Nymphaea (leknín) - pěstování, druhy
Naprostý nesmysl. Záleží na odrůdě a podmínkách. I v malém jezírku dokáže vzrůstná odrůda v dobrém substrátu pokrýt celou plochu a listy klidně budou vyčuhovat přes okraj jezírka.
Šlechtěný leknín Ti v malém jezírku obrovský nenaroste. Mám v podobně velkém jezírku žlutý leknín Marliacea Chromatella a je to tak akorát. Záleží taky na tom, jestli by Ti vadilo, když zakryje skoro celou hladinu, což tedy zakryje.
Ahoj, mám malé jezírko - 250litru, 50cm hloubka. Momentálně bez rostlin. Chtěl bych tam mít nějaký malý leknín nebo něco podobného. Zjistil jsem, ale že ty lekníny jsou obrovské. Existují nějaké menší trpasličí druhy leknínu? Koukal jsem na Plavín štítnatý nebo Stulík žlutý hodily by se ke mě do jezírka? Děkuji
Starší reakce
Rybičky nejsou dobře krmeny...chybí jim zelené, tak si ho berou z lupení. Přidejte třena žabinec....(okřehek).
0 05.07.2013 14:09 taps10 – rybičky žerou lekníny
Mám v zahradním jezírku karásky. Ty oždibují listy leknínů, tak, že už je listů velmi málo. Rybičky jsou dobře krmeny. Nevím co dělat. Prosím o radu.
Starší reakce
Leknín je v pohodě, ve sklepě je přes zimu 5-10 stupňů. Díky za reakce
Ovšem to už také může být zhnilý...Není patrné kolik má tazatel ve sklepě...V pivovarském je10- 17, ve skalním 8...Při včerejších třiceti na slunci se jezírko bude ohřívat rychle. Vemte škopek s leknínem a začněte jej venčit...celý proces značně urychlíte...
Zkušenost nemám ale do vody bych je dal až bude mít teplotu jako máš ve sklepě.
No právě že to je mini kultivar a bylo mi řečeno, na zimu vyndat, tak jsem se radši zeptal,nemám zkušenosti z mini lekníny
Pokud nemáš nějaké speciality většinou jsou to mini lekníny kteří nesnesou zámraz tak bych je nevyndaval. Pokud tedy nevypouštíš vodu.
Já mám lekníny v asi metrovém jezírku, a vůbec je nevydělávám, jezírko přes zimu úplně promrzne a leknínům to vůbec nevadí, teď jen vyházím staré listy a vymením skoro všechnu vodu. Lekníny už jsou vidět jak se začínají nad kořeny rozbalovat. Kdyby někdo jeden velký chtěl, není problém. Mají velké růžové květy.
Já také...teda lekníny zimuji v rybníce, ale ostatní kytky jsou venku už týden...
Edit: No mně teda už rostou víc než loni...jaro začalo o 17 dní později než loni , takže sprintují...
Ja uz mam vsechny kytky ze sklepa davno venku
Mám dotaz na jezírkáře,kdy dáváte leknín na letní stanoviště v jezírku.Zimuji jej ve sklepě a už začal růst.Teplota v jezírku je zatím kolem pěti stupňů, nedávno jsem měnil vodu.
Starší reakce
Leknín v jezírku musí být vždy zatížen, jinak plave na hladině. Mně se osvědčilo pletivo na králíkárny do kterého vložím závaží a leknín zabalím. Asi dva roky vadržíte s 5 kg, než leknín vztlakem vyplave a nutno jej zredukovat. Jednou jsem zkusil leknín nechat bez zásahů 4 roky. Roztáhl listy na plochu asi 5x5m a zvedl dvacetikilogramové zavaží (má duté stonky a tím narůstá vztlak). Nakonec jsem ho musel z rybníčku tahat kladkostrojrm. Měl asi 150 kg.
Starší reakce
0 15.10.2012 22:12 PR0V0CATEUR Já mám v jednom z akvárií, které má asi jenom 30 litrů dva kousky leknínu Tiger Lotus Red a musím říct, že se velmi pěkně vytáhly a kořeny se už taky natahují daleko od té cibulky nebo hlízy, či jak se to nazývá správně. Pomaličku uvažuju o tom, zkusit je rozmnožit, ale v tomto nemám žádnou praxi. Někde jsem četl, že mám oddělit rostlinku s kořeny od hlízy a ta pustí rostlinku novou, ale nevíte někdo jak získám hlízu další?
Lekníny časem tak zvětší svůj kořenový systém že ten dokáže vyplavat na hladinu. Takže, ořezat, zatížit a pár let zase vydrží.
Co zatížit?
Ahoj, naše jezírko přes léto úplně zarostlo lekníny. Dneska jsem proto asi po hodině vyndal trs sestávající zhruba z patnácti leknínů (z jednoho oddenku)a několik jsem jich odstříhal. Zbylé lekníny jsem hodil zpátky, ale nechtějí klesnou ke dnu (květináč ve spleti kořenů a oddenků vůbec není vidět, jestli tam vůbec je). Neví někdo co s tím?
Budu moc vděný za každou radu.
