Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Přestavba akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Přestavba akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.12.2010 00:23 Žena Chalybda [55] Re: Tesinka
Filtr nevypínat! :-( Zkontrolovat funkčnost, případně rozebrat a vyčistit, ale pozor- filtrační náplň nebo molitan (nebo co tam máte) jen lehce proprat ve vodě, co vypustíš do čistýho kbelíku při údržbě/výměně části vody (asi 1/3). Výměnu bych v takovým stavu dělala dost často, několikrát do týdne. Vyzkoušet topítko a určitě koupit spínací hodiny ke světlu, stačí obyčejné, mě v Bauhausu stály 50,-Kč. Co rybky, jsou zatím zdravé? Jak vám tam existuje SKALÁRA se ZÁVOJNATKOU- každá má úplně jiné nároky? Není možné jedny někomu předat a zachraňovat zbytek? Napiš víc podrobností, nemáš tu žádné info.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2010 22:46 Žena Tesinka [0] – Akvárko v žalostném stavu
Zdravím.
Před 2 roky jsem pořídila bráškovi 54l akvárium. Raději vám nebudu popisovat, co se s ním pak dělo. Současný stav je: 1 přerostlá rostlina s velkými listy, červený písek, 1 velká dekorace, 1 skalár, 2 zlaté rybky,1 šnek původně žluté barvy a dvě pravděpodobně tetrovité malé rybky. Akvárko je vybavené filtrem, jehož funkčností si nejsem jistá, topením. Marně bojujeme s řasami, které neustále porůstají stěny akvária, snažíme se je čistit magnetickou škrabkou, měnit po částech vodu, ale bezúspěšně. Problémem může také být, že se rozbil časový spínač, který ovládá filtr a světlo (původně se vypínal na noc na 10 hodin), a bratr zapomíná zapínat ručně. A aby toho nebylo málo, máme poměrně tvrdou vodu.
Mohl by mi prosím někdo poradit, jak tenhle děs ozdravit? Co vyměnit, dokoupit, odstranit, změnit?
Předem děkuji :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2010 08:15 tomas120 Re: Stenly
Áno, ja som to aj písal že mám s týmto štrkom nedobrú skúsenosť... Je to jeden z najhorších substrátov, aké som mal. Na základe vlastnej skúsenosti som to napísal. Ale na druhej strane , vallisneria vyrastie aj na "púšti", a ak sa nepustí do pestovanie niečoho náročnejšieho tak mu to snáď bude stačiť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2010 20:38 Muž Stenly [44] Re: tomas120
Neber si to tak osobně :-D Ale koukal jsem na tvé akva a máš tam taky říční písek, jen v popisu máš zrnitost 0,7 ale podle fotky se mi zdá že máš cca stejnou zrnitost jako tady oniiicek (když opomenu velké kameny na povrchu). Proto mě udivuje, že jsi takovým odpůrcem dna tohoto akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 20:30 FreeDale Re: oniiicek
sviť, filtruj a vyměňuj vodu při odkalovaní a za 2 měsíce budeš shánět sekačku;-) to je na pohodu, já našel akvárko úplně bez světla, kytek, dna, filtru, jen kvadr s vodou a ryby, no a kupodivu taky fungovalo... Viz můj archiv
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 20:22 tomas120 Re: Stenly
PS: i když jsi to popřel, tak mám pocit, že mu chceš vnutit svoji verzi záchrany akva.

Vidíš, presne tohto som sa obával... Nie, nechcem , nechcel som a ani nebudem chcieť , niekoho presviedčať o niečom o čom nieje presvedčený, že je správne. Nieje to moje akvárium, takže v konečnom dôsledku mi je jedno ako bude vypadať. Prosil o radu a chcel vedieť názor na svoje akva , tak som mu ho povedal. Nič viac a nič menej...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 19:08 Muž Stenly [44] Re: tomas120
Ale jemu se ty kytky taky brzy rozjedou a budou spotřebovávat. Ty 4 ryby toho nepořádku teď moc neudělají a detrit shora odsál. Pravidelnou péčí (výměnou vody a odkalováním) se bude o akva starat jako každý z nás (já až ho zase založím) takže bych se nebezpečných hodnot NO2, NO3 atd vůbec nebál. Nakonec si pro sichr může koupit testy na vodu. Dle mě je to stejné jako když si víc protrháš své akva a já ti říkal, že musíš vyměnit dno abys neměl ve vodě moc jedovatých látek.
