Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Přestavba akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Přestavba akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   28.11.2017 11:52 Muž Jarry [1433] Re: Jifi
Někdy je součást / důvod přestavby právě výměna dna, pak je to trochu komplikovanější. Ale pořád si myslím, že pokud jede filtr někde bokem ve vodě z akvária (pravděpodobně i s rybami) a rostlinami, tak dobře zajetý a vhodně dimenzovaný filtr by měl alespoň nitrifikaci bez problémů zajistit i v případě nového dna. Sám jsem takovou přestavbu absolvoval u malého akvária (voda přečerpaná do plastového boxu, následně přeloveny ryby do stejného boxu a navolno jsem tam dal i rostliny + pustil filtr). Akvárium jsem celé vypustil, vyhodil nevhodné dno, dal dno nové, zasadil rostliny, napustil 50% původní vody, 50% nové, vrátil filtr, ryby a vše bylo ok. Pravda, byly to celkem odolné ryby, u choulostivějších bych minimálně první týden častěji měnil vodu, pro jistotu. Provozují se akvária bez substrátu se standardní týdenní výměnou vody a také to jde. Určitě nechci podceňovat pozitivní vliv funkčního dna, ale také bych ho nepřeceňoval:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2017 11:38 Muž ludasvoboda [2] Re: Jifi
Díky za rady , já udělal skoro všechno co píšeš, vodu dal stranou apak vrátil, filtr byl stále v chodu v karanténním akvárku, jen jsem vyndal všechno to staré dno, příště na to budu myslet a nechám to staré.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.11.2017 11:33 Muž Jifi [675] Re: ludasvoboda
Stačí přečíst odpovědi na tvůj příspěvek :-)

V první řadě zvol takové dno, které bude moct zůstat v akvárku (abys to dno nevyhazoval ven). Pokud při přestavbě necháš v akvárku původní dno, tak se akvárko po přestavbě zajede daleko rychleji a bez zbytečných výkyvů v kvalitě vody.
Samozřejmě, je dobré mít během přestavby filtr v chodu (v kýblu s vodou z akvárka), aby ti v něm nezačaly chcípat bakterie. Je potřeba ve filtru udržovat průtok.
No a potom je i fajn, když ti zůstane část vody z akvárka.

Takže vlastně vytáhneš kytky + případné kořeny (kameny), filtr dáš do kýble a zapneš ho a pak vypustíš většinu vody (část vody klidně nechej v akvárku). Dno tam nechej a minimalizuj zásahy do dna.
Potom umísti kořeny + případně kameny. A teprve potom zasázej nové kytky (anebo část z původních kytek). Pak napusť vodu.

Získáš tak akvárko po přestavbě. A díky původnímu dnu bude zajeté dost rychle.

