Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Dánio - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Dánio - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2017 22:23 R Muž Anthrax [4934] Re: Paul
Nojo, ale máš tam jako filtr EasyFish biofiltr PK40, ten může být zajetej jak chce, ale je malej, tak nezmůže nic. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2017 22:18 R Muž romant [28001] Re: Paul
No a? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2017 21:46 Muž Paul [2] - AsieRe: Paul
Do akvária byla použitá voda ze zajetého akva + zajetý filtr.. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.08.2017 21:27 R Muž romant [28001] Re: Paul
Před 10 dny jsi založil, už teď tam máš slušně těsno a ty se ptáš co to může znamenat a co s tím můžeš dělat? :-O No přeci měnit, měnit, měnit a ještě jednou měnit vodu, žádný krmení, jenom měnit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.08.2017 21:24 R Muž afc1886 [15243] Re: Paul
Nevhodné podmínky v akváriu. Akvárium jsi založil 17. 8. 2017 a už tam jsou rybičky. Máš tzv. bordel vodu a ještě ke všemu ji měníš jen jednou za týden. To si můžeš dovolit u zajetého akvária, ale né teď. Rostlinek tam je taky málo, tak se neboj jich přidat o hodně víc. Teď začni s co nejčastější výměnou části vody.
Edit- ještě pár vhodných odkazů k přečtení
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2017 21:15 Muž Paul [2] - Asie
Fotka k příspěvku Ahoj, 2 dánia z hejna celkem 14ti kusů mají slepené ploutve. Normálně jí, plavou, neschovávají se, nejsou nafouklá... Co to může znamenat a co s tím můžu dělat? Děkuji za odpovědi.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2017 20:45 Žena Morticia [118] Re: drvi
Děkuji za objasnění. :-) Já se právě snažím, aby se rybky měly pokud možno dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2017 19:23 Žena drvi [2940] Re: Morticia
Ja jsem prave psala, ze u tebe bejt ve stresu nemaj duvod , takze tim spis to nemohly byt betty. A s tim forkem s 5 litrovou flaskou: to uz jsem tady na foru bohuzel zazila, ze betta byla exkomunikovana, protoze se chovala v prerybnenym akvu a spatnejch podminkach agresivne. To se samozrejme netyka tvyho akva, ale uvazovala jsem v obecne rovine. Proto mi to zase jako totalni for neprislo...
Ale to uz jsme opravdu hodne mimo tema stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2017 18:58 Žena Morticia [118] Re: drvi
Prosím Vás, ta 5-tilitrovka je fórek samozřejmě! Nikdy by mě nenapadlo tam dát rybu, je to pro šneky.
A proč myslíte, že jsou u mě ryby ve stresu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.06.2017 09:33 Žena drvi [2940] Re: Morticia
No ja nevim me to prijde, jako kdyz si nekdo poridi pitbula a pak se divi, kdyz nekoho pokouse. Vzdycky je to vina chovatele, kdyz se zvire takhle projevi. Kdyz nevytvoris rybam dobre podminky v akvariu, jsou agresivni - zavirat je "za trest " do 5 litru mi prijde uplne na palici, ony se totiz chovaji jen tak, jak jim veli jejich prirozenost, nedelaji to "naschval", aby te nastvaly.
Edit: stale si jeste myslim, ze to neudelaly betty
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 22:55 Žena Morticia [118] – Re všem
V současné době mám pouze ryby. Potkani byli, nyní nejsou, ale doufám, že brzy zase budou... :-) Takže kočka ne-e,ani jiné zvíře (mimo akva) ne-e.
U mě nepozoruju v rámci hejna Danií žádného vyhraněného dominantního jedince. Garry si všímají spíš sebe,pancéřníčci kor. Betty se - teď když už jsou dvě - taky nenahání, že by nějak extra honily Dania se taky říct nedá. Záhryzy v ocáskách byly ze začátku a hlavně do malé betty. Samosebou nevidím vše, ale občas mám z akva TV a nemyslím, že pod dozorem se chovajou nějak slušněji než jindy...
Ale pokud budou zlobit a budou přistiženy, půjdou do 5-ti l kóle a bude!!!
