Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Osvětlení do velkého akvária (251 - 500 l)

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
Osvětlení do velkého akvária (251 - 500 l)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2013 17:46 amrtin Re: grunda
Proto já všude doporučuju nakombinovat studenou a teplou bílous převahou studené,ideálně doplnit červenou a modrou.Samo,že kdo nechce led,tak zářivka s těma 65OOK.
Ale,když třeba jen jeden pásek led,tak pro rostliny raději studenou b.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.09.2013 17:33 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: amrtin
ten článek na který odkazuješ jsem překládal já, jde o to, že prostě musíš nakombinovat správné LED. Pokud dáš jen studenou bílou, tak ti část spektra bude chybět. Ideální a nejlevnější řešení jsou zářivky kolem 6500K.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2013 17:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: amrtin
Ber to tak, ze se ted pohybujeme v rovine, kde na tom vetsine lidi ani nezalezi. Roste to, tak co resit. To jen blazni jako my se tim tady zabyvaji a nejak se snazi dopatrat, co si dat nad akvarko, aby to nebylo O.K., ale pokud mozno necim super ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2013 17:24 amrtin Re: Designer
To s tim echáčem a chybějící modrou se klidně může stát,já netvrdim,že je led dokonalé,to v jenom v tom případě,že se dokonale vypočítaj jednotlivé barvy,atd...,ale jde o to,zda je plnohodnotnou náhražkou za zářivky.A z těch stránek,odkud jsem čerpal je vidět že to jde a i u mě to krásně funguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2013 17:17 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: amrtin
Rostlinam nevadi, kdyz jim chybi casti spektra svetla, specialne kdyz ty casti spektra nevyuzivaji (nebo vyuzivaji malo). Nakonec der ve spektru je jak maku i ze slunecniho svetla dopadajiciho az na zem. Ale jak se na nich promita chybejici (nebo hodne slaba) cervena, v oblasti kterou vyuzivaji (rekneme okolo 660nm), a kterou moc studene bile LED neprodukuji, to si moc jist nejsem, proto se snazim mit svetlo i v teto oblasti dostatecne.

Jak pak je to s tim, ze se rostliny radeji vice vetvi, jsou mohutnejsi a vice kvetou, kdyz maji vice cervene slozky? Tady se opravdu ptam.

Aby to treba nedopadlo tak, ze budu mit nadherny Echinodorus (subjektivne nadherny, proste velky) a on nevykvete a nevykvete, protoze mu svitim jen modre? Treba je to stara legenda, uz prekonana, a nebo taky ne, ale tohle nevim, tak se ptam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2013 16:41 amrtin Re: Designer
S tou ruduchou se nepleteš palec Ale jak jsem četl tvoji předchozí odpověď,tak jsem si nejdřív myslel,žes neštudoval ty moje dva odkazy,ale nakonec jsi to vlastně potvrdil :-| .Na té str.z prvního odkazu je jasně vidět,že světlo kolem 6500 K je pro rostliny ideální,což právě tyto led splňují,cituji:
"Z tohoto grafu můžeme usuzovat, že LED osvětlení je pro rostliny daleko vhodnější. Pokud by vás graf nepřesvědčil, snad pomůže následující fotografie.",atakdále...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2013 11:04 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Modre svetlo
A jeste si pridam, moc modre svetlo, nebo jen modra oblast spektra, to take nepovazuji za idealni. Ony ruduchy umi fungovat i hloubkach, kde je prevaha modre oblasti spektra znacna a uz tam neroste nic moc. A jak takhle nasvitim akvarium, muze se stat, ze zrovna te Ruduse to bude vyhovovat ze vseho co tam roste nejlepe.

