Kvalita vody
Aby jsi nemusel cpát příliš CO2 do akvária, tak by jsi měl mít KH někde okolo 5 dkH.
Starší reakce
No jo, proto jsem si pořídil pro jistotu test JBL, které jsou považovány za "nejpřesnější" mezi výrobci... Opravdu tu není někdo z Plzně??
Díky
Nedavno bol na SK den vody, a tak som nabral 0.5L vody z akvaria a sup ho dat na rozbor.. Tiez som mal problem s testami na NO3, Sera ukazoval pod 12mg/l (tolko je nanom myslim spodna hranica), tetra ukazoval nad 40mg/l.. Vysledok z rozboru? "Menej ako 5 mg/l"..
Zaver je taky, ze beznym testom moc neverit. Na zaklade tohto ukazuje Sera test aspon umna spravnu hodnotu (v ramci moznosti samotneho testu).
Tak se zeptej přímo jich, nebo se podívej jestli nebyla někde havárie ve tvém okolí to to hned může vyskočit nahoru.
o těchto stránkách vím, ale tam je průměrná hodnota za měsíc a v únoru to právě bylo relativně OK, jde o poslední dny/týdny...
Díky
0 28.03.2012 15:05 drol – Voda v Plzni
Zdravím,
jelikož se mi stále nedaří "zkrotit" zelenou řasum hledal jsem příčinu. Mám testy na NO3 od Tetry a Sery. Sera test ukazoval hodnotu 15, Tetra mezi 25-50(menší dělení stupnice není). Ode dneška mám i JBL a ten ukazuje hodnotu 40. Dříve jsem míval nižší hodnoty a tím jsem zjistil, že se poslední týdny zvýšila hodnota NO3 ve vstupní vodě z plzeňského vodovodu na hodnotu 25-30
. Naměřil někdo z plzeňáků obdobné hodnoty?
Díky
Starší reakce
Dusicnanu je trosku vic, nez by se mi libilo (50mg/l je pro pitnou vodu max, zde je 43.2mg/l). A vapnik s horcikem 5.2mmol/l, coz je nemylim-li se 29°N, tedy voda je to dosti tvrda.
ahojte, nedaleko ako byvam je jeden pramen vody vedla, ktoreho je cedula s vysledkami testovania vody. Voda je pitna a chcel by som sa opytat ci nahodov niekdo nerozumie tym vysledkom. Doma som merar parametre vody TERRA 6 in 1 a prislo mi ze voda nie je az tak super do AQ ako som chcel (skalare, tetry a vela rastlin). Moje namerane hodnoty (ph7,6 kh15, gh16, no2 0, no3 25. Plus minus taku mam aj v AQ, chcel som nieco kyslejsie a maksie. Ako vidite vysledky, co som nafotil pri prameni ? Inak ta voda chuti fantasticky
Starší reakce
Rad bych se zeptal, zda nekdo z Vas nezaznamenal v poslednich par dnech v Praze vodu z kohoutku, ktera by se rybam v akvariu nelibila? Vodu menim bez odstati i vetsi mnozstvi, nikdy se nic nedelo, tentokrate ale asi voda obsahovala vice chloru, vetsina ryb bez problemu (zadne viditelne zmeny ani v jejich chovani), ale Tercovcum se fakt nelibila, jakoby naruseny sliz.
Kamarad totez, mluvil o podivnem chovani krevetek po vymene vody, a to nemenil vody zdaleka tolik jako ja.
Ma nekdo za poslednich par dnu podobne zjisteni? Specialne pak Praha Vrsovice?
Starší reakce
Zdravim v akvariu na hladine a vo vode mi plavaju nejake biele male bodky nieco ako prach ... moze to byt prach alebo je to nieco ine ?
Starší reakce
0 25.09.2010 00:23 Lulito – Re: Sid
Děkuju, kytky už skoro mám. Rybičky čekají. Snad se to po třech letech povede.
Nasadit kytky a rybky (v souladu s pravidly pro zabíhání akva) a těšit se, jak se bude nádržce dařit.
0 24.09.2010 09:31 Lulito – Re: Sid
Děkuju a mám s tím něco dělat? A co??
Máte poměrně tvrdou a alkalickou vodu, ale díky vysokému obsahu CO2 poměrně nízké pH.
0 22.09.2010 10:49 Lulito Dobrý den, máme studnu a toto jsou výsledky testů, můžete mi říct jak jsem na tom?
pH při 25°C (laboratoř) 6,9
vodivost při 25°C mS/m 110
barva * mgPt/l 2,8
zákal * ZF <0,5
tvrdost celková * mmol/l 5,23
KNK 4,5 mmol/l 5,6
ZNK 8,3 * mmol/l 0,80
CO2 volný * mg/l 35,2
amonné ionty mg/l <0,03
dusitany mg/l <0,01
dusičnany mg/l 28,1
chloridy mg/l 70,9
sírany mg/l 109
hydrogenuhličitany * mg/l 341,7
fluoridy mg/l 0,14
orthofosforečnany mg/l <0,1
sodík mg/l 25,1
draslík mg/l 2,8
vápník mg/l 130,0
hořčík mg/l 48,4
železo mg/l 0,24
mangan mg/l 0,05
celková mineralizace * mg/l 756
CHSK-Mn mg/l 1,4
Zdravim, Nechal sem si zjistit parametry vody v Plzni a porovnal sem to s testy od Aquaru a JBL easy test. Výsledky jsou v pořadí Aquar-JBL-Vodárna
pH 7,4 - 6,8 - 8,04
KH 2,1 - 3,0 - 8,28
NO3 40 - 25 - 16,3
NO2 nic - 0,0 - 0,0
GH nic - 7,0 - 7,72
Výsledky vodárny jsou průměry za letošní rok, přičemž rozdíl krajních hodnot může být veliký. Nicméně u KN jsou hodnoty naměřené u mě doma úplně mimo mísu. Je možný, aby se KN v průběhu " cesty ke mně " změnila o tolik? Nebo měřim blbě? Popravdě mě testy od Aquaru příliš nenadchly (sem barvoslepější než sem myslel). Máte někdo fígl jak nebo čím nabrat " přesné " množství prášku u nitrit testu?
