Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Mám nebo nemám přidávat CO2?

 

NápovědaFórum » CO2  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Mám nebo nemám přidávat CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2013 19:35 amrtin Re: romant
Jasně že se bude hromadit i přes den,ale počítám právě s pohybem hladiny a s tím,že osazenstvo ho spotřebuje přes den víc,než dokáže vyrobit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2013 19:10 R Muž romant [27987]
Osobně si myslím, že ten kontext, jenž se zde snažíte zpochybnit je v tom pohybu hladiny a proto, když se hýbat nebude, nebo nedostatečně, CO2 se hromadit bude i přes den.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.11.2013 19:07 Muž grunda [1781] - Cichlidy
hromadí se i přes den, pokud dávkuji víc, než kytky stihnou spotřebovat, což je skoro vždy ( pokud nepoužívám pH controller)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2013 18:49 Muž ludvik [1082] Re: amrtin
Mě to neříkej. Od poslední známky z biologie je to už sice hodně moc dlouho, ale něco ve mě zůstalo :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2013 18:20 amrtin Re: ludvik
Ano.V noci ryby spí a mají menší spotřebu kyslíku.A hlavně rostliny přes den vyrábějí kyslík(k tomu právě co2 spotřebovávají).Kyslík přes noc spotřebovávají a CO2 vylučují.To je také jeden z důvodů,proč se co2 na noc vypíná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.11.2013 13:47 Muž ludvik [1082] Re: Marcel G
Není to spíš obráceně? Hromadí se snad v noci ... když není spotřeba.
Marcel G napsal: Druhá věc, na kterou je třeba myslet při dávkování CO2 je, že rozpuštěné CO2 se ve vodě v průběhu dne většinou hromadí. Ráno tedy můžeš mít ve vodě kolem 5 mg/L CO2, zatímco večer už přes 80 mg/L.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2013 12:56 Marcel G Re: jozkablack
jozkablack napsal: 1) Čim jednorázově změřit CO2 ve vodě. Testů jsou mraky, ale co je spolehlivé?
2) Má vůbec cenu pokud zjistim, že by se dalo CO2 přidávat, řešit to BURČÁKEM?

Když pominu ty spekulace o souvislostech mezi množstvím CO2 a výskytem ruduchy, tak bych měl pár poznámek ke tvým dotazům:
1) Spolehlivé měření obsahu CO2 ve vodě je problém. Spolehlivých způsobů, jak se to dá měřit existuje více (napadá mě buď CO2 metr nebo chemická analýza obsahu anorganického uhlíku ve vodě), ale obojí je buď extrémně drahé (CO2 metr) nebo nepraktické, zdlouhavé a nákladné (laboratorní analýza). Z tohoto důvodu používá většina akvaristů tzv. dropchecker, což je malá nádobka s roztokem o známé uhličitanové tvrdosti, který reaguje a mění barvu podle pH akvarijní vody. A jelikož přidávané CO2 okyseluje vodu, pH se tím snižuje, což zaregistruje dropchecker a změní se tím barva roztoku. Hodnoty CO2, které tímto způsobem zjistíš, jsou ale jen přibližné (teoretické), a platí pouze v případě, že ti hodnotu pH ve vodě ovlivňuje pouze CO2 a nic jiného. Problém ale je, že reakční doba dropcheckerů bývá v řádu několika hodin. To znamená, že když bude mít roztok v dropcheckeru světle zelenou barvu (což bude teoreticky odpovídat třeba 30 mg/L CO2), tak ve skutečnosti už můžeš mít v akváriu třeba i přes 50 mg/L, což se ale na barvě roztoku projeví teprve za 2 hodiny (a to už bude pozdě ... rybky už to asi nerozdýchají). Kapkové testy budou asi fungovat na stejném principu, jen s tím rozdílem, že si jimi změříš koncentraci CO2 pouze jednorázově, zatímco dropchecker ti ji ukazuje v akvárku nepřetržitě. Já osobně jsem třeba párkrát měřil pH vody pomocí pH sondy, a z toho jsem zjistil, že i když mi dropchecker ukazoval hodnoty kolem 35 mg/L, ve skutečnosti bylo pH vody tak nízké, že to odpovídalo teoretické koncentraci CO2 kolem 80 mg/L! Druhá věc, na kterou je třeba myslet při dávkování CO2 je, že rozpuštěné CO2 se ve vodě v průběhu dne většinou hromadí. Ráno tedy můžeš mít ve vodě kolem 5 mg/L CO2, zatímco večer už přes 80 mg/L. Pokud chceš udržovat v průběhu dne víceméně konstantní úroveň CO2, musíš jeho nárůst kompenzovat dostatečným provzdušňováním vody (poměrně účinné je v tomto ohledu čeření hladiny). Jinak problematika CO2 a jeho dávkování je podle mého názoru dost složitá a těžko ti to někdo vysvětlí v jediném příspěvku.
2) S burčákem nemám moc velké zkušenosti; snad poradí někdo jiný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.11.2013 00:08 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Sid
Fantomy cerne a Cichlidky ramirezovy. Ramky byly celkem v pohode, ale Fantomove jak bez duse, zadne hastereni, pri pokusu o krmeni minimalni zajem. Mereni kapkovym testem od Tetra. Ja ty ryby opravdu sleduji jak mohu, jejich chovani nebylo jako normalne. Ale mozna toho CO2 bylo vic, tezko rict jak dobre ten test meri, to je fakt.