Ale tady uz jsem jen u svych domenek, tady se klidne mohu mylit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2013 10:59 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: amrtin
LED jsou bajecne, produkuji hodne svetla za mene energie a jeste sviti kam maji, prima. Ale kdyz si vezmes jejich spekrum, prikladem zde:
www.thereeftank.com/… ,
jen pohledem vidis, ze jsou lepsi pro oko nez pro rostliny. Ten hrbol uprostred je nehoraznym plytvanim, tam to rostliny skoro neberou. A pokud by nekdo chcel vzit zarivkovou trubici a srovnavat co je jak vyzivne pro rostliny, predem upozornuji, ze nemuze polozit vrcholy grafu do stejne vysky, ale pro stejne svetlo musi zintegrovat tu plochu pod krivkou, aby to proste byla stejna plocha. Kdyz takhle budou dva grafy nad sebou a do toho prolozime graf fotosyntezy, rychle je videt, jak vzhledem k rostlinam ty LED sviti strasne moc jinam, nez kde to rostliny hlavne vyuziji.

Takze LED zachranuje slusna ucinnost a vyzarovaci uhel. Pokud by LED pro rostliny mely byt dokonale, muselo by se vytvorit 3 az 5 monochromatickych svetel tam kde rostliny potrebuji, a minimalne 3 proto, ze chceme bile svetlo, takze zahrnout i zelenou pro doplneni pro oko.

Mnohe zarivky sviti v lepsim spektru nez LED, jsou pro rostliny vyhodnejsi, jen je u nich diky sviceni vsude okolo vetsi problem to svetlo do akvaria vhodne dostat a jejich ucinnost (kolik svetla za kolik energie) je take horsi, nez je tomu u modernich LED. ;-)

Zaverem tedy, zarivky nejsou proti LED spatne, a ackoli produkuji zarivky pro oko mene svetla nez moderni LED, i tak mohou byt pro rostliny "vyzivnejsi" nez ony LED pri stejne spotrebe energie, jen je potreba to svetlo dobre dopravit do akvaria, coz neni uplne snadne. Bezhlave vychvalovani LED, specialne pak beznych bilych pro rostliny, zkratka nepovazuji za to nejvhodnejsi ;-) .

A k tem studenejsim bilym? No jiste ze u LED ano, to se nemylis, protoze ten vrchol u modre je u studene bilych vyraznejsi (jde do nej vic energie) a ten zbytek co produkuji je rostlinam vice mene k nicemu. Proto jsou studeneji bile LED lepsi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2013 09:53 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: grunda
Budu se opakovat:
rybicky.net/k/forum/513734.jpg
Obrazek ukazuje vyuziti spektra chlorofylem promitnuty do zarivky Sylvania GROLUX.
Kdyby se Vam ten chlorofyl zdal nejaky hrbolaty, jde o mereni ve vode, ktera byla uvolnena na webu... mozna jsem drive puvodni zdroj uvedl, dnes uz bych ho musel zase hladat.

V kazdem pripade je to duvod, proc mam nad akvarkem GROLUX. A mohu rict, ze ohledne rostlin funguji. Jen 2x30W nad 200l akvariem, specialne bez slusnych reflektoru (komercne vyrabeny kryt, ktery obcas nejak upravuji k obrazu svemu) je stale malo a pro narocne rostliny to chce vic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2013 22:16 amrtin Re: grunda
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2013 21:57 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: amrtin
nedopadlo, kytky využívají světlo o vlnové délce 400-550nm a 620-740nm, studené barvy jsou nejvhodnější pro mořské akva - korály většinou rostou v hloubkách, ve kterých už není moc červeného světla ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2013 12:15 amrtin Re: Toník
Já používám zásadně led diody a pásky.A někde jsem četl,že bílá denní obsahuje víc spektra,z kterého profitují akv.rostliny,byl tam i graf spektra s tím co kytky využívají(ale to je mezi odbornou veřejností známé).Myslim si,že kdybych vyměnil studené led za teplé,že by to dopadlo špatně. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2013 11:48 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Toník
Dobra, rychle jsem to proletel, je mi to povedome, asi uz jsem to videl.

