pH - význam a měření
Ty první testy mohly být špatně skladované, proto ty nesmysly.
Odkud si měl ty olšové šišky?
Tak o lenosti bych nemluvil, můžeš se například zeptat Angus68 ten mě zná, ve výměnách vodya očistě jsem svědomitý, podle něj naopak až moc

no na krevetky to bylo asi moc čerstvý, vyměnil jsem květenu, přisypal štěrk postupně přelovil rybí osádku kdo ví, nevím, prostě tu nejdou a dle fóra zdr které jsem pročítal jim zrovna no3 50mg/l moc nesvědčí takže jejich zmizení bych přikládal k tomu. V ostatních akváriích nemají krevetky problém. Lenka (lenkalor mi to psala tehdy dobře, bohužel vysoké NO3 jsem zjistil až po vysazení krevet a po tom co mi začali mizet) nicméně jestli že jsem druhým testem naměřil hodnoty ok a předešlí si stojí za svým tak asi problém nebude ve vodě ale v testu (pominu-li NO3 které jsem neopatrně nadopoval já). Problém krevetek budu řešit za čas až se mi podaří srazit NO3 dolů, a kytky pořádně vyrostou pak se je pokusím vysadit znova. Olšové šišky už dávat nebudu, chtěl jsem přilepšit rybám a asi jsem nadělal víc škody než užitku

. Do té doby ne, ono ještě nedávno tam snimi byli pávčata, kdo ví třeba se svlékli a pávčata byli nemilosrdný a nenažraný nevím. Nebo se jim zde prostě nelíbí, ve vstupní vodě je jestli si pamatuji 30mg vápníku (obrázek z SČVK je níž) netuším jestli je to dost nebo málo.
Kluci, omlouvám se všem, že jsem vás drtil o informace. Ale Jerry na to kápnul (tímto máš mou poklonu že jsi si stál za svým), koupil jsem další test, jelikož jiný v zooshopu nemají jelikož jsou prý ostatní dražší a nikdo by je nekoupil tak jsem zakoupil stejný. Tento mi ukazuje vodu z kohoutku 6,8 možná 7, v bazénu kde bylo 6,5 mám 6,8 a konečně se dostáváme k Rasboraland I kde mám předpisových 6,5 pH a ve II skoro to samé, původní test si stojí za svými čísly. Takže jsem asi plašil zbytečně. Je zajímavé jak dva stejný výrobky a ani jeden není prošlý měří rozdílně, vodu z kohoutku +- stejně ale akvária jinak. Nemám pro to vysvětlení. Nevyznám se v těch činidlech ale do budoucna budu objednávat pouze Sera či JBL testy. Ještě jednou se omlouvám za zbytečnou diskuzi ale na druhou stranu jsem se dozvěděl zase nové věci. Díky
Tak mi to pak vysvětli, chápal bych kdyby byl test špatný, ale u každého akvária mi měří jinou hodnotu a u vody z kohoutku se shoduje s SČVK tak nevím. Zkusím začít výměnou vody a odkalením pod kořenem a kameneny zda tam není problém. Jinak mě nic nenapadá, krom toho že bych měl možná vymačkat houbu ale ta teče v pohodě. Takže na bordel bych to neviděl, NO3 jsem tam nejspíš neuvážlivě dal postupně já, je mi to divný, začal jsem se po tom pídit potom co mi z 15 krevet které jsem vysadil zbyla 1. Ryby jsou spokojený ale krevety zmizeli neznámo kam, šneky až na dvě levatky tam nemám co vím, jednoho Otíka a mimina bornejek. Mrtvé krevety až na 2 jsem nenašel nikdy.
Aspoň vidíš jaký je to nesmysl co jsi naměřil. Máš v akváriu max 2-5mg/l.

