Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Přestavba akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Přestavba akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2013 13:57 jamajcan
Já bych jen přidoporučil,naplnit,náhradní nádobu pro ryby,z poloviny původní vodou z akva. a druhou polovinu,odstátou čerstvou vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2013 13:35 R Muž romant [27981] Re: Raduzza66
Souhlas s kolegou Ivošem, ale nekrmil bych vůbec, den, dva se nikomu nic nestane, nebude se zbytečně zatěžovat voda, kterou bych i při tom pobytu v provizoriu měnil. Docela dobrý je zajistit funkčnost filtru, klidně v nějakým dalším, třeba belíku, udělat takovej baj pás a honit vodu v tom kýblu, aby se bakteriím dostávalo neustálýho přísunu kyslíku a filtr byl posléze plně připraven pomoci při stabilizaci předělaný nádrže. Určitě je vhodný mít v záloze třeba Nitrivec an pomoc s rychlou likvidací vyšší hladiny dusitanů a podpory bakteriotvorby. Výměny vody po předělávce, klidně denní považuji za samozřejmost. Po předělání a instalaci funkční techniky, ryby hned zpátky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2013 13:28 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Raduzza66
No co asi tak... Ryby umístit do přiměřeně velké náhradní nádoby, zajistit vzduchování a ohřev vody. Moc nekrmit a jakmile to půjde, vypustit zpět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2013 10:35 Muž Raduzza66 [2] – Co s rybkami ??
Chtěl bych se zeptat zdali chci udelat kompletní přestavbu akva ? co s rybkami ? Chtěl bych měnit dno, zabudovat plastove pozadi a tak ? dekuji za rady :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2012 18:14 Muž fanysek [0]
který šli jsem očistil a některe bohužel vyhodil. Dokoupil jsem ještě naký a už je hotovo, komletní rekonstrukce tak jsem zvědavej :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2012 11:57 jitkaS Re: fanysek
Dobrý den, záleží na tom o jaké rostlinky jde. Já řešila podobný problém , chemii jsem nezkoušela, ale vyřešil to jeden týden v kýbly s čistou vodou. Rostlinky jsem řádně oprala zasadila do čistého hrubého písku v košíčkách a dala do 10l kýblu se studenou vodou a jednou lžící sole. Rostlinky pam byly na okením parapetu, každá druhý den jsem vyměnila 2l vody za studenou čerstvou. Po týdnu jsem je znovu propláchla a šly do akva. Sinice se neobjevila. Ovšem jednalo se o hygrophily, valisnérie, crypto. a echynáče s jemnolistýma to asi nepůjde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.04.2012 10:18 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: akvaristik
...v akvaristických prodejnách Vám určitě poradí co s tím...
Na to bych moc nespoléhal. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2012 22:10 Muž akvaristik [274] - RostlinyRe: fanysek
Myslím, že radikální předělání akvária je až ta poslední možnost. Začal bych postupně řešit možné problémy. Likvidace sinice, kontrola osvětlení, kvality vody, filtrace a další. Doporučuji se poradit s odborníkem - v akvaristických prodejnách Vám určitě poradí co s tím. Je to ale debata na hodinu nebo dvě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2012 21:18 Muž fanysek [0]
chtěl jsem stejně už delší dobu to celé předělat tak jsem myslel že by ted mohla být dobrá doba a fakt už si nevim rady, přijde mi to pořad horší a horší než by se to mělo lepšit. Tak jestli někomu vadí že se tady probírá zas nake tema ktere už tady bylo tak to sory,ale jiný temata koukam co se tady probíraj mi přijdou jak ze školky, ale je to jen názor, zkusim jiný stranky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2012 21:08 R Muž romant [27981] Re: fanysek
Proč to chceš řešit tak radikálně? Za posledních pár dní, jsi se tady na Tvůj problém dotazoval a myslím si, že Ti bylo odpovězeno dost podrobně, dostal jsi odkazy na stránky, který když si přečteš, tak by jsi měl vědět, jak to řešit, nebo se o to alespoň pokusit. Nezlob se na mě, ale já tyhle znovuzakládací akce považuju za tak trošku útěk před realitou. Nikde nemáš jistotu, že když to znovu založíš a budeš postupovat stejně, nebudeš za nějakej čas řešit stejnej problém. Asi jsem Ti moc nepomohl, ale to je můj názor.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2012 18:59 Muž fanysek [0]
zdravim, chci předělat komletně cele akva. Vyčistit akva i filtr i hadice prostě kompletně a mám dotaz: ted mam v akva nejspíš sinici a voad je taková trochu zakalená. Mužu použít stavající rostlinky co mám v akva? Zkoušel jsem umýt je pod vodou od te sinice a šlo to celkem dobře, existuje nakej připravek na to? nebo musim jen pod čistou vodou mechanicky očistit a zadit do noveho dna. děkuji za každou radu nebo kdo má s tim zkušenosti