PS: i když jsi to popřel, tak mám pocit, že mu chceš vnutit svoji verzi záchrany akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 18:58 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Stenly
Mě by taky bavilo dívat se, jak se akva zmátoří. :-) Vybrat ty velké šutry, přidat na světle, začít s pravidelnou výměnou části vody a výsledek by mohl být vidět už za pár týdnů. :)
Monokultura taky nevypadá špatně a na nějaké hraní si s layoutem by bylo dost času, až se akva probere. Pak by bylo možné uvažovat o "decentním!" doplněním rybek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 18:44 Muž Stenly [44] Re: katterinecka
Tohle říkám celou dobu.. velký sesbírat a pískem dosypat.... jenže jiní radí aby celý dno vyměnil a tím to zaběhnuté akva dodrbal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 18:42 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: oniiicek
já bych zvrchu sezbírala ty velké kameny a sehnala podobný říční štěrk v menší zrnitosti kterým bych to dosypala (třeba něco kolem 2mm). Když se to pak promíchá tak to ani nepůjde poznat.
Nebo to dosypat ještě jemnějším pískem (třeba stavebním který má podobnou barvu) a když větší kamínky vylezou nahoru tak se sezbírat nebo procedit hrubším ceďákem. I když tam některé větší kamínky zůstanou nebude to vypadat špatně
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 18:19 Muž Stenly [44] Re: oniiicek
Jen se zeptám.. jakou velikost mají ty kamínky ve spodnější vrstvě akva??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 17:42 Muž oniiicek [10] - RostlinyRe: Johan
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku No skúsil som odfotiť akvárium teraz krajšie...Ono strašne záleží aj na fotení ako to vyznie...Na fotkách s tetrami akoby som mal riadne zarastené akvárium :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 17:27 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: oniiicek
No pokud nepropukne přímo řasová kalamita, tak těch pár chomáčků řasy co se objeví, časem odumře nebo bude živořit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 16:53 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: oniiicek
Větší částí to je způsobem focení. Ale u hladiny je nádrž hodně zarostlá. Barva je také způsobená chromatičností zářivek.
Akvárium je osvíceno 3-mi 14 W T5 zářivkami na 126l. Rosltiny ve vaší nádrži začas položí listy na hladinu a bude to také takové. :-D To, že bude trochu řasy na větších kamenech (jako že bude) není nic hrozného. Hlavní jsou rostliny. Uvidíte za pár týdnů. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 16:52 tomas120 Re: Johan
Mne sa jednoducho ten štrk nepáči, je ako päsť na oko, okrem toho že je hrubý. Ale to je môj názor a som si vedomý že sa bude diametrálne líšiť od ostatných, každému sa páči niečo iné. Nechcel som to takto napísať, aby to nevyznelo, že sa dotyčnému snažím silou mocou navnútiť niečo, to nie..Každému sa páči niečo iné, ale iná vec je účelnosť a vhodnosť, toho ktorého substrátu a za tým si stojím..Mal som kedysi aj ja niečo podobné v akva a boli s tým len problémy... Ešte sme zabudli na jednu dôležitú vec, už keď spomíname detrit. Ono nieje rybia srač..ka , ako srač..ka, s prepáčením za výraz. O agresívnych výkaloch živorodiek je toho tiež dosť popísané. Nie jeden chovateľ živorodiek by vedel povedať. A na druhej strane ani to pekne neukáže taká zakadená nádrž...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 16:49 Muž oniiicek [10] - RostlinyRe: Johan
Inak by ma zaujímalo, ako sa dosiahne také osvetlenie ako je v tomto akváriu??? Nieje moje až príliž presvetlené ??? Alebo je to len tým že hladinu ešte nezakrývajú rastliny??? Nemôže aj to spôsobiť bujnenie rias? Ak som správne počítal tak mi vychádza 0,66W/L. Ono možno tolko svetla ani nepotrebujem ked ešte niesu vyrastené tie rastliny. MOje pôsobí tak ako plytká rieka smich a to vaše skôr tak tajomne, spodok ani osvetlený nieje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2010 16:49 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Tudy
Propadá když se v tom člověk moc hrabe (to by se muselo odkalovat zvonem). Ale i tak se nahoře objeví jen pár největších kamenů a dole bude jemnější písek (i s hrubším štěrkem). Ale i tak to pro rostliny bude zajištění lepší výživy.
