Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovec - bílé táhnoucí se výkaly

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Terčovec - bílé táhnoucí se výkaly
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2010 09:09 Žena Muffy [55] Re: Romy
Tak nemocný terčovec byl po 3 dnech léčení Entizolem na samotce vrácen zpět (pondělí večer). Začal hezky papkat, ale od středy se u něj zas objevuje střídavě ošklivé hovínko a střídavě normální. Takže asi z toho ještě není úplně venku. Nevím, co bude lepší: zda ho znovu léčit Entizolem (po 4 denní pauze), nebo zkusit Flubenol. Ten snad dnes seženu, ale nevím, jak ho použít. Nejradši bych ho vmísila do krmiva a tím přeléčila celou rybí osádku ve společenském hustě osázeném akváriu (bez dalšího stresu). Četla jsem tu někde, že se Flubenol přimíchá k živým patentkám (ale nevím v jakém poměru) a potom se mrtvými patentkami zkrmuje. Jiný mě od toho zrazoval, že se při krmení patentkami z nich ten Flubenol vodou odplaví, takže terčovci toho moc nedostanou. Taky nevím, jak dlouho se krmivem s Flubenolem má krmit, aby byla léčba konečně úspěšná. Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 18:44 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Muffy
Bylo by dobré přeléčit i toho druhého.Na Flubenol se zeptej na veterině.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 18:07 Žena Muffy [55] Re: Romy
Děkuji moc všem za rady. Nakonec jsem toho nemocného přelovila do samotky a léčila Entizolem a snad to zabralo. Bílé výkaly jsem už od včera neviděla, zatím (co jsem stihla) vykakal jen malý bobek, který však vypadal normálně. Dnes ho (po ukončených 3 dnech léčby)asi už vrátím zpět. Ale mám pochybnosti ještě o jednom z těch nových. Je to Snake Skin, který baští dobře, ale občas je takový tmavší a kaká jednou normální hovínko a občas i to ošklivé. Myslíte, že ho mám také mučit v samotce? Já ho tam na jeden den měla společně s Pigeonem, ale akva je to malé a tenhle Snake toho druhého neustále otravoval (dloubal do něho) a tak jsem ho musela odlovit zpět do velkého akvária. Uvažuju o Flubenolu do krmiva, ale nevím, kde se sežene. Nemáte někdo trošku na prodej?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2010 21:43 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Muffy
Vzhledem k tomu,že lyofilizace je zjednodušeně sušení hlubokým mrazem,měly by se snad potencionální zárodky zničit.Já bych krmil.To,že terč šmejdí po nádrži,a nejspíš si hledá něco k jídlu,je pozitivní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2010 21:38 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Muffy
Sušenými bych se toho nebál ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2010 21:36 Žena Muffy [55] Re: Romy
No, počkám do zítra, pak se uvidí. Flubenol do akvárka dávat nechci (ani ho nemám), je to společenská 450ka i se šneky a nerada bych jí celou odrovnala. Dost piskořek bude i v písku a ty kdyby všechny pošly, tak by to asi nebylo nic dobrého. Jedině bych mohla ještě zkusit Entizol, ale chtěla bych Pigeona přelovit do nějaké samotky a zatím nic vhodného k dispozici nemám. Ale jinak moc děkuji za podrobný výklad, snad jsem aspoň léčila tím správným léčivem. Ryba teď kupodivu dýchá zas normálně na obě žábry a dokonce šmejdí po akvárku a okusuje kytky a cosi hledá v písku.
Mohli byste mi, prosím, ještě poradit, zda je vhodné krmit terčovce liofilizovanými nítěnkami? I tyhle sušené mohou způsobit nějakou nemoc?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2010 18:25 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Muffy
Flubenol,je dobré dostat dotrávícího traktu přímo,nicméně i rozpuštěný ve vodě udělá svou službu,sice méně,ale v případě,že ryba nežere je to dobrý společník.Žábrohlist se samozřelmě přidat mohl,díky oslabené imunitě,ale je to v tuto chvíli nemoc podružná,zaměřil bych se jen na léčbu vnitřních parazitů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2010 18:19 Žena Muffy [55] Re: Romy
Jenže když on nic nežere, tak jak bych mu vnutila Flubenol? Teď jsem ho chvíli pozorovala a ještě ke všemu se mi zdá, že rychleji dýchá a jen na jednu žábru. Že by se ke všemu přidaly žábrohlísty coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   26.10.2010 17:55 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Muffy
Trochu to uvedu na pravou míru.