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2011 18:16 Muž Kusma [411] - RostlinyRe: Silent
Odstraňovač silikonu:

Nevím jestli jsem s ním jen špatně zacházel nebo to dokonale nejde. Ale snažil jsem se silikon odstranit taky z akvárka - po nalepeném pozadí a dokonale to nešlo. Pořád zůstávala malá stopa - zkoušel jsem to nechat působit 24hod a pořád nic, ani žiletka atd...
Naštěstí jsem využil černou tapetu a i když byla z venku a skvrna zevnitř, tak to téměř nejde vidět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2011 18:00 R Muž romant [27981] Re: HaDaS
Ta tzv. stará voda nebude až zase tak důležitá. Daleko větší důraz bych kladl na zachování co největšího možného počtu nitrifikačních bakterií. Netřeba Tě poučovat kde jsou a jak je udržet při životě. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2011 17:34 R Muž Silent [5949] Re: HaDaS
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2011 17:32 HaDaS Re: Martinero
I Tobě díky.
Takže udělám to následovně : rybky do dvou kýblů se vzduchováním, rostliny do jednoho (svítit jim nebudu), substrát do třetího a čtvrtého a udržím jej ve vlhkosti, filtr včetně hmot do soudku a neustále zapnutý, zbytek vody do čeho se dá.
Ještě dotaz k odstranění silikonu. Mimo mechanického očištění, znáte někdo nějaký komerční přípravek na odstranění jeho zbytků?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.11.2011 15:51 Muž Martinero [41] - AmerikaRe: HaDaS
Pokusím se shrnout jak bych asi postupoval já.
1. Sehnal bych v každém případě přechodnou adekvátní nádrž(e)/nádobu(by) pro obyvatele akvária, ve které bez újmy vydrží 48hodin a opatřil jí jemným vzduchováním.
2. Stejně bych to řešil s rostlinami + dodatečné světlo, pakliže je potřeba (třeba když je máš v tmavem kbelíku).
3. Každopádně jak ryby, živočichy tak rostliny bych udržoval v původní vodě zrušenéhoo akvária.
4. Občasná kontrola živočichů a rostlin (teplota, kondice, stres) je podle mě automatická.
5. Filtr, stejně jako dno bych propral opět v původní vodě, popřípadě finální propláchnutí bych řešil měkou vodou o stejné teplotě jako voda v akváriu.
6. Potom záleží jak dlouho bude trvat zbytek práce. Substrát bych každopádně udržoval vlhký a to pokud možno opět pomocí původní vody. To samé filtr.
7. U čištění akvária asi není co řešit. Prostě do čista, pakliže budu znovu silikonovat, tak i do sucha. Důležité je nepoškrábat sklo substrátem. Tzn. žádné houbičky, a hadýrky pokud je v akváriu i sebemenší trocha písku.
8. Odstraňování silikonu = klasická žiletka, nebo planžetový nůž. Fleky po silikonu už bych řešil jen hadýrkou a jarovou vodou. Ale jak říkám, pozor na nežádoucí zbytky, zrnka substrátu.
9. Pozadí bych asi očistil individuálně podle druhu (domácí výroba,kupované, poliuretanové, aj. ) v každém případě zde už bych asi nevolil původní vodu z akvária a řešil bych čištění zřejmě sprchou/vanou.
Za 10. - a to je nejdůležitější - ;-) bych na prvopočátku mrkl na následujíci reakce všeho co jsem zde zapoměl napsat. smich
11. To by byl postup rušení. No a potom samotný postup tvoření. Ten je na dalších x A4. :) V každém případě bych si nechal část vody z pův. akvária (1/4-1/3) a tu bych užil i v akva novém.
12. Ať tak, či tak obyvatelé, rostliny i bakterie, prostě vše dostane svým způsobem šok. Jen jde o to, aby byl co možná nelmenší. Každopádně si neumím představit jak píšeš: "Nemohu však přesunou rybky do jiného akva (ani nic dalšího)." to je podle mě nemyslitelné.
13. Na výše uvedený postub by mi mělo stačit (co se prostoru uložení týká) 2x kbelík, 3x pekařská bedínka (plná). Ale tohle už je jen orientační. Jen dodám že pekařské přepravky jsou dobré v tom, že při naskládání na sebe šetří prostor a můžu si do nich cokoliv rozložit vlhké či suché (např od substrátu až po filtrační náplně.