Zatím bych to tak stejně nechal... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 16:45 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Johan
Byl jsem tu poučen, že pouhé dosypání jemného substrátu na hrubý není příliš efektivní, protože časem jemný písek propadne do hloubky a na povrchu se opět objeví hrubá frakce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 16:38 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: tomas120
Akvárium je založené víc jak dva roky a funguje stále lépe a lépe. ;-) Není v něm ani topení, ani filtr, jen se dolejvá (zřídka vymění) voda a svítí. Rostliny se vždy o akvárium postarají, zvlášť, když jsou v něm tak nenáročné rostliny, jako v tomto případě. Hrubé dno má pro rostlinné akvárium samé nevýhody, ale když už to v něm funguje, tak proč to měnit. Krom toho proč výměnu? Když už, tak by stačilo dosypat trošku jemného a výsledek je stejný. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 16:04 tomas120 Re: Johan
Ani bordel tam nebol naraz, z ničoho nič...Otázne je, že dokedy ti to bude takto fungovať...
"Krom toho v hrubém štěrky probíhá rychle mineralizace a za chvíli by měly rostliny problém s výživou." no vidíš a ďalší dôvod prečo dať jemnejšie dno. :-D Aj keď o tomto by sa dalo polemizovať, ono tých výhod a nevýhod jednotlivých substrátov je veľa..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 15:55 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: tomas120
No, ty tam nebyly vždy. ;-) Bordel v akváriu né vždy znamená řasy. Krom toho v hrubém štěrky probíhá rychle mineralizace a za chvíli by měly rostliny problém s výživou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 15:49 tomas120 Re: Johan
No lenže pozri koľko tam máš rastlín...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 15:38 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: tomas120
Fotka k příspěvku Akvárium, kde je nad substrátem 6 cm detritu. ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 15:27 tomas120 Re: Stenly
Akva má síce zabehnuté, no nahromadenie živín a baktérií,z rybích exkrementov,No2, KNO3 a P nieje všetko. Za týchto okolností sú tie živiny dobré akurát pre tvorbu a rast rias, čiže viac osohu by bolo keby ich tam nemal. Je to síce pekné,ale pokiaľ nie sú živiny spotrebovávané rastlinami tak sa o ne postarajú riasy.Predpokladám že riasy pestovať nechce... Preto sa akváriá nechávajú zabehnúť s rastlinstvom, pokiaľ sa nejedná o tanganiku a pod.. ale to je o niečom inom, aby živiny mohli byť využité rastlinstvom..Čiže jedna vec je zabehnuté akvárium a druhá, odstáta voda so štrkom na dne.. O výhodách jemného substrátu som už niekde písal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 15:24 Muž Stenly [44] Re: oniiicek
S tím odkalováním zase ne tak zhurta. Do hloubky nerýpat (odsál bys v podstatě živiny rostlinám) a odkalovat jen to co se sebere zvrchu (trošku tu horní vrstvu můžeš projet, ale do hloubky ne).
PS: můj názor je, že sis vybral správnou cestu, jak akva zachránit. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 15:21 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: oniiicek
Možná by stálo za to nasadit do akvárka jako čističe Piskořku věžovitou, pěkně to tam přeryje za Vás.
rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_vezovita
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 15:19 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: oniiicek
Do dna nešťourat!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   23.11.2010 15:13 Muž oniiicek [10] - RostlinyRe: romant
Tak ja som sa vydal zatial si myslím menej náročnou cestou(aspoň čo sa týka financií-teda ak to vyjde :-) ), kde až čas ukáže. Budem svietiť 10 hodín, filtrovať, raz za týždeň meniť časť vody. Dno nejdem meniť. Vlastne nehám všetko tak ako mám, len skúsim zaviesť pravidelnú starostlivosť, odoberaranie žltých listov, čistenie dna - pretože stále je tam dosť v dne zapadnutých nečistôt, ale na povrch a z časti a z dola som sa snažil toho dosť odsať. Uvidím či sa to zlepší, či sa rastliny preberú. Ak nie tak všetko pôjde preč a skúsim založiť od začiatku.