Já jsem například udělal přestavbu akvárka za chodu a celou dobu v něm byly i krevetky.
V takovém případě jsem však přestavbu dělal na etapy. Napřed část akvárka a po několika týdnech další část akvárka. A protože jsem tam celou dobu měl krevetky, vyvaroval jsem se příliš velkých zásahů do dna, aby nedošlo k rapidnímu zhoršení kvality vody.
Ono se akvárko dá předělávat i postupně, po částech. Jen je potřeba to dělat opatrně.
Jedna ze zásad je, neprat filtr, když se hrabu ve dně. Raději napřed vyprat filtr a třeba až za 2 týdny začít s přestavbou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2017 11:20 Muž ludasvoboda [2] Re: Maq
Chtěl jsem vědět co jsem udělal špatně až bud předělávat někdy další a čeho bych se měl vyvarovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2017 11:19 Muž ludasvoboda [2] Re: vaaclav
Mám kamaráda, který má také akvárka tak se mi sem 2x týdně chodí podívat bydlí poblíž...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2017 16:40 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: ludasvoboda
Ahoj. Kdo se ti o to stará když lítáš po světě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2017 13:59 Maq Re: ludasvoboda
Není mi jasné, proč jsi nám to vlastně tak dopodrobna líčil.
Pokud jsi to myslel jako postup hodný následování, většina z nás asi souhlasit nebude. Řešil jsi dno tak trochu jako když pejsek a kočička vařili dort (a nepochybně si to užili!). Výsledkem je, že Tvoje akvárium je novota, osázené vesměs rostlinami, které čarování se dnem valně neocení, a budoucnost toho akvária je zatížena některými nejistotami, které sis mohl ušetřit.
Pokud sis to užil, nechť je Ti přáno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2017 20:27 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: lenkalor
V jednodruhovkách to tak divoké není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2017 20:21 Žena lenkalor [580] Re: Pepan
Pokud má někdo tolik hnojítek jako ty, tak výživné dno asi už nepotřebuje. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2017 20:20 Muž ludasvoboda [2] Re: Jifi
To jsem udělal šel tam i ten uplně poslední zbytek vody ze starého po odkalení a ty lávové kamínky drť mám v sáčcích a je jen v místech kde nejsou zasazené rostliny, mám tam dost těch kleré jsou vyvázány na kořenech a kamenech.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2017 20:12 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Wanderer
Wanderer napsal: Takové laborace se dnem... hmm hlavně mít co nejvíc pytlíčků a sesypat je dohromady. Jak to tak čtu, zlatej říční štěrk bez ničeho.
Nic jiného nepoužívám a pro mé účely v pohodě stačí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.11.2017 19:30 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.RE: ludasvoboda
Takové laborace se dnem... hmm hlavně mít co nejvíc pytlíčků a sesypat je dohromady. Jak to tak čtu, zlatej říční štěrk bez ničeho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   26.11.2017 17:59 Žena petulinakk [2016] Re: ludasvoboda
ludasvoboda napsal: Pryč jsem ho dal proto, že jsem měl pocit, že jsou smíchány láva ... , zásobní substrát .... a říční písek (toho bylo nejvíce) a tak jsem to nechtěl mít promíchané...

A tak jsi to vyřešil tím, že jsi udělal:
ludasvoboda napsal: Na dno akvária jsem nasypal trochu prášku Penac P ... a po něm jsem ještě přisypal prášek Biopro Aquatic plants .... Na to jsem položil malou vrstvu lávové drti ... Na to přišel první substrát a to Rataj Staré dno a na něj přibližně stejná vrstva dalšího substrátu Unisol.


Máš pocit že jsi to vyřešil a zjednodušil? coze coze smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2017 17:59 Muž Jifi [675] Re: ludasvoboda
Ve filtru samozřejmě jsou. Ale hádej, kde jich je nejvíc? Ve dně ;-)
Jak budeš přesazovat, tak se ti i ty nové části dna postupně promíchají.
Drť osobně nepoužívám, protože má ostré hrany a to není pro kořeny rostlin to pravé.
Jinak kdybych vyhazoval dno, tak bych ho pořádně odkalil a pak bych ten odkalený detrit co nejdříve dal hezky zpátky do nově založeného akvárka. Tím bys start akvárka urychlil i bez nějakých prášků. A zdarma :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2017 17:54 Muž ludasvoboda [2] Re: Jifi
Pryč jsem ho dal proto, že jsem měl pocit, že jsou smíchány láva (měl jsem naspodu jen malou vrstvu lávových kamínků), zásobní substrát (nějakej polskej levnej od firmy europe bernina) a říční písek (toho bylo nejvíce) a tak jsem to nechtěl mít promíchané. Máš pravdu mohl jsem trochu dát znovu kvůli tomu detritu a bakteriím, ale myslel jsem že jsou i v té vodě a ve filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.11.2017 17:46 Muž Jifi [675] Re: ludasvoboda
Proč jsi tam nenechal to původní dno? Byl tam detrit, rozmnožené všechny potřebné bakterie pro nitrifikaci, ...
To, co jsi udělal, není přestavba. To je znovuzaložení akvárka.
Teď budeš mít úplně nové akvárko ...
Co ti vadilo na tom původním dnu, že jsi ho dal celé pryč?