Co je nejčastější nemocí u cichlid,potažmo u terčovců?Je to právě hexamitóza a spironukleóza ryb,nematoda má sice podobné příznaky,ale výkaly nejsou tak dlouhé a,,krepaté",jak správně píšeš.Hexamita a spironucleus jsou prvoci,kdežto nematoda,jsou červi,je jich přes 5000 druhů.Jednoduše poznáš rozdíl v tom,že u nematody,při klidovém stavu ryby,lezou červi z řitního otvoru,a při sebemenším pohybu ryby se snaží dostat zpátky.U živorodek,mají za následek deformace páteře.Při nematodě je posledním stádiem zvětšení tělní dutiny,(hlavně u sumcovitých)která je naplněna serózní tekutinou.U hexamitózy a spironukleózy ryb,jen ryba hubne,ale časem se staví většinou tlamkou k hladině(může i ke dnu,otáčí se podél své podélné osy,straní se a padne.¨Bezpečně to poznáš,tím,že ryby jakoby otáčejí hlavu,resp.se prolamují v těle.
Jako další věcí je to,pokud by ryby měly nematodu,je to horší onemocnění,protože ruku v ruce s ní přicházejí i Hexamita a spironucleus,a bakteriální onemocnění.
Aby toho nebylo málo,tak rod Camallanus je lépe léčitelný jak rod Capillaria.Je to proto,že Camallanus je živorodý,a Capillaria vejcorodá.
Nicméně,za čas,který se věnuji cichlidám a hlavně terčovcům,jsem se s rody Camallanus a Capillaria ještě nesetkal.Proto se léčí na Hexamita a Spironucleus,jediná možná identifikace je přes mikroskop,nebo v parazitologickém ústavu,ale myslím si,že to Camallanus a Capillaria s největší pravděpodobností nebudou.

Muffy napsala: Přikládám fotku z foťáku, snad je trošku lepší. Větší detail nejsem schopná udělat. Jsou to bičíkovci nebo hlístice?

Řekl bych s určitostí,že bičíkovci,jistotu by dal jen rozbor,proč tomu tak je,jsem napsal níže.Jestli je to aktuální fotka,nejspíš bych zopakoval léčbu,zkus si sehnat Flubenol a přidávat do žrádla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2010 17:34 Žena Muffy [55] Re: Romy
Fotka k příspěvku Přikládám fotku z foťáku, snad je trošku lepší. Větší detail nejsem schopná udělat. Jsou to bičíkovci nebo hlístice?
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2010 17:12 Žena Muffy [55] Re: Bob66
Nakonec jsem jim včera dala trošku artemky, aby se aspoň ti ostatní nažrali (na suché mi pečou). Ten nemocný si toho vůbec nevšímá. Dnes jsem ale podrobně prostudovala článek o vnitřních prarazitech terčovců zveřejněný na těchto stránkách a tak mě napadlo, co když nemá ty bičíkovce ale Hlístice Capillaria? To jsem ho potom Flagellolem léčila špatně a měla bych spíš použít Nematol od Sery? A co ten Entizol, ten léčí všechno? Začínám z toho být "na prášky", terčovec stále (2. den po ukončení léčby) kaká průhledné a takové jakoby zakroucené (jako krepaté vlasy) kakance. Jinak se ale chová normálně (dýchá normálně, většinou plave s ostatními, barva OK). Děkuji za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2010 20:11 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Muffy
Jak už napsal Romy v žádném případě srdce a patentky a nejlépe žádné mražené, ideální po léčbě na vnitřní parazity krmit minimálně 3 týdny jen suchým krmivem X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2010 16:50 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Muffy
Červené maso(srdce,patentky...)nedávat vůbec,je třeba krmit stravitelnější stravou,artemie,cyklop...,nebo suchým.Doufej,že začne žrát,terčovec,když nechce,tak se nedá donutit ani živým krmením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2010 12:13 Mišulka Re: Muffy
Muffy mě se kdysi taky zadařilo koupit nemocný ryby,ty výkaly se objevily hned druhý den,léčila jsem entizolem a ten mi nezabral,pak až baktopur direct a jist začly až když se jim udělalo lip,asi těžko je donutíte,to jen moje zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2010 12:05 Mišulka Re: Muffy
Pigeon při nemoci netmavne,ale bledne.