Tak ďakujem za všetky rady a určite napíšem a pošlem foto ako to dopadlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 14:54 R Muž romant [27987] Re: tomas120
Oba dva na to máme zcela zjevně rozdílný názor. Bude záležet na majiteli pro jakou variantu se rozhodne. Padlo tady docela dost argumentů a možných postupů a uvidíme jakým směrem se majitel vydá. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   23.11.2010 14:51 Muž Stenly [44] Re: tomas120
A co tě vede k tomu mu radit aby akva v podstatě znovuzakládal??? V tomto dně jsou živiny, jsou v něm zaběhnuté bakterie. Jde vlastně o plně funkční akva. Možná je nevýhodou hrubší dno, ale to se dá doladit dosypáním jemnýho písku a vybráním velkých šutrů. Když bude chcít, tak může dosázet i kytky (až se tyhle rozjedou). Když se o to začne starat jak má, tak má zajeté akva a jen ho doladí k obrazu svému. rozzureny
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 14:46 tomas120 Re: romant
Ja osobne by som dno menil a tým ho vlastne založil od znova. Sám sa divím ako to tie rastliny dokázali s občasným svietením prežiť. Aj keď "občasné svietenie ", je široký pojem, ale to je už jedno...Čas je to posledné čo si jeho akvárium môže dovoliť, v opačnom prípade ako prvé vyhynie tá vallisneriu a za ňou pôjdu rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 13:56 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: Stenly
Ano a to je důvod proč kytky jakž takž ještě rostou (plné dno detritu). Může se to ovšem zvrtnout a bude mít plné akva ruduchy, třeba když použije některý super filtr s výkonem 600l/hod. Pokud jde o Sagittarii, tak ta má silný kořenový systém a z vlastní zkušenosti vím, že jí trvalo, než začala pěkně růst, až poté co se dno u ní zaplnilo detritem.

Samozřejmě rozhodnutí je na něm, ale takhle z té fotky to nevypadá až tak zle, takový hodně přírodní layout, měl jsem pocit, jako potápěč co se blíží k břehu. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.11.2010 13:41 Muž Stenly [44] Re: DrBolíto
A nebo může ručně vybrat velký kamení a když bude měnit část vody, tak přidá jemný písek na dno. Dno je určitě plné detritu a tím i živin pro kytky a osobně bych do něj nerýpal...volba je na majiteli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2010 13:37 Muž DrBolíto [254] - RostlinyRe: oniicek
Můžeš to podpořit i přídavkem CO2, ale tady opatrně! doporučuji si o tom přečíst a hlavně kolik co2 do tvé vody. Nejjednodušší zdroj CO2 je takzvaný Burčák (voda, cukr a kvasnice).
Já osobně bych vyměnil to hrubé dno, lze to i za provozu, vylovil bych rybky do kbelíku a slušně vypadající rostliny taktéž. Vypustil bych 30l do kbelíků/kanystrů/vaniček, a za pomocí cedníku s oky do cca 5mm bych dno přesil. V akváriu teď zůstane jemnější dno, vypustit zbylou vodu a osaď květinami, případně dosyp do požadované výšky novým říčním pískem. Při sázení průběžně rozprašovačem ros již zasazené kyty aby neoschly. Poté napusť odloženou vodou (těch cca 30l), dolij čerstvou odstátou vodou a vrať rybky. Takto provedeš výměnu, aniž by si pak musel znova zajíždět nádrž, první týden krm střídmě a dodržuj pravidelnou výměnu vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 13:37 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: oniicek
Přidám svojí trošku do mlýna,to akva nevypadá zas tak zle. Souhlasím s těmi, kteří radí jen zavést pravidelnou údržbu (1x týdně výměna 1/3 vody, 1 x 14-21 dní odkalení), filtraci (bublifuk 24 hod denně) a svícení (12 hod denně) - moc bych se v tom dále nehrabal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 13:31 R Muž romant [27987] Re: tomas120
Nemyslím si, že je nutná výměna dna. Když se rostlinám podařilo přežít bez údržby akva s občasným svícením, tak proč by se jim nedařilo při standardní péči? Když se bude vyměňovat dno, tak to bude jakoby se to akvárko znovu zakládalo. Nejdřív bych tomu dal čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 13:26 tomas120 Re: oniiicek
Určite pridaj viac rastlín, rastlinami nemôžeš nič pokaziť. Na môj vkus máš moc hrubý substrát, ak môžeš vymeň ho...Skús rastlinky trochu povzdudiť s CO2 aspoň načas pokedy znovu nezačnú normálne fungovať. S výmenou vody je to pravda, netreba ju podceňovať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 13:22 Muž Stenly [44] Re: jeník
Tak tak... zachránit se dá bez razantního zásahu a než se za nějakej ten měsíc ustálí, tak může přemýšlet, jak si akva upraví k obrazu svému.