Tak výměnami vody bych určitě začal, vyměň 3 dny po sobě třetinu třeba. Ale 1.04 mmol/l odpovídá skoro 6dKH (jestli dobře koukám) a s tím šišky nehnou, rozhodně ne 3ks (ani 10) ve 40l vody

No šišky z toho podezřívám taky, upraví se to časem samo když budou viníkem šišky? Samozřejmě pod podmínkou snížení NO3 květenou a klasickou výměnou vody?
ne tvrdost, ale test na KH
Já mám od Aquaru KNK, kyselinová neutralizační kapacita...je to měření "pufru", u Tebe bude ( jak si mnozí myslí) kolem 1-2,( má voda má PH 7.9 a KNK 2, v akva PH 7.3 KNK 1)* na 50 litrů se dává malá čajová lžička sody aby se KH zvedlo cca na 4, což znemožňuje velké výkyvy PH směrem dolů.
U Tebe jsi se tam dostal šiškama a vysokým dusíkem, jinou vědu nehledej
* v Ostravě v rozboru vody je to celková alkalita.
Podle SČVK mám tvrdost 1.04 mmol/l ovšem jaká tvrdost to je nevím. Zkusím jiný test. Ale i ten test od tetry 6in1 papírkový mi ukazoval ph pod 6. (Test je od 6 pH takže přesně nevím ale 6 to nebylo, na to to bylo moc žlutý

) viz obrázky níže
V CO2 problém nebude, pokud ho nepřidáváš v plynném stavu, kalkulačka nekalkulačka. Mě se nezdá to pH proto, že když jsem potřeboval připravit kyselejší vodu pro odchov, tak jsem se musel dost snažit, abych bez CO2 sycení dostal pH takto nízko. KH bylo skoro 0, přidával jsem rašelinový výluh atd. a bylo to v podobném objemu, zkoušel jsem šišky, listí, ale dokud jsem nazačal přidávat rašelinový výluh, pořád jsem byl kolem 7.
Proto bych začal vyzkoušením jiného testu, abychom tu neřešili neexistující problém

Našel jsem kalkulačkuna malawi. Ale při této hodnotě by asi ryby pošli ne?
V tomhle tuším 3 a v tom druhém kde je 5,9 ph jich bylo asi 4. Vyndal jsem je asi před 14ti dny jestli si dobře pamatuji už se rozpadali, měl jsem je volně na dně
Zadejte si údaje pH 5.5 a KH 4 do kalkulačky CO2 a uvidíš co ti vyjde.

Kolik šišek bylo v akvárku?
To tvoje je vporadku pokud pokud používáš CO2 ale on má pH 5,5 a to je sakra rozdíl.

Díky za tip, objedu akvaristiky a mrknu co kde mají, každopádně vyndám šutry z potoka co mám v akva a kořen abych viděl zda tam neuvízlo žrádlo nebo jiné překvapení
Z kapkových je asi nejlepší JBL pH 6,0-7,6 Test. U většiny testů je moc velký rozsah a pak se blbě určuje přesná hodnota.
Pokud potřebuješ jít po 6, kup si v Číně za cca 200Kč tužkový pH tester (+ baterky do něj). Sice nevydrží moc dlouho, ale je celkem přesný. Někteří prodejci ti k testru dají i pár sáčků na výrobu kalibračního roztoku.
Každopádně podle mě je pH pod 6 špatně (mimo akvária s rybami z kyselých vod) a bojoval bych proti tomu (často pomůže vápencová drť ve filtru). Ono totiž pokud je tak nízké, tak asi i dost kolísá a kH je nižší než si myslíš.
Nemyslím že by se dala brát v úvahu tilmanova tabulka. Pokud nepřidáváš CO2 tak se z množstvím plynu nemůžeš dostat přes 5mg/l a o to je výjimka.
Pozor, hodnota 50 se týkala NO3.
Dneska zkusím vytáhnout kořen a kameny a odkalím to pod nimi jestli tam něco neuvízlo, ale to bych měl asi zvýšené no2 ne? To mám na 0
Nejlepší je asi měřák, ale můžeš zkusit Sera, JBL (pozor mají i test od pH 6, ten bych nekupoval, pokud hrozí hodnoty nižší).
Aha, a který ph test je kvalitní? Všude píšou že na pH stačí i papírek
Ale poměr kH a pH je v pořádku, nebo né? Sám mám 6.8, kH 4, a Co 25mg/l