Snad jsem trochu pomohl :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.11.2011 15:29 R Muž Silent [5949] Re: HaDaS
Ideální je nevypínat filtr na déle jak dvě hodiny. Filtrační bakterie potřebují pokud možno kontinuální přísun okysličené vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2011 15:24 HaDaS Re: Kusma
Ok, díky. A ještě k tomu filtru. Mám ho nechat běžet, nebo stačí mít filtrační náplně v původní vodě třeba s těma rostlinkami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   24.11.2011 14:55 Muž Kusma [411] - RostlinyRe: HaDaS
Nemyslím si, že je na tom něco složitého... Rybky do jednoho kýble, rostliny do druhého + třeba filtr, a štěrk do třetího.
Akvárko vyčistíš, použiješ 70% "zajetého" štěrku a zbytek propereš aby horní vrstva byla čistá. Nasázíš rostliny a hodíš filtr - lepší by bylo mít aspoň 50% vody odstáté.
A nic nebrání ryby hodit do vody...
Já si tím prošel nechtěně kvůli prasknutí akvárka a vše přežilo 3 dny v kýblech bez problémů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2011 14:08 HaDaS – Vzhled a úprava akva
Byl bych rád, kdyby se toto fórum uchytilo a sloužilo všem, kteří chtějí poradit s designem nového či úpravou vzhledu stávajícího akvária. A dále aby sloužilo díky radám i jako inspirace.
Jsem neustálý experimentátor, spíše však takový nespokojenec. Řekl bych někdy bohužel. Akvárko mi až na nějaký ten občasný boj s řasou funguje vcelku v pořádku. Rostlinky rostou, rybky si plavou, dívá se na to hezky. Ale jak to bývá, tak jsem přišel na to, že to co jsem doma spáchal, bych chtěl předělat. Vím, že akva by mělo být s co možná nejméně zásahy, a to nejen teoreticky, ale potvrdil jsem si to i díky vlastní zkušenosti. Takže co teď s tím?
Vím, že bych nyní chtěl ve svém akvišku Pequeños del Amazonas ( rybicky.net/nadrze/13162 ) mít kompletní hladké černé pozadí a ve stejném duchu i komory vnitřního filtru. Hustě zarostlé (což nyní je, ale není vidět na fotkách), se stejnou osádkou a stejnou technikou i dnem.
A nyní dotaz. Jak postupovat, když je potřeba vybrakovat celé akva, zbavit jej pozadí a zbytků silikonu, a přitom se nezbavit všeho co jsem si tak pracně vypěstoval ve dně, vodě a filtru? Celé předělání by mělo trvat cca 48 hodin. Nemohu však přesunou rybky do jiného akva (ani nic dalšího). Jak tedy zajistit rybkám a bakteriím ve filtru a dnu životní prostor ?
Předem díky za Vaše rady a postřehy. X-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2011 10:33 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Sid
Patri dozadu, to bych nebral zase az tak kategoricky. Dnes uz na prave strane akvaria pres houstinu nevidim, zacina hned u celniho skla, a je to moc fajn, protoze nektere ryby se schovavaji tak (kdyz k tomu maji duvod, nebo se tam take trou Tetry cisarske), ze na ne v tomhle miste vidim, a zaroven ta houstina maskuje filtr, umisteny vzadu. Vzdy jsem se snazil davat vzrustem vyssi rostliny az dozadu, ale dnes uz vim, ze ani neco jako oramovani pohledu do nadrze necim vyssim vepredu po stranach nevypada zle. Jiste, nenacpal bych si velikou rostlinu k celnimu sklu a doprostred, ale ta Valisnerie v pravem prednim rohu je si myslim jen o vkusu kazdeho z nas, zda to tam chce, o nicem jinem. Mimo to, zastinit listy na hladine spise predni cast nadrze, kde rostlin moc neni, nemusi byt nekdy od veci, nektere ryby jsou pak vice videt, kdyz je pod listy v predni casti akvaria nejake stinne misto a ony to rady. A jestli nekdo touzi rostliny neustale vyhazovat, udrzovat nekde vepredu jen co tam byt ma a co je moc pryc, a nebo ma casove trvalejsi "layout", i to je o kazdem z nas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2011 09:52 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Tesinka
Změna je to přenáramná, jen byste měla rozesadit kytky - máte je nahňahňány příliš nahusto, v trsech. Takto budou strádat nedostatkem světla a "životního prostoru".
Rostliny s vysokým vzrůstem, jako je ta valisnerie vpravo, patří dozadu. Kromě toho - máte ji zasazenou příliš hluboko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2011 08:49 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Tesinka
Já bych tam umístil ještě menší členitější kořen, zvláště, pokud máš anebo plánuješ pořízení manších cichlidek, ancistrusů či jiných rybek zdržujících se převážně u dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2011 00:46 Žena Tesinka [0] Re: Tesinka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pro ty, které by to zajímalo. Takhle to vypadalo dřív
A takhle to vypadá teď. Nových 20 rostlinek, zlatý rybky pryč, na skaláru je inzerát (stále k mání), nový jilový substrát, žádné dekorace a filtr běží celou noc.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.12.2010 14:36 Muž ondra [168] - ŽivorodkyRe: Tesinka
Především nemáš problém s řasami. Řasy jsou důsledek nevhodného zařízení nádrže. Problém závojnatky je v tom, že ryje dno a tím ničí kytky a díky tomu, že kytky nerostou tak se množí řasa. S ostatními rybami bych si starosti nedělal. Určitě v tom akváriu spokojené nebudou, ale jsou i mnohem horší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.12.2010 22:28 Muž filipsi [1295] Re: mr.mark
mr.mark napsal: .. sůl slouží jako dezifekce a řasy sůl nesnáší...