To srdce bych nedávala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2010 09:30 Žena Muffy [55] Re: Romy
Ten Pigeon na obrázku vůbec nežere, včera jsem mu přímo před čumák strčila artémie a ani si jich nevšimnul. Ale jinak vypadá normálně, dýchá stejně jako ostatní, nijak se nestraní a barva snad taky OK. Nevím, jak vypadá ztmavnutí u Pigeona, ale mám ještě jednoho a ten nemocný má jen trošku výraznější kresbu. Čím mám "vydatně" krmit? Mám jim už teď zkusit dát hovězí srdce? Někde předtím jsem četla, že po léčbě by se asi týden mělo krmit jen suchým krmením, ale to oni vůbec nežerou, u chovatele prý jedli ze suchého jen granule pro diskuse od Tetry, ale já mám zrovna Seru a potom vložky Tetra i Sera.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 22:07 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Bob66
Bob66 napsal: Fotka nic moc ale myslím že se jedná o vnitřní parazity... Jsem stejného názoru.Počkal bych 4-5 dní,při vydatném krmení.Uvidí se dál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 21:57 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Muffy
Fotka nic moc ale myslím že se jedná o vnitřní parazity ;-) Hned po ukončené léčbě nezačnou mít výkaly normální ještě to z nich půjde ven než se jim vyčistí střeva, pár dní počkej a uvidíš jestli byla léčba úspěšná X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 21:52 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: vladislav
Také nejsou bílé výkaly jako bílé výkaly, při některém druhu krmení mohou být světlé až bílé, při vnitřních parazitech jsou bílé a průhledné, hodně dlouhé a drží se dlouho u řitního ovoru :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 21:18 Muž vladislav [106] - CichlidyRe: Muffy
Nechci do této diskuze moc zasahovat..Čím jsou ty terčovci krmení???
Pokud jsem krmil koretrou a artemii tak moje ryby měly také bílé výkaly..Přestal jsem tím krmit, protože jsem měl problémy s žábrohlísty..
V posledním půl roku době krmím srdcem a granulema..Výkaly mají tmavou barvu..A ryby prospívají..Aspon takovou zkušenost mám já..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 20:30 Žena Muffy [55] Re: Romy
Fotka k příspěvku Díky všem, léčbu Flagellolem jsem ukončila, vodu vyměnila a přidala Aquatan. Ještě že jsem ho koupila, protože po napuštění bylo (a zatím i je) akvárko plné bublinek, které mají i rybky na sobě. Takhle se aspoň uklidňuju, že jsem pro ně udělěla maximum. Oba nemocní terčovci zrovna kakají ty "hnusné" kakance, takže se jdu pokusit to nějak zdokumentovat a později snad přiložím fofo.Hovínka jsou průhledná, zakroucená a někdy i dost dlouhá. Myslíte, že je ještě naděje, že jsou vyléčeni a začnou kakat normálně, nebo budu muset léčbu opakovat?
