furt nevím jestli tu jedlou sůl dávat při každé výměně vody nebo jak ?.. každopůádně děkuji :)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] 5 6

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 11488x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13595-uhlicitanova-tvrdost-tvrdost-ph?od=101