Kategoricke zavery mozna trosku delam pod dojmy ze svych testu jak na to, rekneme ze opravdu (zatim nebo zbrkle, se uvidi) predcasne. Sice uz se vicekrate ukazalo, ze kdyz nekdo rikal, ze to vsichni delaji blbe, ze to blbe delal on, ale na druhou stranu kde bychom dnes byli, nebyt na svete nespokojenych blaznu :-D .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2013 21:13 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: KarlosS
Souhlas. Ono je dobré si některé věci ověřit v praxi, než o nich začnu dělat kategorické závěry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   18.11.2013 21:11 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Designer
proč je žebřík neúčinný? Na vstupu je bublina cca 0,5 - 1cm a na konci je minibublinka cca 1mm. Kam se tedy co2 podělo? Navíc je to nejbezpečnější způsob, pokud nechtěně předávkuješ, bublinky se spojí v jednu velkou a ta rychle uteče k hladině, kdežto s atomizerem, apod. to všechno napereš do akva a otrávíš rybky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2013 20:59 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Designer
...Pri CO2 28mg/l jsem to vypnul, rostliny bublinkovaly, ryby se mi zdaly malatne, poptavka po zradle minimalni. Tohle uz svym rybam neudelam, to je proste moc...
28mg/l?! To jste vyčetl z toho Tetra testu? Přijde mi nepravděpodobné, aby na takovou koncentraci (takto "nízkou") ryby reagovaly způsobem, který popisujete. Chováte nějaké extra citlivé druhy ryb?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2013 17:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: jozkablack
Popisu Ti to z pohledu cloveka, ktery CO2 nepridaval a udelal pokus.

Postavil jsem si kus neceho, rekneme reaktor, kde se CO2 docela drsne smesuje s akvarijni vodou. Hnane je to malym cerpadlem, nerozpustene CO2 nema moc kam unikat (unikne bez uzitku jen co je navic), vypinanim a zapinanim cerpadla se da tohle syceni vody vypinat (reseni pro spinani spinacimi hodinami). CO2 se vyrabi klasickym burcakem, 300g cukru, lzicka suseneho drozdi, 1.5l vody. Nainstaloval jsem dropchecker, pripravil kapkovy test na CO2 od Tetra a jedem, na neco takoveho clovek potrebuje volny den, at to hlida... Akvarko 200l hrubeho objemu.

Pri CO2 28mg/l jsem to vypnul, rostliny bublinkovaly, ryby se mi zdaly malatne, poptavka po zradle minimalni. Tohle uz svym rybam neudelam, to je proste moc. Nekdo mozna takhle vodu syti, ale mne tenhle pokus stacil, budu sytit vodu CO2 vyrazne mene (elegantne spinanim cerpadla na spravne dlouhe a spravne rozlozene casy), chtel bych 5 az 10mg/l.