Jeste ze ten zivot v morich stihnul vzniknout, nez si rasy uvedomily, ze sul je desinfekce, a ze ji vlastne nesnasi :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 20:45 mr.mark Re: stetinka
Jistě. Sinici může odstraňovat i mechanicky a odsáváním,vždy, když se někde objeví, ale to je boj na půl roku. Navíc ve vodě stále zůstanou zárodky, které se rozrostou při prvním týdnu rodinné dovolené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 20:05 Žena stetinka [270]
mr.mark napsal:

POZOR! Pokud máte nazelenalou až zelenou vodu, nemusejí to být řasy, ale mohou to být sinice. V tom případě aq. vyprázdnit, štěrk a dekorace propláchnout a převařit, rostliny vyhodit a prázdné aq. vyčistit silným solným roztokem. Pak se sinic možná zbavíte( asi 85% úspěšnost)


Trošku radikální a neřeší to příčinu ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 18:35 Muž j0hny [86] Re: Tesinka
Tak aby sme sa pohli, zacneme teda riesit riasy - zacal by som filtrom, hoci je tu na to nejedno cele vlakno a o riasach tiez. Silny prietok, vela kyslika z bublifuku mozu byt hlavnou pricinou, samozrejme okrem osvetlenia, tej zavojnatky a nedostatku rastlin.
Dam sem link, nieje uplne superidealny a snad ma odbornici neukamenuju
planta.aquariana.cz/…
Skus identifikovat s akymi riasami je problem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.12.2010 17:23 R Muž romant [27981] Re: katterinecka
Souhlasím. Pokud je pravda, že to osvětlení je 40W, tak je to společně s nedostatečným osázením rostlinami další z důvodů nadměrného výskytu těch zelených řas.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.12.2010 16:58 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Tesinka
ony ty řasy jsou tam pravděpodobně i kvůli ten závojnatkám. Mají nedokonalé trávení, tak je po nich hodně "zbytků" a plno živin pro řasy ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 16:46 Žena Kajka99 [229] Re: Tesinka
Rybky darovat a akva vybudovat znovu - ani mě nehne, tahle rybky to vydržely spolu 2 roky, takže už je asi neohrozí ani jaderná exploze.