No a co to tam ukazuje? Mam svetlo, ma nejaky vyzarovaci uhel. Dam ho nizko nad akvarko, uprostred mam flek, okolo to temer nesviti. Dam to vys, stejny svetelny tok osvetluje vetsi plochu, dela vetsi flek, intenzita osvetleni je ve stredu nizsi, okolo kam uz to pak sviti vyssi, mam stejne fotonu po cele plose jako pred tim, jen jinak udelane "hromadky". A nekde je dokonce videt i ty odrazy od bocnich skel, jak se tam intenita osvetleni umi zvysit.

Kde jsem s tim uhlem mimo? A ze svetla s vyskou neubyva? No tak si secteme vsechny intenzity osvetleni na cele plose v tech ctvercich a pokud neslo nejake svetlo mimo akvarium, meli bychom vsude dostat +/- totez. To ale nedostaneme, protoze je na 10cm vzdalenosti videt, ze svetlo jde jen do akvaria, na vetsich vzdalenostech ze ten kuzel svetla musel uz jit nutne i mimo akvarium, svitit nekam na stul - ty fotony sly i jinam nez do akvaria.

Co se snazim rict, neni jedno v jakem uhlu zdroj svetla sviti a jak je svetlo vzhledem k tomu uhlu nad akvariem vysoko, protoze my chceme v cele vysce akvaria a po cele plose pokud mozno stejnou intenzitu osvetleni, alespon bezne.

A jen tak rychlym pohledem, ohledne tvrzeni:"prozatím mohu říci jen to, že při průchodu světla vodní hladinou dochází ke snížení intenzity osvětlení přibližně o 10-20 μmol PAR" je uplna blbost..., protoze to je procentuelne vyjadritelne a nemuze mit nejakou konkretni hodnotu, a cim hur, nemohu zde mluvit bez dalsich parametru o intenzite osvetleni, ale jen o snizeni svetelneho toku v pomeru nad a pod hladinou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2013 11:22 Muž Toník [396] Re: Designer
Nechám na vás, kterou variantu zvolíte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2013 10:40 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Toník
A ceka se ze ten clanek dukladne proctu a posoudim z fyzikalniho hlediska a nebo ze se budu fyziku, jejiz casti se zivim, ucit znovu, protoze nekdo udelal zcela novy zasadni objev? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2013 10:20 Muž Toník [396] Re: Designer
Oproti veskerym legendam a poveram totiz svetla pruchodem vzduchem (specialne pak par centimetry az metry) neubyva, fotonu je stale stejne, a cista voda, a ani odraz od hladiny (radove jednotky procent) nehraje podstatnou roli v ramci zase par centimetru.
A co tak konfrontovat vaše tvrzení s čísly? :-)
Co třeba těmito?
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   25.09.2013 09:56 Muž Designer [5695] - CichlidyVyzarovaci uhel
Porad je to o tom samem, vyzarovaci uhel.

Kobercovky jsou treba i stejne narocne na svetlo, jenze na dne je intenzita osvetleni nizsi, protoze se svetlo rozbiha do stran, svetlo je vzdycky trychtyr (kdyz nebereme fyzikalni extremy). A pak se deje to, ze nekomu roste na hladine vsechno nadherne, ma tam huste "koruny" vseho mozneho a u dna hole stonky a drobne chudacky. V extremnim pripade mu buji u hladiny Jeleni paroh (obecne narocny na svetlo) a dole nic neroste, jen kvuli svetlu.

Protoze prechod vzduch voda lame svetlo v akvaristuv prospech, do uhlu vice ke dnu, a skla dokazi take vyrazne odrazem pomoci, pokud neni vyzarovaci uhel prilis siroky, dokaze se svetlo dostat na dno ve slusnem mnozstvi (je kvantove povahy, klidne pisme i o mnozstvi, rekneme fotonu). Pokud je vyzarovaci uhel velky (siroky), pak je na tmu u dna zadelano.

