Tichý filtr
V garsonce, v místnosti kde i spím, mám šest akvárií s filtry. Kromě ergonomie byl u mě hluk nejdůležitějším kritériem pro výběr. Vybíral jsem dlouho a pečlivě, a žádné z voleb nelituji:
300 l - AquaEl Ultramax 2000 (s konektory na 1500 kvůli menšímu průměru hadic; orig. jsou 19/25mm)
175 l - AquaEl Ultramax 1500
65 l - JBL Cristalprofi greenline e702
30 l - Sunsun HW-603b
20 l - AquaEl FZN 400 (závěsný - přepadový)
16 l - Sunsun HW-603b
Spím jak špalek. Největší rámus udělá občasné zurčení vody při obtékání nečistot ve skimmeru, resp. při přepadu zpět do akvária u závěsného FZN...
Všechny zmiňované filtry můžu s klidným svědomím doporučit jako velmi tiché

Napsal jsem prodejci, poslali mi obratem nový rotor s osičkou. Vyměnil jsem a je klid.
Původní osička měla mnohem větší vůli v rotoru oproti tomu co mi poslali.
Neslyšitelné to rozhodně není, ale u televize už to neruší. První den opět to jelo nejtišeji, druhý den se to maličko zhoršilo a pak už to tak zůstalo.

Starší reakce
Potom je asi velká vůle mezi osičkou a ,,čepičkou,, Já používám
www.rostlinna-akvaria.cz/… a nikdy jsem neslyšel filtr ,,hrčet,, nebo bzučet...
Něco takového mi dělal jeden miniaturní vnitřní filtr. Už ani nevím, jestli to byla nějaká Diversa nebo Resun, byl to takovej malej krám za dvě stovky. Neskutečně vibroval a vrčel. Když jsem promazal rotor vazelínou, bylo to tak o 3/4 lepší, ale během dvou dnů se to vrátilo do původního stavu (a skoro se mi zdálo, že se mi i nějak vyplavila ta vazelína, protože byl vidět takový povlak na hladině). Měl jsem ho x-krát venku, zkoušel ho otevřenej v kýbli s vodou v různých polohách a stejně jsem nedokázal přijít na to, proč tak vibruje a vrčí.
Ale co by tam mohlo drnčet? Zajímavé, že úplně stejně drnčel i ten vnitřní AquaEl - ale ten neměl ani osičku na rotoru, jen to nebylo až tak hlasité.
Když filtr zvednu do vzduchu, různě nakláním, tak žádná změna, pořád takhle drnčí, vzduch uvnitř žádný není, nevyletí ani bublinka když s ním různě manipuluju (nakláním, zatřesu).
Ale když ho rozeberu, tak rotor a okolí je naprosto čisté - jako u nového. Jak ale namatlám do rotoru trošku vazelíny, tak drnčení utichne a filtr jede krásně tiše. Ale jenom první den, druhý den ráno už začne být slyšet jak slabě drnčí, třetí den silnější drnčení, čtvrtý den ještě hlasitější a pátý den už tenhle neutichající kravál. Přijde mi to, jako kdyby lopatky o něco brnkali - jenže nikde na nich není vidět, že by byli poškrábané. Prostě nevím co už s tím a poslat na reklamaci to můžu až se zajede jiný filtr...
Na to už je ale pozdě ne?
Jsem stejného názoru! Jen to musím nejprve něčím nahradit a až pak to můžu...

A nerezonuje ti tam něco ? To je divnej zvuk na motorek filtru...
No ty kráso, tak tohle by letělo z baráku okamžitě.
Díky za reakci, takže drahý neznamená kvalitní, ach jo...

Já nemám nic proti tomu, když si filtr bude příjemně ševelit. Je mi jasné, že neslyšitelný nikdy nebude. Ale aby filtr drnčel hlasitěji než televize? No to vážně ne! Už jsem z toho vážně zoufalý. Nahraný zvuk zašlu i prodejci a jsem zvědavý jak se k tomu postaví.
Kdysi jsem měl nějaký noname nejlevnější externí filtr a jen si tak tichounce šuměl. Muselo být ticho aby byl slyšet.
Přikládám odkaz na video, kde je nahraný zvuk mého SUNSUN HW-702B (mimochodem AquaEl Turbo Filter 1000 drnčel úplně stejně) >
youtu.be/…
HW-603B jsem měl v malém krevetáriu a byl tichý. Občas se blbě někde dotkla hadice a začalo to rezonovat, ale stačilo s ní jen pohnout a byl opět klid