Edit: Tak přikládám fotku maroda, ale je to z mobilu, takže kvalita nic moc. Kdyžtak zítra zkusím pořídit lepší foťákem. I když tajně doufám, že to nebude třeba, že se probudí zdraví a budeme mít po starostech.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 17:18 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Romy
Střevní bičíkovci se mohou přemnožit vlivem trvalejšího stresu, ale rozhodně ne do druhého dne ;-) Ale jak píšeš pokud se jedná opravdu o vnitřní parazity tak o tom chovatel musel vědět X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 17:13 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Muffy
Stresem z převozu nedostanou ryby vnitřní parazity,to je naprostá blbost,a s tím bych také operoval.Pan Melkus,si dělá docela dobré jméno,ryby od něj,co vím,jsou dobré a zdravé s pěkným tvarem.Je mi divné,že by se chtěl zbavit několika ryb za každou cenu s tím,že ví,o jejich nemoci,a tím si kazil dobře nakročené renomé...Nebyla by dobrá fotečka ryb s výkaly?
Nicméně bych stál o vysvětlení,jak se může stát,že terčovec dostane vlivem stresu vnitřní parazity. coze
Co se týče aklimatizace,může trvat i měsíc,v ojedinělých případech i déle,ale tam bych už sledoval zdravotní stav ryb.Platí ale,čím dtarší ryby,tím hůře si zvykají na nové prostředí.
Ještě bych podotknul,nejsou bílé výkaly,jako bílé výkaly,bílá barva může značit i stravu,jakou byly ryby krmeny,třeba výhradně grindalem,mysisem,atp.I to by měl prodejce zohlednit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 12:56 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Muffy
Bílé výkaly je další stádium vnitřních parazitů a nemohou být hned druhý den po převozu, to je hloupost a vypovídá to jen o jednom p.Melkus ti prodal vědomě nemocné ryby tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 09:27 Žena Muffy [55] Re: Bob66
Terčovce mám od pana Mekuse. Jsou to velké ryby cca 12 cm a prý se jim "to" stalo stresem z převozu. No, snad ta léčba zebere, ten Pigeon, u kterého jsem to objevila nejdřív (hned následující den po nákupu), má i dnes ty nezdravé výkaly. Pokud by to bylo opravdu tak, že byl předtím zdravý a já zahájila léčbu 6.den po objevení, tak by se snad měl vyléčit, ne? Jinak se jim stále moc nechce baštit, tak dlouho váhají nad tím, jestli se do toho pustí, až jim to ostatní obyvatelé akva vyfouknmou před nosem. Taky se dost schovávají, ale jak jsem si tu přečetla, tak to je snad zatím ještě normální (jsou to přeci jen už větší ryby a tak jim ta aklimatizace asi bude déle trvat, dnes je to teprve 10.den). Ten Aquatan asi nakonec radě koupím, prý to snižuje stres a tak jim to teď třeba udělá dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 19:54 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Muffy
To hlavní už napsal Bob,jen bych doplnil,že pražská voda,je ideální svými parametry pro jihoamerické ryby.A můžeš mi jako pražákovi věřit... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 18:52 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Muffy
Ten Sera Aquatan použít můžeš, ale nutný není, sám jsem po léčbě napouštěl vodu přímo z kohoutku a v pohodě :) V dnešní době tam toho chlóru je hodně málo ;-) Jen si nastav odpovídající teplotu. Můžeš prozradit co to bylo za chovatele že prodal nemocné ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2010 12:33 Žena Muffy [55] – výměna vody po léčbě
Přinesla jsem si 4 nové terčovce od chovatele, ale u dvou se obejevily bílé výkaly (u jednoho hned druhý den, u druhého jsem to zpozorovala asi 4.den). Rychle jsem sehnala Flagellol a použila ho do nádrže 450l. Zítra to budou tři dny, po které má léčba trvat. Takže vypustím podle návodu 80% vody. Jenže toho se právě trošku obávám, protože nemám jinou možnost, než tam napustit pražskou vodu rovnou z vodovodu. Myslíte, že z takového množství chlorované vody nebudou mít ryby šok? Uvažuju o zakoupení nějakého přípravku na úpravu vody, např Sera Aquatan. Máte s tím někdo zkušenosti, nebo je lepší něco jiného? Do filtru se chystám dát uhlí na odstranění zbytků léčiva, jak dlouho tam to uhlí mám nechat? Děkuji za odpovědi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 22:46 milda87 Re: Romy
Tak jsem se konečně po letech zaregistroval.Jen to 87 neberte jako rok narození (bohužel) :-( :-(
Jdu měnit vodu a nadávkuji znovu léčivo.
