Ampulárie - rozmnožování
0 23.07.2009 09:36 dodmo – Re: Yirka
ono to chce čas,nebo pokud kupujete ampulárky ze stejného zdroje tak více ks. jsou opravdu hodně plodné a i menší ampulárky dokážou vyprodukovat vajíčka.
Je přinejmenším nepřesné tvrdit že kladou kokony vajíček pouze na svislé či šikmé stěny. Kladou i na položená krycí skla či kryty nádrží.
předpokládám, že ve skupině pěti ampulárií by měla být zastoupena obě pohlaví (i když člověk nikdy neví). Nicméně, jak již bylo řečeno, chce to čas. Pokud vypozoruješ pak páření, tak máš vyhráno, že nebudeš ani vědět, co s kokony dělat. Mé ampulárky se zžívaly cca 4 měsíce než začaly s "výrobou" potomků.
Mají kam ta vajíčka přilepit? Kladou je na svislé stěny nebo mírně sešikmené MIMO vodu. Důležité je, aby nad hladinou byl dostatek místa, 2 - 3 cm je málo, spíš 7 - 10 cm. Proto bych možná to "mokro", jak píšeš, nepřeháněla.
Co se týče toho vápníku -nejlepší ulitky mají šnečci z kyselé vody (myslím mláďata). Vápník bych přidala, až budou trochu starší a neporostou tak rychle. Šnečci (mláďata) z vyšších pH (KH) je mívají deformované. Myslím, že je to tím, že tím "vápenatěním" ulit se ulita sice stává tvrdší, ale taky pomaleji roste, proto v období rychlého růstu ta místa, kde není vápníku tolik, rostou rychleji. A z toho ta deformace. To teda odvozuju z pozorování a z lidské fyziologie. Jinak tady je link na časopis Akvárium, kde je článek množení ampularií.
issuu.com/… dočkej času...
čas přínáší ovoce
ono to nebylo prikryte porad, uz to mam tak tyden mozna dva napul prykryto, a jsou tam kapky vody , nekdy je oklepu do vody, je to spravne? a za jak dlouho by se v takovemto prostredi mely plantovat vejce? mam tam 26 celsia
mel jsme 3 stredne velke ampularie, ktere se tri mesice nechtely rozmnozit, asi pred tremi tydny jsem si koupil dalsi dve vetsi ampularie, a stale se nechtejim mnozit, zkousel jsem ruzne teploty od 22 do 26 stupnu, nadrz mam prikrytou sklem takze vlhko az skoro mokro maji nad hladinou, nemam nejak extra vcelkou nadrz takze uz se musely potkat, ve vode mam dost vapniku a i kysliku, je tam nekolik rozstil + krmeni pro ryby(i kdyz je tam nemam) + nejaky ten salatek, ampularie jsou velice aktivni lezou plavou, padaji ze shora dolu, jen se mne nechteji rozmnozit, cp jsem udelal spatne?
Starší reakce
Kokon může dát kolem 200 šnečků.
0 15.03.2009 17:35 NNNTomas – Re: vena
Kolik je v tom kokonu cca šneků?
Starší reakce
0 09.03.2009 14:41 nnntomas – Re: discus
Je normální, že některé zejména spodní vajíčka v tom "hroznu" praskaj?
Zkus to odříznout žiletkou..jde to krásně
Odříznout ten kokon jde docela v pohodě.
Já taky. A nebo neodlovil.
Já bych to nechal a pak je odlovil.
0 08.03.2009 21:14 nnntomas – Re: Yirka
jen jsem se bál aby se mi to nějak "nezbortilo" až to odříznu...
Tady máš popsáno jak tomu zabránit (mimo jiné)
0 08.03.2009 20:07 nnntomas – Re: Eff
Pod zářivkama to je - ale na bočním skle akva, ale hlavně nechci aby se mi vylíhli do velkého akva...
0 08.03.2009 20:06 Wotan – Re: Eff
Eff ma pravdu. Hrozen zacne tmavnout ruzovou az tmave cervenou barvou zhruba po 4 tydnech jsou ulity dostatecne tvrde a snecci zacnou vypadavat do vody. (dulezite je aby byl hrozen ve vlhku ale ne ve vode
)
Proč přendat? Je to na krycím skle a praží na ně zářivky? Každopádně pokud je potřeba, můžeš to přendat rovnou a např, propíchnout jehlou, provléct nití a pověsit nad hladinu.
0 08.03.2009 19:50 NNNTomas – Ampulárie -vajíčka
Včera (nebo předvčírem) nakladla ampulárie na sklo "hrozen" vajíček.
Kdy a jak tento hrozen přendat do jiného akva?
Starší reakce
0 01.08.2008 17:40 anulais Starší reakce
Mně se vylíhli za dva týdny od nakladení vajíček.. Jen pořád nevím co s tolika šneky budu dělat...
0 01.01.2008 12:36 Metz dík ja sem je s krytu sundal a dal do sklinky od okkurek tam sem dratem přivazal kosicek od rostlinky a dal do toho a dole je voda tepla a az vychladne zas ji oteplim je tam vlhko a teplo
0 01.01.2008 12:18 Metz ja mam vajička už mesic a nic.....
muzou se este vylihnout?
Já měl pět kokonú asi před 14 dny se rozpadly jsou tak 0,5 cm veliiký zatím nic nesežrali. Krmím mraženým žpenátem, spařenou petželkou, spařeným rohatcem křídlatým, mladý zatím nato moc nejdou dospěláci se můžou utlouct.
P.S. Pěkný nový rok všem.
Čerstvě vylíhlé ampulárie žerou tak maximálně mikroskopické nánosy bakterií, sinic a řas. Než dorostou do velikosti, při které je lze pohodlně vysbírat (1cm), rostliny Ti poškozovat nebudou.
dej pod ně sitku a oni tam napadaj
pak je přeložiš do jinýho akva
Tak trsy vajíček už jsou tři, teda vlastně dva a půl... Teď jsem se díval do akvárka a jeden trs se pomalu rozpadá a je tam už takových 50 malých šneků.
Může mi někdo poradit co s nimi??? Vždyť mi to tam celé sežerou...
Tak jsem dnes objevil další trs vajíček, brzy dodám foto.. Je to ale nádhera, je jich tam ještě víc jak v tom níže uvedeném..
Starší reakce
..."ampulárie jsou jediní vodní plži, kteří kladou svá vajíčka mimo vodu" ... stačí trochu zagůglit
0 19.12.2007 16:33 georged [44] - Živorodky Fakt to mohou být okružáci?? A kde se tam vzali, když mám jen Ampularie???
Dnes jsem na plastovém kryty objevil první vajíčka..
Starší reakce
To asi nebudou malé ampulárie, ale tipuju okružáky
Já mám akvárko asi měsíc, šneky jsem tam dal hned a minulý týden jsem objevil první mládě. Mám tam minimálně dvě mláďata, jsou malí, tak se tam špatně hledají. Žádné vajíčka jsem nikde neobjevil a najednou jsou tam mláďata..
Starší reakce
Už si nepamatuju pramen, ale řikal, že je dobrý to dát do zavařovací sklenice, kterou uzavřeš a necháš to být dokavaď se to nevylíhne, že by to mělo být ve 100% vlhkosti...
no to nevím ,známí je tam měl ,a všichni malí ushli. Já je dávám do pletiva které používám na třecí rošt a nebo to obmotám drátem ,ale na to opetrně
tak vedle zářivkx bych to nenechával ,vysušíseto a nic z toho nebude
Přidat reakci
1 ...... ...... [4] 5
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 4266x