Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pravidelná údržba akvária

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Pravidelná údržba akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2011 19:02 R Muž romant [28001] Re: Masoxik
Pradidelně jednou týdně měnit 30% vody. Teď v začátku klidně i častěji. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2011 18:56 Muž Masoxik [12] - Cichlidy – první výměna vody
Fotka k příspěvku Ahoj, mam 3 tydny zalozene akva, nyni je No2 na 0mg/l No3 na 13-15mg/l. jsou tam nyni nasazene 11ks cichlid. Ale nevim kdy mam zacit menit vodu. Nechci to uspechat. da se rict ze zacit vodu menit dle potreby az se zacne zvysovat no3? nebo nedej boze kdyby se zacalo zvedat No2. Uskodi tomu kdyz uz ted vymenim 1/4vody? stve me ze je akva dost zahnedle od korenu a to tam mam ledky o teplote 5kK-6kK.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2011 18:37 R Muž romant [28001] – Re: uchoLV
Já, používám taky vodu ze studně, kvůli vyššímu obsahu dusičnanů. Jednou týdně měmím ve svým 24O litrovým akva 80 litrů, tím způsobem, že je večer natočím do kanystrů a druhý den po vytemperování na pokojovou teplotu je měním. Nedělám to pokaždý, když se mi nechce, nebo kdyý není tolik času, tak to tam leju přímo z toho vodovodu, kde má voda jiný parametry, je kvalitnější a nemá tolik dusičnanů, ale akvárku to nevadí. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2011 18:32 Muž uchoLV [7] – Re: romant
Mal som v pláne používať vodu zo studne ako doteraz, ale ak v tom nieje problém tak asi prejdem na vodovodku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2011 18:14 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidy – Re: uchoLV
V 1200 l bych to řešil tak, že bych rovnou do vanové baterie zapojil ventil a hadici, a mrskal to tam, rukou zkusil od oka či citu telotu a hovotka, ikdyž 400L bych určitě neměnil stačilo by klidně i 200L nebo tak nějak, neni nikde dáno kolik máš měnit aby ryby byly spokojené.
Osobně ve svých 380L měním 50L tak 1x za 2-3 týdny a ryby i kytky si netěžují, krásně to roste, i voda je normálně čistá a čirá. Hodnoty vody jsou v normálu., dno je i bez odkalení po měsíci vpohodě, nejsou tam žádné hromady, jednoduše řečeno čím méně se narušuje bio rovnováha různými zásahy do akva, tím stabilnější a soběstačnější podmínky v něm panují, po vytvoření naprosté bio rovnováhy, nerostou řas, nědrží se detrit ve dně, kde jsou nitri bakterie, které se o všechen ten maras starají, stačí mít kvalitní bio filtr, a nutnost údržby akva se značně omezí, kdy i přesto akva krásně prosperuje. Dokonce ani nemusím příliš zastřihávat kytky, kdy do vody již nepřidávám CO2 ani hnojiva, kytky i přesto rostou zdravě a hezky pomalu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2011 17:46 R Muž Silent [5949] – Re: uchoLV
Já měním v třístovce týdně 60 litrů. Vodu leju přímo bez odstátí i bez použití chemie a teplotu řeším tak, že namíchám přibližně shodnou jako mám v nádrži rovnou ve vanové baterii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2011 17:46 R Muž romant [28001] – Re: uchoLV
Napustí se teplotně sladěná voda přímo z vodovodu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2011 17:41 Muž uchoLV [7] – ako meniť vodu v 225l akváriu?
Neviem si celkom predstaviť ako do akvária pridám 80l vody s teplotou 10stupňov.. ani to ako sa mi niekde v izbe bude zohrievať 80l súdok... tak sa pýtam či sa to nedá riešiť tak, že raz za povedzme 3 dni vymením 20-30l? Ako to robíte pri tak veľkých akváriách (ako sa dá vymeniť 400l vody v 1200l akva?)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 22:24 Žena sivon [1716] - Plži – Re: kofola
Určitě nebudeš chtít držet při odkalování kýbl ve vzduchu a pak - voda do kopce neteče ani nasátá ;-) . Mám připomínku k té žiletce na sklo. Lepší je normální houbička na nádobí. Pokud si nenabereš kaminky ze dna, nikdy ti sklo nepoškrabe a vyčistí ho dokonale.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 21:47 Acinonyx – Re: kofola
Tak si daj kludne 1.5 m hadicu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 21:31 kofola – Re: Deathbull
Ok, zítra to nějak skusím udělat. Jinak akvárko mám 54 l. a Rozměry 60*30*30 a je to na cca 1m. vysoké skříňce. Jinak ryby tam jeste nemam jelikoz je to nove akva a rostlin taky moc ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 21:29 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy – Re: kofola
Dej si odkalovač s připevněnou hadicí do akva k zadní stěně ke straně (třeba dozadu a doleva) a druhý konec do kýble který bude na zemi na opačné straně akvária (vpravo vepředu). Nevím jak máš akvárko vysoko, ale tohle mi přijde jako metoda kdy tu délku zjistíš nejĺépe, asi si nebudeš chtít přenášet kýbl zasebou počítám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 21:21 kofola – Re: Deathbull
Myslíte že hadice o délce 30 - 40 cm by mohla stačit ? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 21:16 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
No pokud na tu krátkou hadici neplánuješ nasadit ještě jednu delší co povede do kýble tak bych k tomuto řešení měl zásadní technickou připomínku :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 21:10 Acinonyx – Re: kofola
Skor kratku, nie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 21:08 kofola – Re: NASREDDIN
Fotka k příspěvku Tak tady je teda moje verze odkalovače. Ještě to nemám úplně do detailů hotové, ale to udělám během zítřka. Myslíte že je to takhle dobře ? Možná mám trochu delší hadici, ale to kdyžtak odřežu :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 18:52 Muž Landvir [57] – Re:kofola
kofola napsal: Jo tak už to chápu ! Díky moc. Mě se to zdálo dívné, no doufám že to za včasu stihnu vylét a že to nespolknu :-)

