Dánio - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Nojo, ale máš tam jako filtr EasyFish biofiltr PK40, ten může být zajetej jak chce, ale je malej, tak nezmůže nic.
No a?
Do akvária byla použitá voda ze zajetého akva + zajetý filtr..
Před 10 dny jsi založil, už teď tam máš slušně těsno a ty se ptáš co to může znamenat a co s tím můžeš dělat?
No přeci měnit, měnit, měnit a ještě jednou měnit vodu, žádný krmení, jenom měnit.
Starší reakce
Děkuji za objasnění.
Já se právě snažím, aby se rybky měly pokud možno dobře.
Ja jsem prave psala, ze
u tebe bejt ve stresu nemaj duvod , takze tim spis to nemohly byt betty. A s tim forkem s 5 litrovou flaskou: to uz jsem tady na foru bohuzel zazila, ze betta byla exkomunikovana, protoze se chovala v prerybnenym akvu a spatnejch podminkach agresivne. To se samozrejme netyka tvyho akva, ale uvazovala jsem v obecne rovine. Proto mi to zase jako totalni for neprislo...
Ale to uz jsme opravdu hodne mimo tema
Prosím Vás, ta 5-tilitrovka je fórek samozřejmě! Nikdy by mě nenapadlo tam dát rybu, je to pro šneky.
A proč myslíte, že jsou u mě ryby ve stresu?
No ja nevim me to prijde, jako kdyz si nekdo poridi pitbula a pak se divi, kdyz nekoho pokouse. Vzdycky je to vina chovatele, kdyz se zvire takhle projevi. Kdyz nevytvoris rybam dobre podminky v akvariu, jsou agresivni - zavirat je "za trest " do 5 litru mi prijde uplne na palici, ony se totiz chovaji jen tak, jak jim veli jejich prirozenost, nedelaji to "naschval", aby te nastvaly.
Edit: stale si jeste myslim, ze to neudelaly betty
V současné době mám pouze ryby. Potkani byli, nyní nejsou, ale doufám, že brzy zase budou...
Takže kočka ne-e,ani jiné zvíře (mimo akva) ne-e.
U mě nepozoruju v rámci hejna Danií žádného vyhraněného dominantního jedince. Garry si všímají spíš sebe,pancéřníčci kor. Betty se - teď když už jsou dvě - taky nenahání, že by nějak extra honily Dania se taky říct nedá. Záhryzy v ocáskách byly ze začátku a hlavně do malé betty. Samosebou nevidím vše, ale občas mám z akva TV a nemyslím, že pod dozorem se chovajou nějak slušněji než jindy...
Ale pokud budou zlobit a budou přistiženy, půjdou do 5-ti l kóle a bude!!!
To zraněné Danio mělo to břicho fest rozpárané, ale "čistě" - nikde žádná ďoura nebo rána, od které by to třeba prasklo dál - mě se to jako útok betty nezdálo.
Kočka byla myšlena vážně. Já mám taky na jednom akva krycí sklo, ale 2 rohy zkosené. A ryby jsou zvědavé a kočka trpělivá. Stačí, když ji přimáčkne a zraní, nemusí ji rovnou ulovit.
Ryba už je vyřešená
Spíš bych řekl jako původce. Ale Morticia tam má krycí sklo...
Myslíš jako rychlé řešení?
Nechci nějak bettu démonizovat.Tento případ Dánie asi opravdu nemusí být přímou příčinou úhynu.Nicméně,já jsem měl samce betty(byl to více agresivní jedinec),který mi terorizoval i pancéřníčky skvrnité a jednomu menšímu samečkovi zle dokousal hřbetní ploutev.Potom co jsem to viděl,byl okamžitě separován do samostatné nádrže.Naštěstí se z toho pancéřníček dostal i zřejmě díky tomu,že nebyl z neustálého obtěžování bettou stresován.
Na druhou stranu jsem viděl i u Dánií,kdy jeden dominantní samec terorizoval celou skupinu,kdy ostaní samci i samice se před ním neustále schovávali v porostu a u dna.Myslím si,že jsou schopni se i vnitrodruhově dost vystresovat.
Dívám se na tu fotku a napadá mě jediný způsob - tu rybku muselo něco přimáčknout. Kámen při čištění akvária nebo něco podobného. Z obsádky akvária jí nic nemohlo tohle zranění udělat.
Bojovnice má název od toho že samci spolu bojují a to tak, že leckdy jeden i oba uhynou. Jinak je to ryba celkem lenivá a hlavně vůči jiným neagresivní. Pokud není něco velikosti její potravy, nemusí se bát napadení.