Na Oase bych byl opatrný. Měl jsem od nich filtr, po čase mi začal prokapávat - ale jen v pozici, kdy byl umístěný pod úrovní akvária (když byl na stejné úrovni jako akvárium a hydrostatický tlak byl asi nižší, tak netekl). Reklamoval jsem to. Obchodník mi problém potvrdil s tím, že to zkoušeli a dělá jim to také. Poslali do autorizovanému servisu pro Oase filtry a ten se cukal s tím, že je filtr v pořádku a nechtěl problém přiznat a vyřešit. Nakonec na ten problém doplatil v podstatě obchodník (Profiplants), který to uznal a uhradil náhradní filtr ze svého.
Jinak měl jsem od Sunsunu menší filtr (myslím, že HW-603B) a ten fakt byl tichoučký. Ale měl menší výtlak a jak se zanášel, tak průtok dost rapidně klesal :(
Nemá. Měl jsem BM600 a byl jsem rád, že jsem se ho zbavil. Je teda fakt, že já v noci slyším spadnout špendlík, takže u mě v podstatě nemá šanci žádný externí kanystr. Mimochodem mám zkušenosti s Turbo 500, 1000 a 1500 a naprostá pohoda, tichošlápci. Zřejmě si musel narazit na kus s výrobní vadou, což se mi třeba stalo u Eheimu Biopower, ten mi nevydržel v akva ani jeden den. To byl neskutečný randál. Já jsem jednoznačně zastánce vnitřních přepadových filtrů, buď průmyslové řešení typu Juwel BioFlow a nebo dvojitá zadní/boční stěna. Nic tiššího, kromě akva bez filtru, neexistuje.

Přečetl jsem celé toto vlákno a vůbec nevím, které filtry jsou skutečně tiché?
První filtr jsem měl vnitřní AquaEl Turbo Filter 1000. Externí jsem už nechtěl. No samozřejmě drnčel, tak šel...
Nahradil ho SUNSUN HW-702B. No to je krám

Po zapnutí rachot, odvzdušnění nic nezlepší (naklápím ho na všechny strany) a za dva dny ještě větší kravál. Tak ho rozdělám, promažu, odvzdušním a krásné tichý, druhý den začne být už trochu slyšet a postupně se to zhoršuje. Pátý den opět kravál že už ruší i u televize. Tak opět rozdělat, žádné nečistoty tam nejsou, promažu, otočím osičku, odvzdušním, ticho a stejný scénář jako minule, pátý den se to drnčení

už nedá poslouchat.
V popisku filtru samozřejmě je: "Ultra tichý provoz. Kvalitní a jednoduchá konstrukce čerpadla zaručuje bezproblémový a tichý provoz filtrace s minimální údržbou."
Ultra tichý provoz si teda představuji trochu jinak!
No, jenže ono je snad úplně u všech filtrů napsané, že jsou tiché.
Takže přemýšlím čím nahradit ještě tenhle krám?
Eheim? JBL? Tetra?
Když jsem koukal jak mají řešený rotor, tak všichni stejně. Osička a na koncích čepička (fotka1).
Oase?
Tyhle filtry jako jediné mají na každé čepičce na osičce ještě 2 o-kroužky a čepičky z fotek působí bytelněji a masivněji (fotka2).
Má cenu připlatit si za Oase?
Starší reakce
Starší reakce
Pochopitelně jsem nechal kousek nezalepený. Stačí průměr hadičky že. Mám v pětilitrovce od okurek. Použil jsem jen obyčejnou izolepu, takže hádám zhučí časem dovnitř. Žádný molitan a jiné blbiny nefungovaly. V paneláku nemůžu navíc tahat hadičku ze sklepa. Bezvadný trik.
jestliže máte tu air 100 doma, neexistuje jednoduššího řešení, než vytáhnout jí na chvíli z velkého akvária, otočit regulátorem na polohu "nejméně", a zkusit co to udělá ve 20l ?
No skvělý. A až se vyčerpá z té sklenice vzduch, stane se co?