Takze zaver?
Pokud mam svetla pomerne vysoko nad akvariem, a vyzarovaci uhel je maly (uzky), dosahnu toho, ze v celem vodnim sloupci je svetla dostatek a pritom ne nahore moc a dole malo. Oproti veskerym legendam a poveram totiz svetla pruchodem vzduchem (specialne pak par centimetry az metry) neubyva, fotonu je stale stejne, a cista voda, a ani odraz od hladiny (radove jednotky procent) nehraje podstatnou roli v ramci zase par centimetru.

Pokud takove svetlo, s uzkym kuzelem, dam nad hladinu, mam krasne osvicene dno, ale nahore je primo u svetel silene svetla, rikajici si o prusvih, a dale od svetel u hladiny nic. Problem to prinese v okamziku, kdy mam blizko pod takovym svetlem rostliny ponorene ve vode, protoze se mohou snadno obalit rasou, a samozrejme plovouci mohou podstatne casti svetla zabranit dostat se vubec do vody, pricemz na hladine jsou patrne svetelne "fleky", jak svetlo lokalne zeleni pronika.

Kdyz mam blizko nad hladinou svetlo se sirokym vyzarovacim uhlem (napriklad zarivky bez reflektoru, s horsimi reflektory), pochopitelne mam zase na dne tmu, cim vyssi akvarium, tim vetsi tma na dne. Kdyz takove usporadani zarivek dam dal od hladiny, situace se zlepsi ohledne rovnomernosti intenzity osvetleni podle hloubky, ale silene plytvam a pak potrebuji mnohem silnejsi zdroj svetla, nez kdyz ty zarivky dam niz. Slusne reflektory a rozmisteni zarivek jsou to, co je u zarivek nutnost, coz by melo byt navic zoptimalizovano k vysce nad hladinou a k hloubce akvaria.

Cele osvetleni akvaria, u hlubsich zvlast, je predevsim o vyzarovacim uhlu osvetleni. A to je take duvod, proc akvariste s mnoha LED nad hladinou (rozprostrene nad celou hladinou), s pokud mozno uzsim vyzarovacim uhlem, mohou tak snadno slavit uspech. A prave tak proc nekdo, kdo ma reflektory s hodne uzkym vyzarovacim uhlem az na strope muze mit nadherne kobercovky, aniz by toho svetla bylo podle cisel buhvi kolik.

Je to stale totez, vyzarovaci uhel!