Starší reakce
Ono hodně záleží na velikosti akvária...že?
www.akvarko.cz/…
Ak si na Akvarko.cz pomocou vzkazu Ti tento uživateľ určite poradí
0 02.04.2012 18:57 FJ – do aqa
Dal by se použít nějaký leknín také do akvária?...
prosím Vás, napište mě názvy leknínů které se pro to hodí;);)
Starší reakce
0 03.08.2011 07:21 Těhňajs Vadí leknínům využití Uv lampy v jezírku?
Starší reakce
Déšť listům nijak moc neublíží. Jezírko mám už dlouho ale tohle jsem ještě neviděl. Plži to určitě nejsou. Letos mám i mšice a ani ony listy nepoškozují.
www.lekniny-janelias.cz/… Kachny to zničí jinak, po nich časem zůstanou jen šťopky. Mám 500 l laminátovou nádrž zakopanou v zahradě, v ní 2 lekníny, spousty plovatek bahenních a všechnu možnou havěť co přiletí (potápníky, vodoměrky, larvy vážek a jiné co neznám. Žena je spokojená, že lekníny kvetou a já mám celé léto živé krmení(buchanky, dafnie - na jaře přinesu z rybníka).
Zkuste si sehnat tohle: HŘÍBAL, V. Voda v zahradě a vodní rostliny. Praha :SNZ, 1985.
Je to sice stará kniha, ale mohla by Vám dát odpověď.
take si myslim zeby to mohlo být od nějakého hmyzu.. a nebo od toho deště páč tady poslední dobou hodně a silně prší
Ty by to natrhaly. Možná se mýlím, ale mi to připadá jako prožrané od nějakého hmyzu nebo plžů.
A co třeba kachny, když ne ty divoké tak sousedovi mě je také takhle dokázaly zplundrovat.
Může to způsobit i silnější déšt. Já už to na jezírku také spozoroval...
0 20.07.2010 21:02 Těhňajs –
Re: Jezero je založene od jara. Žádní plži ve vodě nejsou.Pochybuji že by to mohly udělat kroupy, letos tady žádné nepadaly.
ale plze co zeru listy...ja neviem ak ano odporucam lienov
ja som v nasom videla jedneho slimaka a to to cistime 2x rocne cele
Lekníny ti letos zas až tak moc neporostou, začnou až příští sezónu. Já bych si také tipl na kroupy.
Nemáte v jezírku přemnožené plže?
mne tie potrhane listy pridu ako keby od krupov alebo ako keby ich niekto manualne poskodi....neviem ci je to niaky parazit
ja mam lekna cisto v strku...niaky substrat proste nic a v poho rastu
a este jedna vec pokial mas jazierko krystalovo ciste tak potom nerastu vobec
0 20.07.2010 18:54 Těhňajs – Prolém s lekníny.
V jezírku mám 3 lekníny. Každý je v šedesáti litrové nádobě se speciálním substrátem pro lekníny aquaplants. Na jaře jsem přesazoval. Ale lekníny nějak nerostou podle mých představ. Asi se na listech usadili nějací paraziti. Prosím Vás o radu jak se těchto parazitů zbavit.
Starší reakce
To je málo minimálně tak 8 hodin..
Starší reakce
nejak okolo toho bazlivce nemuzu nic najit... jak ho muzu z lekninu vypudit ? nemas nejake zkusenosti ?....zkusim jeste literaturu... snad neco najdu.... požírá mi to leknín
Může se jednat o Bázlivce leknínového , tak si o něm najdi info vyhledávačem. Z dalších škůdců likvidují vodní rostliny larvy vodních molů a obtížné jsou i specifické černé mšice. Tito tvorové se mi vyskytovali jen v nádržích bez ryb.
Starší reakce
Já mám taky lekníny.Jednou jsem přines z jezírka leknín a v akváriu mi vydržel rok uhynul protože jsem mu neposkytl zimní klid.Jinak mám ho v akváriu se závojnatkama a karasema auž tak čtvrtý mi leknín odlomily od hlízy a hlíza pořád produkuje spoustu listů nevím proč...RE:Miras radši si kup tiger lotus a máš vyřešeno...Vidíš mám tři vedle sebe red,green,green...
jo očistit ho nechám, mám jedno akva jako karanténu tak ho tam nějaký čas nechám a uvidím
Hlavně ten leknín zbav všech živočichů, které má na sobě. Nemyslím jen šneky a podobně, ale hlavně pijavice. Těch se potom zbavit ve třístovce snad ani nejde.
Nevím jaké máš zkušenosti s lekníny, ale ty co mám na zahradě v jezírku už teď mají stonky listů dlouhé 1,5 metru, velikost listů skoro 40 cm a vyrážejí jim květy. Jak by se takový leknín choval v běžném akváriu s daleko vyšší teplotou než jakou má venku, si raději nechci ani představovat.
Když tak potom přidej fotky, až ti vyroste v akváriu.
Však on byl plánován do 250 ky...(100*50*51), ale vážně uvažuji že ho tam nedám....
jo tak to je jasný, prostřihávat to budu muset, hlavně ať se vůbec chytí
Přidat reakci
1 ...... ...... [2] 3
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 4771x