Fakt bych nedělala z komárů velbloudy. Jak píše drvi, neodpovídá to jejím zkušenostem (a ani mým) a ono i povahám bett obecně. Pomalý oploutvený koráb jen tak nechytí rychlé a mrštné, krátkoploutvé dánio z ničeho nic jenom proto, že mu tak trochu rupne v hlavě nebo z nudy. Navíc jeho tlama není zrovna fyziologicky uzpůsobená k trhání masa za živa ze zdravého rybího organismu nutno ještě jednou podotknout mnohokrát mrštnější ryby. A pokud se něco děje před zraky vyděšeného akvaristy je to už jenom důsledek v úrovni spekulací a domnívání.
Když jsem tak o tom dumala, vydumala jsem vzpomínku, že vlastně jedno z Danií mělo větší břicho. Přičítala jsem to tomu,že jde o samici a má v sobě jikry. Možná teda šlo o něco jiného...jen jsem prostě jako začátečník chtěla vědět, zda mi to tu něco chytlo.
A k bettám - jako byly tady záhryzy ocásků. Z toho o Danií ocásek šlo jednou, o ocásek malé Betty vícekrát. Takže spíše nevraživost mezi sebou.
O jednu samici - tu větší- jsempřišla, takboje ustaly a je tu naparování se. A taky myslím,že jim vyhovují ty plovoučky,v kterých jsou často. A pokud budou zlobit,furt je tu šnekokóla!!!
To já bych ty betty až tak nedémonizovala... že by zdravému, rychlému daniu rozpáraly břicho
to se mi vůbec nezdá. Betty by se napadaly především navzájem. Vnitrodruhová i mezidruhová agresivita roste především se stresem - k němu ve 150 litrovém akvu u Morticie moc důvodu myslím nemají
.
Jako vysvětlit to zranění neumím, ale na ty betty se mi to nezdá, mým zkušenostem s nimi to neodpovídá .
0 19.06.2017 21:09 Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby. Jako, co jsem si tady už přečetl o bojovnicích, jaký to jsou magoři (to jméno asi nemají nadarmo), tak bych ji nechtěl v akváriu ani mrtvou v kleci.
Tak si dokážu představit, že rozpářou i břicho.
Holt příroda, zvířata si to umí někdy krutě vyřídit. Stačí se podívat na drůbež, králíky apod., jak se někdy řežou mezi sebou.
Jak jsem psal i v SZ, teď už nikdo nedokáže přesně určit co se to vlastně stalo, vše zůstane v rovině doměnek a spekulací.
A co ty betty,sice jsou horší plavci,ale v nečekanou chvilku se mohla k nim dostat tak blízko,že po ní jedna z nich vyjela.A mohla jí kousnout do toho místa a následně v ráně začaly pracovat bakterie.
Přes vzkazy obesláno pár lidí - většina se kloní k úrazu,ale že až tak by se dokázala rozpárat???
Jedna domněnka je přemnožení parazitů nebo bakterií...ale co zbytek??? Zatím se zdají být všechny v pořádku.
Při čistění nasátá rybka,která se asi schovávala a je mi z toho až nevolno. Co se jí mohlo stát??? Má jakoby prasklé břicho.
Ještě žije,ale pomůžu jí ledem. V tomto případě nic neřeším, ale o co jde? Mám se bát o zbytek?
-----------
EDIT: Než jsem připravila led, tak lekla. Asi jí "pomohl" i ten šok z nasátí...
Starší reakce
Rybka šla ráno do ledu, rána byla fakt nehezká a hluboká. Bylo to opravdu rychlé, ale líto mějí bylo.
Půjde pod kytičky. Mám teď něco podnikat se zbytkem?
Právě z toho videa jsem ve svém popisu situace vycházel a ano, bakteriální napadení tam již bude a snažit se určit příčinu, to by byla věštba z křišťálový koule, toliko za mě.
Video schváleno, je v prezentaci,,,
..................
Vážně?
Nevi, jestli to zvládnu. Dá se nějak odhadnout, co se jí mohlo stát? V soukr.zprávě jsem dostala domněnku,jestli to není bakteriálního původu.
Tu rybu opravdu pošli na druhej břeh, i podle chování je zřejmé, že ostatní spoluobyvatelé již vědí co my jenom tušíme, má to tzv. spočítaný. Připrav si ledovu tříšť a tu postupně přidávej do nějaký skleničky kde bude postižená ryba umístěna v minimu vody a za několik málo okamžiků je dobojováno.
No, nejsem odborník, opravdu ne, ale tohle bych rychle ukončil mrazákem.
Další pokus o fotky. Jsou mázlé,já vím, ale z toho množství,co jsem vyfotila furt ty nejlepší. A naprofilu se možná objeví i video,jestli se povede nahrát
Už to trvá trochu dlouho..?
..............