Ve tvé situaci bych měnil vodu minimálně každý druhý den. A s těmi rybkami - no, jestli je tam dáš za pár dní, tak to nebude ono. Sice píšeš, že máš vodu z akvárka + zajetý filtr, ale dno máš fungl nové. Bude to minimálně z poloviny jako nově založené akvárko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2017 16:42 Muž ludasvoboda [2] – předělávané akvárko
Fotka k příspěvku Tak jsem se pustil do předělání akvária. Více práce dalo asi to zrušení starého. Nejprve jsem vyndal všechny kameny a kořeny s vyvázanými rostlinami. Dost se rozrostli. Pak vybral i zbylé kameny další dekorační předměty. Odpustil jsem část vody, kterou jsem si schoval do nového akvária. Vylovil jsem ryby a přendal je do připraveného menšího akvária, kde byla voda z tohoto odsátá už v týdnu před a kde jej i jeden filtr. Pochytat všechny byl dost boj. Pak jsem odsál další vodu (opět do nádoby, abych jí mohl dát do nového). Když byla skoro všechna voda pryč, začal jsem vyndávat dno (půjde úplně pryč, asi pod stromy v okolí domu), ani to nebylo snadné a zabralo to dost času. No podařilo se. Akvárka jsem pořádně vymyl, vyčistil. Mezitím, přesněji už dříve jsem začal s vyvazováním rostlinek a mechů na kořen, který bude centrem nového akvária a na další kameny. Použil jsem některé nové, ale většinou ty ze starého akvária. Měl jsem jich zase asi moc, byla jich plná vana, budu muset zbylé někomu dát…
Konečně jsem mohl začít tvořit. Na dno akvária jsem nasypal trochu prášku Penac P (myslel jsem, že ho mám více, ale moc ho nebylo) a po něm jsem ještě přisypal prášek Biopro Aquatic plants pro dobrý růst rostlin. Na to jsem položil malou vrstvu lávové drti v pytlících, abych dosáhl reliefu dna. Na to přišel první substrát a to Rataj Staré dno a na něj přibližně stejná vrstva dalšího substrátu Unisol. Do substrátu jsem přidal v místech, kde budou zakořeněné rostliny, kapsle s hnojivem pro rostliny Sandnourihs a Fe+. Pak jsem ukotvil velký, už osázený kořen z rašeliniště (pod ním mám pro jistotu (neplave) přivázaný kamen) a kolem něj podle předem udělaného návrhu (no musel jsem trochu zaimprovizovat) rozmístnil větší a pak i menší kameny. Na některých jsem měl také už předem přivázená Microsoria, Bolbitis, Anubisy a Bucephalandry. Na substrát Unisol jsem pak nanesl slabou vrstvu hnědého křemičitého písku, to abych srovnal některé nerovnosti, které při přidávání kamenů vznikly. Pak jsem začal sázet do substrátu rostliny Valisnerie (dva druhy), Sagitarie (také dva druhy) a Littorela. Pak už začalo napouštění nádrže. Použil jsem většinu vody z toho starého akvária. Zapojil filtr, který byl v starém akváriu (nečistil jsem je aby v něm zůstali bakterie) , zapojil topítko a už jen čekal, až se voda pořádně pročistí. Rybky tam přijdou za pár dní, nechci je dlouho nechávat v té malé nádrži, kam jsem je musel při předělávce přelovit. Snad to zvládnout….
EDIT- Jak často mám teď měnit vodu, kdy mohu dát rybky, které byli v tom které jsem předěla, nechci je nechávat dloizuho v malé nádrži?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2015 21:37 Muž MaN [0]
Chcel by som prerobit layout akvaria. Premiestnit kamene, rastliny... Pri tej prilezitosti by som povyberal z akvaria rastliny a ocistil ich od zabieho vlasu. Ako by som co najefektivnejsie ocistil rastliny bez toho aby som ich znicil? Ma zmysel ich davat do nejakej chemie? Napr. Peroxidu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2015 15:12 Muž Patrik Holman [4] - Amerika
tak super díky za rady už se na to těším X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2015 11:48 catfish Re: peci
Netráp sa chemickými hodnotami, vyber čo chceš, zasad čo chceš. Chemizmus vody tým nezmeníš. Odkaľ nečistoty, ktoré vzniknú, dolej čistú vodu a bude to OK. Netreba to komplikovať, nádrž už má svoj systém fungovania.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.08.2015 11:47 R Muž romant [27982] Re: peci
Je to jednodušší než se zdá. ;-) Překopeš současně vyměníš polovinu vody a další týden budeš měnit min. 1/3 objemu vody denně a nepřehánět to s krmením. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2015 11:16 Muž Patrik Holman [4] - Amerika
Zdravím chtěl by jsem trochu překopat akvárium dno chci nechat ale trošku si chci pohrát s kameny a kytky bych taky rád přeházel v podstatě chci vyndat rostliny nechat jen kořen a znovu tam rostliny vrátit jen na jiné místo a taky bych rád jednu rostlinu vytrhl uplně zarůstá celé akva a nevypadá to moc hezky už jsem ji mockrát zastřihával ale je to pořád dokola a nelíbí se mi tam bojím se ale že když dám pryč tak vzrostlou rostlinu zvedne se mi no3 a no2 tak bych rád věděl jak to celé mam udělat a kolik vody popřípadě vyměnit aby to nebyl šok pro ryby mám tam 3 terče a skaláry děkuji za radu

