Přihlásit se RYBICKY.NET »

Nymphaea (leknín) - pěstování, druhy

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Druhy rostlin - pěstování 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Nymphaea (leknín) - pěstování, druhy
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Milos1200 Re: vaclav
Fotka k příspěvku 3 listy mám už vytažené na hladine. Tak nějaké oriznu a uvidíme přesazovat se mi moc nechce.

Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Milos1200
Tvůj leknín zatím nemá žádné hladinové listy ty vypadají jinak ale musíš ho trochu omezit v růstu. Ořezat ty největší listy a když to nepomůže tak i nožem v substrátu ořezat kořeny. V nejhorším případě přesadit. Pomůže to ale vždycky jen na čas. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Milos1200 Re: vaclav
Tak to mohu ostříhat skoro celej chudák malej a stříhat zhruba v 1/3 vejsky?
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R vaclav Re: Milos1200
Leknín nesmí poznat kde je hladina a všechny listy co k ní směřují se musí stříhat. Můžeš ho i přesadit nebo jinak omezit kořeny. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Milos1200
Fotka k příspěvku Ahoj mám takovej zvláštní dotaz než tu padají. Mám v akva leknín a potřeboval bych nějak zpomalit jeho růst zachvilku budou všechny listy plavat na hladině a to tak nějak moc nechci. Dokáže někdo poradit?

Reagovat na tento příspěvek 0  - Tojsouvěci Re: martin386
Pravděpodobně: eagri.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka Re: martin386
Čauky, mrkni na video. Čas cca 4:15min...
czblog.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: martin386
Ve vodě je dost nebezpečné použít nějakou chemii. Asi bych ty listy hodně otrhal a to co zbude na pár dní potopil. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - martin386 – Parazit na lekninu
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, před pár dny se na lekninu objevil neznámý parazit. Začal pozirat listy lekninu velmi rychle.
Nevíte co by to mohlo být zac a jak se proti tomu bránit?
Diky

Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: krkolomnypad
Moje zkušenost je taková, že když rostlinka jednou zjistí kde je hladina, tak už se pořád snaží cpát listy na hladinu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - krkolomnypad – Leknín zastřihávání.
Fotka k příspěvku Ahojte. Nejsem příliš dobrý botanik, každopádně se mým leknínům daří. Jediné co bych chtěl u něj změnit je aby se držel více u dna. Moje lekníny se táhnou hooodně nahoru. k výšce 60 cm. jeden dokonce byl 60 cm a ještě se natáhl na hladině kdy mohl mít něco mezi 70 - 75 cm. Ale proč píšu. Pomůže mi sestříhání největších listů a ponechání pouze pár lisů které jsou níž? A pokud by začal růst nový list a přerostl stávající? tak opět sestřihnout? Případně kde stříhat. abych rostlince neublížil. Díky ahoj

Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: zelenakapusta
Tak samozřejmě pokud se cokoliv z rostliny dostane blízko ke světlu tak se spálí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta Re: vaclav
Zároveň se tím zlepší i prokysličení substrátu, takže z pohledu walstadovského akvária jsou hladinové listy vítané :-)
Pochopitelně jim nehodlám dovolit zaplnit celou hladinu, ale několik jich nechám. V každém případě je to velmi zajímavé.

Mám takovou otázku.
Když už se dejme tomu leknín rozhodne kvést, květ je samozřejmě poměrně vysoký, nehrozí, že by se eventuálně spálil o světlo?
První listy jsou menší ale jak se rostlina dostane k CO2 tak se růst většinou zlepší. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta – List na hladině
Fotka k příspěvku Ahoj všem,

rozhodla jsem se pustit leknín na hladinu, první list je o polovinu menší než poslední list pod hladinou. Jsem zvědavá, jak to půjde dál.
Druhý leknín mám v úmyslu držet submerzně.