Možná jsem měl zvolit Eshu2000....
Nápady a rady uvítám.
Díky Milda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 20:26 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Milda
Je to plíseň,takže protiplísňová léčiva.Antimykotin,Sera mycopur atd.Omnipur je také dobrý.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 20:26 Muž Yirka [9123] Re: Milda
Krupička to není ani náhodou.
images.google.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2010 20:18 Milda – Co mu chudákovi je?
Fotka k příspěvku Zdravím,
chovám terčovce cca.7 let a nyní mám zamotanou hlavu.
Je to Oodinium nebo plíseň?
Příčinu jsem vyřešil,měl jsem problém s filtrací-ucpanej vstupní košík do ext.filtru za pozadím.
Příště už budu vědět. sad

Dal jsem Sera Omnipur,kterej by měl být na obojí,druhej den to vypadalo úplně perfektně,ale třetí den je vše zas jak na začátku a to píšou další dávku po sedmi dnech...

Přemýšlím odkalit a vyměnit část vody a dávkovat znova,ale nejsem si jistý diagnózou,fakt jsem tohle ještě neměl... coze
Nevíte prosím někdo?
Díky Milda
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 20:30 Chrostík Re: Romy
Díky, ještě jsem zjistil, že žere vločkové krmení, úplně to nejlevnější. Tak to budu kombinovat a snad se vrátí do normálu. Na to, že spoustu dní nic nžral a jen z něj lezlo to svimstvo je to pokrok, v který jsem už ani nedoufal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 20:03 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Chrostík
Nějak si nedovedu představit způsob jakým by měly mražené koretry škodit.Alespoň do sebe ryba dostane něco přírodního.
Koretra je larva komára,takže krásně krmná,jediný důvod pro nedoporučení bych viděl,že ŽIVÁ je dravá a může jít po drobném plůdku,a samozřejmě je to mezihostitel parazitů.U mražené se toto riziko rapidně snižuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 18:59 Chrostík Re: Romy
Romy, díky za odpověď. Počká a uvidím jak se to vyvine. Ten můj vegetarián má evidentně hlad, protože pořád něco okusuje a pořád něco hledá.
Ještě bych se tě rád zeptal, jestli mu nemůžou uškodit ty mražené koretry.
Ještě jednou díky. CH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 18:30 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Chrostík
Ano,tak,že se jedná o všechny jsem pochopil z tvého příspěvku.Jestli se jedná jen o jednu rybu,tak bych to asi neřešil,těžko někdo vysvětlí proč u něj došlo k takovému posunu.Snad chce jen čas,než opět přivykne původnímu krmení.Já něco takového nezažil,a ani o nikom nevím komu by se něco podobného stalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 17:55 Chrostík Re: Romy
To jsme si asi nerozuměli. Terčáky mám již více jak rok a žerou vše krom granulí o f. SERA. Krmí je i mraženým (směsí pro č. terčáky, krocaní a hovězí srdce, koretry, černé komáří larvy a jiné směsi). Ten terčák přestal žrát granule až po té co omarodil. Nyní se už zdá v pořádku, až na to jeho nežraní granulovaného krmení. Jinak mí terčáci žerou vše, včetne vločkového levného humusu, které dávám jednou za čas neonkám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 17:41 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Chrostík
V koretrách problém není,horší je,že terčovec žere jen něco,tím do sebe zdaleka nedostane vše,co tělo potřebuje.A ještě je to poloviční vegetarián... :-D To,že nežerou granule,je velmi časté,ale až na vyjímky se to nakonec zdaří,chce si to s nimi trochu pohrát...hlavně jim je dávat když jsou hladové,ráno.Nebo zkus vločkované artémie.
Jaké krmivo jsi zkoušel?Neříkej,že po patentkách,nebo černých larvách nejdou,další jsou artémie,na jejich chuť jsou zvyklé od malička,to by také neměl být problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 16:51 Chrostík – ???