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2014 09:08 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: algor
můžeš třeba pro jistotu vyměnit třetí den vodu, ale neměl by být s tím problém. Co se světla týče, denní bude v pohodě stačit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2014 09:05 algor
Takze vydrzi tyden v kyblu s vodou v pohode
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2014 08:31 R Muž romant [27982] Re: algor
Týden v pokojový teplotě by neměl bejt problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2014 08:21 algor – nevim
Ahoj chtel bych se zeptat jestli mate nekdo zkusenosti s ponechavanim rostlin v kyblu nebo neco, aby rostliny maximalne 1 tyden vydrzeli nez je dam zpet do akvaria

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 18:36 Muž jurakukuc [0]
Dno už chytlo i zelenou rasu a to mám i na kytkách ale rostou.a některé kytky co jsem měl tak vyrostli rychle a pak už uhynuly.asi bych potřeboval nejake nenáročné!?ale s tou rasou nevím co dělat?! :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 06:31 Muž Yirka [9118] Re: jurakukuc
To dno opravdu moc dobře nevypadá a výměnu bych doporučil. Při té příležitosti bych se zbavil těch závojnatek a pro ty mřenky to také není bůhvíco. Až na neonky všechny rybky dorůstají 15 až 20 cm a to je prostě do té nádrže moc. Rostliny bych také přidal. K samotné výměně dna pak použij rady z linku od lubaana.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2014 22:13 Muž MarekP [812] - MalawiRe: jurakukuc
1) Informace nikde.