Lekníny jsou pro mě velká neznámá, takže cokoli se děje, je něco, co je nové.
To máš možná pravdu ale pořád tu je čerpání živin okamžitě z hlízy. Měl jsem ale hlízu která začala rašit až s odstupem několika měsíců. Takže proč jedna rostlina roste a druhá ne je něco mezi nebem a zemí. Rataj to zkoušel i s geopatogenními zónami. :-)
Vzhledem k tomu, že se jedná o walstadovské akvárium je poměrně nepravděpodobné, že by substrát nebyl dostatečně výživný.
Vyzkoušejte
Pokud substrát není dostatečně výživný rostlina roste z hlízy až jí vyčerpá může odejít, to se mě jednou v začátcích stalo. Takže je jasné kdo z těch dvou má výhodu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta – Došlo zde k zakrnění?
Fotka k příspěvku Mám ještě jednu otázku ohledně leknínů.
V akváriu mám lekníny dva ačkoli jsem koupila jedinou hlízu. Jak jsem uvedla ve svém deníku, při vyndávání rostlinky z košíčku se mi rostlinku podařilo utrhnout, ale protože už měla vlastní kořínky, zasadila jsem ji a hlízu zasadila o kousek vedle aniž bych doufala, že z toho něco bude.

Rostlinka, kterou jsem odtrhla od hlízy měla přibližně měsíc náskok, ale doslova obřích rozměrů dosáhla rostlina vyrostlá z hlízy zatímco ta první zůstala malinká, viz foto.
Za dlouhý úvod se omlouvám.
Mohlo dojít u malé rostlinky k zakrnění, které se zmiňuje v místním atlase? Nebo to ještě dožene?

Takže když už se dotýká spodní strany hladiny, je už pozdě nebo ještě akorát?
Pokud ho chceš chovat jen pro okrasný list pod hladinou, nesmí zjistit kde hladina je jinak bude už tvořit jen hladinové listy. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta – Pustit listy na hladinu nebo ne?
Fotka k příspěvku Ahoj všem,

nejmladší list mého leknínu se už už rozvine na hladině. Je dobré mu to umožnit nebo mám list odstranit?

Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP Re: zelenakapusta
U mne byla vždy hlíza.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta – Hlíza nebo rostlina?
Ahoj všem,

po výplatě si už konečně objednám vytoužený leknín. Narazila jsem ale na zádrhel, je lepší koupit hlízu nebo už rostlinku?
Rataj nabízí už vyrostlé rostlinky a rostlinná akvária hlízy.
 Reagovat na tento příspěvek 5  - 0
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ty rostliny byly přes léto ve skleníku a fotky jsem, už dříve vložil do tématu o divokých živorodkách . Okružáci kanadští okusem listy poškozují.

Reagovat na tento příspěvek 6  - 0 Re: KuBvA
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Když je označení, jako leknín egyptský, tak doslova N.lotus var. Rubra:
rybicky.net/atlasrostlin/nymphaea_lotus

On ty ostře zubaté listy vytváří, když vyrůstají na a nad hladinu. Jinak platí to, co je uvedeno v atlasovém popisu.

Reagovat na tento příspěvek 0  - KuBvA Re: 0
0 napsal: Ty egyptské (červené) mi i teď stále vykvétají, ale musím je pro velikost zimovat v malých bazénkách. Mohu se zeptat co je to za krásný ostnatý druh ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - smik Re: zelenakapusta
Fotka k příspěvku U mě v pětistovce roste nějak takto. Ale je hodně variabilní. Z toho se rozpadne a není po něm vidu ani slechu. Dokonce jsem ho tam neměl tak rok a pak odněkud ze zasypané hlízy začal růst. Hodně záleží na hnojení. Podle hnojení má barvu a buď se drží víc u dna nebo leze nahoru.

Reagovat na tento příspěvek 0  - 0 Re: zelenakapusta
Fotka k příspěvku Byl dotaz na kořeny. Tady jsou vidět, rostou ze spodu i z vrchu květináče.
Kořeny jsou delší, hrubší. Je jich u větších rostlin dost.

Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta Re: 0
To je nádhera palec
A jaké má kořeny? Hodně hluboké, husté?
 Reagovat na tento příspěvek 10  - 0 Re: zelenakapusta
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ty egyptské (červené) mi i teď stále vykvétají, ale musím je pro velikost zimovat v malých bazénkách.