Kdyztak se zeptat tatínka nebo nějakýho kamaráda, ti už ti poradí jak nasát vodu do hadice. Takhle se odjakživa krade benzín smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 18:03 kofola – Re: romant
Alespoň nebudu první ! Jinak dneska si to skusím vyrobit a potom vám pošlu fotku ať mi to můžete skontrolovat jestli to mám dobře, i když si myslím že se na tom nedá nic skazit jelikož je to jasné... ale pro jistotu vám to ukážu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.09.2010 17:11 R Muž romant [28001] – Re: kofola
Neznám akvaristu který by si nelok. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 17:09 kofola – Re: romant
Jo tak už to chápu ! Díky moc. Mě se to zdálo dívné, no doufám že to za včasu stihnu vylét a že to nespolknu :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.09.2010 16:44 R Muž romant [28001] – Re: kofola
No řekl bych, že jsi to pochopil trošku jinak. Tu uříznutou flašku s přidělanou hadicí, tzv. odkalovací zvon tvořící, stršíš do akva ke dnu a nasaješ tím koncem hadice a za včasu ten obsah pustíš do kýble co máš někde pod akvárkem. Podle velikosti akva se zvolí patřičnej průměr uříznutý láhve. Výběr je velkej. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2010 16:17 kofola – Re: NASREDDIN
Aha. Máš pravdu je to levné a za chvíli. No a jak se s tím teda pracuje ? No dám pusu tam kde je odříznuté to dno a budu to jako kdyby vdechovat a ten bordel se mi tou trubkou přeteče až do te lávhve ? Dík za odpověď
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.09.2010 21:15 Muž NASREDDIN [1384] – Re: kofola
Fotka k příspěvku Jasně, že jsem, je jednoduchý, vyrobený během chvilky, prakticky zadarmo a délku láhve si měním podle odkalovaného akvária.
Co víc si můžu přát. :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 20:39 Muž NASREDDIN [1384]
kofola napsal: Jdu schánět odkalovač :-)
Kus hadice a PET láhev bez dna a odkalovač máte hotový.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 20:30 Muž MoMo [0] - Živorodky
Já čistím akvárko jednou za týden a to vždy o víkendu. Vyměním 1/3 vody a odkalím dno + žiletkou na sklo očistím skla. :-) Jednou za měsíc vyperu filtr ve vodě, co vyčerpám z akvária. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 19:24 R Muž romant [28001] – Re: kofola
Ne, tenhle je úplně ten nejobyčejnější, žádný baterie a elektrika. Jednoduše nasaješ pusou a potom už vysáváš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 19:18 kofola – Re: romant
Aha a to jako zapojím do elektriky a potom jako kdyby vysavam jak s vysavacem a nebo jak to pracuje ? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 19:05 R Muž romant [28001] – Re: kofola
Já mám tohle a naprostá spokojenost. www.i-zverimex.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 18:53 R Muž romant [28001] – Re: kofola
Ano, s tím odkalováním je dobrý to dělat tak, že se do dna moc nerýpe a jenom se tzv. stahuje ten bordýlek co je na povrchu dna. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 18:49 kofola – Re: romant
Takže každý týden vyměnit 1/4 vody + odkalení ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 18:47 R Muž romant [28001]
Jestli je nutné odkalování jelikož jsem četl že někdo to nedělá a někdo jo tak nevím.
Neodkalovat, znamená zadělat si na pěknej průser, což obvykle vyústí do totálního kolapsu biologické rovnováhy a akva, s následným úhynem ryb, rozmnožením řas a chřadnutí rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 18:39 Muž Landvir [57]
kofola napsal: Já jsem myslel jako co se týče vody atd. Jestli je nutné odkalování jelikož jsem četl že někdo to nedělá a někdo jo tak nevím. Ale jinak starání se o rostliny a ryby to mi je jeasné :-)