Omlouvam se za delsi pojednani, ale jednou uz to musel nekdo napsat, pokud mozno stylem, aby to pochopil snad skoro kazdy ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2013 09:42 Muž Toník [396] Re: amrtin
amrtin: Tak jednak si můžeme tykat, ne? A jednak si to nemyslim, mám to vyzkoušený.
Jak konstatuje Designer (a nakonec i Grunda): moc zjednodušujete a dopouštíte se tak mystifikace.
Že se vám zdá, že vám rostliny lépe rostou pod studeným nebo denním světlem, vás neopravňuje k výroku, že toto platí bezvýhradně. Možná tak u vás, a to ještě s velkými pochybnostmi, co vlastně za tím údajným rozdílem je. ;-) (Stačí např. vyměnit nové studené za staré teplé trubice a na růstu se to skutečně může projevit.)
Tykat mi můžete - žádný problém. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 23:29 amrtin Re: grunda
To je jedno,mě spadla čelist :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 23:13 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: amrtin
díky, ale ještě pořád na něm dělám, takže ani v tom se neshodneme smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 23:11 amrtin Re: grunda
No dobrá...ale to tvoje akva je bomba palec ,alespoň v tom mi dej za pravdu :-D ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 23:08 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: amrtin
rybicky.net/atlasrostlin/lilaeopsis_brasiliensis
tato kytka je plevel, roste jak šílená, jen je třeba přidat trošku CO2 a hnojení, ideální je i výživné dno, na světlo opravdu moc náročná není, rostla mi i při slabším osvětlení než mám teď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 23:01 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: amrtin
kobercovky potřebují stejně světla jako ostatní kytky. Hodnota 0,6W na litr je k ničemu, je sakra rozdíl svítit do akva světlem, které je položené hned na akva a třeba světlem zavěšeným 40 cm nad akva. Jinak k těm kobercovkám, já jsem svítil do akva cca 800 litrů osvětlením 216W, světlo je zavěšené asi 35 cm nad akva a kobercovky mi rostou všechny. Tzn. že mi rostly při cca 0,3W na litr, takže polovina světla co máš ty. Teď svítím 108W - 11 hodin denně a na hodinu zapínám halogeny - 2x150W, zase roste všechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 22:53 amrtin Re: grunda
Blábol je,že kobercovky nejsou náročné na světlo.Alespoň drtivá většina z nich je.A proč by mělo být 0,6w/l k ničemu?Co třeba toto: rybicky.net/atlasrostlin/lilaeopsis_brasiliensis :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 22:48 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: amrtin
to je zase blábol, kobercovky nejsou nijak extrémně náročné na světlo a hodnota 0,6W na litr je taky úplně k ničemu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 18:36 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vendy
Ono idealni by bylo to videt zapnute, vzit kus plachty a podivat se, jak velky flek to jak daleko osviti. Nebo vznest takovy dotaz na prodejce, kdyz uz mu davas vydelat, at se taky trosku snazi. Proste jak daleko od toho to udela flek svetla o prumeru kolem 60cm (podle Tveho akvaria) :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 18:31 Žena vendy [27] - CichlidyRe: Designer
Moc děkuji :) vážím si toho, já mám pouze po ruce elektrikáře který by mi tam frkl něco ale potřebovala jsem právě po ruce někoho kdo to bere z hlediska "akvarijního" :-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 18:26 amrtin Re: vendy
Aouhlas s "Designer".Akorát mě to přijde zbytečně předražený... coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.09.2013 18:24 amrtin Re: Designer
Jasně,už si rozumíme pivo palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 18:16 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vendy
Nasel jsem si, ze jedno tohle svetlo da svetelny tok 5500lm. Potrebujes svitit na zhruba 1m2, takze je to snadne k pocitani, rekneme ze intenzita osveteleni v Luxech je ciselne stejna, jako produkovany svetelny tok (pokud dokazes vsechno to svetlo nasmerovat jen do akvaria).

A ted pro predstavu, kdyz to pouzijes 2x, budes mit stejnou intenzitu osvetleni, jaka se pouziva na operacnich salech nebo v lete ve stinu.

Z meho pohledu bych to videl na 3 kusy, s tim bych nejspis vystacil. Nedokazu ovsem jen takto z obrazku (a to svetlo pochopitelne po ruce nemam) ani odhadnout, v jakem uhlu to bude svitit... pro zenu, jak siroky trychtyr to svetlo udela, tedy jak dobre jej dokazes dostat na dno akvaria z jake vysky a zda se da dat dostatecne vysoko, aby nesvitilo zbytecne i vsude okolo akvaria.

Takze ma odpoved je ciste teoreticka a bude lepsi, kdyz Ti odpovi nekdo, kdo takova svetla uspesne pouziva.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 17:43 Žena vendy [27] - CichlidyRe: Designer
Pro všechny, kteří si tady psaly : jsem z toho blbější než předtím :-D takže vám řeknu že sem si prostě vybrala tyto svítidla

www.trendylights.cz/…

a po Vás bych ráda jen dvě rady
- jaké množství bodovek pro lepší prosvícení (popř i pro kobercovky)
- a za druhé jakou wattáž kdyby bylo potřeba více jak 3 Ks těchto bodovek

moc děkuji za vyčerpávající info i když je mi jako ženě celkem k ničemu :-D a nemyslím to vůbec zle ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 16:44 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: amrtin
Cele o co slo, je to, ze nejsou zdroje nejakeho "tvrdsiho svetla" a nejakeho "mekciho svetla", pokud se bavime o stejnych vlnovych delkach. Jako ze by nektere zdroje davaly ve stejnem spektru fotonum vetsi "svunk" a ty se lepe dostaly ke dnu.