Poslední otázka
Jak si nakalibrovat (ověřit přesnost) testů? pH s destilkou? KH? NO3?
Starší reakce
Starší reakce
0 28.02.2010 10:28 Sirah – Re: Honzin1
diky
tak snad ta voda bude OK
Taky bydlím na Bří. Sapáků.. Taky nemám problém s vodou.. Rybičky v profilu. Honza
A k té hodnotě pH 7,1 jste dospěl jak?
tak to je docela pekne ph ;) a co chovas za rybky?
0 26.02.2010 18:50 Sirah [11] jasne, verim, ze vodovodni voda je jedna z nejlepsich, neda se porovnat s vodou ze studne a dokonce ani ne s vodou balenou...
jenze co je vyborne pro organismus cloveka, ktery vodu pije, tak nemusi byt treba uplne good pro "zviratka" co v tom zijou
ale mas v podstate pravdu ;)
kvalitu vodovodní vody neřešte,máme jedny z nejpřísnějších kritérií na vodu na celým světě,představte si ,jakou vodu používají akvaristi jinde za hranicemi,tam sou rybky chudáci.....u nás a slovensku je voda ok,jen trochu tvrdá a trochu dusičňany,ale jinak dobrá,rybky přežijou...
0 26.02.2010 15:23 lockay – Re: Sirah
poslano :o)
jinak ja resim vodu pres RO a micham ji s vodovodni
0 26.02.2010 14:30 Bart Simpson – Re: Sirah
neznáš Ditu nebo Karla Sukupa???
0 26.02.2010 14:23 Bart Simpson – Re: Sirah
j tak jo ja to zjist
ím
0 26.02.2010 14:12 Sirah [11] Barte, jestli ma tva teta prehled o jakosti vody v lisni, tak samozrejme vydrzim
Zakladat budu az pristi tyden ;)
Lockay, pokud mas rozbor brnenske vody, tak budu moc rada
Ozvi se, prosim, na mailto:prokopova.plynostav@seznam.cz diky ;)
0 26.02.2010 14:03 lockay – Re: Sirah
voda celkem oki, az na tu tvrdost a NO3 ( stabilne dlouhodobe cca 42mg/l)
kdyby byl zajem tak mam od brnenskych vodaren kompletni rozbor vody nekdy z prosince 09
0 26.02.2010 13:58 Bart Simpson – Re: Sirah
no pokud vdržíš dva dny tak v neděli jede knám teta z Brna -Líšen tak se j mužu teptat
0 26.02.2010 12:01 Sirah [11] koukala jsem na stranky vodarny v Brne - voda obsahuje pomerne vysoke mnozstvi dusicnanu a dusitany na tom taky nejsou nejlepe - a mam dojem, ze co se tyce tvdosti vody, tak Lisen je na tom dost spatne :( Velke mnozstvi kamene v konvici na caj, usazeniny na nadobi, ktere neutru hned...
www.bvk.cz/…
Ale jinak diky, za odpoved, snad to nebude tak zle, ale z tech dusicnanu mam trochu strach...
www.bvk.cz/… lisen by snad mela brat vodu z Hole hory...
Jste někdo z oblasti Brno - Líšeň? Máte někdo info o tom, jaká je zde kvalita vodovodní vody? Zatím jsem to nenašla...
Díky
Starší reakce
0 24.05.2009 09:41 V – Re: ČUPR
Starší reakce
0 30.03.2009 18:18 Usine – Re: Keporkak
0 30.03.2009 18:12 Keporkak – Re: Semtex
Co to je Osmoza, to je voda? Jak jí získám ?
Jj dešťová je měká, kyselejší (na Mostecku a Ostravsku je to spíš kyselina
), ale protože v posledních letech moc neprší, tak jsem si pořídil Osmózu. Je to i proti dešťovce o něco lepší, nejsou v ní částečky prachu, ptačího trusu a kdejakého jiného svinstva co je v ovzduší a po střechách.
Poptej se, jestli ji někdo má v okolí a domluv se s nim.
0 30.03.2009 17:49 Keporkak – Re: kikuška
Jo s tou dešťovou vodou by nebyl problém. Na zahradě máme pár 2OOL sudů tak to skusím změřit papírkem a uvdíme, ale co třeba kyselé deště ?
Možná se zúčastnit otvírání studánek
a běhat s měřícím proužkem. Třeba se někdo od Vás z Pardubic a okolí ozve a poradí. Ještě jsem si vzpomněla na rady Pana Ryby (to byl děsně chytrej prodavač - spolumajitel a zkušený akvarista v již zrušené akvaristice, nejmenoval se tak), že pro neonky je dobrá dešťová voda.
0 30.03.2009 17:32 Keporkak – Re: kikuška
To máš pravdu, ale ja nevím kde získat tu měkkou vodu v pardubickém kraji nejlépe :/
Já zkušená nejsem, ale neonkám se daří v kyselé a měkké vodě (jako asi všem tetrám) a mám pocit, že jsou to jedny z mála rybek, co se třou při nižší teplotě, než je chovná (mám pocit kolem 20 st C).
Proto taky nechci tetry, když se snažím o živorodky, jejich chovné podmínky jsou v protikladu.
Přidat reakci
1 ...... ...... [6] 7
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 8692x