Co ten pokus rika? Burcak by Ti mel stacit i na 240l, pokud to CO2 budes umet zuzitkovat a nebudes ho rozpoustet nejakym neefektivnim zpusobem, jak je to obcas videt (snad nejhorsi co jsem videl je tzv. zebrik, ve kterem jde bublinka vzhuru, proti poradnemu mixu s vodou je to reseni neucinne, uz z principu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2013 21:56 Muž jozkablack [0] – CO2 ano nebo ne?
Přemýšlim nad přidánim CO2 z kvasnic do mého AQ viz prezentace.
Začnu od začátku. Na jaře letošního roku jsem z Malawi (kde byli pouze Anubiasy) přešel po několika letech na společenské AQ. K němu patří i rostliny se kterými nemám příliš zkušeností. Jak to po cca 8 měsících vypadá, můžete vidět v prezentaci. Je tam nové foto.
Mohlo by se zdát, že je vše OK, ale není to tak. Společenské AQ jsem založil a svítil jen dvěma 38W zářivkami. Což bylo 0,3W/1L a to jak se časem ukázalo nebylo moc. Dokonce i Polysperma od spodu opadávala a Ech. Amazonicus sice hnal list za listem, ale ne do výše. Zůstal jen cca poloviční, než jakej jsem ho dostal. Usoudil jsem že mám málo světla a tudíž jsem přidal dalších (2x18W) 36W. Od té doby se vše změnilo. Amazonikus si sice jede pořád stejnou vejšku, ale listy vyhání jak o závod, Hydrophyla bohatě obrostla a sřihám jí co týden. Vallisnerky taky zareágovaly a i je jsem musel už zkrotit. Bohužel to sebou přineslo i jednoho nechtěnýho nájemníka a tím je rudocha. Dočetl jsem se že rudoše se daří pokud je příiš světla, ale málo CO2 ve vodě. Ubírat světlo nehodlám, protože se bojim, že kytky budou jako dřív. Tak jedině přidat CO2. Ale....mám celkem dost ryb, myslim že je to na hraně a bojim se abych bez vduchování ryby nezadusil, hlavně v noci. A přidávat CO2 do vody, když vzduchuji, nemá asi cenu. Asi řeknete změř si CO2 ve vodě a pak něco řeš.
Dobrá...tedy poraďte:
1) Čim jednorázově změřit CO2 ve vodě. Testů jsou mraky, ale co je spolehlivé?
2) Má vůbec cenu pokud zjistim, že by se dalo CO2 přidávat, řešit to BURČÁKEM? Dříve jsem takhle jel na menšim AQ 100L, tam to bylo OK, ale na 240l se mi zdá to být málo. Není problém namíchat burčák, kde bude stabilně bublat cca 10dní.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2013 21:02 Drtikol – co2 do rostlinkária
když mám v akváriu pouze rostliny(Anubias a hermianthus callitrichoides) a žádné živočichy... můžu tam co2 prát plnym proudem?? nemám žádné měřiče ani regulátory a kdo ví co ještě... jen pořádnou difuzačku jak se u nás říká.
No prostě... může se rostlina předávkovat Co2?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.04.2013 03:14 amrtin Re: Jája
To bych neřekl.Já zasadil do takový malinký nudle(50x15x15) krom jiných i Mayacu a tu Ludwigiu(tedy jejich zbytky),světlo skoro žádné a rostou jak o život-přitom kromě pár rostlinek a šnečků tam nic jiného není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   18.04.2013 12:33 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: amrtin
Já si nemyslím že by to bylo způsobené nedávkováním CO2. Například H.polysperma je prakticky rychlerostoucí nenáročný plevel...

Spíš bych si vsadil že za tím bude takovej ten malej svinskej akvaristickej šotek kvůli kterýmu prostě v jednom akváriu nerostou a neporostou uplně všechny druhy rostlin, přestože v jiných nádržích v pohodě rostou. A můžeš nad akvárkem dělat voodoo, tancovat indiánský tance nebo se o půlnoci za úplňku koupat nahý v sudu plném syrových žabích jater a zpívat u toho hymnu pozpátku, a stejně ti některé kytky prostě neporostou a neporostou :-)