V tomhle ohledu záleží na tom co máš za rostliny a hlavně jaký množství. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 18:20 JagerMaister
raz do týždňa odkaľ 1/4 vody ako píšeš oškriab riasy zo skla a máš to ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 18:10 kofola – Re: Filip980
Já jsem myslel jako co se týče vody atd. Jestli je nutné odkalování jelikož jsem četl že někdo to nedělá a někdo jo tak nevím. Ale jinak starání se o rostliny a ryby to mi je jeasné :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 18:07 R Muž Silent [5949] – Re: kofola
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2010 18:00 kofola – Jak udržovat 54 l akva.
Ahoj, jsem začátečník a chtěl bych se zeptat jak mám udržovat své akvárko. Stačí jen vyměnit 1x týdně 1/4 vody a tím to končí ? Prosím odepište, moc díky !

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2009 06:19 PetrH – Re: marsz
ano také se na to tak dívám, naštěstí jsem neměl zatím vážnější problém tak to musím zaťukat .... tuk, tuk potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.06.2009 23:08 marsz
Pro mne je akvaristika příjemným koníčkem přesně do té chvíle, než bych musel vodu z vodovodu nějak chemicky upravovat. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2009 22:55 Muž filipsi [1298] – Re: Sid
Ale joo, to ony libaji, ted jsem je sel zkrotit, zase lezly ven, aby libaly. Svuj kohoutek bych za jiny nemenil. :-D
Jen k tomu jeste ten druhy .... abych si overil, ze to, ze krevety nevyhazuji lopatou jako jini, neni chyba nekde jinde. Na to, vozit si jinou vodu pravidelne a stale, jsem prilis liny a nedusledny. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.06.2009 22:06 Muž Sid [6739] - Rostliny – Re: filipsi
Já mít z vodovodu vaši vodu, (pH-6,6, dKH-0, dGH-2), tak si taky výskám a jdu vydražit RO... :-D
Trochu té chemie bych do ní přidal a to by v tom byl čert, aby mi kytky nelíbaly ruky! smich
Krevetky-nekrevetky!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2009 20:36 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: filipsi
to já jim dopřávám Spirulínu a Chlorellu pro vysoký obsah vápníku.... Ale taky kopřiv něco a... myslím, že už moc odbočujeme...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2009 20:36 Muž filipsi [1298] – Re: Semtex
Rad bych s tebou souhlasil. Take jsem si to myslel. O rasy nebyla v mem akva nouze, vzdy si neco najit mohou. Ze by si ho kousaly z kamenu si take nemyslim. Ale pravdepodobne je dulezita takova tonicita vody, a obsah rozpusteneho Ca v ni, aby vapnik mohly efektivne ukladat a pouzit. Mluvi pro to nejen zkusenosti s nimi me, ale i spousty dalsich lidi majicich problemy ve velmi mekke vode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2009 20:32 Muž filipsi [1298] – Re: Semtex
Predstava je kolem 80-100 mg/l Ca. Jeste specifikuji, ze mluvim o cherry. Pravdepodobne staci mene. Kolik je limit pod kterym to uz jde spatne, nevim. Jen vim, ze bez jakychkoli uprav jsem s 2Dgh a 70uS/m silne pod tim, co rozumne jde :-D.
Gabrielka - Dekuji, ja opravdu tuto informaci, ktera pro me neni nova a tyto soli mi nezname nejsou, nevyuziju. Dik za ostatni. Pouzivam kridu a mlety dolomit. Souvisi to i s tim, ze po zacatcich, kdy jsem vse pocital, meril a badal nad tim, uz tu peci o akva trochu flakam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2009 20:22 Muž Semtex [1197] - Labyrintky
Pokud si někdo myslí, že vápník co krevetky potřebují ke stavbě krunýřu nějak okusují z kamenů, tak na to zapoeňte. Uvědomte si, že krevetky jsou co většinou řasožravé a vápník co potřebují se ve velké míře ukládá právě v těch řasách. Filtrující krevetky si musí vystačit jen s tím co chytí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2009 20:15 Muž Semtex [1197] - Labyrintky – Re: filipsi
a jakou by to "rostliné krevetkárko" mělo mít tvrdost?
Řekl bych, že spousta chovatelů krevetek si myslí, že tvrdá voda je pro krevetky dobrá. Ale co jsem se dočetl na spoustě zahraničních webech a výpravách do oblastí kde krevetky žijí, o informacích z různých webu kdo měl možnost se nějak dopídit k hodnotám tvrdosti vody apod., tak převážně tvrdost vody je 8-12 dGH. Sulawesi dokonce i měkčí.