Asi později, ale přece.
Předevčírem jsem si taky domů přinesl Tetra APS 100. Po zapojení jsem ho chtěl vyhodit do popelnice. Bručel fest. Naštěstí jsem na poslední chvíli našel todle podivné řešení.
www.youtube.com/…
Už je zticha, funguje to, zdar.
Starší reakce
Taky jsem to řešil, taky mi to v malém akváriu vadilo. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že nejtišší filtr jsou pouhé rostliny, když je jich tam dost.
Myslím že ano. Kamarád ho má tak mu můžu napsat ať ho zkusí na bublifuk. Nicméně nevidím důvod proč by neměl fungovat.
Díky za odpověď. Je to tenhle?
www.profiplants.cz/… Určitě by utáhl i ten molitanový bublifuk? Jenom kamínek je přece jenom jiná liga.
V tomhle případě by byl dostačující ten piezoelektrický kompresor.
Chtěla bych požádat o tip na tichý vzduchovací motorek / kompresor vhodný k napojení na molitanový filtr v malém 20 l akvárku. Teď tam je Tetra APS 50 a je to dost hrůza - přeřve vedle stojící obří lednici a všechnu techniku ve velkém akva přes celou místnost. Ve velkém akváriu mám Eheim air pump 100 na provoz vzduchovacího kamínku a tam naprostá spokojenost, skoro o něm nevím. Klidně bych koupila druhý stejný, ale přijde mi do 20 l moc výkonný a slabší se patrně nevyrábí. Máte, nebo víte o nějakém podobně tichém, který by se hodil do malého akva?
Starší reakce
Jasně, to je možné. Ale nejsem jediný.
Řekl bych, že jsi měl spíše smůlu na špatný kus. Já mám ecco pro 300 už 4 roky a je velmi tichý.
Každý slyší jinak a je schopen tolerovat určitý hluk. Absolutně tichý filtr je ten co je vypnutý a nebo ten který se dá hluku přizpůsobit.
Mám zatím dobrou zkušenost s kanystrovým filtrem Aquael Midikani 800 a na hluk si nemůžu stěžovat. Když sedím u PC, tak mám čerpadlo od hlavy 20 cm a slyším jen velice drobné ševelení (kdo by se na to vysloveně nesoustředil, tak ho neuslyší. V místnosti s akva i spím a na jakýkoliv zvuk jsem hodně citlivý.
Ale jasně, pokud čerpadlo co k tomu je přilepím na akvárko nebo kamkoliv jinam, tak se vibrace budou přenášet, ale když zůstane volně jen na hadici nebo přidělá napevno ke zdi, tak tišší filtr neexistuje. A pokud někomu nevyhovuje výtlak, tak si k tomu jen za pár stovek dokoupí ještě jedno čerpadlo.
Jsem zastáncem vnitřního filtru. Pro tvé AQ s čistým objemem +- 50 litrů bych doporučil
www.akvaristik.eu/… Má i rampu. Naprosto tichý, různé varianty, lehce zakryješ rostlinkama. Je i ve verzi Biopower.
Mám JBL CristalProfi e900 (starší typ, nyní nahrazen verzí e902, viz. třeba zde:
www.rostlinna-akvaria.cz/…) a potvrzuj, že je tichý. Mám ho ve skříňce pod akváriem a pokud nestrkám ucho ke dvířkům, nebo je rovnou neotevřu, ani bych nevěděla, jestli běží

. Přeji šťastnou ruku při výběru

.
Abys to neměl jednoduché, tak se ještě mrkni na JBL CristalProfi e702 greenline

Tak ted nevim. Pro ten eheim jsem byl rozhodnutej jako prvni. Ale parametrove se mi zamlouva i ten od tetry.
Mám ho v ložnici a nevím o něm.
Požadavek byl TICHÝ filtr. Eheim Ecco Pro 300 (2036) je všechno, jen ne tichý. To je aspoň moje zkušenost a pár lidí si tady také stěžovalo na jeho hlučnost. Jinak funguje celkem fajn.
Tak za mě tohle:
www.akvaristik.eu/… , jenom doporučuji k tomu dokoupit roztřikovací rampu, u této modelové řady je nedodávají v základu.
Chápu, vnější filtr je, co se estetiky týče, bez debaty lepší varianta. Co se řezání týče, tak já mám doma malou ruční přímou brusku a s tou to bylo jako do másla.
Docela se mi libi kdyz ten fitr nestrasi v akvarku. Rikal jsem si ze to juwel ma vyresene. Ale kdyz jsem to doma skladal dohromady tak jsem si rikal, ze jsem zvedavej jak to bude fungovat. Je dobre ze ma topitko uvnitr. Ale kdyby ho dali ven a misto toho vetsi kus filtrace tak by udelali lip. Ten muj je malej i tak zabira dost mista. Tak jeste vetsi tam asi davat nebudu. Zajedu se do hornbachu podivat na ten vami doporucovany. S vyrezanim problem nemam. Na ty dve trubky to nebude moc velka dira. Pokud to neni z nejakeho plastu co praska.
Já měl, mimo jiné, Primo 60, takže moc dobře vím o čem mluvíš. Ten původní filtr je naprosto k ničemu a v podstatě nechápu Juwel, že ho tam vůbec dává. To už je 100x lepší kostka bioakvacitu s čerpací hlavou. Nicméně Juwel má v nabídce ještě vnitřní Bioflow Super, je to zmenšená verze Bioflow M, který se dává do Rio 125. Na výšku má 34 cm, takže akorát do Primo 70 a filtrační objem 1.25 litru, což sice není nic extra, ale mnohem lepší než ten původní a nemusel bys nic řezat.
Dekuji za rady. Taky jsem se ted dival na ten kryt, ze bych to musel vyriznout. Ale to by snad problem nemel byt. Jdu se podivat na ten doporucovany filtr.
Nemyslim ze to vse vyresi vetsi filtr. Nicmene pokud jste videli ten originalni filtr dodavany k akvarku tak ma dva kusy modreho molitanu velikosti cca 4x4x5 a to jsem mozna jeste pridal. Vsude se pise ze ma byt mnohem vetsi. Dle rozmeru meho akvaria jsem narazil na odpovedi ze klidne 10x10x15. Coz je teda velkej kus molitanu a nasobne vetsi nez co mam nyni. S kazici se vodou jsem to mozna prehnal. Ale mam tam vic ryb mez pravdepodobne tyhle dva kousky houby zvladnou pobrat.
Přesně jak píše ctibum, a třikrát podtrženo.
Zase jeden, který doufá, že velkým filtrem něco vyřeší... a byznys se točí.