EDIT:Aha, video ještě čeká na schválení. Tak snad se dostaví. K jeho konci je ta rybka vidět nejlíp.
Morticia napsala: To bych asi nedokázala...su moc velký pacifista asi.
Dřív nebo později takové situace nevyhnutelně nastanou. Když je to beznadějné, anebo když odstraněním jedné ryby chráníš ostatní, je to zcela slučitelné s dobrým zacházením se zvířaty.
A sodovka nebo mrazák jsou i rychlé a bezbolestné, není to žádné trápení zvířat - na rozdíl od jejich chovu v nevhodných podmínkách nebo s nevyléčitelnou poruchou.
Není lehké se rozhodnout.
Zabít jednu nebo nechat nakazit všechny v nádrži? Ale třeba to nemoc není.
To bych asi nedokázala...su moc velký pacifista asi.
Spíš to malé akvárko. Už ho řeším, ale nejdřív bude v pondělí. Ale nevím, zda je dobré ho nechávat ve velkém akva s ostatními rybami,i když se s velkou pravděpodobností jedná o zranění, ne nemoc.
může se nechat dožít někde v malé nádrži - ale zázrak se nestane ... pokud přijímá potravu, tak se dá krmivo namočit v nějakém dezinfekčním "léku" - a pokusit se pár dnů podávat - ale je to o náhodě ...
Mě příjde, že je spíš zraněné. Oči a břicho má normální,ten "otok" je nad tou ránou a způsobuje odstáté šupinky. Zbytek šupin je v pohodě. Dneska jsem ho pozorovala při dobrém světle a příjde mi to až vykouslé. Původce jedině bojovník, ale po Daniích nijak nejde, ale třeba mu vzlezlo pod čumák..?
Co je to do sodovky?
A nad karanténou uvažuju právě kvůli tomuto případu, když se něco bude dít, abych byla připravena.
Odkaz projdu, díky.
Všiml jsem si, že v jiném vlákně se ptáš na karanténu. Zkus to vzít racionálně, tedy cynicky. Dánio stojí pár kaček. Míň než karanténa a léčení. Navíc zježené šupiny opravdu signalizují vážné onemocnění. Může se to šířit atd.
Do sodovky a je to...
Možná plaším, ale zježené šupiny neznamenají nic dobrého. Zkus hledat výraz zježené šupiny tady
www.akvarijni.cz/… Nikdo nemá radu?
Rybka stále žije,plave...
Zdravím! 1 zmých 10 Danií pruh. má nějaký problém!
Na boku má nějakou ránu - příjde mi to spíš jako zranění než nemoc. Nad tou rankou je takové jakoby nahrbené (opuchlé? Nevím,jestli rybě může něco napuchnout), i šupinky jí trochu odstávají. Plave pomalu,je vidět, že s problémy. Nikdo ho nehodí, ale přes den jsem doma nebyla,co se dělo tedy nevím. Ráno bylo vše v pořádku.
Kromě Danií jsou v akva ještě Garry, Betty a Corydoras panda (viz prezentace).
Zkoušela jsem vyfotit, ale moc se mi to nevede... Je něco,co mohu pro něj udělat?
Včera jsem našla jedno Danio mrtvé, to největší a nejstarší (ryby nejsou stejně staré), ale nic na něm viditelně nebylo. Myslím, že to bylo stářím, že to spolu spíš nesouvisí.
Starší reakce
Pokud by to bylo "jen" nafouklé tělo tak bych pátral po něčem jiném, ale ty šupiny ukazují na vodnatelnost
Co jsem tak zběžně prolétl net(což jsi udělal asi taky) tak zkontroluj krmení jestli není zkažený a změř NO2 ve vodě ať to neodnesou i ostatní
Počkej co poví ještě někdo jiný.
dekuji.. takže to vypadá že tí pošlu na onem svět?
Prosím o pomoc s jedním jedincem Razborky Galaxy..
Už druhý den pozoruju na jedný samičce neobvilke až divně tlusté tělo s mírně naježenýma šupinama..
Nepřijde mi, že by byla plná jiker a vodnatost to asi taky není, protože nejtlustší to má jakoby na "prsou" těsně za žábramy..
Setkal se stím už někdo?
Na foru s touhle rybkou řeši jen vodnatelnost, ale tohle se mi nezdá.
Starší reakce
Jak ti napsal hrochy,chtělo by to prezentaci,nebo aspoň fotku,jak postižených rybiček tak i celého akvária.A jen tak mimochodem skaláry ve 100 litrech není klasika
Tipuji to na nevhodné podmínky v akva.
Bez prezentace, v které budou pravdivě uvedené (a co možná nejkomplexněji) údaje, Vám nikdo relevantně neporadí. Ale je také možné, že se šeredně pletu...
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 9
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 7931x