Moje rada zní - spoustě kytek se daří a některým druhům ne? Tak ty druhy kterým se nedaří nepěstuj, nech si ty co rostou. Případně místo těch co nerostou zkus nějaký jiný.
Snažit se přizpůsobit podmínky tak aby rostly ty druhy co nerostou může taky klidně vést k tomu že přestanou růst ty druhy co doteď rostly v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.04.2013 11:25 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: amrtin
A nebude to spíš osvětlením?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2013 00:07 amrtin Re: Raviolka
Například mi nejde Ludwigia repens,sice roste,ale červená jako při nákupu rozhodně není.Pak Hygrophila polysperma,Rotala macrandra a Mayaca fluviatilis.Tyhle prostě bez co2 nejdou(ale netvrdim na 100%,že to je tím...).Mraky jiných rostlinek rostou jak o život.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2013 20:35 Žena Raviolka [2154] Re: amrtin
amrtin napsal: A já zas pro změnu časem zjišťuju,která že to rostlinka odmítá bez cočka fungovat...A která?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2013 21:05 amrtin – co2 a (ne)náročné kytky
A já zas pro změnu časem zjišťuju,která že to rostlinka odmítá bez cočka fungovat hmm A že když tu kterou budu chtít mermomocí udržet,nic jiného mi nezbyde(ale asi už mám náhradní řešení a to Vimi live plant root tabs X-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2012 20:08 Muž marektachyon [-3]
Ahojte máte niekto skúsenosti s týmto CO2 setom ak áno tak aké ? www.rostlinna-akvaria.cz/… hmm

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 18:48 Muž pavelbartek [288] - CichlidyRe: Raduzza66
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 18:43 Muž Raduzza66 [2] Re: Raduzza66
teda alternathera ?? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 18:41 Muž Raduzza66 [2] Re: Yirka
takze myslis ze radsi nepouzivat ? no jelikoz jsem ho tak vysoko nevidel tak si nemyslim..ale treba je ta ludwiga vice narocna..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 18:31 Muž Yirka [9126] Re: Raduzza66
Podle té předvčerejší fotky mi to nepřipadne zdaleka tak tragické jak popisuješ.
Jo, a to rozpadávání se... nemůže to být práce ancistruse?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 12:52 Muž Raduzza66 [2] Re: Yirka
no akva mam asi 2 mesice a uz mi ho pozira rasa..:( a nektere druhy kytek se celkem rozpadaji, tak nevim co s tim a vsechny testy jsou ok :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 12:01 Muž Yirka [9126] Re: Raduzza66
Co myslíš tím nejjednodušším? Je to totiž mnohoznačné.
1/ nejjednodušší je CO2 vůbec nepřidáva, protože to vyžaduje trošku více než jen aplikovat a koukat jak to roste (nebo taky ne)
2/ nejjednodušší = nejlevnější je vyrobit CO2 z kvasnic(ne však nejméně pracné
3/ nejjednodušší a nejméně pracné (ale také nejdražší) je koupit slušný CO2 set

Na závěr to hlavní: nejdůležitější je vědět proč chco CO2 aplikovat a zda na to mám ostatní podmínky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2012 09:28 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: sand0kan
kryptokoryny nemaj rády změny. Uhnijí ti listy, ale začnou znova vyhánět nové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2012 20:28 Muž Raduzza66 [2]
jaké je nejjednodušší co2 do akvaria dekuji :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2012 13:19 krky – chemia CO2
Našiel som viac zdrojov o problematike pridávania CO2. A tiež o úprave pH a tvrdosti vody. Ale nie sú moc diskusie o jednom pohľade na tieto veci. Vec je v tom, že pomerne dosť sa kritizuje priame pridanie CO2 vo forme sodovej vody, nikde sa nerieši pridanie CO2 vo forme napriklad hydrogenuhlicitanu. Pritom medzi tymito zložkami prebieha rovnováha, ktorá sa jednoznačne dá popísať uhličitanovou tvrdosťou a pH. Ak pridáte do vody CO2, nemá šancu existovať v tejto forme ak je tam pH relatívne vyššie. Vznikne nová rovnováha. Ak je pufračná schopnosť akvarka vysoká, reaguje s vodou a iónmi pričom vznikajú uhličitany, hydrogenuhličitany.... Vytvorí sa nová rovnováha. Časť CO2 zostava v rovnováhe. To iste nastane ak opačne pridáte malé množstvo sody bicarbony. Ak to akvarko upufruje, časť hydrogénuhličitanu generuje aj CO2, ak pH nie je príliš vysoké. Neviem, či rastliny potrebujú priamo rozpustené CO2, alebo stačí aj hydrogénuhličitan. Ak je prítomný hydrogénuhličitan, je z časti aj vo forme CO2. Najelegantnejšie by bolo pridávanie pufru, nasýtenej vody s CO2 plus hydrogénuhličitan, najlepšie draselny, nech z toho draslíka majú aj niečo rastliny. A namiešané na pH povedzme 7. Draslík si rastliny vychutnajú, pH zabezpečí tú správnu hodnotu rozpusteného CO2 plus nejaká zásoba vo forme soli, dobre rozpustnej vo vode. Zmenu pH hydrogénuhličitan upufruje a pustí trochu CO2. Takýto pufor by bol elegantnou zásobárňou pre CO2 a jeho dopĺňanie by sa dalo robiť na základe testov uhličitanovej tvrdosti a pH vody.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2012 17:18 Muž Ad@m [1051] Re: sand0kan
Ja CO-čkujem od 8.1. a som s ním spokojný, nič takéto som zatiaľ nezaznamenal. V akváriu mám cryptocoryny, anubiasy, egerie, ludwigiu, hygrophyilu a valisnériu - všetkým to vyhovuje(intenzívnejšie v nich prebieha fotosyntéza, rýchlejšie rastú). Skôr si myslím, že by to mohlo byť spôsobené veľkým množstvom dusíkatých látok vo vode - cryptocoryny ich nemajú rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2011 15:08 Muž sand0kan [2] - Labyrintky
Asi 14 dní přidávám CO2 z pet lahve. Většině rostlinek přidávání CO2 vyhovuje (rychlerostoucím), ale kryptokorynám ne, těm se začínají rozpadat listy. Myslíte, že si zvyknou a časem obrazí? Jinak dnešní měření PH 7,2 a KH 16. Docela mě zarazilo, že PH není nižší, dá se říct, že prakticky nekleslo, i když na rostlinách změny vidět jsou.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2011 18:38 Muž Tudy [330] - Krevetky
Fotka k příspěvku Pro všechny váhající tu mám foto Echinodoru Janni, po půlroční stagnaci vyhnal během 14 dní dávkování CO2 čtyři pěkné červené listy...