To zraněné Danio mělo to břicho fest rozpárané, ale "čistě" - nikde žádná ďoura nebo rána, od které by to třeba prasklo dál - mě se to jako útok betty nezdálo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 15:44 Žena lenkalor [583] Re: ctibum
Kočka byla myšlena vážně. Já mám taky na jednom akva krycí sklo, ale 2 rohy zkosené. A ryby jsou zvědavé a kočka trpělivá. Stačí, když ji přimáčkne a zraní, nemusí ji rovnou ulovit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 11:20 R Muž ctibum [7090] Re: powery
Ryba už je vyřešená :) Spíš bych řekl jako původce. Ale Morticia tam má krycí sklo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 11:15 Muž powery [250] Re: lenkalor
Myslíš jako rychlé řešení? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 10:32 Žena lenkalor [583] Re: Morticia
Nemáš kočku ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2017 10:29 Lapierre Re: Pepan
Nechci nějak bettu démonizovat.Tento případ Dánie asi opravdu nemusí být přímou příčinou úhynu.Nicméně,já jsem měl samce betty(byl to více agresivní jedinec),který mi terorizoval i pancéřníčky skvrnité a jednomu menšímu samečkovi zle dokousal hřbetní ploutev.Potom co jsem to viděl,byl okamžitě separován do samostatné nádrže.Naštěstí se z toho pancéřníček dostal i zřejmě díky tomu,že nebyl z neustálého obtěžování bettou stresován.
Na druhou stranu jsem viděl i u Dánií,kdy jeden dominantní samec terorizoval celou skupinu,kdy ostaní samci i samice se před ním neustále schovávali v porostu a u dna.Myslím si,že jsou schopni se i vnitrodruhově dost vystresovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.06.2017 06:56 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Morticia
Dívám se na tu fotku a napadá mě jediný způsob - tu rybku muselo něco přimáčknout. Kámen při čištění akvária nebo něco podobného. Z obsádky akvária jí nic nemohlo tohle zranění udělat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   20.06.2017 06:53 Muž Pepan [5045] - RostlinyRe: Wanderer
Bojovnice má název od toho že samci spolu bojují a to tak, že leckdy jeden i oba uhynou. Jinak je to ryba celkem lenivá a hlavně vůči jiným neagresivní. Pokud není něco velikosti její potravy, nemusí se bát napadení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   20.06.2017 00:16 Žena Turbínka [2558] Re: Wanderer
Fakt bych nedělala z komárů velbloudy. Jak píše drvi, neodpovídá to jejím zkušenostem (a ani mým) a ono i povahám bett obecně. Pomalý oploutvený koráb jen tak nechytí rychlé a mrštné, krátkoploutvé dánio z ničeho nic jenom proto, že mu tak trochu rupne v hlavě nebo z nudy. Navíc jeho tlama není zrovna fyziologicky uzpůsobená k trhání masa za živa ze zdravého rybího organismu nutno ještě jednou podotknout mnohokrát mrštnější ryby. A pokud se něco děje před zraky vyděšeného akvaristy je to už jenom důsledek v úrovni spekulací a domnívání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2017 22:49 Žena Morticia [118] – Re všem
Když jsem tak o tom dumala, vydumala jsem vzpomínku, že vlastně jedno z Danií mělo větší břicho. Přičítala jsem to tomu,že jde o samici a má v sobě jikry. Možná teda šlo o něco jiného...jen jsem prostě jako začátečník chtěla vědět, zda mi to tu něco chytlo.
A k bettám - jako byly tady záhryzy ocásků. Z toho o Danií ocásek šlo jednou, o ocásek malé Betty vícekrát. Takže spíše nevraživost mezi sebou.
O jednu samici - tu větší- jsempřišla, takboje ustaly a je tu naparování se. A taky myslím,že jim vyhovují ty plovoučky,v kterých jsou často. A pokud budou zlobit,furt je tu šnekokóla!!! no
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   19.06.2017 22:02 Žena drvi [2940] Re: Wanderer
To já bych ty betty až tak nedémonizovala... že by zdravému, rychlému daniu rozpáraly břicho ne to se mi vůbec nezdá. Betty by se napadaly především navzájem. Vnitrodruhová i mezidruhová agresivita roste především se stresem - k němu ve 150 litrovém akvu u Morticie moc důvodu myslím nemají hmm .
Jako vysvětlit to zranění neumím, ale na ty betty se mi to nezdá, mým zkušenostem s nimi to neodpovídá .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2017 21:09 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.
Jako, co jsem si tady už přečetl o bojovnicích, jaký to jsou magoři (to jméno asi nemají nadarmo), tak bych ji nechtěl v akváriu ani mrtvou v kleci. :-) Tak si dokážu představit, že rozpářou i břicho.