Ale jak to pises, to ten dojem vyvolava, proto mi to pripada jako nevhodne tvrzeni.

Snad uz tohle objasni, o cem ze se to snazime dohodnout ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 16:16 amrtin Re: LiborSprysl
To jo,méně náročné rostliny půjdou i pod tímto ano ,ale nedovedu si představit pěstovat třeba kobercovky,na ty si netroufnu ani já a odhadem mám kolem 0,6 w/l. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 16:06 Muž LiborSprysl [9015] Re: amrtin
Já měl z fyziky za čtyři...argumenty tudíž nemám...svítím úsporkami od 8 do 15 W...to podle té výšky nádrže ;-) Nejvíc mám tři patnáctky na 450 litrů nádrže. A dobré...cryptokoryny a anubiasy jsou smířeni a docela prosperují... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 15:49 amrtin Re: Designer
Ano,ale já psal o jedné 1w led.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 15:48 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: amrtin
10x 1W LED bude svitit uplne stejnym svetelnym tokem, jako 1x 10W, pokud maji stejnou ucinnost. A osviti dno uplne stejne, pokud zaridim, aby oba pripady osvetlovaly jen to dno a ne dalsi plochu okolo akvaria ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 14:58 amrtin Re: LiborSprysl
Já používal jako nouzovku 11w úsporku na miníčku(cca 15cm vodního sloupce) a prosvítila to jen tak tak.Tři 1w led to prosvítí mnohem víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 14:55 amrtin Re: Designer
Výkon s prosvětlením...?No,řekl bych že docela dost,těžko prosvítí 1watt led dioda 50cm vodního sloupce.Dej místo ní 10w a uvidíš.Ale samozřejmě to nelze brát obecně,je to jen jeden(první z mnoha) faktorů. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.09.2013 13:00 Muž sasula [274] Re: Designer
DEKUJI,aspon nekdo to uz konecne napsal. Bohuzel nesmysl o neprosviceni hloubky se tu opakuje stale.

jen pro doplneni pro malo chapajici, je jedno zda mate 10x 200LM led nebo 1* 2000LM led mnozstvi svetla je stejne jen u varianty 10x na vetsi plose => tvori se mekci svetlo(nejsou ostre stiny)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.09.2013 12:33 Muž LiborSprysl [9015] Re: Designer
Svítím úsporkami všude...i výšku 60cm... ;-) ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   24.09.2013 11:38 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: amrtin
amrtin napsal: Já bych úsporky nepoužíval,nikdy nebudou mít takový výkon,aby prosvítily sloupec vody.Spíš bych zainvestoval do led reflektorů.

Prosim Te, uz mi konecne vysvetli, co ma spolecneho vykon s prosvetlenim vodniho sloupce!?

Ja nerikam, ze jsou LED spatne, sviti v urcitem prostorovem uhlu, tedy sviti kam maji, to je moc fajn a tohle tady ted neresim.

Ale s vykonem, a to ani vykonem samotneho svetla (ne prikonem spotrebovanym k jeho vytvoreni), nema prosviceni vodniho sloupce nic spolecneho, pokud se bavime o stejnem slozeni spektra. Procentuelni podil poctu fotonu prochazejici vrstvou nejak znecistene vody je pri zachovani stejneho spektra svetla stejny, at mas pocet fotonu jakykoli. Muze se to lisit ohledne spektra, kde treba urcite casti spektra neprojdou listy rostlin, organickymi necistotami atp. (jsou absorbovany) a jine ano, ale to je tak vsechno.