Já jsem cizopastníky začal u mých terčáků asi před měsícem. Začal jsem léčit přípravkem HEXAMITA a vypadá to, že to zabralo. Bílé výkaly už vydět nejsou a ryby vypadají OK. Vyjímku tvoří jenom můj největší samec, který měl bílé výkaly ještě před týdnem. On jako jediný také nežral. Nyní už začal přijímat potravu, ale o to víc jsem z něj na švestku. Žere jenom koretry (mražené), po kterých se může utlouct. Dále ožírá v akvárku řasy a žere také odumřelé části rostlin. Granule však na 100% odmítá a už jsem jich zkoušel 6 druhů.
Chtěl bych se zeptat, jestli jste měl někdo podobný problém. Dále bych se chtěl (znova) zeptat, jestli mu mám dávat ty mražené koretry, když je bez problémů přijímá. Před časem mi to zde jeden chovatel nedoporučoval, tak nevím.
Ještě k chování mého nejpostiženějšího terčáka. Když z něj to bílé svivstvo lezlo, tak se snažil schovávat v nejtmavším rohu akvária. Dnes už plave s ostatníma a začíná dorážet na svou samičku. Před chvilkou jsem ho vyděl, jak se pere s velkým ancistrusem o (asi) sedmicentimetrový kus hnědého shnilého listu vodní trávy ... a vyhrá a zase ten humáč pozřel.
Díky všem za rady a informace.
CH. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 10:49 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: JuraS
No,krmení je celkově pro mnohé takový malý kámen úrazu.Je zcela zřejmé,že se potravě v přírodě ani zdaleka nepřibližujeme,ale snažíme se...
S názorem ohledně granulí(asi jak kterých) bych nesouhlasil,podívej se na složení a nemyslím,že by měly nadměrný obsah bílkovin a proteinů.Hovězí srdce není náhražka za granule,ryby by ho správně,jakožto maso teplokrevného živočicha,vůbec neměly mít,ale v tomto případě účel světí prostředky,oni terči po něm krásně rostou...
Nejlepší je kompromis a od všeho něco.Pestrá strava je to nejlepší,co našim rybám můžeme dopřát.Docela by mne zajímalo,kde jsi to četl,pošli prosím odkaz.

Nám by se jeden druh jídla několikrát denně také brzo zajídal... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2009 10:14 JuraS Re: Romy
Díkez za odpovědi..dovolím si trochu oponovat..někde jsem četl, že terčovci se nemají krmit jen granulemi z důvodu, že v těch granulích je toho narváno tolik jako v potravách pro kulturisty..že jim po nich roste moc svalová hmota ale zbytek zaostává a proto že se mají prokládat něčím jiným..hovězí srdce je levná náhražka za drahé granule (pro chovatele) ale že nemá v sobě to všechno jako granule..tohle jsem četl a dovolím si s tím souhlasit..
a plísně je kapitola sama pro sebe a nepředpokládám, že be tady někdo dokázal plísně rozseknout..třeba takový hermelín, niva, jsou mňam plísně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.12.2009 22:49 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: JuraS
Možná bys měl lépe číst,nebo lépe řečeno si pamatovat...O tasemnici a jejích mezihostitelích jsem zde už psal,kdy mezihostiteli je hlavně živá potrava,nezažil jsem,tasemnici v rybě,která byla krmena mraženým(mohu se ovšem mýlit a vajíčka přežijí i hluboké zmražení),ale ten,kdo jí měl,tak si jí donesl v rybách už od prvochovatele,jak byly ryby krmeny se dá jen domnívat...
Na bičíkovce ti už dobře odpověděli kluci,nezmara,pijavice a jiné potvory si může přinést do nádrže ten,kdo si chodí lovit živé krmení na rybníky a požární nádrže.Jednou jsem zažil v akváriu larvu potápníka...to byl mazec...ale i larvy znakoplavek a vážek jsou dravé.
Běžný mrazák je nastaven na mínus 18-20°C
S různými parazity a nemocemi v latentním stavu se budeme setkávat stále,ani nádrže,ani ryby nejsou sterilní,no a v podstatě ani krmení.Vždyť jen několik málo hodin po otevření už jsou i v sušeném krmení spory plísní...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2009 21:01 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: JuraS
a jaké parazity má v ranném stádiu v sobě terčovec pocházející z 10 tého kolene z ryb chovaných v pražské vodě z kohoutku a krmených granulemi a živou artemií ?