PS: Opravdu jsou tu i horší (především, dle mého názoru, kýčovité) nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 13:18 Muž jeník [54] Re: oniicek
Mohu-li podotknout, ta nádrž vůbec nevypadá tak zle; jsou zde určitě i takoví (např. já, by´t to sám nemám:-), kteří by ocenili střízlivou jednodruhovou skladbu osazení rostlinami. Řasy, v přiměřeném množství, do akvária víceméně patří. Jak psali kolegové níže, filtrovat, svítit, měnit vodu, a hlavně tomu dát čas. Změny k lepšímu nebývají v řádech dnů, ale měsíců, ono se to pak většinou samo nějak vyvrbí..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 13:13 Muž Stenly [44] Re: Lola
Však neříkám aby šneka zlikvidoval. Jen jsem reagoval na jeho dotaz ohledně druhu a že já je ve svým akva nikdy nechtěl a ani neměl. V jeho případě bude mít hodně co baštit :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 13:11 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: oniiicek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 13:10 Žena Lola [28] Re: Stenly
Stenly napsal: Ten šnek nevím co je za druh... já se je vždycky snažil do akva nezatáhnout.
A šneka bych tam určitě nechala. Mám se šneky dobré zkušenosti, ohlodají shnilé listy a i na některé řasy. A když nebudeš překrmovat, tak se nepřemnoží a když se přemnoží ;-) tak se to dá taky řešit, ale to už je na jiné téma. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 13:07 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Lola
Tady ten druh zaplní celé akvárium během jednoho měsíce. S pěti rybama (nebo kolik jich tam je), se další rostliny dávat nemusí. Však těch pár nitek je víc, než má většina akvaristů ve svém akváriu. Je to starý zakořeněný porost. Pokud se jim bude vhodně svítit, tak na to hned zareagují. Dokoupené rostliny, třeba stejného druhu (Sagittaria či Vallisneria - moc to nejde poznat), by tyto stejně hned přerostly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 13:06 Muž oniiicek [10] - RostlinyRe: Stenly
Ono tých koreňov je tam podľa mňa dosť, len tých listov som z tade dosť odstránil. Určite to chce zarásť, len sa tak trochu bojím aj dokúpiť nové rastliny, aby nejak neboli napadnuté riasou od ostatných listov...Zatial by som chcel ostat len pri tom svietení, filtrovaní a menení vody. Dúfam že to postupne aj samé zarastie. Rýb tam veľa nemám, len 4
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 13:01 Žena Lola [28] Re: Johan
Nic proti jednomu druhu, to je věc vkusu a určitě to není špatný nápad, jen se mi zdá, že je tam jen pár "nitek" a slabých listů a že to hodně zkresluje ta fototapeta v pozadí. Mám za to, že čím víc zeleně (ať už jednoho druhu či více) tím lepší kvalita vody.
Edit: Může doplnit ten samý druh - to fakt není špatný nápad ;-) To by bylo určitě ke koukání :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2010 12:55 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: oniiicek
Žádné rostliny bych nedoplňoval. Vždyť i s tím jedním druhem bude vypadat moc pěkně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 12:40 R Muž romant [27987] Re: oniiicek
Pravidelnou výměnu vody, je možné chápat jako takové vyvětrání v té skleněné místnosti, jenž se jmenuje akvárium. Patří to k základním hygienickým návykům a společně s tím již zmiňovaným odkalováním a svícením, jde o nutnost, pokud má akvárko prosperovat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 12:38 Muž Stenly [44] Re: oniiicek
Zatím to nech jak to je. Ten šnek nevím co je za druh... já se je vždycky snažil do akva nezatáhnout. Když budou rašit nový listy, tak ty starý a napadený řasou, postupně obírej. Jak jsem psal... pravidelná údržba, světlo a trpělovost (čas).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 12:34 Žena Lola [28] Re: oniicek
oniiicek napsal: Myslíte, že pravidelná výmena vody im pomôže???

Přesně tak. Pomůže pravidelná výměna části vody a také doplnění dalších rostlin, jak už tady psal někdo přede mnou. A hlavně trpělivost ;-) přece jen to chvíli potrvá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2010 12:25 Muž oniiicek [10] - RostlinyRe: oniicek
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak pridávam ešte nejaké fotografie detailnejšie, kde sú zachytené rastliny. Na listoch sú rozsievky, alebo aj riasy???Hlavne aj tých sa chcem aspoň čiastočne zbaviť.Väčšinu najhorších listov som už odstránil...A ešte mám v akváriu jedného malého slimáka. Neviete mi poradiť, čo je to za druh???
Tu sú tie rastliny napadnuté asi riasov a rozsievkou. Dúfam že postupne zmyzne a budem aj nabudúce odstraňovať tie najhoršie listy a uvidím, čo z toho postupne bude. Ale dosť je tam aj zdravých listov...Myslíte, že pravidelná výmena vody im pomôže???
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] 6

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 4562x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10563-prestavba-akvaria?od=151