Rekl bych, ze to straslive moc zjednodusujes a dopoustis se tak vylozene mystifikace. Takhle to vyzniva, kdyz to take zjednodusim, ze z male zarovicky na dno nedopadne procentuelne nic, z velke vetsi procento, ale tak tomu neni!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2013 22:15 amrtin Re: vendy
Tohle je vyloženě bodové světlo a osvítilo by to sice jen akva,ale jenom část.A taky se obávám,že by to bylo moc světla.Ale ty led reflektory se běžně používají a jsou taky bodové,ovšem pod větším úhlem.A to už nemluvě o tom,že třeba na ebay vyjde jeden kolem 250kč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2013 21:50 Žena vendy [27] - CichlidyRe: vendy
v nějakých odkazech jsem ještě našla toto : Metalhalogenidový reflektor Kanlux MATMA 150 150W to by bylo myslím lepší ? A pak ještě co se mi zamlouvá spíše : www.trendylights.cz/… že to bude mířit na určité místo a nebude to osvětlovat celou místnost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2013 21:42 amrtin Re: vendy
Ty led reflektory by se musely dát do takové výšky,aby co nejmíň svítily do místnosti a aby bylo akva rovnoměrně osvícené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2013 21:39 Žena vendy [27] - CichlidyRe: Designer
Já doma ten vrchní kryt mám do kterýho by se daly zabudovat ty trubice, jenomže když čistím absolutně tam nevidím. A navíc kryt je ze starého dřeva takže by to chtělo celé nové obložení kolem akva. Tak nevím co se vyplatí dát dohromady. A ty reflektory třeba tyto :VENKOVNÍ LED 10W studená bílá HALOGEN REFLEKTOR LAMPA. Nevím v jakém poměru a zda je vhodná. Netuším právě ani jak moc to bude svítit akva je v menším prostoru, aby to světlo nerušilo chod domácnosti nerada bych tam koupila třeba dvě které to osvítí jak fotbalové hřiště hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2013 19:57 amrtin Re: vendy
Já bych úsporky nepoužíval,nikdy nebudou mít takový výkon,aby prosvítily sloupec vody.Spíš bych zainvestoval do led reflektorů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2013 17:30 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: vendy
S temi usporkami (dnesni nahrada zarovek) bych to nedelal, i kdyz sam jsem je nad akvarkem take mel, priznavam.

Muzes usporky pouzit, pokud Ti bude treba svetlo nad akvarkem viset ze stropu a nebude ve vlhku, protoze budes mit nad akvariem kryci sklo, nebo budou dost vysoko. V kazdem pripade to pak chce reflektor, proste neco jako ma lampicka pro cteni. Vyhodu to ma, muzes si menit usporky jak se Ti zamane, s ruznym prikonem dle potreby, s ruznou barevnou teplotou. Ovsem pro Tve vetsi akvarko jich nebude zrovna malo, alespon bezne jsem videl usporky do 40W.

Ale nejspis budes chtit nad akvariem kryt a do krytu se nejlepe hodi zarivky, proste trubice. Jen jich tam musis dat dostatek pro sve akvarium a vybavit je reflektorem, aby co nejvic svetla slo do akvaria a neztracelo se svicenim zarivkami vsude okolo, treba do cerneho krytu. Pomuze i podlepeni krytu alobalem, ale poradny reflektor svou praci odvede lepe (kus vhodne natvarovaneho plechu).

U komercnich vyrobku, tedy krytu pro akvaria, se muzes casto setkat s poddimenzovanym osvetlenim a neco pridat u nich muze byt husarsky kousek. Pro vetsi akvarium bych nevahal a kryt si bud sam vyrobil, nebo objednal. Nekdo zde daval tento link:
www.akva-tera.cz/…
sam ale s timhle vyrobcem zkusenost nemam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2013 15:12 amrtin Re: Toník
Tak jednak si můžeme tykat,ne?A jednak si to nemyslim,mám to vyzkoušený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2013 14:24 Žena vendy [27] - CichlidyRe: Designer
Děkuji za vysvětlení to jsem potřebovala vědět co přidat a kolik :) ještě sem právě chtěla vědět zda se to dá sehnat v žárovkách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2013 08:42 Muž Toník [396] Re: amrtin
To si jenom myslíte.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [8] ...... 18

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 14792x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11311-osvetleni-do-velkeho-akvaria-251-500-l?od=351