Vesměs to jsou stejně kříženci ale nejhezčí je ten červený. :-)
No já bych chtěla ten egyptský lotos.
Také záleží z jakého kontinentu pochází. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta Re: NHKG
Všem děkuji za reakce, vypadá to, že leknín je velmi variabilní v tom, jak se "chová" v tom kterém akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: zelenakapusta
Já bych už hlízu nekoupil. Velmi rychle z ní vyrostl obří leknín a zastínil celé 300l akvárium. Koupil jsem i cca 15cm vysoké rostliny s malinkou hlízou a ty u mě nerostly.
Zato jeden prodejce mi věnoval malinký leknín jen 5cm vysoký a ten pěkně rozrostl. Přitom se drží u dna a i se odnožemi rozmnožuje.
Takže za mě nula hlíz a shánět odnož. Ale pokud si to chceš ověřit, stav se do Hornbachu, tam mají levné velké hlízy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: zelenakapusta
Já si koupil jednu hlízu. Krásně a hlavně rychle rostla. Po zhruba dvou měsících najednou začala stagnovat, listy opadaly a zůstala jen hlíza. Nyní opět zhruba po půl roce opět začala vyrábět jeden list za druhým.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JirkaŠčobák Re: zelenakapusta
Dvě hlízy klidně. Přinejhorším budeš mít lekníny dva.
Z mé zkušenosti se jedná o dost dlouhověkou rostlinu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta – Kolik leknínů?
Ahoj, nevím, jestli jsem se trefila do tématu, ale zkusím to.
Už jsem se rozhodla, že si ten akvarijní leknín koupím, vypadá zajímavě a bude zajímavé ho otestovat v mých podmínkách.

Ráda bych se dověděla nějaké vaše zkušenosti s pěstováním Tiger Lotus, především by mě zajímalo, jestli je dobré koupit dvě hlízy, kdyby se třeba jedna neujala? A jak mohutné má kořeny? A když se mu bude dařit, je dlouhověký?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: visek
 Reagovat na tento příspěvek 0  - visek Re: vaclav
jestli to pousti nejakej bordel.ty barevny jsou nadherne.daji se sehnat?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: visek
Tak nevím jak by měl zákal něco společného s ostříháním leknínů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - visek
ja mam obycejne, akorat me stve ze kdyz je zastrihnu tak mam zakale akvarko
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: JirkaŠčobák
První fotka je moje a myslím si že to byl zrovna leknín z Asie ale pokud se ptáš na určitou rostlinu tak to ti nepovím a konkrétní zkušenost nemám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JirkaŠčobák Re: vaaclav
Děkuju! V akváriu šel jak? Nějaký rozdíl vůči klasickým akvarijním leknínům?
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R vaclav Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak lekníny mám hlavně v jezírku a v akváriu jsem měl zatím jen jeden. Jinak pár fotek z Wroclawi bych měl. :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - JirkaŠčobák – Nymphaea red
Vaaclav (a ostatní): Máš nějaké zkušenosti s Nymphaea red? Víš o něm něco? Patří pod Nymphaea pubescens.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kytka
Odkazy na články o výběru a pěstování leknínů:
abecedazahrady.dama.cz/…
abecedazahrady.dama.cz/…
abecedazahrady.dama.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 1  - LiborSprysl Re: Pepan
No čéčé, není to vůbec bonsai...jen roste pomaleji, ničím nestrádá, protože hnojí ryby...To je přece zcela totožné, jako v akváriu. Sázíme i normálně obrovské kytky do štěrku nějaké frakce a ony pozvolna rostou...tu více či méně. No a pak jsou ti šílenci, kteří do vody perou kdeco...no a podle toho to vypadá....Furt protrhávají, stříhají a neví co se špenátem...
Takže já bych to zase tak problematicky neviděl...
Jo a ty lekníny ani při skrz narskz promrznutí mně teda za osm let neodešly... ;-) ahoj
Vyzkoušejte

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 3

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 4789x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10768