V pořádku, ale to ještě neznamená, že je tam opravdu 5,5

(netvrdím, že není, ale nezdá se mi to). Zrovna BEN test nemá nejlepší pověst...
Zkusil jsem na 3 akváriích výsledek 5,5; 5,9; 6,5 a voda z kohoutku 6,5 vše kapkové (nebo 6,8 teď si nepamatuji) kh odpovídalo tuším 5 ale to byl papírkový test myslím od tetry jak je 6in1 kde jsem se s ph nevešel do stupnice (stupnice je tuším od 6ph) dnes to zkusím změřit odpoledne jaký bude rozdíl včetně toho kh
Já tomu pH 5,5 moc nevěřím, zkus lepší pH test. kH 4 není zas tak málo, co bych dal za vodu s pH 6,8 a kH 4

Tak v pohodě, to co píšeš je ale nesmysl. Pokud nedodavaš plynné CO2 nemůžeš mít obsah CO2 přez 50mg/l.

K tvému pHáčku 5,5 kH 4

Poměr Cočka je v poho...

No ale tady to pH nemám 6,8 to je jen v bazénu

jaký by mělo být kh k poměru pH které je 5,5?
Ne určitě se v tom moc nevrtej. Pokud nejdou bubliny že dna při klasickém odkalení a kořen nesmrdí jak bolavá noha tak to sulfanem nebude. Zároveň jak psal Angus byl bych opatrný se zvedáním pH.
Máš vodu stejnou jako já(skoro) pH6.8- kH 4 ideální

Změřím kh a když bude kh nízké tak je vše ok? Kolik by mělo v mém případě být? A když bude vyšší co to znamená? Tyhle souvislosti jsem ještě nekoumal tak se snažím přiučit
Já bych v ničem nevrtal a změřil kh, jak už tu padlo. Jestli je hodně nízké, máš odpověď na snížení ph. Jestli není nízké, vyměnil bych ph test

Výměna vody je pravidelná, odkalování taktéž, navíc ty mrňavý bornejky zase tolik bordelu neudělají si myslím. Donedávna (teď si nepamatuji do kdy ale cca 3-4 týdny zpět) jsem dodával sanytr pro zvýšení NO3 jelikož bylo minimální prakticky žádné, kytky nerostly. Z toho mi nejspíše vzniklo vysoké NO3, kořen jsem ráno očuchal stejně tak vodu vše ok. Ještě mě napadlo vymačkat biomolitan. Žrouty NO3 dosadím hned jak přijdou, už jsem nasadil plovoučky, jinak například sessiliflora (denně příbytek) i riccia roste. Pravda je že jsem přisypal štěrk abych zvýšil dno ale před tím jsem odkalil. Možná ještě pod tím novým štěrkem něco zůstalo netuším, zkusím to vzít ale zase mi vyplavou npk co jsou ve dnu ve starém štěrku. Koupím test a změřím, ještě jsem přidal do vody nasbírané kameny z potoka ale prošly octem v pohodě. Mám tedy vyndat kořen s kameny a hloubkově odkalit? No2 je nulové
Když budu mít rybky a rostlinky jako má Roger, vůbec bych to pHáčko neřešil
Spíš bych se obával zvýšení nad 7,5 a víc. Tam už by to dělalo asi problém. Např. s amoniakem

