Barevné spektrum
To jako že máte jen to "modré osvětlení" ?
0 25.10.2007 11:43 Dave84 – Modré osvětlení
Mam modře osvětlené akvárium,vadí to něčemu,nebo to tak mohu nechat?
Starší reakce
Barva tak jak ji vnima clovek je neco jineho nez spektrum - jako priklad lze vzit trebas obrazovky, (nebo predpokladam prave ony tripasmove zarivky). Televize ma pouze 3 barvy (RGB) - ale vhodnym skladanim intenzit techto 3 barev lze docilit ruzneho barevneho
vjemu, přestože ve skutečnosti jsou ve spektru obsaženy pouze tyto 3 barvy (tj. uzke casti spektra). Stejneho vjemu pro cloveka lze docilit i spojitym spektrem, tj. lide nejsou schopni rozlisit skutecne hodnoty spektra pouze na zaklade barvy. Jako priklad lze ukazat tuto zlutou barvu -->
Je to pouze mix onech tri barev - cervene, zelene, modre. Zadnou zlutou barvu monitor nevyzaruje. A stejne tak u zaivek nelze z prevladajici barvy rict, ze tato barva je vubec obsazena. Je treba znat ono spektrum.
Z Vaší reakce nechápu, jestli myslíte, že barva světla nesouvisí s vlnovou délkou nebo souvisí. Každopádně barva "je" vlnová délka (nebo frekvence, chcete-li). Spektrum je prostě "několik vlnových délek"....nějaké intrevaly...jednoduše řečeno.
Pokud kécám, tak mě někdo opravte
Já bych v tom žádnou vědu nehledal - zářivky se liší zejména cenou
, podáním barev a svítivostí. Obecně řečeno (nejsem expert) - širokopásmové (5xx, 6xx, 7xx) mají o něco horší podání barev než třípásmové (8xx) a ty zase než s plným spektrem (9xx) - tomu odpovídá i cena. 9xx mají k tomu ještě výrazně menší svítivost. Co z toho vyplývá - kupte si nějaké třípásmové a odstín bílé si vyberte podle svého vkusu.
Roman
Takže ještě jednou pro mé chápání
Neznám hodnoty, vzorečky, nic podobného, ale pokud bych vedle sebe dala zářivku třípásmovou 5xx a širokospektrální 5xx, ta druhá bude slabší, ovšem vhodnější díky složení spekter. Optimální je pořídit si širokospektrální světlo o síle 8xx, aby svítlila silněji a zachovala barevné spektrum. Rozumím už dobře?
Dobrá volba.
0 25.07.2006 15:55 langosh –
Re: Sid Proto mám taky Narva colorlux plus 840 a 860.
Roman
Uvádí se, že třípásmové zářivky mají až o 70% vyšší světelný tok, (množství vyzařovaného světla) než zářivky širokospektrální. Vzhledem k tomu se skutečně domnívám, že pod širokospektrální zářivkou řady 5xx rostliny „tak dobře“ neporostou. Resp. ano, ale - jak stručně a výstižně konstatuje Langosh! - nikoli bez zvýšení nákladů na takovéto osvětlení, vyplývající z potřeby zvýšení zdrojů osvětlení, (= přidání adekvátního počtu trubic - což nemusí být technicky jednoduše řešitelné), nebo nejspíš nikoli bezvýznamného prodloužení doby osvětlení, (s diskutabilním dopadem na „ekosystém“ akvária). Z těchto důvodů zůstanou i nadále mými favority zářivky řady 8xx. Přičemž o významu světelného spektra pro asimilaci a významu barevného podání pro lidské oko nediskutuji.
0 25.07.2006 14:01 pirát – spektrum
to je trefné a já se tady sáhodlouze rozepisuju,mohl jsem si ušetřit klávesnici
0 25.07.2006 13:54 langosh – -
Jakýkoliv širokopásmový zdroj světla bude vhodný za předpokladu, že bude dostatečně intenzivní a budeme svítit přiměřeně dlouhou. Teplota barvy bílé je spíše subjektivní věc našeho vkusu.
Roman
já jen chci odlišit odstín a frekvenční pásmo v jakém probíhá fotosyntéza nejlépe,což je pro růst rostlin to nejpodstatnější,tím chci říci ,že nezáleží na tom jaký máte odstín,jestli lehce namodralý nebo teple žlutý,ale jaké převažující frekvenční pásmo ona zářivka obsahuje.Myslíte si že by vám rostliny rostly stejně dobře pod standartní zářivkou řady 5xx,i když by měla chladný odstín?