S tím pokusem nejsem proti, asi nic jinýho nezbyde, když to vypadá že osmózu tu mám asi jako jediný hmm

Máte štěstí že jdu zrovna kolem, a jedno krevetkárko chci v brzké době založit ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2009 20:11 Žena Gabrielka [73] – Re: filipsi
Dobrá - vy moji informaci nevyužijete, tak snad bude k užitku někomu, kdo bude chtít upravit tvrdost třeba pro tření nebo pro vývojovou vodu ryb, které takovou vyžadují. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2009 19:37 Muž filipsi [1298] – Re: filipsi
Mam takovy napad - kdo se toho chce ujmout ;-) ? Vzit cistou osmotickou vodu, a upravit ji chemii rozpustnou ve vode dle vlastniho uvazeni, a v teto smesi alespon pul roku provozovat rostlinne krevetarko. Myslim, ze vysledky budou prinosne :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2009 18:50 Muž filipsi [1298]
Gabrielka napsala: ...
(Nebýt toho Ca, tak by použití CaCl2.6H2O a MgSO4.7H2O šlo, ne?)..

Me nejde o pomer ca/mg, ani o to, ze by nefungovaly ted rostliny... Jde o ty kreve v akva, ktere maji problemy s mnozenim a rustem. Tam bude asi Ca klicove. Dlouho jsem pred vic nez rokem tapal, cim to je, az jsem pripustil, ze pravdepodobnost vlivu Ca je velka, nekdo dal odkaz na clanek, dle ktereho zabudovavaji Ca do svych chitinovych schranek (chitin je jinak vetsinou Ca-prosty). A take ze ano, po pridavani Ca se situace mirne lepsi. Pozdeji se zacalo objevovat vice informaci, ze v mekke vode to nejde.
Takze veta "nebyt toho Ca, pomer sedi" pro muj pripad nevyhovuje, Ca chci tak jak je, v boleslavske vode jdou krevetky vyborne. A kdyz dame Ca tolik, jsme s pomery opravdu jinde, nemluve o uhlicitanech.
Ale to uz debata smeruje k nesmyslnemu rozebirani, udelat tvrdou vodu, podobnou nejake bezne vode, vcetne alkality, je resitelne s pomoci dobre rozpustnych chemikalii (smesi soli) velice tezko.
Jak jsem psal, experiment necham na jinych, priroda je spletita ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2009 18:25 Žena Gabrielka [73]
filipsi napsal: To pocitat nemusim, natolik muj odhad jeste funguje. Bude to nekolikrat vice. Vezmeme jako priklad vodu z vodarny mlada boleslav.
To jste vybral zajímavý příklad. :)
Mladá Boleslav: chloridy - 9,7-11,1 mg/l, sírany - 42-46 mg/l, Mg - 5,1-8,1 mg/l, Ca - 106 - 111,6 mg/l.
(Nebýt toho Ca, tak by použití CaCl2.6H2O a MgSO4.7H2O šlo, ne?)
To znamená, že poměr Ca:Mg je cca 16:1. A to je poměr dost vzdálený tomu, co se uvádí jako "přirozený poměr"... Jenže příroda si na nějaké "předpisy" nehraje. :-)
A když vy deklarujete, že vaše akva poměrně dlouho slušně funguje, tak proč to dál řešit, ne? :)
Řešit takovou prkotinu, jestli úpravou tvrdosti pomocí CaCl2.6H2O a MgSO4.7H2O "nabouráme" nějaké poměry v "přirozené" vodě nebo ne. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.06.2009 16:56 Žena bluedream [245]
Když už jsme u té vody ... mohl by se někdo podívat na parametry vody, co mi teče z kohoutku a říci, jestli by nebylo třeba něco poupravit? Jediné, co jsem kdy v akva měřila bylo pH a to mi vyšlo pod 7 (na testru pro bazény :-D )
www.vodakhu.cz/…
Díky

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [7] 8

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 12750x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11296?od=301