 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2011 08:11 Muž kortezhugo [983] Re: Tudy
...nedakuj
preco? -to som pisal par riadkov nizsie 24.12.2010 09:14 :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2011 07:58 Muž Tudy [330] - Krevetky
Přidávám CO2 teprve 8 dní a už je to znát! Echinodorus Janii vyhnal největší list od té doby co ho mám (rok), Sagittaria po roční stagnaci začíná růst, stejně jako Riccia na hladině. Vallisnerie se úplně zbláznily, Egeria densa se odvápnila a roste o 0,5 cm denně. Děkuji všem, kteří mi radili ať to s CO2 zkusím. palec

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2011 17:31 Muž kortezhugo [983] Re: Barakainus
...prave taketo co su na tom videu maju "prepustaci ventil" -to je to male zelene
takze k roztrhnutiu moze dojst jedine ak ten ventil zlyha
tiez ked sa tak zobere ta pumpa a aj tryska nevydrzia vecnost -a takto to este moze posluzit na kvasenie :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2011 14:27 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: kortezhugo
no, ona se neroztrhne ta flaska, ale bud ulitne vicko nebo to vyrve hadicku. Videl jsem jednou vybuchlou flasku s kvasnicema a je to dost smrad a bordel
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2011 09:26 Muž kortezhugo [983] Re: milan666
...pouzitie toho "rozprasovaca" -je celkom dobry napad X-)
-len ked pozaram co v tom akva ma? -tak to bola prenho viacmenej strata casu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2011 08:53 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
www.youtube.com/…
Čo poviete, tomu sa už povie detailista
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.08.2011 08:24 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Designer napsal: Ctu dotaz a chystam se odpovedet, ze kdyz se na to pta, at to nedela... a koukam - proste Johan palec nahoru. Ale asi bychom meli tazateli "mates" odpovedet lepe, protoze ten dotaz vyzniva tak, jako jestli je to nutne. Takze CO2 do akvaria pridavaji lide, kteri chteji nadherne rostliny, a protoze uz jim dali i vsechno ostatni, co ty rostliny potrebuji, dodavaji jim i to CO2, aby jeho obsahem ve vode nelimitovali rust tech rostlin, aby to nebylo to jedine, co jim chybi. Dodavani CO2 patri do rukou lidem, kteri presne vi co cini, a kdo to nevi, by mel s timhle pockat az na dobu, kdy si bude umet sam odpovedet na otazku, zda to v nadrzi chce a potrebuje. Je mnoho krasnych akvarii i s peknymi rostlinami, kam se CO2 nepridava. Od snahy o fungujici akvarium je potreba zacit, uz to samo obcas obnasi pro zacatecnika pekny orisek, ne tak si to jeste komplikovat necim dalsim.
pekne povedané palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2011 06:52 Muž kortezhugo [983] Re: Tudy
"Jen doufám, žesnad nedojde k výbuchu"
co som skusal? -tak kl.PET buchla pri cca 15-18 atmosfer
tie hrubostenne trebars od Spritu som neskusal -ale da sa predpokladat ze vydrzia 2 mozno 3x tolko
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2011 00:07 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Barakainus
Škrtítko je na "téčku" na přívodní hadičce, takže jeho povolením/utažením jen řídím množství CO2 dávkovaného do akvárka. Pokud ho utáhnu nadoraz, půjde vše do akva, když ho povolím, uniká to mimo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2011 23:23 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Tudy