Holt příroda, zvířata si to umí někdy krutě vyřídit. Stačí se podívat na drůbež, králíky apod., jak se někdy řežou mezi sebou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2017 12:22 R Muž romant [28001] Re: Morticia
Jak jsem psal i v SZ, teď už nikdo nedokáže přesně určit co se to vlastně stalo, vše zůstane v rovině doměnek a spekulací. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2017 12:05 Lapierre Re: Morticia
A co ty betty,sice jsou horší plavci,ale v nečekanou chvilku se mohla k nim dostat tak blízko,že po ní jedna z nich vyjela.A mohla jí kousnout do toho místa a následně v ráně začaly pracovat bakterie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2017 11:10 Žena Morticia [118] Re: Morticia
Přes vzkazy obesláno pár lidí - většina se kloní k úrazu,ale že až tak by se dokázala rozpárat??? coze Jedna domněnka je přemnožení parazitů nebo bakterií...ale co zbytek??? Zatím se zdají být všechny v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2017 16:51 Žena Morticia [118]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Při čistění nasátá rybka,která se asi schovávala a je mi z toho až nevolno. Co se jí mohlo stát??? Má jakoby prasklé břicho.
Ještě žije,ale pomůžu jí ledem. V tomto případě nic neřeším, ale o co jde? Mám se bát o zbytek?
-----------
EDIT: Než jsem připravila led, tak lekla. Asi jí "pomohl" i ten šok z nasátí...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2017 11:24 Žena Morticia [118] Re: romant
Rybka šla ráno do ledu, rána byla fakt nehezká a hluboká. Bylo to opravdu rychlé, ale líto mějí bylo. :-( Půjde pod kytičky. Mám teď něco podnikat se zbytkem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2017 04:40 R Muž romant [28001] Re: Morticia
Právě z toho videa jsem ve svém popisu situace vycházel a ano, bakteriální napadení tam již bude a snažit se určit příčinu, to by byla věštba z křišťálový koule, toliko za mě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 23:14 Žena Morticia [118] Re: romant a Maq
Video schváleno, je v prezentaci,,,
..................
Vážně? :-( Nevi, jestli to zvládnu. Dá se nějak odhadnout, co se jí mohlo stát? V soukr.zprávě jsem dostala domněnku,jestli to není bakteriálního původu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.05.2017 17:14 R Muž romant [28001] Re: Morticia
Tu rybu opravdu pošli na druhej břeh, i podle chování je zřejmé, že ostatní spoluobyvatelé již vědí co my jenom tušíme, má to tzv. spočítaný. Připrav si ledovu tříšť a tu postupně přidávej do nějaký skleničky kde bude postižená ryba umístěna v minimu vody a za několik málo okamžiků je dobojováno.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 15:31 Maq Re: Morticia
No, nejsem odborník, opravdu ne, ale tohle bych rychle ukončil mrazákem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 14:34 Žena Morticia [118]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Další pokus o fotky. Jsou mázlé,já vím, ale z toho množství,co jsem vyfotila furt ty nejlepší. A naprofilu se možná objeví i video,jestli se povede nahrát :-O Už to trvá trochu dlouho..?
..............
EDIT:Aha, video ještě čeká na schválení. Tak snad se dostaví. K jeho konci je ta rybka vidět nejlíp.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 12:58 Maq Re: Morticia
Morticia napsala: To bych asi nedokázala...su moc velký pacifista asi.
Dřív nebo později takové situace nevyhnutelně nastanou. Když je to beznadějné, anebo když odstraněním jedné ryby chráníš ostatní, je to zcela slučitelné s dobrým zacházením se zvířaty.
A sodovka nebo mrazák jsou i rychlé a bezbolestné, není to žádné trápení zvířat - na rozdíl od jejich chovu v nevhodných podmínkách nebo s nevyléčitelnou poruchou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 12:37 Muž powery [250] Re: Morticia
Není lehké se rozhodnout. :-O Zabít jednu nebo nechat nakazit všechny v nádrži? Ale třeba to nemoc není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 12:32 Žena Morticia [118] Re: powery a motýlek
To bych asi nedokázala...su moc velký pacifista asi. X-)

Spíš to malé akvárko. Už ho řeším, ale nejdřív bude v pondělí. Ale nevím, zda je dobré ho nechávat ve velkém akva s ostatními rybami,i když se s velkou pravděpodobností jedná o zranění, ne nemoc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.05.2017 08:26 Muž motýlek [275] Re: powery
může se nechat dožít někde v malé nádrži - ale zázrak se nestane ... pokud přijímá potravu, tak se dá krmivo namočit v nějakém dezinfekčním "léku" - a pokusit se pár dnů podávat - ale je to o náhodě ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 08:20 Muž powery [250] Re: Morticia
Do sodovky znamená "poslat na druhý břeh". Viz rybicky.net/forum/15576
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 08:06 Žena Morticia [118] Re: Maq a powery
Mě příjde, že je spíš zraněné. Oči a břicho má normální,ten "otok" je nad tou ránou a způsobuje odstáté šupinky. Zbytek šupin je v pohodě. Dneska jsem ho pozorovala při dobrém světle a příjde mi to až vykouslé. Původce jedině bojovník, ale po Daniích nijak nejde, ale třeba mu vzlezlo pod čumák..?
