Nymphaea (leknín) - pěstování, druhy
Ve vodě je dost nebezpečné použít nějakou chemii. Asi bych ty listy hodně otrhal a to co zbude na pár dní potopil.
Zdravím, před pár dny se na lekninu objevil neznámý parazit. Začal pozirat listy lekninu velmi rychle.
Nevíte co by to mohlo být zac a jak se proti tomu bránit?
Diky
Starší reakce
Moje zkušenost je taková, že když rostlinka jednou zjistí kde je hladina, tak už se pořád snaží cpát listy na hladinu.
Ahojte. Nejsem příliš dobrý botanik, každopádně se mým leknínům daří. Jediné co bych chtěl u něj změnit je aby se držel více u dna. Moje lekníny se táhnou hooodně nahoru. k výšce 60 cm. jeden dokonce byl 60 cm a ještě se natáhl na hladině kdy mohl mít něco mezi 70 - 75 cm. Ale proč píšu. Pomůže mi sestříhání největších listů a ponechání pouze pár lisů které jsou níž? A pokud by začal růst nový list a přerostl stávající? tak opět sestřihnout? Případně kde stříhat. abych rostlince neublížil. Díky
Starší reakce
Tak samozřejmě pokud se cokoliv z rostliny dostane blízko ke světlu tak se spálí.
Zároveň se tím zlepší i prokysličení substrátu, takže z pohledu walstadovského akvária jsou hladinové listy vítané
Pochopitelně jim nehodlám dovolit zaplnit celou hladinu, ale několik jich nechám. V každém případě je to velmi zajímavé.
Mám takovou otázku.
Když už se dejme tomu leknín rozhodne kvést, květ je samozřejmě poměrně vysoký, nehrozí, že by se eventuálně spálil o světlo?
První listy jsou menší ale jak se rostlina dostane k CO2 tak se růst většinou zlepší.
Ahoj všem,
rozhodla jsem se pustit leknín na hladinu, první list je o polovinu menší než poslední list pod hladinou. Jsem zvědavá, jak to půjde dál.
Druhý leknín mám v úmyslu držet submerzně.
Starší reakce
Lekníny jsou pro mě velká neznámá, takže cokoli se děje, je něco, co je nové.
To máš možná pravdu ale pořád tu je čerpání živin okamžitě z hlízy. Měl jsem ale hlízu která začala rašit až s odstupem několika měsíců. Takže proč jedna rostlina roste a druhá ne je něco mezi nebem a zemí. Rataj to zkoušel i s geopatogenními zónami.
Vzhledem k tomu, že se jedná o walstadovské akvárium je poměrně nepravděpodobné, že by substrát nebyl dostatečně výživný.
Pokud substrát není dostatečně výživný rostlina roste z hlízy až jí vyčerpá může odejít, to se mě jednou v začátcích stalo. Takže je jasné kdo z těch dvou má výhodu.
Mám ještě jednu otázku ohledně leknínů.
V akváriu mám lekníny dva ačkoli jsem koupila jedinou hlízu. Jak jsem uvedla ve svém deníku, při vyndávání rostlinky z košíčku se mi rostlinku podařilo utrhnout, ale protože už měla vlastní kořínky, zasadila jsem ji a hlízu zasadila o kousek vedle aniž bych doufala, že z toho něco bude.
Rostlinka, kterou jsem odtrhla od hlízy měla přibližně měsíc náskok, ale doslova obřích rozměrů dosáhla rostlina vyrostlá z hlízy zatímco ta první zůstala malinká, viz foto.
Za dlouhý úvod se omlouvám.
Mohlo dojít u malé rostlinky k zakrnění, které se zmiňuje v místním atlase? Nebo to ještě dožene?
Takže když už se dotýká spodní strany hladiny, je už pozdě nebo ještě akorát?
Pokud ho chceš chovat jen pro okrasný list pod hladinou, nesmí zjistit kde hladina je jinak bude už tvořit jen hladinové listy.
Ahoj všem,
nejmladší list mého leknínu se už už rozvine na hladině. Je dobré mu to umožnit nebo mám list odstranit?
Starší reakce
Ahoj všem,
po výplatě si už konečně objednám vytoužený leknín. Narazila jsem ale na zádrhel, je lepší koupit hlízu nebo už rostlinku?
Rataj nabízí už vyrostlé rostlinky a rostlinná akvária hlízy.
Starší reakce
Když je označení, jako leknín egyptský, tak doslova N.lotus var. Rubra:
rybicky.net/atlasrostlin/nymphaea_lotus
On ty ostře zubaté listy vytváří, když vyrůstají na a nad hladinu. Jinak platí to, co je uvedeno v atlasovém popisu.
0 napsal: Ty egyptské (červené) mi i teď stále vykvétají, ale musím je pro velikost zimovat v malých bazénkách. Mohu se zeptat co je to za krásný ostnatý druh ?
U mě v pětistovce roste nějak takto. Ale je hodně variabilní. Z toho se rozpadne a není po něm vidu ani slechu. Dokonce jsem ho tam neměl tak rok a pak odněkud ze zasypané hlízy začal růst. Hodně záleží na hnojení. Podle hnojení má barvu a buď se drží víc u dna nebo leze nahoru.
Byl dotaz na kořeny. Tady jsou vidět, rostou ze spodu i z vrchu květináče.
Kořeny jsou delší, hrubší. Je jich u větších rostlin dost.
To je nádhera
A jaké má kořeny? Hodně hluboké, husté?