Domnívám se, Heavyk1, že ve svém příspěvku (25.07.06 12:02) jste vyjádřila podstatné:
"..., že nejideálnějším světlem je zkrátka světlo bílé, které je nejpodobnější světlu dennímu. Navíc jsou odstíny teplé bílé a studené bílé, které je vhodnější, ovšem pro oko hezčí jsou ty teplé odstíny. Mám osvětlení tomu odpovídající (v jednom akváriu teplé bílé, v druhém studené s jemným nádechem modré). Je fakt, že u druhého nevyniknou tolik barvy ryb, ale rostlinám se daří myslím lépe..."
Souhlasím a dodávám: já mám rád 840 od Philipsů a myslím si, že i kombinace dalších 8xx (i od jiných výrobců) může být dobrou volbou.
na růst rostlin však ,odstíny nemají zásadní vliv,jak převládající frekvenční pásmo v jakém svítí a to je podstatné.
narva.netdirect.cz/… jsou technické údaje zminovaných zářivek
třípásmové zářivky,které už tu sid zmínil,jsou s převládajícím červeným a modrým spektrem,to že mají nádech do žluta nebo jsou ledově bílé, na tom nic nemění v tomhle případě jde jen o intenzitu
V tomto případě nejde o intenzitu, ale o barevnou teplotu (viz již výše zmíněné stránky p. Pelikána). Např. u zářivek narva je to takto
827 - extra teplá bílá
Barva světla: 2700 °K
830 NARVA - teplá bílá
Barva světla: 3000 °K
840 NARVA - studená bílá
Barva světla: 4000 °K
860 NARVA - denní bílá
Barva světla: 6500 °K
Teple bílá je více do žluta - denní bílá je chladnější (řekněme více do modra).
Roman
tak ještě jednou,to že zářivka svítí modře neznamená že má taky převládající modré spektrum,rostliny potřebují k fotosyntéze spektrum o frekvenci která je daleko za našimi zrakovými možnostmi,třípásmové zářivky,které už tu sid zmínil,jsou s převládajícím červeným a modrým spektrem,to že mají nádech do žluta nebo jsou ledově bílé, na tom nic nemění v tomhle případě jde jen o intenzitu.Kdo nepochopil ještě jednou odstín zářivky at svítí žlutě,modře,zeleně nebo jak chcete nemá zásadní vliv na fotosyntézu a tím i na růst rostlin,jen snížíte její intenzitu,to znamená že pokud jí natřete na žluto bude svítit víc než když jí natřete na tmavěmodro nebo zeleno,důležitejší je jaké světelné spektrum.resp v jakých frekvencích její světlo vysílá.
Z těch různých typů zářivek se mě osobně osvědčila Osram Lumilux 31-830.Má teplejší barvu a rostliny si libují.Vybarvení je přirozené a pozorovatele to neunavuje.Mám zkušenosti i s Flora Glo,ale tam už je moc modrého spektra což mě zapříčinilo růst řas.Navíc rostliny maj pak umělohmotný nádech.Pokud akvárium má být osvětleno vice trubicemi tak je i příjemná uspora financí jelikož Osram pořídím za 1/3 ceny než konkurenční výrobky.120cm trubice cca do 150kč.
Protože jsem technička na baterky, nějaké výpočty a pásma mi dělají problém a i když si přečtu kvanta teorie, je mi to na houby
Ale díky všelijakým stránkám i pro ty, kterým fyzika nic neříká, jsem dospěla k závěru, že nejideálnějším světlem je zkrátka světlo bílé, které je nejpodobnější světlu dennímu. Navíc jsou odstíny teplé bílé a studené bílé, které je vhodnější, ovšem pro oko hezčí jsou ty teplé odstíny. Mám osvětlení tomu odpovídající (v jednom akváriu teplé bílé, v druhém studené s jemným nádechem modré). Je fakt, že u druhého nevyniknou tolik barvy ryb, ale rostlinám se daří myslím lépe. Jestli se mýlím, je tu prostor mi tento závěr vyvrátit. Děkuju.
Co je to třípásmová zářivka?
jakákoliv třípásmová zářivka vyhovuje tvým požadavkům ,odstínem by se měla přibližovat co nejvíce dennímu světlu,jinak spektrum a odstín jsou dvě odlišné věci.
Tady jsem ti nasla clanek, kde se mimo jine dozvis, ze modrofialove a cervene se nejvic podili na fotosynteze.
planta.aquariana.cz/…
0 24.07.2006 14:52 Heavyk1 – barevné spektrum
Mám dotaz: Zajímá mě názor zkušených, jaká barva osvětlení je pro akvárium jako komplet nejvhodnější? Na trhu jsou k dostání světla různých barev, od bílé, přes žlutou, fialovou atd., každé má na něco dobré, na něco nedobré účinky. Předem dík.
Přidat reakci
1 2 ...... [3]
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 4743x