2) Nevhodná kombinace ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2014 22:09 Muž lubaan [61] Re: jurakukuc
4 závojnatky? A jak velký akvárium máš? Já v profilu žádný informace nevidim.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2014 22:03 Muž jurakukuc [0] Re: Yirka
Doplnil jsem informace do profilu tak se kdyžtak podívejte.mám i pocit že bych tam mohl mít víc rostlin i ryb.mám zhruba 20 neonek,4 zavojnatky,4 parmicka cernopruhe,2 mrenky nádherné a 2 prisavky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.03.2014 07:32 Muž lubaan [61] Re: jurakukuc
Tady najdeš odpovědi:
rybicky.net/forum/6125-vymena-dna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.03.2014 06:57 Muž Yirka [9118] Re: jurakukuc
Těžko radit k něčemu bez jediné informaci o nádrži. Snad jen, že výměna dna je jeden z největších zásahů do nádrže je třeba vědět co máš a co chceš a že řasa na skle se jednou za čas stírá stěrkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2014 04:01 Muž jurakukuc [0] – výměna dna
Zdravím mám dotaz
Chtel bych vyměnit dno v akváriu protože mám velkou zrnitost písku a také se mi objevily zelené řasy na dne akvária vč.na skle.můžete mi někdo poradit jak na to?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2014 19:35 Muž dvorak [94] - RostlinyRe: Tomas
Minulý víkend jsem stěhoval moje tří set litrové akvárium. Vzhledem k velikosti a hmotnosti se štěrkem okolo 400-450 kg nepřipadalo v úvahu jej stěhovat tak, jako třeba nějaké mini. Neměl jsem možnost "uschovat" si "starou" vodu do nějakého sudu. Takže jsem odčerpal asi 50 litrů vody do jiného akvária, kam jsem provizorně dal rybky a rostlinky. Pak jsem vyčerpal zbytek vody, kterou jsem vylil do záchodu. Štěrk jsem všechen vytahal, aby manipulace byla co nejjednodušší. Akvárko jsem přestěhoval. Nasypal zpátky štěrk a napustil novou vodu z hadice. Kal ze štěrku byl rozvířen a jak si sedal, tak jsem ho asi 4x během 2 dnů odkalil a pokaždé dopustil novou vodou. Pak, až už bylo v akva vidět, aniž bych něco rozvířil, jsem pustil filtr a zasázel rostlinky. Další den jsem vpustil ryby.

Takže v tvém případě, bych to klidně udělal tak, jak píšeš ty. Přelovit ryby a přednat rostliny do jiného provizorního akvária. V tvém případě si "uschovat" polovinu vody z nádrže. Vyměnit štěrk, napusti polovinou starou vodu a z poloviny novou vodu. Pustit filtr zasázet rostlinky a v klidu druhý den vpustit ryby.

Ikdyž, je ale otázka, jaký objem má tvé akvárium. Určitě to bude mít svá specifika, když jsem já stěhoval svoji 300-stovku a ty bys třeba stěhoval 50-ti litrové akva ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2014 18:41 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Tomas
vodu odčerpej před taháním rostlin ze dna , dej do ní ryby a nech tam puštěnej ten zaběhlej filtr , at se ti nezlikvidují bakterie v něm , vyměň dno , dolej část staré vody , dolej novou vodou a nech to aspon půl dne sednout než tam pustíš ryby , pak to chce aspon tejden měnit vodu ob dva dny ,další tejden stačí co tři , pak už normálně jednou týdně , ted jsem takovou přestavbu dělal a vše vpoho , filtr mi jel v kýbli s vodou s prokysličováním , vše bz problémů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2014 18:34 Tomas – výměna dna
Zdravím, chtěl bych vyměnit dno v zaběhnutém akváriu, ale zároveň nechci nějak výrazně zničit tento malý ekosystém. Napadlo mě, že bych vodu i s rybkami přelil do druhého prázdného akvária, potom vyměnil dno, zasadil rostliny a vodu přelil zpátky. Myslíte si, že je to způsob, jak tomu nejméně ublížit? A mohu tam ryby dát bez obav hned po výměně, nebo bych měl pár dní počkat? Předem děkuji moc za odpovědi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 15:45 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Ancistrus01
Poporiadku:
Vonkajší externý filter je určite naj riešenie, aký? Ak pôjde o rastlinné akvárium tak, aby mal prietok 300-400L
Osvetlenie? No záleží od druhu rastlín aké máš a aké chceš mať. Čiže tých 30W čo máš je dostačujúce na cryptocoríny, anubiasy, microssorium.....
čo sa týka CO2, tak skús nielen pozrieť, ale aj prelistovať túto stránku:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
alebo máš to aj tu:
rybicky.net/forum/6215
No a na pozadie sa dáva čierná samolepiaca fólia, ako sa lepí, tak pozri tu od 1:23
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 09:29 Ancistrus01 – Rekonstrukce akvária
Dobrý den, ahoj.
Máme doma dva roky akvárko. 80litrů. Z prvopočátku se tam nedařilo rostlinkám a po konzultaci s jednou paní doporučila zvýšit intenzitu osvětlení z původních 15W na 30W na nějaký čas to zabralo ale opět to vypadá že některé rostlinky uhnívají sad
Potom máme vnitřní filtr v akvárku funguje výborně ale je docela velký a zabírá místo a je to pěst na oko.
Z toho vychází několik dotazů a žádostí o pomoc.
1) Kolik watů osvětlení je potřeba k tomu aby se středně zarostlému akvárku dařilo.