Ty egyptské (červené) mi i teď stále vykvétají, ale musím je pro velikost zimovat v malých bazénkách.
Vesměs to jsou stejně kříženci ale nejhezčí je ten červený.
No já bych chtěla ten egyptský lotos.
Také záleží z jakého kontinentu pochází.
Všem děkuji za reakce, vypadá to, že leknín je velmi variabilní v tom, jak se "chová" v tom kterém akváriu.
Já bych už hlízu nekoupil. Velmi rychle z ní vyrostl obří leknín a zastínil celé 300l akvárium. Koupil jsem i cca 15cm vysoké rostliny s malinkou hlízou a ty u mě nerostly.
Zato jeden prodejce mi věnoval malinký leknín jen 5cm vysoký a ten pěkně rozrostl. Přitom se drží u dna a i se odnožemi rozmnožuje.
Takže za mě nula hlíz a shánět odnož. Ale pokud si to chceš ověřit, stav se do Hornbachu, tam mají levné velké hlízy.
Já si koupil jednu hlízu. Krásně a hlavně rychle rostla. Po zhruba dvou měsících najednou začala stagnovat, listy opadaly a zůstala jen hlíza. Nyní opět zhruba po půl roce opět začala vyrábět jeden list za druhým.
Dvě hlízy klidně. Přinejhorším budeš mít lekníny dva.
Z mé zkušenosti se jedná o dost dlouhověkou rostlinu.
Ahoj, nevím, jestli jsem se trefila do tématu, ale zkusím to.
Už jsem se rozhodla, že si ten akvarijní leknín koupím, vypadá zajímavě a bude zajímavé ho otestovat v mých podmínkách.
Ráda bych se dověděla nějaké vaše zkušenosti s pěstováním Tiger Lotus, především by mě zajímalo, jestli je dobré koupit dvě hlízy, kdyby se třeba jedna neujala? A jak mohutné má kořeny? A když se mu bude dařit, je dlouhověký?
Starší reakce
jestli to pousti nejakej bordel.ty barevny jsou nadherne.daji se sehnat?
Tak nevím jak by měl zákal něco společného s ostříháním leknínů.
První fotka je moje a myslím si že to byl zrovna leknín z Asie ale pokud se ptáš na určitou rostlinu tak to ti nepovím a konkrétní zkušenost nemám.
Děkuju! V akváriu šel jak? Nějaký rozdíl vůči klasickým akvarijním leknínům?
Vaaclav (a ostatní): Máš nějaké zkušenosti s Nymphaea red? Víš o něm něco? Patří pod Nymphaea pubescens.
Starší reakce
0 05.05.2014 02:27 Kytka [2146] No čéčé, není to vůbec bonsai...jen roste pomaleji, ničím nestrádá, protože hnojí ryby...To je přece zcela totožné, jako v akváriu. Sázíme i normálně obrovské kytky do štěrku nějaké frakce a ony pozvolna rostou...tu více či méně. No a pak jsou ti šílenci, kteří do vody perou kdeco...no a podle toho to vypadá....Furt protrhávají, stříhají a neví co se špenátem...
Takže já bych to zase tak problematicky neviděl...
Jo a ty lekníny ani při skrz narskz promrznutí mně teda za osm let neodešly...
To je celkem logické, protože pokud ta kytka nemá živiny a dost prostoru na kořenový systém, zakrní. Protože ale lekníny pěstujeme proto, aby se rozvinuly v celé své kráse, pak nechápu, proč si do takového plivátka nepořídit raději menší odrůdu než trápit vzrůstná kultivar a dělat z něj vlastně leknínovou bonsai.
Edit: A leknínům ten mráz taky neprospěje a odejdou.
Mám celkem dobře ověřeno, že i vzrůstná odrůda, pokud se skutečně zasadí jen do kačírku a jen trochy substrátu - a nejlépe třeba ještě od uzavřené nádoby - roste velmi pomalu, kvete zcela normálně. Koneckonců zkušení jezírkáři vědí, že toto je řešení nejen u leknínů. I v malém jezírku...
Nehodlám se s Tebou dohadovat. Napsala jsem svou zkušenost, takhle to dělám já a funguje to, teprve tedy jen asi 10 let. Chtěla bych vidět spoustu rybek ve 250l.
Napsala jsi pitomost a teď ji ještě obhajuješ. Zkus mi vysvětlit, jak by asi vypadalo jezírko, kde by celou vodní plochu kryly listy leknínů. Jak by se majitel tohoto "skvostu" mohl návštěvě pochlubit, že se mu ve vodě prohání spousta zajímavých rybek a jiných živočichů? Pokud by sis o leknínech něco nastudovala, pak bys věděla, že leknín by měl pokrývat maximálně 1/4 vodní plochy, aby vynikla krása spojení rostliny s vodou a aby bylo vidět i to, co je pod ním. A jakékoliv zásahy do kytky formou řezání kořenového systému a stříhání listů mají za následek omezení a nebo zastavení tvorby květů, takže se tím vlastně připravujeme o to nejhezčí, čím nás tyto rostliny mohou potěšit. A věř mi že o leknínech přece jenom něco vím, protože první rostliny jsem si pořizoval v době, kdy Ty jsi ještě nebyla na světě.
Vždyť jsem napsala, že hladinu zakryje. Pak stačí přebytečné listy občas ustřihnout, aby nebyla hladina pokrytá úplně.
Přidat reakci
[1] 3
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 4771x