No, pokud za to nezaplatily životem tak je to ještě dobré. Rybky darovat ti ostatní radí kvůli tomu, aby TĚM RYBÁM bylo lépe. Mám kamaráda co má skaláru v 54l ještě s dalšíma rybama a je na ni velice smutný pohled. Naštěstí on si ode mně nechal poradit a akva budeme předělávat...protože když se dozvěděl že pro tenhle typ ryby je to vězení tak mu to nebylo jedno. A jo, měl je tam dva roky (skaláru, čichavce modrého, tlamovce a tři neonky)...ale přesto do toho se mnou půjde, protože nikdy není pozdě rybám zlepšit život, když jim ho člověk nevhodnými podmínkami tak necitlivě znepříjemní (a asi i zkrátí).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.12.2010 13:27 R Muž romant [27981] Re: Tesinka
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
Mrkni na tyhle stránky a jistě se Ti dostane spousty odpovědí i na otázky, které zde zatím nikdo nepoložil. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 12:55 Žena Tesinka [0] Re: kraken192
Táta tvrdí, že má 40W a snažíme se svítit tak 10-12 hodin denně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.12.2010 12:37 Žena Chalybda [55] Re: Tesinka
Kytek není NIKDY moc! Dej jich tam co nejvíc, kolik se ti tam vejde, nebo kolik jich seženeš. Odebírají škodliviny a vyrábejí kyslík. Málo ryb v akvárku nevadí, málo kytek VADÍ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 11:55 Muž kraken192 [6] - RostlinyRe: Tesinka
A jaké máš osvětlení? Kolik hodin denně svítíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 10:08 Muž ondra [168] - ŽivorodkyRe: Silent
Tak z toho popisu bude mít Tesinka nejspíš guláš v hlavě.
re stetinka: Denní výměna vody je dost nevhodná. Pro skaláru to vhodné prostředí není, ale na rozdíl od závojnatky neškodí ostatním a neničí rostliny, které to akvárium potřebuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.12.2010 10:04 Žena stetinka [270] Re: ondra
Pokud bude denně měnit vodu tak ne. Ale ano, dala bych je pryč, nemaj tam co dělat, ale to skaláry v téhle litráži taky ne.
Chodím k lidem, kteří sice měli akva 300 l, ale v něm sumečky průsvitné, závojnatky, bettu, žebrovníky a sewellie. Přemluvila jsem je a darovali jsme závojnatky a zatím to jde. Upravuju akvárko, aby vyhovovalo členitostí i žebrovníkům a pomalu majitele poučuju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.12.2010 10:01 R Muž Silent [5949] Re: stetinka
Vcelku souhlasím, jen bych poopravil časové údaje u filtru. Odstavení filtru na několik desítek minut neudělá vůbec nic. Dokonce několika hodinová odstávka, např. z důvodu výpadku proudu, ještě neznamená větší problém. Ten nastává až po delší době. Ve filtru to probíhá asi následovně. Po jedné hodině odstavení se přestávají nitrifikační bakterie množit, po cca třech hodinách ustává proces nitrifikace z důvodu snížené hladiny kyslíku, po cca 12ti hodinách začínají z téhož důvodu hynout nitrifikační bakterie a rozjíždí se hnilobný proces. Po 24 hodinách odstávky je filtr přesycen odpadními látkami z uhynulých bakterií a představuje pro nádrž riziko. Údaje jsou přibližné a platí pro kvalitní a dobře udržovaný vnější filtr ovšem podobné platí i pro vnitřní filtry kde se samozřejmě časové úseky budou lišit i když ne nijak výrazně. V každém případě by filtr pro svou správnou funkci měl běžet nonstop.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 09:50 Muž ondra [168] - ŽivorodkyRe: stetinka
Ale aby to fungovalio bez filtru, tak prostě musí ta závojnatka pryč. Jinak to bude brzo žumpa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.12.2010 09:41 Žena stetinka [270] Re: ondra
On může být kámen úrazu s těma řasama právě v tom vypínání filtru. To je asi vaše nejvetší chyba. Už jsem to tu popisovala nesčetněkrát. Filtr je živý organismus, doslova. Obsahuje hmutu,která sama o sobě filtruje jen trochu mechanicky,ale kvalitu vody nezlepší. Tu pravou funkci filtru dělají bakterie, které na té hmotě žijí, jsou jich miliony, miliardy a k životu potřebují tu vodu, jež proudí přes filtr. Pokud filtr vypneš, tak už po pár minutách začínají odumírat. Takže pár hodin nečinosti filtru způsobí, že filtr se musí znova osídlit. Což trvá týdny. Navíc při znovuspuštění vypustí ty odumřelé bakterie do akvárka a tu vodu ještě víc otráví.
Takže než vypínat na noc, tak raději bez filtru a nahradit to každodenní výměnou části vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 09:20 Muž ondra [168] - ŽivorodkyRe: Tesinka
Té závojnatky bych se určitě zbavil, protože je potřeba přidat rostliny a ona by je zase rychle zlikvidovala. Určitě nepředělávat celé aqua jak někdo radí, tím se nic nevyřeší. A samozřejmě odkalovat, odkalovat a odkalovat.
Bez té závojnatky lze ten filtr rovnou odpojit. V podstatě nebude potřeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 08:47 R Muž Silent [5949] Re: Kent
Zrovna tuhle valisnerku bych do tak malé nádrže nedoporučil. Už druhové jméno gigantea naznačuje že to nebude rostlina rozumného vzrůstu. U mně je jí malé i třista litrové akvárko ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 08:25 Muž Kent [3] - Raci, krabi, krevetkyRe: Tesinka
no v tomto pripade by som to urobil nasledovne - ryby niekomu dat a cele akvarko odznova prerobit! kupit novy filter , piesok tiez nijaky normálny ... najlepsie z rastiln ( dost mi to rychlo rastie ) je valisineria giganeta ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 01:13 0 Re: Tesinka
Fotka k příspěvku Je to tak snadné a ve fórech nesčetněkrát napsané. Akvárko mohlo pradávno perfektně fungovat a ne se v něm furt pracně vrtat a místo pozorovacího požitku, nervy do deprese přivádět.