2) Momentálně používám dvě 15W zářivky, ale protože to hrozně topí rád bych to nahradil LED pásky. (alespoň jednu zářivku) Mám možnost je sehnat velice levně a specifikace je taková: 4,8W na 1 metr, světelný tok: 240-280 lumenů/metr, vyzařovací úhel 120°. Barva studeně bílá nebo teple bílá. Je možnost nahradit jednu zářivku nějakou délkou těchto pásků?

3) Filtr: Rád bych ho celý přesunul do skříně pod akvárko (místa dost) -> Tak mě napadá jestli původní filtr (více komorový - 3 komory) zaizolovat silikonem a jen ho z akvárka vyndat nebo koupit filtr vnější?

4) V případě nákupu vnějšího filtru, jaký by jste mi doporučili na 80 litrové akvárko? Vůbec se v této problematice nevyznám.

5) Rád bych do akvárka nainstaloval CO2 (kvůli rostlinám) ale vůbec nemám představu co to obnáší, kolik bublinek do akvárka dávkovat, jak to dávkovat a kde shánět CO2?

6) Ještě se mi moc líbí když je pozadí akvárka černé - rostlinky vytváří úžasný kontrast, ale nevím jestli obarvit sklo nebo použít nějakou černou desku. (při konstrukci by to nebyl problém udělat)

Děkuji všem za přečtení a případnou radu!

Moc mi to pomůže :)

Zdraví Adam

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2013 12:04 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Janio
Mozna Ti pomuze, kdyz Ti objasnim, co filtr v beznem akvaristickem pojeti vlastne dela.

To ze nasava smeti a nepusti ho dal, to je vlastne mene podstatne, nez to, ze je osidlen nitrifikacnimi bakteriemi a tim zbusobuje, ze nemas akvarium plne cpavku a neotravis si ryby. Co Ti radi Yirka je dobre reseni, cerpadlo a pod nej nasadit kostku biomolitanu. Mozna se budes divit, ale takovy filtr se cisti tak jednou za 3 mesice, poprve tak za pul roku, a to jeste jen tak, ze se vymacha v kyblu s vodou, odpustenou z akvaria. A ze pri vytahovani takoveho filtru z akvaria dojde k tomu, ze trosku neco pusti do vody, neni nic co by Te melo trapit.

Asi to ale bylo smerovano k nejakemu externimu filtru, kdyz pises o "svetle pro niceni bakterii". Tim se predpokladam myslela UV lampa, pres kterou proteka voda a ona ji sterilizuje. Nemyslim, ze zrovna tohle by bylo neco, bez ceho slusne akvarium nemuze byt. Zamer se spis na to to udelat dobre, nez resit tyhle technicke vychytavky. A ohledne externiho filtru, je tady k nim cele tema, mozna vice temat, takze si je jen procti, stejne tak jako temata ohledne osvetleni, resilo se to zde mockrate.