Mám hustě zarostlé akvárko bez kazící se vody a bez filtru... Pokud děláš něco blbě, tak tě externí nezachrání, řekl bych. Tak jen abys nebyl zklamanej z investice...

Souhlasím s kolegyní. Vzal bych Tetra Tec EX 600 za cca 1800,- Stačil by ti i EX 400, ale ten je v podstatě za stejné peníze, takže to nemá smysl. Nicméně jelikož máš Primo 70, tak se připrav na to, že budeš muset řezat do krytu.
Ahoj, doporučuji Tetra ex plus- velikost filtru si vybereš sám podle objemu a podle toho se odvíjí cena, já mám 800 na 200-300 l, cana ca kolem 3.500 Kč, dlouho jsem vybírala externí filtr a tento byl nejlepší volba, vůbec nevím, že jede
Ahoj mohli byste mi doporucit TICHÝ, kvalitní, ale ne prilis drahy (max do 3 tisic, ne za 5000

) snazim se o zarostlejsi akvarium, ale s puvodnim od juwelu ktery ma jen male dva kousky molitanu to nejde. Voda se rychle kazi, mam spoustu rasy atd. Premyslel jsem nad SUNSUN, ale podle zkusenosti zde na foru, ze po nakloneni tece atd... tak asi nepripada v uvahu. Mam vsude plovouci podlahy tak voda mimo akvarko neni dobry napad. Tak asi EHEIM? Nebo se mi libi i filtry JBL ( nevim jaka je kvalita oproti eheim ) Poradite typ, pripadne prikon na me akvarium. Externi filtr jsem nikdy nemel.
Dekuji za rady
PS: mozna se to tu resilo ale nejnovejsi prispevek je pul roku stary a doba mozna pokrocila

Starší reakce
Ano je to opruz, proto je mám v síŤce

ještě jedna věc - plavou... což keramika nedělá a sedí poslušně v koši
S tímhle souhlasím, v tom máš pravdu

je to muj nazor - to neznamena, ze je spravny, nebo jediny mozny....
take pouzivam pres 20 let biomolitan a rikam, ze externi filtr s jinymi medii je nekde jinde... jak z hlediska estetiky, tak z hlediska udrzby...
regulaci prutoku jsem myslel ze to ma navic v porovnani se sunsunem
ja vim, ze se daji koupit velke kusy molitanu, jen rikam, ze strihat z nich do nekterych filtru (treba do toho pro 4+) pod hlavu bych nechtel
x let vyzkumu jsem myslel tak, ze za tu dobu prodali uz dost filtru na to, aby mohli mit nejake jmeno (znacku) a take aby se k tomu umeli postavit....
reklamace neni jen o prodejci, ale o tom, jak se k tomu postavi vyrobce - u eheimu se treba menily hlavy...nebo jsem jim napsal, ze se mi podelalo tesneni a presto, ze nebylo nikde k sehnani, tak mi ho poslali domu gratis a radeji 3x... napiste do sunsunu, ze mate problem...
ano.. souhlasim s tim, ze by to mel byt standard u vsech, ale podivejte se, jake filtry tazatel porovnaval...
mozna jsem spolknul totalne kecy vyrobce, mozna jsem cilova skupina...coz porad nemeni nic na tom, ze se jedna o muj nazor a muj pohled na vec
a porad to neznamena, ze tem "kecum" bezmezne verim...
a pouziti biomolitanu take neni vsespasne - ale ono i dost zalezi na tom o jakem filtru se bavime... a o jake osadce akvaria je k tomu rec...
Souhlasím a obzvlášť s tím biomolitanem.
Přidat reakci
[1] 3 4
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 7320x