Nevím co máte za filtr, že neumíte jeho činnost na tichý chod regulovat. Když ne jinak, tak výtok vody z filtru nad hladinu vyvést. Nasadit množství živých rostlin a může být i řídký porost plovoucích na hladině pro začátek. Zlaté rybky bych někomu nabídl a pořídil ancistruse na řasu.

Ten červený písek s dekorací je taky nešťastná volba. A akvárko stále nepředělávat, ale nechat v klidu, aby se tam mohla ustálit ta biologická rovnováha .

Foto- a zasaďte si do akva dobře vyvinuté rostliny, ať odebírají z vody živiny a řasy nebují. 0.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2010 00:14 Žena Linduš [166] Re: Tesinka
filtr musí běžet nonstop, jinak ho můžete rovnou zahodit. zkusit koupit méně hlučný?
ano, v obchodě vám poradí i krokodýla do hrnečku na kafe. buď sami neví, co prodávají, nebo prostě prodají (i když jsou zřídkavé vyjímky)
růžkatec, egeria jsou super do začátku ;-)
pak se musí vybrat též vhodné ryby, aby to zas neskončilo závojnatkou a skalárou.
osobně bych ryby roby rozdala a začla znovu, ode dna. a když už bych v tom byla, pořídila bych si větší nádrž, líp se v ní pracuje, na výběr je více možností
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2010 23:38 Žena Tesinka [0] Re: j0hny
Ale on k tomu má vztah. Akvárko jsem zaplatila já, starat se o to má bratr s tátou. Snaží se, mění vodu, oškrabávají skla, asi dvakrát všechno vyndali a čistili. Bohužel se asi snaží špatně.
Při osazování rybičkama jsme se radili s prodavačkou ve zverimexu, skalary i závojnatky nám v pohodě sama dala do pytlíčku společně a když jsme se ptali, jestli se všechny rybky snesou, tvrdila, že v pohodě a nenamítala ani nic proti rozměrům akvária.
Těch pět, co přežilo, vypadají zdravě, žerou, není na nich nic neobvyklého... snad jen, že přežili těch pět let v akvárku.. což je asi 1/4 z původního osazenstva.
Co nás teď trápí je, že se akvárko neustále zanáší řasou. Myslím, že po tom, co spolu těch pět rybek přežilo, jim už asi nic nemůže uškodit, ale stejně bych jim akvárko ráda vyčistila a znovu a jinak osadila. Jaké informace mám dodat, abyste mi mohli poradit, co s řasou?
A filtr. Nedá se při něm spát, na to je příliš hlučný (v noci je prostě slyšet všechno, jaké tedy existuje alternativa?
Předem děkuji za ochotu a rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   10.12.2010 04:23 Muž j0hny [86] Re: Tesinka
Sory, ale... ked k tomu brat nema vztah, darujte do dobrych ruk cele akvarko aj s osadenim, alebo sa toho ujmi ty, ja by som zacal odznova a nevhodne rybky pustil niekomu do 200L akvarka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2010 00:33 Muž pancéřníček [168] Re: Tesinka
Za ty 2 roky jste mohli mít aq už desetkrát překopaný.Ale i pozdní snaha se cení...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2010 00:25 Muž AlQuds [161] Re: Tesinka
Urcite neni dobre vypinat filtr. ;-) Zkus udelat prezentaci akvarka a provest par testu vlastnosti vody ...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 6

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 4562x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10563-prestavba-akvaria?od=101