Projdi si i zdejsi clanky, nektere jsou slabsi, ale nektere opravdu stoji za to precist. Z toho jak byl vznesen dotaz citim, ze prvni co bys mel delat je hodne cist a pak sam pochopis, jak sam dotazy preformulujes jinak a ze se budes nejen jinak ptat, ale ptat detailneji a na jine veci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.08.2013 11:50 Muž Yirka [9118] Re: Janio
Jako filtr, který splní vlastně všechny tvé napsané představy ti navrhuji tento: www.akva-exo.cz/…
Vzduchování není třeba k tomuto filtru pořizovat, při jeho vhodném seřízení bude voda okysličována dostatečně,
Tvorba řas souvisí s mikroklimatem v nádrži, jeho osvětlením, osádkou rostlinami. To vše musí být v rovnováze a pak nebude problém. Rozhodně nespoléhej na to, že o řasy se postarají jen rybky či plži. Obecně platí že hodně rostlin, málo rybek = málo řas.
K osvětlení je nejlépe použít obyčejné trubice.
K neonkám si dovedu představit třeba čichavce.
S tím co jsem ti poradil by ses měl do těch 2500 czk klidně vejít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2013 10:41 Janio – Akvárko na úrovni
Zdravím, tak ako už názov témy napovedá chcel by som akvárium prerobiť aby vyzeralo fakt skvele a aby aj rybky sa tak cítili. :) Hlavné otázky napíšem v bodoch. Ďakujem všetkým, ktorí si to prečítajú a fakt pomôžu, pretože to bude dlhší príspevok. Pokiaľ dobre spomínam, tak akvárko by malo mať filtrovanie, ohrev vody a vzduchovanie. Doteraz som mal kompresorik ktorý cez hadičky fúkal vzduch do vnútorných filtrov. Je to blbá záležitosť, pretože filter po čase začal veľmi slabo fúkať a tým pádom aj pomalý filtruje... Čistenie filtrov bolo taktiež zlé pretože polovica pri vyberaní zase vyšla do vody.

- Preto by som bol rád ak by ste mi poradili nejaký vnútorny filter (samozrejme už lepší, ale nie príliš drahý) Ktorý by tam mal aj svetlo, ktoré by ničilo baktérie a vodu by naspäť vracalo do akvária. + Aj nejaké vzuchovadlo bolo by najlepšie ak by ten filter pušťal aj nejaké bublinky (ak niečo také vôbec je)
Jednoducho už nejaké dobré zariadenia akvária (filter, vzduchovadlo, ohrev vody)Môžte dávať viac typov si vyberiem. (mal som závojnatky a musel som skoro každý týždeň meniť vodu a nato už nemám dosť času :-/ )

- Ďalej doteraz som mal v akváriu problém s riasami, tentokrát tomu chcem predísť, alebo najviac minimalizovať. Mal som takých prisavníkov, ktorí by tie riasy mali ožierať, ale ožrali celé rastlinky (a to tiež už nechcem) až do korienkov. A aj tak sa mi vo veľkom množstve tvoria zelené a také čierne chumáče rias.

- Hôre môžem dať 2 trubice na svetlo, aké radíte ? Aby to čo najviac pomohlo rastlinkách ale aj rybkám.

- Mám 127 l. akvárko a tento krát plánujem malé rybky, ktoré sú šetrné na rastlinky atď. Napr. Neónky :) Ale chcel by som aj nejaké iné, ktoré by s neónkami dobre vychádzali a boli by pekné a aby hlavne neožierali rastlinky. Prisavníky a závojnatky mi z akvárka spravili spúšť...

= Ďakujem vetkým ktorí si to prečítajú a pomôžu mi v týchto mojích otázkach. Chcem dosiahnúť aby bolo akvárko v najlepšej simbióze. Cena tak čím nižšia tým lepšie, ale rozpočet cca 100 € možno niečo viac.