Co je to do sodovky? coze
A nad karanténou uvažuju právě kvůli tomuto případu, když se něco bude dít, abych byla připravena.
Odkaz projdu, díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2017 23:37 Maq Re: Morticia
Všiml jsem si, že v jiném vlákně se ptáš na karanténu. Zkus to vzít racionálně, tedy cynicky. Dánio stojí pár kaček. Míň než karanténa a léčení. Navíc zježené šupiny opravdu signalizují vážné onemocnění. Může se to šířit atd.
Do sodovky a je to... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2017 23:31 Muž powery [250] Re: Morticia
Možná plaším, ale zježené šupiny neznamenají nic dobrého. Zkus hledat výraz zježené šupiny tady www.akvarijni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2017 20:28 Žena Morticia [118] Re: Morticia
Nikdo nemá radu? :-O Rybka stále žije,plave...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2017 19:48 Žena Morticia [118]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím! 1 zmých 10 Danií pruh. má nějaký problém! :-( Na boku má nějakou ránu - příjde mi to spíš jako zranění než nemoc. Nad tou rankou je takové jakoby nahrbené (opuchlé? Nevím,jestli rybě může něco napuchnout), i šupinky jí trochu odstávají. Plave pomalu,je vidět, že s problémy. Nikdo ho nehodí, ale přes den jsem doma nebyla,co se dělo tedy nevím. Ráno bylo vše v pořádku.
Kromě Danií jsou v akva ještě Garry, Betty a Corydoras panda (viz prezentace).
Zkoušela jsem vyfotit, ale moc se mi to nevede... Je něco,co mohu pro něj udělat?

Včera jsem našla jedno Danio mrtvé, to největší a nejstarší (ryby nejsou stejně staré), ale nic na něm viditelně nebylo. Myslím, že to bylo stářím, že to spolu spíš nesouvisí.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 10:33 Muž Daviman84 [9] Re: Patrik7111
Pokud by to bylo "jen" nafouklé tělo tak bych pátral po něčem jiném, ale ty šupiny ukazují na vodnatelnost :-O
Co jsem tak zběžně prolétl net(což jsi udělal asi taky) tak zkontroluj krmení jestli není zkažený a změř NO2 ve vodě ať to neodnesou i ostatní ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 15:29 R Muž afc1886 [15243] Re: Patrik7111
Počkej co poví ještě někdo jiný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 15:25 Muž Patrik7111 [0] - ŽivorodkyRe: afc1886
dekuji.. takže to vypadá že tí pošlu na onem svět?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 15:21 R Muž afc1886 [15243] Re: Patrik7111
Podle fotek bych tipoval tu vodnatelnost. rybicky.net/nemoc/vodnatelnost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 14:25 Muž Patrik7111 [0] - Živorodky – Razborka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o pomoc s jedním jedincem Razborky Galaxy..
Už druhý den pozoruju na jedný samičce neobvilke až divně tlusté tělo s mírně naježenýma šupinama..
Nepřijde mi, že by byla plná jiker a vodnatost to asi taky není, protože nejtlustší to má jakoby na "prsou" těsně za žábramy..
Setkal se stím už někdo?
Na foru s touhle rybkou řeši jen vodnatelnost, ale tohle se mi nezdá.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 15:11 R Muž afc1886 [15243] Re: Patrik
Jak ti napsal hrochy,chtělo by to prezentaci,nebo aspoň fotku,jak postižených rybiček tak i celého akvária.A jen tak mimochodem skaláry ve 100 litrech není klasika ;-) Tipuji to na nevhodné podmínky v akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 14:19 Muž hrochy [648] - low-cost, low-tech, old schoolRe: Patrik
Bez prezentace, v které budou pravdivě uvedené (a co možná nejkomplexněji) údaje, Vám nikdo relevantně neporadí. Ale je také možné, že se šeredně pletu... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 13:07 Patrik
Zdravim. Prosim Vas. Mam 100litr akvarium, klasika neonky, skalary... A vyzkousel jsem dania pruhovana. 6kusu zbyli mi 4 z toho jeden ma vousky a druhy uplne vylezly oci a prijde mi ze si ublizujou a nedrzi v hejnu. Ma nekdo stejny problem? Nebo radu? Diky :)
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 9

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 7931x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10996?od=101