No ono samovolné snižování pH v akváriu tolik věcí nezpůsobuje. Jednou z možností je již zmíněná nitrifikace. Ale na takhle velký pokles by musela být alkalita minimální a výměna vody poměrně zanedbaná. A navíc by musely stagnovat rostliny. Jako další možnost je že v akváriu vzniká sulfan. To se děje nejčastěji při zahnívání dna, nebo kořenu. Proto můj dotaz. Pokud by šlo o sulfan doporučuji zjistit co hnije a z akvária odstranit (v případě dna poctivě odkalit). Pokud za to může nitrifikace stačí častěji měnit vodu případně přidat nějaké žrouty dusíku.
Zdravím,
je velmi pravděpodobné, že příčinou poklesu pH a růstu NO3 je proces nitrifikace. Doporučil bych několik intenzivních výměn vody.Pořiď si test na alkalitu a porovnej alkalitu vodovodní vody s alkalitou vody v akváriu. V akváriu bude asi nižší, proto je nízké pH.
To by znamenalo co? Ne, nic takového jsem nezaznamenal
Když něčím rýpneš do dna uvolňují se bubliny? Případně když vyndáš kořen smrdí?
Držim palce a dej pak vědět jak to dopadlo.
Chemikálie taky nepoužívám, a úmyslně ph zvyšovat nehodlám, jen mě zajímá co je za příčinu poklesu, ale možnost vysokého NO3 mi snad někdo zde osvětlí, každopádně Sanytr jsem vysadil, v týdnu přijde další květena tak no3 pomalu sleze pak uvidím zda je to přímo závislé na sobě s pH.
Jsou přípravky přímo na zvýšení pH, ale to neřeší příčinu tvého poklesu. Snad se ozve někdo zkušenější. Přiznám se, já jsem ve svém AQ ještě nikdy nic neměřil. Zatim tu chvilku co ho mám jedu bez chemie. Občas dám jedno ,,šplíchnutí,, z dávkovače CO2 Vital od Rataje. Krevetky jsou citlivé na chlór a dusíkaté látky a nemají rády chemikálie ve vodě.
Pravda je že jsem jednu dobu přidával kno3 ale po čase jak ye akva měnilo jsem to nijak nehlídali a vesele přidával, teď mám no3 50mg/l Měl jsem v obou a v Rasboralendu II se mi ho podařilo srazit na 30mg/l. Může to být tím? Pral jsem se s nedostatkem možná proto že ryby byli moc ještě malý, já krmil opravdu střídmě a akvária jsem měl plné rychlerostoucí zeleně včetně plovouček, jakmile jsem zjistil (nedávno asi 3 týdny zpět) že mám vysoké NO3 (napadlo mě to změřit) okamžitě jsem Sanytr vysadil. Může to být důvod nízkého ph?
Máš NPK ve dně a přidáváš pmmd bez KNO3 a AQ vypadá dobře. Vyzkoušel bych to ale nevím co ti zvyšuje kyselost.
V Rasboraland I ne, v II jemně. To tomu pomůže? Neznáš možné důvody proč tomu tak je? Abych mohl selektovat
Pokud nevzduchuješ, začal bych vzduchovat.
No v Rasboraland I mi padají krevetky, jinak ne, ryby vypadají spokojeně, vybarveně a kytky rostou
No a projevuje se nějak to snížené pH v obou Rasboralandech?

Měřil jsem 3 svá akvária
Bazén má pH 6,5-6,8 což je ok
Ostatní dva Rasboralandy mají nízké ph
Rasboraland I má pH 5,5 a Rasboraland II 5,9 měřeno kapkovým testem ben
Zdrojová voda odpovídá tomu co píše vodárna 6,8 pH.
Čím může klesnout pH ve vodě?
Měním vodu pravidelně, vždy u toho lehce odkaluji, pmdd nepoužívám dva týdny, olšové šišky se už rozpadaly tak jsem je před víc než týdnem vyndal. pH přeměřím ještě v průběhu dne.
Svítím od 9-13 a od 17-22h
Netuším proč mi pH kleslo na tyto hodnoty tak se chci zeptat jaké důvody pro to mohou být a jaké by to mělo eventuální následky
Přidat reakci
1 ...... 26 27
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18932x