Ďakujem :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2013 21:51 R Muž romant [27982] Re: RadekH1
Co je vodoléčba víš, tak jakýpak s tím štráchy, to bude v pohodě. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2013 21:49 Muž RadekH1 [129] Re: romant
Díky za rady. Potěr už plave po akva. Je mu měsíc a půl. Jenže pokud se vytřou stejně rychle jako teď, tak do měsíce tam mám další vrh :-) Když sem akva zakládal, nacpal jsem do dna jílové kuličky (jednu kytku už jsem přesazoval a bylo to docela peklo, všude kal)Přesázet to musím a tak mi nic jiného nezbývá. Jen doufám, že to ryby vydrží, protože 300 km už pro ně jet nechci. Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2013 21:09 R Muž romant [27982] Re: RadekH1
Tak jak jsem to pochopil, máš tam nějaký potěr, takže bych s tou operací ještě trošku posečkal až poodroste a potom normálka přesázet jak je libo, zakalení se do druhýho dne usadí, při této operaci nečistit filtr, bude trochu více potřeba, protože se tou přesazovací operací naruší funkčnost dna, tak aby to nebylo ještě větším problémem(dělá se v tom často chybka). Samozřejmě vodoléčba bude záhodna, několik dní nekrmit a bude akvo zase v kondici a vypadat podle Tvojí nové představy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2013 20:55 Muž RadekH1 [129] – Přesazování rostlin
Ahoj všem. Potřebuji radu ohledně přesazování rostlinek. Zhruba po půl roce a 3 návštěvách u tří trojek mám v akva poměrně dost kytek, který se docela rozrostly. A tak bych chtěl změnit koncept akva a trošku ty kytky přesázet. No možná trošku víc :-) A moje otázka zní jak na to? Mám ty kytky z akva vytahat a znova zasázet? jde mi hlavně o ryby, protože se zvíří strašně moc bordelu a nevím jestli to vydrží potěr. Jasně po takovém zásahu budu aplikovat Romanovu vodoléčbu aspoň týden :-) Má někdo zkušenosti s takovým velkým přesazováním?
PS:zkoušel jsem najít vhodné téma ale nic.... Pokud tu je takové, prosím o prominutí a přesun. Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 07:29 Muž Rida [85] - CichlidyRe: Barbara
Chápu dobře že ti jde hlavně o to nepomíchat písek a substrát? Které tvoří rozdílné vrstvy?
To bude asi trochu oříšek.... Pokud je horní vrstva dostatečně lehká, což by jemný písek být měl, odsaj ho odkalovacím zvonem nebo jen hadicí..... Pak vodu opatrně slij zpátky a pokračuj dokud horní vrstvu kompletně neodsaješ.

Jak nejlépe to uchovat po dobu přestavby už je tu zmíněno...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 06:45 R Muž romant [27982] Re: Barbara
Když zajistíš přísun kyslíku, tak to co je ve dně a ve filtru dobrý, přežije a pojedeš po znovuzaložení rychleji dále. Osobně bych se zaměřil na filtr a ten po dobu výměny určitě nechal v nějakým belíku běhat nonstop, s tím dnem už je to trošku složitější, ale pokud ho není moc, tak se to dá nasypat do stejnýho kýble kdy bude pracovat ten filtr a když ne, tak nevadí, až to znovu založíš, tak budeš častěji(klidně denně) měnit vodu a podržíš si to tím. Ryby samozřejmě, taky do nějaký nádoby, buď opět stejný a nebo jiný a bude stačit jim tam hodit vzduchování, po dobu pobytu mimo akvo nekrmit a vodu, tam kde budou částečně měnit obden 1/3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2013 23:08 Žena Barbara [5] - Raci, krabi, krevetky
Ahoj, omlouvám se asi za hloupý dotaz, ale dneska jsem zjistila, že mi teče akva, tak ho budu muset reklamovat, ale nevím co se substrátem a pískem. Nechci aby se mi to promíchalo, protože mám černý písek a světlejší substrát a nebylo to také nejlevnější. Nemáte nějaké fígle, když budu muset to akva zakládat znova? Nebo se s tím nedá nic dělat? sad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.01.2013 17:59 Muž Yirka [9118] Re: jamajcan
Já bych z vlastní zkušenosti již jen doplnil, že při dobrém naplánování celé akce je to při velikosti tvé nádrže otázka nějakých cca 4 hodin, takže není třeba žádných extra opatření. Stačí se držet toho co napsali kolegové podemnou a nemusíš z toho mít strach.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 6

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 4562x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10563-prestavba-akvaria?od=51