Pleteš jedno přes druhé, kdo krmí jen tím co jsi napsal? Nikdo, ani ty ne a v odchovnách už vůbec ne, chovatel je žene masem aby co nejrychleji vyrostli a mohl je prodat, ty jsi koupíš terčovce třeba v 5 cm ale ten už je má v sobě, jen v dobrých podmínkách se to nikdy nemusí projevit zdravá ryby si s malým množstvím parazitů dokáže poradit sama, je to jak psal Dahak palec A nebavím se o tasemnici tu si můžeš zavléci až u sebe krmením X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2009 16:00 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: JuraS
Však to jsem popsal v první větě.V odchovné nádrži můžeš několikrát denně odkalovat a měnit vodu ale nikdy nebude úplně sterilní.Stačí že se nakazí procento potěru a to pak nakazí postupně zbytek.No a srovnávat ryby a lidi dost dobře v tomhle tématu nejde :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2009 14:34 JuraS Re: Dahak
Však baču zo salaše zo stredého slovenka od žiliny by také jeblo keby sa mal prestahovať do prahy do toho smogu..s pražáka co hulí jednu za druhou by zase švihlo z čistého vzduchu kdyby se měl přestěhovat do salaše ale žloutenici nebo chřipku či roupy do prdele z toho stěhování nedostanou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.12.2009 12:51 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: JuraS
Geneticky asi ne ale jelikož stále neumíme odchovat mladé bez přítomnosti rodičů je přenos parazitů v té době možný.V případě že se odchovávané ryby nestresují mají kvalitní krmení i vodu nemusí se u nich problém s parazity nikdy projevit.
Mě třeba pravidelně onemocní mladé ryby dovezené z Prahy.Stres z převozu společně s jinou vodou(i když pro terčovce o mnoho vhodnější) vede pokaždé k přemnožení parazitů a nemoci.Když koupím ryby od chovatelů v mém okolí k problémům nedojde(doteď).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2009 11:11 Žena zelvik58 [22] - SumciRe: JuraS
Když se přizpůsobí ryba,tak breberky určitě taky :-( možná už máme nějaké spec.česko-moravské druhy,co by v Amazonce nebo v asijské odchovně nepřežily coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2009 09:47 JuraS Re: Bob66
a jaké parazity má v ranném stádiu v sobě terčovec pocházející z 10 tého kolene z ryb chovaných v pražské vodě z kohoutku a krmených granulemi a živou artemií ? To chceš říct, že se geneticky rodí rovnou se zárodkem tasemnice nebo jiného parazita..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2009 21:22 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: JuraS
Každý terčovec má v sobě parazity v latentním stavu, ale pro zdravou rybu v dobrém prostředí neznamenají žádný problém, při podstatném zhoršení podmínek v akvu a případnému stresu následuje přemnožení těchto parazitů které ve vetším množství už ryba sama nezvládne a je nutná léčba X-) Při dodržování podmínek které tyto ryby potřebují (kvalita vody, krmení, teplota, změny atd.) problémy a nemoci nejsou, důležité je naučit se tyto ryby pozorovat a rodící se problém vyřešit v počátku kdy ještě není zapotřebí léčiva, terčovec je ryba která svým chováním a barvou dá vědět hned jak není něco v pořádku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2009 15:41 Žena zelvik58 [22] - SumciRe: JuraS
Tady na netu se píše,že se to odstartuje stresem,že zárodky v sobě má většina ryb,Takže prostě smůla.Mně se vymstilo přestěhování drobotiny do 200l.Ryba večer v poho a ráno jsem se o ní přetahovala s ancíkem sad Momentálně je zas všechno v pořádku,jediné na co jsem přišla,stres z přelovení,žádné parazity,nafouknutí,nic jsem nenašla.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] 5

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 12076x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12395-tercovec-bile-tahnouci-se-vykaly?od=101