skrtitko na burcak nedavej! pokud teda nechces mit pokoj vymalovan kvasnicovym roztokem ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2011 20:46 jakubkofi – ...?
neškodí to rybkám ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2011 20:35 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: GP
Mám tam škrtítko (ne zcela utažené), ty kvasnice jsou nekvalitní, "přestárlé", byly přes půl roku v otevřením pytlíku. Dělal jsem z nich chleba v domácí pekárně, ale už to moc nekvasilo. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2011 19:44 GP Re: Tudy
na zacatku reakce bych to na 2 dny bez dozoru nenechaval nebo alespon reaktor, difuzor dal blize hladine....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.08.2011 19:32 Muž Tudy [330] - Krevetky
Tak už bublám. Nakonec jsem objednávku Biokvasu zrušil a udělal si burčák sám dle zdejších návodů. 1,5 l petka od Sprite (je pevnější než klasické PETky) do ní 1 l vody, 200 g cukru a 2.5 ml sušených kvasnic - prošlých, takže i přes vedro to začalo bublat až 2. den. Jen doufám, žesnad nedojde k výbuchu nebo si neudělám z akva plynovou komoru (2 dny budu mimo)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2011 12:36 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Tudy
no ma to malej objem kvasny nadoby... tahle kdyby jsi delal domaci vina... to by bylo reseni
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2011 11:17 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Moucha
Nuže dobrá, udělám tedy "pokus", pokušení je příliš velké. ;-)
Vzhledem ke své manuální nezručnosti jsem objednal CO2 Rataj Biokvas (sehnal jsem to za 216 Kč,-). Náhradní náplně si později vyrobím sám z kvasnic. Dám sem vědět, jak to dopadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2011 10:16 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Tudy
resil jsem podobny problem, ale s vikendy, mekka prazska voda, malo penez.... nakonec jsem udelal zasobnik co2 (hydrostaticky, princip spojenych nadob a obraceneho pocitatdla bublin, ma objem cca 2x 15litru, vejde se do dvou krabic od 4A papiru), davkuju pomoci zvonu, alkalitu zvysuju pomoci mramoru (moc se nerozpousti, ale zatim to staci pro kytky, snekum se odvapnujou ulity), kvasim ve dvouch 2L PET (pridavam hrozinky pro lepsi kavaseni), ktere vymenuju na stridacku, diky stalemu tlaku (zasobnik) nemusim stelovat davkovani, po namichani jedny PET + dojizdejici druha PET to vydrzi minimalne 14dni bezet, jen na zasobnik to vydrzi cca tejden, v tvem pripade by to mozna slo se stejnym zasobnikem, ale nejspis na 3PET (kazdy tyden vymenit jednu)

pH je mezi 6,8 a cca 7, 8°dGH, 4-5°dKH (zdrojova voda pH 7,6-7,8; 10°dGH, 3-4°dKH, převážně VN Švihov); nadrz 80x40cm vyska 30, svetlo 3x18W T8 (rada 8xx) - nadrz Antistres II

jeste rada na zaver, pokud by jsi se poustel do toho zasobniku, tak pouzij co nejvic demineralizovanou vodu (v dusledku aneorobnich biologickych procesu vznikaji po nejaky dobe neprijemne plyny, treba sirovodik - redukce SOx sloucenin)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 7

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 15528x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12061-mam-nebo-nemam-pridavat-co2?od=101